Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vabatahtlik

1 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Emberek százai tolonganak a friss zöldségekért és gyümölcsökért. Egy embert meg is sebesít a tömeg, többen eltorzult arccal nyomulnak át az előttük állókon, hogy hozzájussanak az ételhez. Ez a jelenet a minap nem valamely fejlődő ország aszály sújtotta vidékén történt…..
Apa vagyok Mit hoz Szent Miklós 2012.09.14 01:54:15
2010 december elején elköltöztem otthonról.Szerdán este lefektettem a fiúkat, elaludtak. Leültünk a konyhában.- Azt szeretném, ha elköltöznél.- Jó. Persze, hogy jó. Jó a zúgás, mintha másnapos lennék, tehetetlenül erőtlen. Amíg fel nem áll, és ki nem lép a konyhaajtón,…..
 Lucie Kout..
vabatahtlik 2011.08.04 12:23:05
@flugi_: bizony a Hendrix sem csak gitártartó állvány volt és mégis!
Új szereplő az androidos böngészők között a NetFront Life Browser, de nagyon sok olyan újítást tartalmaz amik miatt mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát. A weboldalak forgatása kétségkívül látványos és néha még hasznos funkció is lehet, de a jegyzetek és a…..
vabatahtlik 2010.11.18 12:40:28
Tegnap Darkcomet olvasónk már jelezte (köszi), hogy mától tölthető az Opera Mobile béta verziója (nem ugyanaz mint az Opera mini).  Bővebb infó és letöltés a hivatalos oldalon vagy a marketen. Én még nem tudtam rendesen tesztelni a programot, úgyhogy a tapasztalataitokat…..
Úgy látszik, hogy a Market megadta magát. Az appok megjelennek, de a letöltés nem jön össze (download unsuccesful). Próbáltam 3G-n, WiFi-n és restartoltam is a telefont. Remélhetőleg hamar elhárul a probléma, mert appok nélkül mit érek én? :D..
Kelet-Európából jöttem, nem gondolom, hogy a világot fel lehetne osztani feketére és fehérre, jókra és rosszakra. Chilében vagyok, egy olyan országban, ahol – akárcsak Magyarországon – 1990 óta van demokrácia. A párhuzamoknak itt nagyjából vége is van: Chilében a 80-as…..
vabatahtlik 2010.08.28 10:56:31
@Muster Mark: hú Mark, te nagyon beindultál. Mintha lenne valami kis szado-mazo jelleg, meg egy kis pénisziméret komplekszus itt a háttérben.

