Regisztráció Blogot indítok
Adatok
banabcsee

8 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A májusi érettségi körül mindig nagy a felhajtás - sokan szeretnék idő előtt megtekinteni a megoldásokat. Idén látszólag minden rendben ment, nem kerültek ki idő előtt az érettségi feladatlapok (nem úgy mint pár éve). Azonban egy érdekességet találtam az Oktatási Hivatal…..
 Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának?…..
banabcsee 2011.11.21 12:55:19
Hali!
Előre leszögezem, hogy én távmunkapárti vagyok - mind munkavállalói, mind munkáltatói szemszögből hasznosabbnak ítélem.
Sok cég fektet a dolgozók kényelmének fokozásába: céges mobil, autó, stb - azért, hogy a munkás vidáman, energikusan végezze a napi teendőit. A távmunka lehetősége az otthoni kényelmet adja meg a dolgozóknak.
Nyilván külön kell választani azt, amikor egy irodai dolgozó "vihet haza" munkát, hogy otthon fejezze be, és azt, amikor egész nap otthon dolgozik valaki. Utóbbit tekintem távmunkának.
A lehetőségek adottak: gyors internettel ez a távolság sem jelent akadályt a munkavégzésben. A távmunka viszont bizonyos fokú bizalmat feltételez a két fél között. Értem ezalatt, hogy a távmunkában dolgozó napirendjét a munkáltató nem (vagy alig) tudja nyomonkövetni, míg egy irodában követhető, hogy valaki mikor facebookozik meló közben.
Fontos tényező, hogy a távmunkásnak nem kell fűtött, világított irodát biztosítani, a költségek tehát alacsonyabbak. Csak az eredmény számít - az, hogy hogy éri el ezt a dolgozó, mellékes, ha jó minőségű munkát szállít határidőre.
Otthoni környezetben jellemzően jobban elengedi magát az ember: félóránként híreket olvas, kávézik egyet, amit nem biztos, hogy megengedne magának egy irodában. Ellenérv, amit az egyik cikk is megfogalmazott: "[a többi családtag] hajlamos azt gondolni, hogy van időd megcsinálni az összes házimunkát"
 Az innovációt a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítéseként határoztuk meg. Ez hogyan egyeztethető össze a tartós fogyasztási cikkek (pl. tv, mobiltelefon, számítógép) körében megfigyelt „beépített avulással”, miszerint a termékek rövidebb…..
banabcsee 2011.11.07 12:34:45
A téma Murphy törvényével kapcsolatos: ami elromolhat, az el is romlik. És minél több dolog romolhat el, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valami el fog.
Az egyik fenti cikk a trabantot hozta példának, de a VHS lejátszókra ugyan ez igaz. Egy 20 éves lejátszó minden gond nélkül működik még, és hellyel-közzel a mai TVkhez is hozzá lehet kötni, de a dvd jobb nála: kép/hangminőség, kapacitás, méret(fizikai), stb.
Ma már a legtöbb eszközt célszerű 2-3 évente lecserélni, főleg az IT részlegben. Nem ajánlatos 3 évnél hosszabb időtartamra venni egy telefont, mert 3 év múlva már nemhogy garancia nem lesz rá, de alkatrész sem (arról nem is beszélve, hogy az okostelefonok esetében az operációs rendszert max. 1 évig lehet frissíteni, utána elavulttá válik a hardver). Egy középkategóriás telefon ára 40 ezer forint körül van (függetlenül). Két éves használattal tehát napi 54 forintba kerül a készülék.
Sok terméknél pl. van egy MTBF érték (mean time between failures), ami megmutatja, hogy mennyi időt tud működni egy termék két hiba között. Jellemzően 2000 ÜZEMóra körül van, ami 2-3 hónap FOLYAMATOS működést jelent.
Szerviz ide vagy oda, sok gyártó számára egyszerűbb (és kifizetődőbb) egy telefont lecserélni, mint javítani - tehát adnak helyette egy újat, a rossz meg megy a "szervízbe", ahol szétszedik, és a még működő részeket újra felhasználják.
