Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Albert gazda

358 bejegyzést írt és 217 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbb azt hittem, az utolsó bőrt húzom le szegény Léderer Ákos kommentátorról, akit szakmaiság miatt meszelt el munkaadója egy jégkorong-közvetítés után, de muszáj volt meggondolnom magamat. A Magyar Sportújságírók Szövetsége ugyanis néhány hét spéttel úgy döntött,…..
Amikor nyolc nappal ezelőtt, közvetlenül a Fehérvár–Jesenice jégkorongmeccs után azt írtam, engedjék szárnyalni Léderer Ákost, a legkevésbé sem arra szerettem volna utalni, hogy hadd repüljön. Ehhez képest főnökei majdnem kirúgták szegényt. Történetesen az év…..
Azt már jó régen megírtam, hogy a 2006-os futball-világbajnokság RTL-es közvetítései alkalmából viszonylag kevés szeretetet kapott Léderer Ákos sportriporter megtalálta a helyét, amikor rábízták a Fehérvár EBEL-meccseinek kommentálását. A fiatalember érti a hokit, ritkán…..
Tartottunk összejövetelt, ittunk csomó jó bort, a csúcspont Roberto Voerzio 2001-es Barolo Rocche dell' Annunziata Torriglionéjának újrakóstolása lett volna. Amely az Alkoholista történetének első 10 pontos vörösbora volt. Előtte tehát mindenfélék kerültek a poharakba, Légli…..
A részletekbe ne menjünk bele, a lényeg, hogy a munkaadóm a hét végén tartotta év eleji főnökértekezletét, Balatonszemesen, a Szindbád Hotelben, és egészen véletlenül pont ott töltötte az estét-éjszakát Szászi Endre szigligeti bortermelő is. Ha már így alakult, a…..
Az Etyeki Kúriáról keveset írtunk az elmúlt években. Leginkább perfekt pinot noirjukra szoktunk felfigyelni, pedig van más is. Régebben nagyon szerettem a fahordós chardonnnay-jukat, sőt reduktív iskolázású egyéb fehéreiket is, utóbb azonban úgy éreztem, ezek vitathatatlanul…..
Szerencsém van az utóbbi időben, egyre-másra jönnek velem szembe a nagyon jó borok, karácsonykor, szilveszter előtt, meg hát utána is, elsősorban fehérben, persze, és külön öröm, hogy rizlingek is vannak köztük. Az elmúlt hónapokban nagyon megdicsértem Szabó Zoltánét és…..
Valahogy úgy alakult, hogy ezen a módfelett hosszú hétvégén szinte kizárólag úgynevezett terroirborokat ittunk, ezért most jól megéneklem mindet, egy posztban, nem túl hosszan. Mert hát érdemes beszélni róluk.Megmondtam előre, szenteste Bott-Bodóék borai kerülnek terítékre,…..
Eljött az ideje, hogy mi is megszavaztassuk olvasóinkat arról, szerintük melyik borászunk, netán pincészetünk tette le a legtöbbet az asztalra az idén. Ezúttal másképpen csináljuk, mint tavaly és tavalyelőtt. Egyrészt a létező legegyszerűbb szavazógépet választottuk, és…..
Ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy pontosan egy évvel ezelőtt milyen szívesen társalogtak kommentezőink arról, ki mit tesz az asztalra. Hátha most is kialakul az ünnepi diskurzus. Felütésképpen: nálunk libacomb lesz aszalt szilvával és puliszkával, desszertnek bejgli, bornak…..
A Művelt Alkoholista Római 2008.12.10 06:17:00
Mostanában mindenki a Heimann-borokat dicséri. Aki a könnyű vereseket preferálja, az is, aki a fajsúlyosabbakat, az is, ráadásul a fehérbarátok is elégedettek a 2007-es Vionával. Nincs más hátra, beállok a sorba. Másfél hónappal ezelőtt helyszíni szemléztem a Heimann-birtokon,…..
Néhány héttel ezelőtt elég nagy lelkesedéssel emlékeztem meg a felvidéki Bott Frigyes életéről és munkásságáról, különös tekintettel 2007-es évjáratú rajnai rizlingjére és chardonnay-jára, és most megint terítékre kerül. Dettó 2007-es Vinculumja, amely történetesen…..
A Dél-Balaton és az ország egyik legszebb és legdinamikusabban fejlődő pincészetének létrehozója nyerte el 2008-ban az év bortermelője címet. A Magyar Bor Akadémia öt jelölt közül választotta ki a lellei mestert, aki immár évek óta ott állt a lehetőség kapujában. Az…..
Barta Károlyról volt már szó az Alkeszen, a mádi Király-dűlőről pláne, de felidézzük. Barta az az ember, aki újratelepítette Tokaj-Hegyalja egyik leghíresebb és legtöbbre hivatott termőhelyét. Neki köszönhető tehát, hogy amikor az ember Miskolc felől megérkezik a…..
Árvay János, a tokaji Árvay és Társa Pincészet alapítója és társtulajdonosa 2008. december 1-jétől saját kezdeményezésére megválik a pincészettől. A cég új ügyvezetésének kinevezéséről a közeljövőben születik döntés, a borászat szakmai munkájának irányítására…..
A Művelt Alkoholista Újak 2008.11.18 06:00:00
Volt egy eléggé hosszú időszak, amikor nem szívesen ittam újbort. Meguntam a savas, nyers, kaparós vörösöket, és még nem szoktam rá a fehérekre. Aztán néhány évig csak fehéreket vettem magamhoz frissiben, különösen bejött például tavaly és tavalyelőtt is a pannonhalmi…..
Úgy tűnik, az Index olvasói a legkevésbé sem látják zsákutcának a legvörösborosabb magyar borvidéket, néhány hete indított szavazásunkon ugyanis, amelyben a legkedveltebb boros úti célt kerestük, messze a legtöbb szavazatot Villány kapta. A leadott 3824-ből nem kevesebb, mint…..
A harmadik felvonásban balatonboglári borászokat távfaggattunk az utolsó három évjáratról. A kérdőre vontak: a Pávával nem rég kilenc pontot szakító Konyári Dániel, az ígéretesen induló, hithű kézműves Légli Géza, és a mai magyar borászat egyik vezéralakja, Géza…..
Albert gazda 2008.11.16 12:16:19
Az alábbiakban olvasható "magyarázatot" Albert gazda szerzette az Alföldi Merlot által megálmodott "pontrendszerhez". A magyarázat tartja magát, ám a referenciaborok listája értelemszerűen rendszeres frissítésre szorul. A választás a kóstolt borok tengeréből…..
Albert gazda 2008.10.29 22:39:26
Bár direktben nem, áttételesen mégis főként én lettem megszólítva itt - már csak azért is, mert a referenciák között említett 2 külföldi bor a jóvoltomból lett 10 pontos. Mint ahogy a korábbi referenciák közé általam kerültek 10 pontos magyarok is.