Érdekes a poszt. Amúgy.
10 perce találtam ez az appot a melóhely egyik elszeparált részén és egyből végzetes szerelembe estem.Az Ethereal Dialpad nem más, mint egy szoftverszinti. A PDA-t vízszintes irányba forgatva lehet használni, lent vannak a mély hangok, fent a magasak. Az ujjunkat ide-oda húzva tudunk…..
Android Könnyebb Galaxyk Indiának 2010.08.25 07:44:00
A Samsung két gyengébb Galaxy S-verziót vezet be Indiában, a Galaxy 3-at és a Galaxy 5-öt. Mindkettőben egy picit gyengébb processzor van, picit gyengébb kamera, és mindkettőnek kisebb a kijelzője: 3,2 illetve 2,8 inch. Árérzékenyebb piac, ugye, a spórolás ezért indokolt...
Bizonyára mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy a hirtelen elindított böngésző/market/mail elindításakor döbbentünk rá, hogy bizony elfelejtettük elindítani a wi-fi-t. Ilyenkor jön a bosszankodás, kilépés az aktuális programból, wi-fi elindítás, stb. A most…..
w Amire nincs magyarázat 2010.07.05 05:00:00
Amikor nincs magyarázat, akkor a Zemberek költenek maguknak. Spekulálnak, konteókat gyártanak, és nagy élvezettel osztják meg azokat egymással. Ezért nem hibáztathatók, az emberi elme nem tűri a vákuumot, akkor érzi jól magát, ha érti a világot. A kormány eddig majdnem minden…..
vabatahtlik 2010.07.05 15:48:24
@EG0: 5. Én nem vártam meg, amíg köteleznek, kitettem magamtól :) De milyen 160-as banner? Az túl kicsi!
Remélhetőleg senki nem gondolta komolyan, hogy Ildinéniék tényleg aaaannyira rettegtek Vonától és a parlamenti hacukájától, mint amilyen hangosan sipítottak. Két dolog van: - Az MSZP csúnyán kikapott a választáson, és mondhatni semmiféle érdemi dolgot nem tud majd tenni az…..
vabatahtlik 2010.05.19 16:35:03
@axispolaris: Talán ki kéne fejtenem, hogy a kérdést esetedben ontológiai vagy metafizikai síkra terelni ködösítés, inkább az identitás felépítésének narratív összefüggési érdekesek, de nem fejtem ki mert ez csak kamu.
Inkább a tanultabbtól kérek segítséget. A költővel szólva: Uram, Ön hudrabancs!
vabatahtlik 2010.05.19 17:02:32
@axispolaris: Én azt hiszem tökéletesen értem, amit írsz. És ha jól sejtem, akkor beérkezettnek tartod magad (különben honnan lenne meg a tudásod arról, hogy: "(a latszatok retegzodese) /mar/ mindegy a Beerkezettnek,/meg/nem mingegy az utonlevonek" A kérdés ebben az esetben vagy az, hogy hova érkeztél be, vagy az, hogy mi van, ha csak te gondolod azt magadról, hogy beérkeztél valahova. Ez utóbbi esetben nyilván szörnyű nyomásként nehezedik az öntudatra minden olyan benyomás, ami a beérkezettség képzetét, vagy egyáltalán lehetőségét megkérdőjelezi, és folyamatos önigazolásra van szükség ezeknek a benyomásoknak az elhárítása mellett.
Mivel a vakond vissza a föld alá, illetve a mentálisan zsidó jellegű megszólalások egyértelmüsítik, hogy itt csakis valamiféle komolyabb tréfáról lehet szó, én is azonnal zárójelbe helyezném az előbb leírtakat.
Újra a költővel szólva: Mindannyian odakozmáltunk valamennyire, többé vagy kevésbé. Nagy huncut, aki úgy próbálja tagadni odakozmáltságát, mintha valóban komolyan gondolná ezt a tagadást. Uram, a slamasztikában mindannyian benne vagyunk.
vabatahtlik 2010.05.19 17:45:59
@axispolaris: na, már csak egyetlen dolgot nem értek, ha olvastad azt a könyvet, hogy tudod magad ilyen borzalmasan komolyan venni. Persze itt is megengedem a kibúvót, hogy még annál is nagyobb tréfamester vagy, mint ahogy azt elképzelni tudnám valaha.
(Mentálisan zsidó, hát ezen még napokig fogok kacagni. Van olyan is, hogy agyilag néger?)
Alig telt el néhány óra az új Parlament megalakulása után, az ifjonc pártok (s egy régi), máris annyira beleszerettek a légkörbe, hogy a 200 fős Parlament ötletéről -egyenlőre- hallani sem akarnak. No nem mintha ez számítana, de így a hiteléből veszít mind a Jobbik, mind…..
  Magyarország azért lett Izrael célországa, mert „kellemes a klímája, amely önfenntartó tud lenni, amely jó helyen fekszik, stratégiai helyen fekszik, amelynek a népe kellően birka ahhoz, hogy önmaga vesse a nyaktiló alá a fejét. S akkor vannak olyan politikai…..
vabatahtlik 2010.04.22 15:00:17
@nemte: Ez a zsidóságon belül is nagy kérdés, és a legkülönbözőbb válaszok születtek rá.
Meglehetősen furcsa egyébként az antiszemiták, és sokszor a nem antiszemiták gondolkozása is, akik a zsidó népet valami tökéletesen homogén tömegként képzelik el. Minden zsidó ilyen és ilyen stb. A zsidó nép heterogén, akárcsak a magyar, vagy bármely más nép. Vannak vallásosak, ateisták, jobbosok, balosok stb., stb.
Furcsa az is, hogy az emberek gyülölködnek egy néppel, vagy emberek egy csoporjával kapcsolatban, úgy, hogy valójában nem is ismerik őket, és kultúrájukat. A gyűlölködők tudásuk forrásaként youtube videókat, szájhagyomány, valamiféle általános emberi tapasztalatot jelölnek meg.
Tudják a zsidó világuralommal ijesztgetők, hogy a soá előtt a kelet-euróoai zsidóság jelentős része micsoda szegénységben élt pl. a galíciai falvakban, máramarosban stb. Hol van ez a világuralomtól???
Ha valaki tudná, hogy milyen szálak, érzelmek fűzik a zsidóságot, főleg az Izreal államban lakó zsidóságot Izreal államhoz, az nem vizionálna zsidó honfoglalást Magyarországon.