És ez jól is van így. A gyártók sem akarnak 2+ évig támogatni egy terméket, és a fogyasztók se szeretnek 2+ éves ketyerét használni. Persze, akik hozzá vannak szokva, azok továbbra is az időtállóságot fogják pártolni, bármennyire is hátrányos ez hosszútávon.
Milyen előnyei vannak a saját márkás termékeknek a fogyasztó számára? Veszélyben vannak-e a gyártók márkái? Ön melyiket és miért részesíti előnyben?Inspirációként:http://kereskedelem.tlap.hu/magazin/sajat-markas-termek-fogalma/; http://hu.nielsen.com/site/20100906.shtml;…..
banabcsee 2011.10.24 19:01:13
Hali!

Szerintem a kereskedőnek nagy előnyt jelent, ha nem egy gyártó termékét akarja árulni, hanem egy külső forrásból táplálkozva ő maga is gyártóvá tud előlépni.
Sok procedúrát meg lehet így spórolni, nem beszélve az egyéb költségekről - a saját márkás termékek ára jóval közelebb áll az előállítás árához, mint a gyártók esetében, ahol magát a "brandet" is meg kell vásárolnia a kereskedőnek. Azonos áron tehát jobb minőséget lehet eladni. Jó példa erre az alábbi összehasonlítás:
tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-wc-papir

Nagy általánosságban a fenti eredmény ritkaság számba megy. A fogyasztók fejében kialakult saját márkához az "gagyi, de legalább olcsó" jelző fog tartozni. Nem hiszem, hogy bárki "LUXUS" feliratú TG-s WCpapírt vásárolna olyan áron, mint a közepes minőségű Zewa - mint a táblázatban látszik, a Tesco esetében ez indokolt. A márka billogozása elől sikeresen menekült pl a Nissan az Infiniti megalkotásával.

Ahol a minőség a lényeg, a kereskedelmi márkák előnyben maradnak (pl. Vodafone okostelefon vs. htc). A márkanév nem fog sérülni, egyedül az eladott darabszám csökkenését lehet majd érezni.

Egyébként ha már okostelefon vonalon vagyunk, akkor érdekes dolog a google sajátmárkás telefonja (nexus one és S, a galaxy nexus kivétel), amit egy ismert gyártótól rendelt, mégis a google neve alatt fut. A windows üzletpolitikája ugyanakkor teljesen szembemegy a sajátmárkás termékek előnyeivel, mivel nem engedi az operációs rendszer kinézetét módosítani, így a gyártók - a logójukon kívül max a designt tehetik egyedibbé, hogy megkülönböztessék őket.
Irány Vertike! 26-ig 2010.06.03 18:51:00
Elég gyorsan közeleg a június végi látogatásunk időpontja és még rengeteg dolgot el kell készíteni, meg kell beszélni az indulás előtt.Tehát a terv az, hogy létrehozunk egy listát itt a blogon és ezt mindenki kiegészíti a hosszútávú memóriáját felhasználva.A lista (amit…..
banabcsee 2010.06.05 19:25:16
@toldizs: okéj, támogatom a lehetőséget, így valóban pár klasszissal olcsóbb lesz. remélem sehol nem fogjuk hátrányát látni. (Megjegyzem: "Sajnáljuk, de a regisztráció egy rövid időre szünetel!")

@Sziszifusz: www.domainigenyles.hu/?id=nextarhely ezt kell kitölteni, én nem tudom elkezdeni, mert egyrészt csak utalni lehet, másrészt (ha jól tévedek) 18 alatt nem lehet (kitöltésben természetesen szívesen segédkezem). ezután ki kell nyomtatni, aláírni, és elküldeni postán, vagy scannelve.
Irány Vertike! Júniusi program 2010.05.27 08:42:00
 A júniusi vertikei munkánk a következő feladatokból fog állni:1. Képregény(ek) – 2 napos program, erről majd később bővebben.2. Interjúk – a helyi vezetőkkel (polgármester, a kisebbségi önkormányzat vezetője), helyben született és immigráns felnőttekkel. Két…..