Egy-két dolgot akkor kibontok, röviden. Azon sokat lehet okoskodni/vitatkozni, hogy 100 pontos/20 pontos/10 pontos, vagy akármi, de ennél pontosabban, ahogy tesszük/tettük, sehogy sem tudjuk megmagyarázni, hogy nálunk egy adott pont mennyit ér. Ha nekem azt mondják, 82, vagy azt, hogy 16,59, az nem jelent semmit. Ha azt, hogy 5 pont (vö.: tehetség), az már jelent valamit. Ráadásul az elmúlt több mint 3 évben bőven teleszórtuk konkrét referenciákkal ezt a felületet. De a benyomásom az, hogy a többség érti, 4 pont nem egyenlő 40 pont - aki mégsem, azon valószínűleg nem is lehet segíteni.

A másik dolog: a 10 pontos magyar bor. Társaságunkból alighanem én vagyok a legbőkezűbb, simán adok 6 pontot (vö.: szép) olyan bornak, amely másnál csak 4-et ér (vö.: OK), de mi tagadás, 10 pontos magyarral csak elvétve találkozom. De 10 pontos külföldivel dettó. A Voerzio és a Hirtzberger éppen olyan felbecsülhetetlen és nehezen leírható élményt jelentett számomra, mint mondjuk az Oremus 99-es birtokválogatás aszúja, legjobb formájában, vagy egy gyorskóstolás alkalmával a Vogüé 01-es Musignyja. Ezek olyan borok, amilyenekkel nagyon ritkán találkozik az ember. Ezek nem olyan borok, mint bárki igen finom kadarkája vagy olaszrizlingje.

