Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alfőmérnök

28 bejegyzést írt és 16090 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Menekülttábor AUXILIA MORALIS 2019.08.05 19:31:05
                                                                         A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva                                                                            az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik. /Winston…..
Alfőmérnök 2019.09.17 21:32:09
@Mr Falafel: @Frederick2: Mikor, hol? :)
Alfőmérnök 2019.09.20 23:58:36
@Mr Falafel: @Frederick2: Akkor sabbath kilőve, marad a vásárnap. :D Majd privátban megbeszéljük. Úgy tudom, Mihint tervezett valamit szeptember közepére Dodóval együtt. Nem írt, nem hívott, szept. közepe meg már elmúlt, úgyhogy gondolom ez későbbre tolódott.
A minap adták az egyik csatornán Charlie Sheen régi sci-fijét, a Galaktikus támadást, amelyben egy tudóst alakít. Mit mondjak, koránt sem csillog úgy a tudós szerepében, mint a Két pasi, meg egy kicsi című sorozat alkoholista-szexmániás zeneszerző, Charlie Harperjeként. A sztori az lenne, hogy…..
Alfőmérnök 2019.09.07 01:21:58
@Frederick2: Világos: a betegség és egészség, a szépség és a csúnyaság, az igazság és a hazugság közti különbségek elrelativizálásáról van szó. Vannak, akik ezt a posztmodern gondolkodás következményének tekintik, vannak, akik korábbi eszmetörténeti áramlatok következményeinek tartják. Szerintem egy rákos sejtről, rákos sejteket tenyésztő génekről (vagy "mém"-ekről) van szó, amit(/ket) ki kell metszeni a társadalom szövetéből.
Alfőmérnök 2019.09.11 05:35:23
@Mr Falafel: Azta, itt valami tényleg nem stimmel. Nicklopás lehet.
Az eredeti Dodó szept. 10-én 20:09-kor írt utoljára.
mandiner.hu/felhasznalo/tehetetlen_dodo (85664 komment)
Ez meg egy új, mintha a régi paródiája akarna lenni:
mandiner.hu/felhasznalo/t_hetetl_n_dodo?offset=108&limit=18
Azt írja: "Tеhetetlеn Dodó 2019. szeptember 10. 18:24
73
@Nuttika
Gondolatébresztőnek: a mandiner informatikai rendszerét 20 másodperc alatt hekkeltem meg.

Szerinted az új paksi blokké mennyi idő lesz majd valakinek?

Dilettáns szarok vagytok, primer életveszélyben van miattatok az egész ország. Na, ezért nem szabad nercigányra fontos dolgokat bízni."
Alfőmérnök 2019.09.12 00:38:41
@Mr Falafel: Alapvetően nem vagyok híve, hogy büntetőeljárás induljon az ilyen hülyegyerekek/-picsák ellen, viszont azt támogatom, hogy kicsit megszopassák őket. :)
Az látszik, hogy nagyon rá van állva Dodóra (lehet, hogy nem is önszántából). Szarul parodizálja Dodót, de az is látszik, hogy olvassa, amiket ír, és nagyjából érti is. Simán el tudom képzelni, hogy minden un. renitens nikkre, pl. rám, vagy rád, vagy deanre, "rá van állítva" valaki. Ami azért valahol megtiszteltetés, én legalábbis így fogom fel, mert veszítenivalóm nincsen, és ha igaz, az meg azt jelenti, hogy valami hatása/jelentősége van annak, amit én egyszerűen a saját lelkiismeretemre és igazságérzetemre "hallgatva" bepötyögök a billentyűzetembe.
Menekülttábor NÁCI VAGYOK 2019.07.05 14:48:52
Vagyis nacionalista, nackó, fasiszta, faskó, ahogy a baloldali és liberális értelmiség nevez engem és a hozzám hasonlókat. Mi vagyunk a demokráciára hulló barna eső, a háborút fújó keleti szél. Tőlünk kell rettegnie minden európai nagyváros kényelemtől elpuhult ivadékának. Ez az egész…..
Alfőmérnök 2019.09.06 23:13:23
@Frederick2: Aristoról régebben én is úgy vélekedtem, mint te most. Vissza lehet keresni, hogyan hadakoztam ellene a mandin, amíg ő oda írt. És sok kérdésben ma is azt gondolom, mint akkor. Például cselédezni-disznópásztorozni tahóság. Burkoltan zsidózni meg gyávaság. Az ember vagy vállalja fel, mit gondol a zsidókról, vagy változtassa meg a véleményét, de ha burkoltan zsidózik és azt mondják rá, hogy zsidózik, ne tagadja meg a valódi gondolatait.