Egyébként valaki írja már meg nekem, hogy mi lenne a zsidók célja Magyarország gyarmatosításával? Úgy értem a valódi cél? Hogy eltüntessék a kersztény magyarokat, vagy zsidóvá tegyék, valamilyen általunk ismeretlen vallási okból?
És miért pont Mo.? Miért nem mennek a Baltikumba, ahol pl. Vilniusban szintén jelentős közösségeik éltek, és ahol sokkal alacsonyabb a népsűrűség, és több a föld, meg a tiszta víz???
vabatahtlik 2010.04.22 15:28:44
@Cpt. Flint: Mert tényleg nem tudom, hogy mit hisznek, mi lenne a végső célja ennek a gyarmatosításnak. (Nincs kedvem a kurucinfót stb. böngészni, hogy erre a kérdésemre választ kapjak. Godnoltam, így gyorsabb.) Kiváncsi vagyok, na.
  A keresztény egyház és a Pápa maga is mindent megtesz, hogy a gyerekmolesztálási ügyekről mindenki hallgasson, mert tudják nagyon jól, hogy milyen rohadt szemétládák, mind egytől-egyig. Itt már rég nem az a kérdés, hogy vajon hány pap és egyházi intézmény érintett,…..
vabatahtlik 2010.04.07 15:55:10
@R.T.Is.Rock: a durva általánosítások szerintem nem vezetnek semmi jóra.
Hasznos lenne egy olyan drogprevenciós program ami pl. azt mondaná, hogy mindenki, aki füvezik, egy utolsó simlis, szarházi, lecsúszott, bűnöző stb. Szerintem nem.
Szerintem a kat.egyhát létezésénl sokkal értelmetlenebb, egy ilyen stílusú, és tartalmú vita, ami itt folyik. Mert szerintem a téma ennél sokkal komolyabb.
Én eléggé rosszul vagyok a történtektől, és főleg attól, hogy ennyi ideig tusolták az ügyeket, de ettől még egyelőre nem fogok kilépni az egyházból (olyan nagyon be sem léptem), mert vannak olyan a pedofil papoktól tökéletesen független értékek, hagyományok, amelyekkel nem kívánok szakítani.
vabatahtlik 2010.04.07 16:17:45
@R.T.Is.Rock: na ja. Megoldás az kéne. Abban viszont talán mindannyian egyetértünk, hogy ez az ország nem arról híres, hogy szembenézzen a problémákkal. Sokan szeretnék, ha ebben pont az egyház lenne példamutató, de sajnos a jelenlegi püspöki kar, mintha nem éppen ebben az irányban tevékenykedne. Szomorú.
Egyébként tényleg nem lenne szabad összemosni a különböző felekezeteket. Azaz az evangélikusnak tudtommal tényleg jobban áll a szénája. Na mindegy, talán majd nálunk is elindul valami. Sajnos abban én is kételkedem, hogy Magyarországon nem történtek hasonló esetek.
Paranoid Android Gender studies 2010.02.24 10:56:00
      Azokban a nehéz időkben, amikor a felvilágosult liberalizmus még nem takarította ki az egyetemekről teljesen a klerikális konzervatív eszmerendszer fogalmait (anya, apa), mi woman studies címszó alatt kaptuk a progressziót. Az oktató (neme rejtély, az ő esetében a…..
vabatahtlik 2010.02.24 16:32:42
Sziasztok!

@huta9020: "politikusok bármilyen kisebbségnek lemennek kutyába, csak a támogatásukat megszerezzék."

A politikusnak nem az lenne az érdeke, hogy minél több támogatást / szavazatot gyűjtsön? Azaz a többség előtt kellene lemennie kutyába a te elgondolásod szerint.

@Paranoid Android2:
"Magyarul jól megreformáltunk valamit, ami persze lehet, hogy szar volt,de ma sem a nőknek, sem a gyerekeknek nem jobb, mint akkor"

Erre Anna Karenina meg más is válaszolt. De lehet még olvasni szépirodalmat a századelőről (huszadik), hogy belássuk, mintha mégiscsak javult volna a nők, gyerekek helyzete. (Nem, nem keverem a szépirodalmat a tényirodalommal, de a fikció mégiscsak tudósít az adott korról, főleg az a posztmodernt-t jóval megelőző fikció.)