Szó nincs róla, hogy lebecsülnénk mindazt, amit a magyar borászok elértek az elmúlt egy-két évtizedben - aki szerint 7 pont (vö.: pannon klasszis) lebecsülést fejez ki, az valahol máshol él, vagy egyszerűen nem ért semmit.

Még egyszer: nem arról van szó, hogy csak külföldi borok kaphatnak 9 vagy 10 pontot - hanem arról, hogy külföldi és magyar borok is csak nagyon-nagyon-nagyon ritkán. A 9 és a 10 pont kivételes pillanat, öröm, ünnep, csoda, boldogság, katarzis.

És még valami: ne tessenek már a pontszámokat objektív és örök érvényű igazságokként értelmezni. Pontot adni egy bornak nem több, mint játék - orientál, elhelyez, de nem ítél. NEM ÍTÉL. És főként nem megmásíthatatlan. Ami egyszer 7, lehet, hogy máskor 5. Annyi mindentől függ minden. Lazítsanak, élvezzék az ízeket, az illatokat, szerintem megéri. A bor és a görcs nem fér össze.
Az első részt követő, helyenként indulatos kommentekből okulva most ármegjelöléssel adom közre kóstolási jegyzeteimet. Előrebocsátom, hogy az árak némelyike 2-3 éves, azaz nem friss beszerzésekről van szó. Én ennyit adtam a borokért, ezt az árat osztottuk annyi felé, ahányan…..
Burgundi borokat kóstolni jó. Még a rendszeres borisszák is némi meghatottsággal szoktak készülődni az efféle alkalmakra, köztük én is. Vélhetően ebben benne van a borok viszonylagos elérhetetlensége – térben és pénzben egyaránt. Nehezen hozzáférhetőek, és a nagyobb…..
Albert gazda 2008.10.17 09:56:36
Kedves Deprimarius, innen már el lehet indulni, már ha akarunk, persze.

Szóval, azt nem szabad elfelejteni, hogy az iberico és a párizsi között nagyon sok minden van még - és nem ráspi kékfrankosa az iberico, és nem a gere kopár a párizsi.

És nem kedves dolog lehülyézni azokat, akik az iberico és a párizsi közötti szinteken is igyekeznek szétnézni. Ha van rá idejük, van hozzá kedvük, tegyék, nem? Magyarországon már az nagy dolog, ha sokan eljutnak az irsai olivérig, nekik is szólna ez a blog. Sokkal jobban kellene nekik is szólnia.

Hogy konkrétabbra vegyem: engem néhány hónappal ezelőtt két posztom miatt támadtatok leginkább. Az egyikben a 2004-es gere kopárról írtam jót, a másikban egy hilltop- és egy varga-borról. Ráadásul utóbb kiderült, nem is kóstoltátok ezeket a borokat.

Szarul esett, mint ahogy szarul esik az állandó piszkálás, az, hogy kiflik, napoletanók és egyéb különös alakok soha nem a posztban leírt borról beszélnek, hanem mindig a szerző általuk felfedezni vélt butaságairól. Lehetne ezt korrektebbül is. Szarul esik, hogy a legfelkészültebb hozzászólók egyikének évek óta egyetlen érdemi kommentje sem volt, csak nagyképűen odavetett félmondatokra futja, és aztán megdöbben, ha valaki kiakad az újabb nagyívű benyögésén.

Ha választanom kell, hogy vörös vagy fehér, a fehéret választom. Ha választanom kell, hogy terroir, vagy brand, a terroirt választom. Ha választanom kell, hogy cabernet vagy pinot, a pinot-t választom. Ha választanom kell, hogy chardonnay vagy rajnai, a rajnait választom - és hosszan lehetne folytatni. De --- nem kell mindig választanom, sőt nem is tehetem meg, ha a nyilvánosságnak szánom, ami eszembe jut.

Biztosan nem lehet úgy dicsérni a kézműveseket, hogy közben nem mószerolunk másokat? Szerintem lehet.
A Takler Pince 2006-os prémiumborainak bemutatóján vettem részt kedden, ahol azt kérdezte tőlem id. Takler Ferenc, hogy mit gondolok a magas alkoholról. Ha van mellette más is a borban, akkor nem zavar egyáltalán, mondtam. Örül annak, hogy ezt mondom, mondta, de miért nem írom meg.…..