Irány Vertike! katonság & gimi 2010.05.17 21:59:00
Elkészült a katonaság és a gimnázium Cím: kerékbetört pályafutás :)Téma: gimnáziumi évekSztori/Képek:1. választásBJ rosszul dönt, nem gimnáziumban tanul tovább.béla két kapu előtt, egyiken 508. szám, másikon GIMI2. tanulmányokkemény fizikai munkabéla nagyban…..
Irány Vertike! Emlékek 2010.05.09 17:07:30
Kinga küldi sok szeretettel :) Cím: Tudni kell mi jár, mi nem jár A rész Balogh János emlékeiről szól. Három történet van benne amiből szerintem lehetne képregényt csinálni: 1. Amikor 1995-ben megcsípte egy kullancs és kórházba kellett menni. A kórházban nem foglalkoztak…..
Irány Vertike! domain 2010.04.15 18:18:00
lehet domaint regisztrálni. pont.  egy szimpi szolgáltatót kéne kinézni, ami mindenkinek megfelel. szempont az ár, a méret, és az egyéb perverz tulajdonságok, amik nekem kellenek. Javaslatom: dataglobe.eu, 10.000 egy évre, már regisztráltam náluk, korrekt társaság, eddig csak…..
Irány Vertike! Prezentációk 2010.04.13 20:02:00
      Őszi ténykedésünk - bencétől :)  prezi.com/l_e8q2keedr0/..
banabcsee 2010.04.13 21:34:01
Jövő pénteken Németh László-napot tartunk az iskolában, mely jeles alkalomból bemutatjuk iskolánk széles nyilvánossága előtt is dédelgetett projektünket.1. kérdés: Lehet-e jövő csütörtökön 8. órában projektülés? (Bercihez és Bodó tanár úrhoz szól a kérdés…..
banabcsee 2010.04.09 21:27:48
@Heltai János: de akkor ez egyben azt is jelenti h sokkal rövidebb kell nem? (meg azt h be kell mennem 1. órára)
@Bberci: én marhára nem preferálom, egyrészt, másrészt pedig csak az út több mint 45 perc szal nem érnénk vissza. sztem simán lehet valami lyukas óra alatt (egy rajzórát szerdán preferálnék úgyse csinálunk semmit)
Na valami zöldet sikerült összerakjak estig.Katt ide! a többi fejlécképért pedig ide!Ilyen, ha a barna felé közelítünk. Katt ide!Várom a kommenteket...régi vagy ez(ilyesmi)...ui: a fejlécképek fentről lefele követik a menü sorrendjét...tehát alapkép..a…..
banabcsee 2010.03.13 17:16:16
@Heltai János: ez az alaposságos dolog most ironikus volt, vagy eufémizmusos? :)
m.blog.hu/ve/vertike/file/honlap/index.html (ha jól emlékszem, ez volt az utolsó "minimalista" verzió
ez is alapos munka eredménye, mégis semmitmondó, mondhatni üres. miért? mert unalmas. csak fekete-fehér, semmi vizuális hatása nincs a látogatóra. Lehet hogy megnézi a képet, de még egy vertikeinek se esik le elsőre, hogy ez az ő faluja, mert átsiklik rajta a szeme.
m.blog.hu/ve/vertike/image/szinesvert.jpg ez a "színes" változata. itt már van pár szín, és a látogató szeme egyből a színesített részre ugrik, a többire jóformán rá se néz.
A különbség ott van, hogy a minimalizmus (nálam) nem azt jelenti, hogy akkor most szedjünk le minden színt, minden díszt ami nem feltétlenül szükséges, hanem azt, hogy egy adott vonalnak ne 6 fajta árnyalata legyen, ne villogjon minden link, ne induljon el háttérzene.
banabcsee 2010.03.13 20:09:49
@Bodó Csanád: semmi különös, csak a "stílus" szóval próbáltunk minél elképzelhetetlenebb szókapcsolatokat alkotni :)
Irány Vertike! motor 2010.02.27 16:25:00
társaság 12.5%ának ingerléséért:               tehát mielőtt mindenki kérdezné mi az, vázolom. adott egy autó (autó, nem motor). A karosszéria (ahogy kinéz az autó) a design, ez Zsombi kolléga munkája. A motorháztető alatt (ami működteti a…..