@maxt: "ismerve a túlnépesedés mértékét és ökológiai lábnyomunk nagyságát (a munkanélküliségről nem is beszélve) nem vagyok benne biztos, hogy a "mindenárongyereket" hozzáállás jó..."

Fura egy érv ez nekem. Nem tudom megmondani miért, így nem is nagyon vitáznék vele. De kicsit olyan, hogy minek egyek, ha úgyis éhes leszek, meg minek éljek, ha úgyis meghalok :)

@Clawly: "ha igaz amit írsz, vagyis hogy a gyerekeknek milyen szuper jót tesz, ha 3 évig otthon van velük az anyjuk, ..."

Klassznak tarom, ha egy gyerek 3 éves koráig otthon tud maradni. Az hogy otthon van, általában nem azt jelenti, hogy nem közösségben szocializálódik, ugyanis viszonylag ritka lehet az olyan eset amikor, sem rokonokhoz, sem játszótérre sem sehova nem jár az anyjával. A gonosz anyukás fordulat pedig felesleges. Az ilyen retorikai fogások teszik nehézkessé a párbeszédet. Pl.: most magamat és sok más embert kell kimentenem emiatt a fordulat miatt, hogy ugyanis nem tarom, tartjuk gonsznak a munkába korán visszatérő anyukákat. Szóval mentegetőznöm kell, ahelyett, hogy valamit hozzátennék a párbeszédhez. Pl. azt, hogy milyen jó lenne, ha végre normálisan lehetne részmunkaidőben dolgozni. Vagy azt, hogy a gyerek "én vagyok a világ közepe" beállítottsága nem attól függ, hogy volt-e bölcsödés vagy sem.

Végül a nemi szerepekről:
Mivel nem kell és nincs is kedvem vadászni, autót szerelni, házat építeni, marad a mosogatás, meg a rendrakás. Ennyi.

A Pityi bácsi fia kérdezte egyszer, tudom-e miért lennének jobb katonák a nők, mint a férfiak.
A férfi kap egy fegyvert, elkezdi nézegetni, hogy jajj de klassz, ez a legújabb AK x, aztán addig le is lövik. A nő megkapja, ránéz a ravaszra jééé, meg lehet húzni. Azt annyi.
Akkor most hogy legyen? :)
Talán kevesen tudják, hogy nem is olyan messze Budapesttől, Leányváron, egy alkoholistákat mentő ház működik papok, püspökök, szerzetesek számára. Állandóan telt házzal. Alig képesek befogadni az egyház gyermekeinek vezetőit, a nyáj pásztorait. Van rendtársam, aki évekig…..
vabatahtlik 2009.12.18 10:54:13
A címkézéshez.
Szerintem azzal, ha kimondom, Bálint vagyok alkoholista, nem azt állítom, hogy ez a személyiségem egyetlen, vagy legfontosabb jelzője, jellmezője. Egyszerűen el/be/fel/megismerek magamról valamit. Ami hasznos. Ugyanigy nem árt néha kimondani, hogy Bálint vagyok, apa. Amivel szintén nem azt akarom állítani, hogy az apaság az egyetlen, legmeghatározóbb eleme a személyiségemnek.
Lehet, hogy érdemes lenne elgondolkozni a betegség szó mi mindent, mennyi féle dolgot ölel magába. Ha ugyanis a függőségeket emlegetve a betegség szó ugyanazon jelentéstartományát mozgatjuk meg, mint pl. egy torokgyulladásról beszélve, az félrevezető lehet. A torokgyulladás hamar meggyúlhat, és ha újra hideget iszom, akkor nem feltétlen jön elő újra. A hosszú ideje józan ember, azonban a függőség tárgyát magához véve, nagy valószínűséggel veszti el újra a józanságát.
Mivel én sem vagyok szakértő, csak a saját véleményemet, a tapasztalatimat, és hát nyilvánvalóan az itt ott olvasottak alapján megfogalmazódó gondolataimat tudom leírni.
A pszichológizálásról, és szocializációzásról azt gondolom, hogy a kettő együtt hat, és esetenként különböző mértékben, ha bármely elmélet mellett túl erős hitet teszünk, az sok minden meg/felismerésében gátolhat minket. Szerintem.
Egyébként meg, amíg mindenhol guszta arany-zold-piros sörcégérek, hatlamas piásüvegek, az aluljárókban folyamatosan villódzó játékgépek virítanak (stb.), addig tényleg nehéz. A visszailleszkedés, vagy egyáltalán az ottlevés.
@saintlouisdefrance: "akinek van tartása, lelki egyensúlya és képes fegyelmezetten viselkedni, az nyugodtan élhet akármivel. akinek pedig nincs, azt nagyon könnyen tönkreteheti akármi." Ennek a tapasztalataim szintén ellentmondanak. Mondjuk saját magam. Ugyanis míg az alkohollal problémáim támadtak, addig megfordult az életemben egyéb, szerencsére alacsony számú drog (legáltalánosabb értelemben, nem csak kábszer jelentésben), amire rászokhattam volna, de mégsem.
vabatahtlik 2009.12.18 22:33:56
@türkiz: Bocsánat, hogy közbeszólok, dehát a Zemplén. Apám Pálházán, feleségem anyja Kishután született, mi pedig Sátoraljaújhelyen esküdtünk. Ott a hegyközben nem sok, aki egész napját a kocsmában tölti.
Az alábbiakban nagyon nagy együttérzéssel és compassioval, együttszenvedéssel szeretnék beszélni arról, amit „sérült férfiasságnak” is mondhatnék. Csak utalásszerűen hadd említsem az ezen a területen támadó nehézségeket: a homoszexualitást nagyon merész dolog…..
vabatahtlik 2009.12.09 17:03:29
Sziasztok!
Elnézést, nem az éppen folyó eszmecseréhez, hanem a felvetett téma egy másik részéhez szólnék hozzá. Saját élményemet szeretném megosztani, az egymást szerető azonos neműekhez való hozzáállással kapcsolatban. (Nem ellenzem a homoszexuális szó használatát, csak ebben az esetben nem bírtam leírni, érthető lesz, hogy miért.)
Van két barátom, nők, akik hosszú évek óta együtt élnek. Megismerkedésünk után évekig nem tudta, hogy nem csak együtt élnek, hanem szeretik is egymást, partnerek. Amikor ez kiderült, elkezdtem más szemmel nézni rájuk. Mivel soha nem zavartak a meleg/leszbi emberek jelenléte, közelsége, léte stb. most sem a zavar, vagy valami negatív érzelem vett erőt rajtam, hanem a kíváncsiság. Hogy jujj, akkor hogy van ez, mi micsoda, ki kicsoda kérdések özöne. És a sok kérdés özönében egyszercsak azt kellett észrevennem, hogy nem egyszerűen barátként, emberként (úgy egyszerűen) tekintek már rájuk, hanem leszbikusként. A személyiségnek ez az egyetlen jegye mindent elnyomni látszott. Ez engem zavart, mert eltakarta előlem az embert.
Aztán tavaly karácsonykor ez megváltozott. Valahogy elmúlt. Talán akkor mélyűlt el igazán a barátságunk. A kategóriák eltűntek, és maradt a két ember, akiknél, ha rájuk gondolok, éppoly kevésbé jut eszembe, hogy azonos neműt szeretnek, mint ahogy bármely hetero barátomnál sem jut eszembe, hogy ő meg más neműt szeret.
vabatahtlik 2009.12.10 11:48:47
1.@jabbok: "1. Létezik-e egyáltalán"helyét-megtalált (esetleg polgári házasságban élő...) homoszexuális festőművész". Hosszú távon... Mert különben minél boldogabb és tartósabb egy kapcsolat vagy egy életforma, annál nagyobb seb marad utána, nem?