Irány Vertike! imidzsiz 2010.02.25 22:17:00
helló lányok sajna semmijen frankó idézeet nem jutott eszembe így csak simán idebiggyesztem a képeket. bps. bocs aszittem hogy ha a mentésre kettyintek akkor látható mindenkinek, de nem, ehhez a publikálra is rá kellett... lol... ..
"Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepűl, S minden míve tünő szárnya körül lebeg" -- nekünk is aktuálissá válik egy újabb projektülés. Bodó Tanár Úrnak az ELTE-n új órarendje van, ezért a kedd nem jó. A hétfő és a csütörtök jöhetnek leginkább szóba. Most…..
Kedves Projekttagok! Úgy határoztunk, hogy június 26-án szombaton megyünk Sellyére. Az első éjszakát még nem tudjuk a strand vendégházában tölteni, ezen a problémán még dolgozunk. Vasárnap este tudunk beköltözni, és péntekig, hazaindulásunk napjáig ott is fogunk lakni. Jó-e?..
Irány Vertike! Sellőzzünk? 2010.01.18 22:01:48
Minden kívánságom így teljesüljön. Berci közben szétküldte az interjúk vázlatát. Rosszul emlékeznék, hogy az eredeti koncepció szerint nem tartalmi vázlatról volt szó, hanem az érdekes, tréfás, tehát valamilyen szempontból használható részek kiválogatásáról? Én…..
Irány Vertike! Plágium? :D 2009.12.11 19:32:00
Gyerekek, egy per? :)http://turista.pecs.hu/cikk/0950/890610/20091209_irany_pecs_1.htm  ..
Irány Vertike! Design 2009.12.07 21:31:15
Hát egy kicsit (nagyon!) más lett, mint amit megbeszéltünk. Ugyanis ahhoz, hogy egy jó animált fejlécet készítsek, jó képek is kellenének...amik nem igazán vannak...Nem tudom, hogy a különböző monitorokon/böngészőkben pontosan hogyan jelenik meg, úgyhogy a kontrasztos hibákat…..
Irány Vertike! Bemutatkozás 2009.10.01 13:32:00
Kik is vagyunk?A Sósvertike honlapjának létrehozásán dolgozó civilek közössége. Nem civilben a budapesti Németh László Gimnázium diákjai, akik Bodó Csanád és Heltai János tanár urak vezetésével fognak együttműködni a vertikeiekkel a projektünkön.  A fentieket…..
banabcsee 2009.11.23 19:26:40
Némiképp meglepődve szálltam ki a Seat Ibiza gépjárműből, mivel a falu látképe sehogysem kívánkozott eddigi elképzeléseimmel egyezni.Sok kisebb, verikéhez hasonló településen jártam már, természetesen teljesen más céllal mint ekkor. Azokban találkoztam nagyon lerobbant,…..
Irány Vertike! WiFi falu 2009.10.31 23:37:00
Keresgéltem egy kicsit az interneten a WiFivel kapcsolatban. Létezik a WiFi falu pályázat kiíróinak egy blogja, amin elég sok hasznos információ is van (általános adatok, információk a beszereléssel kapcsolatban, beszámolók, pályázati kiírások, ...) Ami az egészben a…..
Irány Vertike! Gyerekszáj 2009.10.30 19:30:00
Gyerekszáj, avagy élménybeszámoló a vertikei kalandokról (instruktoraink instrukcióit követve utóbbi cím kerülendő)Megragadnám tehát az alkalmat, hogy elsőként róhassam le a kötelező bejegyzést, és még csak nem is csaptam össze annyira, mint általában szoktam az…..
Véleményem szerint természetesen olyan közelről kell megismernünk a lakókat amennyire csak lehet. Úgy gondolom viszont, hogy érdemes lenne egy előre elkészített vázlat szerint tenni mindezt, hiszen sokkal átláthatóbbá válik az egész. Valami ilyesmire gondoltam (mintegy a tanárúr…..