Csakhogy ezek szerint a hosszú táv csak a teljes élet lehet."
Ha az itt elhangzott kérdésedre igenlő választ kapnál, azaz teszem azt valaki azzal jönne, hogy a szomszédjában most hallt meg egy 87 éves meleg férfi, aki 46 éven keresztül monogám kapcsolatban élt a nála 5 évvel fiatalabb férfi párjával, aki 3 éve halt meg, akkor mi lenne?
2. Attól, hogy elfogadok és bármely más barátommal azonos módon szeretek egy azonos nemű párt, bennem is maradnak kérdések. Pl pont a gyerekválalással kapcsolatban.
3. Nekem két fiam van. (Nincs fakard, sem pisztoly. A kisebbik két éves, viszont már fél éve mindennel lő, ami a keze ügyébe kerül. Tudomásom szerint soha nem látott pisztolyt, lövöldözést stb. A nagyobbik sem veti meg a botokat, ágakat. Ez csak mellékszál, de szerintem a férfias ügyességet, erőt sok békésebb dologgal fitogtatni lehet: birkózás, mindenhova felmászás, stb.) A gyerek normál esetben (viszonylag normálak vagyunk) a legerősebb példát otthon kapja. Azaz tőlem kell lássa, hogy nőt szeretek, és azzal a nővel, akit szeretek testileg, lelkileg kedves, figyelmes vagyok, tiszteletben tartom. Emellett csak mellékes, hogy mennyi időt töltünk együtt a nem hetero barátainknál. A gyerekek szeretik őket, és viszont.
A melegfelvonulásra (arra amelyiken kamionokon ugrálnak rossz zenére idétlenül) ugyanúgy nem vinném el a gyereket, mint annak hetero változatára. Ha mégis ilyet látna, hát nem haboznék közölni egyet nem értésemet. Egyébként az évekkel ezelőtti tudóstásokból ítélve leginkább a magukat másnál magyarabbnak érző embertásaink jelentek meg ezeken a rendezvényeken gyerekekkel, és hát, na, nem a úgy tűnt, hogy a abcug bűn, szeretlek bűnös megkülönbözetés volt a fő ideológiájuk.
4. Egyébként hasznosnak vélem Jabbok felvetését a "bűn" szó helyettesítésére, ötletem azonban nekem sincs.
vabatahtlik 2009.12.10 14:08:44
OFF: @zzzsuzsa: Kedves Zsuzsa, kérlek olvasd el újra! Direkt nem használtam a "magyarkodás" szóalakot, mert tudom, hogy sokan felkapják a vizet, ha meglátják, ezért próbáltam körülíróbb lenni.
A hozzászólásomban semmi nem utalt arra (szerintem), hogy rosszul kéne éreznie magát annak, aki fontosnak tarja nemzeti értékeit. Ha így lett volna, saját magamnak akarnék rosszullétet okozni.

ON: @og-zol: Köszönöm! Ez előbb is elhangozhatott volna. Vagy csak figyelmetlen voltam?
Kazinczy Ferenc, legendás nyelvújítónk 250 évvel ezelőtt született! Kötelezően feledésbe merülnek magyarságunkkal kapcsolatos események. Különösen érvényes lehet ez nyelvünkre, hiszen a nemzet állítólag ebben él(ne). Kosztolányinak egy írása jut eszembe. Kisfia olvasni…..
vabatahtlik 2009.11.19 07:57:34
vabatahtlik 2009.11.20 14:35:29
@"fityisz": Nem teljesen értelek. Pontosabban a Tamási Áron idézet okát nem értem. Vagy jelentését itt most nekem. Mit válaszol a hozzászólásomra? Az idézet egyébként szép, és úgy gondolom a magyaron kívűl több más nép, nemzet is tagja is joggal, vagy hittel recitálhatná.
Hogy a történelem-, nemzetszemléletével egyet értek-e az más kérdés.
"Irodalma van, mely nyelvi társtalanságában a mesék pazar színeiben lüktet." Emiatt a mondat miatt került ide?
Czakó nekem nem tetszik. Csak nem akartam ilyen durván fogalmazni. Nem hinném, hogy bármely érzékkel rendelkezik, ami bennünk ne lenne meg. Persze tévedhetek is, de szerintem nem színez, hanem fekete-fehérre satíroz.
Nem hinném, hogy különösebb érzék kell hozzá, hogy belássok a pénz nem a legklasszabb dolog a világon, vagy hogy a demokráciákkal nincs minden rendben.
De pl. a fogyókúrások, hogy kerülnek ide? A jelenkori nőideálra gondol, vagy az egészségügyi problémákkal küzdőkre (betegek).
Vagy politikai szatíra. Tényleg csak Medgyessy mint miniszterelnök?
Aztán az emlékezésről, hülyéreverésről. Engem eddig senki nem akadályozott meg abban, hogy ellátogassak a Kazinczy Mauzóleumhoz, és a Magyar Nyelv Múzeumába ahányszor csak a Zemplénben jártam (mondjuk az elmúlt 3 évben), de abban sem, hogy Kazinczy emlékiratait olvasgassam, ha éppen úgy tetszik. (Most lehet, hogy megint valamit komolyan vettem, ami csak vicc volt? Nem egyszer estem már ebbe a hibába blogokon.)
Végül egy kis eltérő a témától, ha már szóba jött itt többször Erdély, meg rajta vagyunk a nemzet, nyelv, romlik stb. témán.
Miért mindenki Erdélyt emlegeti, siratja? Miért csak Erdély a nemzeti romantika szimbóluma?
Járt már valaki a földig rombolt, és újraépített Szentlászlón, vagy beszélgettetek kórógyiakkal. Nem is írom le, amit akartam. Bocsánat, ez szigorúan magánjellegű ömlengés volt. Csak bosszant, mint a Wass is, meg ez a Kertész dolog (aki egyébként szerintem nem nemzeti önostorozó volt az említett interjúban, hanem egyszerűen arrogáns, amúgy a Sorstalanság jó könyv).
vabatahtlik 2009.11.20 17:02:25
@izrael miszteriuma: Én 7-8 éve olvastam, nem sokkal a Nobel-díj előtt. Egyszer. Nem hinném, hogy sikerült belemélyednem, magamévá tennem. Éppen ezért nem tudok róla semmi komolyabbat mondani, csak amire emlékszem. Nem volt rossz, azaz jó volt. Hogy lesz-e valaha komolyabb tapasztalat forrása ez a könyv számomra, nem tudom. (Azt hiszem per pillanat nagyon másfele járok, vagy nagyon máshogyan.)
Csak azért biggyesztettem oda ezt a kurta mondatot, hogy jelezzem, olvastam a könyvet, és Kertésszel semmi bajom az említett arrogáns, Budapestet lebalkánozó, a zenei életet lekicsinylő megjegyzésein túl.
Furcsa figura ez a Kazinczy, hogy milyen témákba nem kerget minket ezzel a nyelvújításával, még a végén nagyob galibát okoz mint a Kis Szent Teréz :)
Nem hagyott nyugodni egy blogbejegyzés ezért billentyűzetet ragadtam. Szent Ignác a lelkigyakorlatos könyvben a következőképpen fogalmaz az ereklyékről: „Dicsérjük a szentek ereklyéit, tiszteljük azokat” (Lgy 358) Az ereklyék tiszteletének története persze elég vegyes: keveredik benne a mély…..
vabatahtlik 2009.10.29 14:36:13
@Reina Nicolasa: "Nekünk magyaroknak..." ha jól tudom, nem egy országot felajánlottak Máriának Magyarországon kívül. Észtország neve pl. Marjamaa 'Máriaországa' volt a katolikus korszakban. De aztán jöttek a svédek :)

A "cél szentesíti az eszközt" nekem is eszembe jutott pár kommentet olvasva. Ilyenkor felmerül a határok kérdése. Meddig lehet egy cselekedetet azzal az érvvel indokolni, hogy de legalább egy embert közelebb hozott. Abba az indokba már bele sem merek gondolni, hogy egy embernek megmentette a lelkiüdvét.

És az is fontos, hogy most maga az ereklye segített a felemlegetetteken, vagy az ereklyébe vetett hit. Azaz az ereklye hat, vagy "placebo" hatással van dolgunk.

Vagy meddig lehet darabolni. (Ezt nem viccnek szánom. Bár vicces.) A végtelen oszthatóság problémája. Ha egy szent egyetlen csontjának egyetlen darbja csodatevő erejű lehet, akkor fel kell tételeznünk, hogy a szent kisujjának egyetlen percének legkisebb morzsája is csodás erejű. De egy idő után nem tudjuk tovább darabolni. Marad a semmi. Akkor lehet hogy nem is kell maga a tárgy a csodához, hithez, megtéréshez stb. ?

Viszont, ha hiszek abban hogy a Szentlélek temploma volt, akkor minden testet tisztelnem, bescsülnöm kell, mert a Szentléke temploma. Vagy van, amelyik jobban az?

(Lehet, hogy a másik bejegyzéshez kellett volna ezeket írni.)
Mióta próbálsz teherbe esni? Két hónapja? Akkor hagyd abba az olvasást, szeretkezz gyakran a pároddal, szedjél folsavat, egyél rendesen és ha nyolc hónap múlva még mindig semmi, akkor esetleg gyere vissza ide olvasni. Két éve próbálkozol? Akkor viszont nagyon remélem, hogy már…..