A helyzet azóta annyiban változott, hogy aristo stílusa szerintem kifinomultabbá vált, a ballibek/bolsik meg olyan szinten és nyilvánvalóan kimutatták a foguk fehérjét(nem csak Magyarországon, hanem világszerte), hogy csak radikális hangnemben lehet velük/róluk beszélni/írni.
Egyébként én is azt hiszem, eléggé művelt lehet a faszi, csak néha direkt titkolja, és belekever tahóságokat és faszságokat az írásaiba. Az meg nyilvánvaló, hogy minden, a fidesz-t és a ner-t ért kritikát támadásnak vesz, ami azért valamiféle korlátoltságra vall.
Alfőmérnök 2019.09.07 23:52:49
@Mr Falafel: Aristo és padilla (grift/málnási) azonosítása nagy tévedés volt a részedről. A virtuális személyek is teljesen mások. Teljesen más humoruk példának okáért (mindkettőnek van amúgy). Az irl-eknek valszeg még annyi közük sincs egymáshoz, mint nikkeknek. Mondom ezt úgy, hogy személyesen csak padilla bá’-t ismerem, és nekem is volt egy tévhitem aristoval kapcsolatban. Valamiért egy időben azt hittem, hogy ő Botos Máté. :D Ami egy gigantikus faszság, Botos tipikus példája az igaziértelembenvett igazikonzervítvnak. Szerintem még éjjel, titokban, a háza falába rejtett páncélszerkrénynek sem merne leírni olyanokat, amiket aristo az internet nyilvánossága előtt ír.

De egy percre vegyük komolyan, amit aristo ír, és akkor hadd hozzak fel én is egy konkrét példát. Egy helyütt ezt írja:
„A másik dolog szellemtörténeti jellegű és kifejezetten újkori eredetű. Atyja az a Descartes, aki azt találta mondani, hogy: „… végső soron nem létezhet semmi olyan távoli dolog, amelyhez nem lehetne eljutni, sem olyan homályos dolog, melyet ne lehetne föltárni.” E kijelentésnek persze ellentmond a matematika és fizika órákon szerzett keserű tapasztalat, miszerint ott már a legalapvetőbb dolgokat sem értették.”

Nos, nem hiszem, hogy ez egy korrekt kritika Descartes-tal kapcsolatban. Valóban, nem lehet eltagadni, hogy Descartes fordulópontot jelent a filozófia történetében. Amiben fordulópontot jelent, az sem előzmény nélküli, de szerintem nem abban jelent fordulópontot a gondolkodása, mint amire aristo utal (nem annak az „atyja”). Szóval ezt egy ilyen intellektuális blöffnek tartom, ami jól hangzik, mert van pontos idézet, és aristo közönsége előtt ez már olyan, mintha kinyilatkoztatás lenne. Szerintem meg hülyeség, pontatlanság. (És ha ezt megírnám neki, azt gondolná, hogy a Gyurcsány-kommandó embere vagyok.)
Menekülttábor RAGE HARD (DÜHÖS) 2019.07.22 20:27:02
Az angol címet egy impresszió ihlette. Nemrég beszélgettem kimagasló intellektusú ismerősömmel, egy nyugalmazott egyetemi tanárral, egy gépészmérnök matematikussal, egy igazi reneszánszemberrel, akinek a szépirodalmi műveltsége páratlan, akit egyébként kenyérre lehet kenni, olyan vajszívű. Ám van…..
Alfőmérnök 2019.07.29 14:31:30
@Mr Falafel: Asszem Gágyor innen vette a haragra vonatkozó fejtegetéseit:
Peter Sloterdijk: Harag és idő
Politikai-pszichológiai kísérlet
www.typotex.hu/review/6528/2934/a_thumosz_tortenete
Alfőmérnök 2019.08.27 11:44:31
@Frederick2: @Mr Falafel: Szalaynak olvastam néhány tanulmányát. Marxista, de szociálisan érzékeny, értelmes egyed. Volt régebben egy értelmisi műsor az MTV-n, az volt a címe, hogy Záróra ( még a síkhülye Alinda előtti Zárórákról beszélek). Ott néha meghívott vendég volt Szalay, nekem kifejezetten szimpatikus volt. De úgy tűnik, most eljött egy másik záróra, a marxisták-kultúrmarxisták zárórája. Hála Istennek. :)
Alfőmérnök 2019.09.06 23:15:19
@Frederick2: Köszönöm a pozitív előjellel való megemlítést. A komment érdemi, tartalmi részére majd reagálok ott, ha lesz időm/kedvem. :)
magyar-magyar szótár utóirat 2019.08.04 06:07:14
Kedves olvasóim! E szóár felhagyása után is írok, persze. Most már megosztható állapotban van az a szöveg,amin éppen dolgozom.  Ha valaki/bárkikíváncsi rá, jajdeérdekes, hogy már el is küldtem sokaknak és eddig Heki meg jocó reagált :D  akkor e "bejegyzés" komment részébe írja be az ímél…..
magyar-magyar szótár epilóg 2019.08.05 10:28:03
Kedves olvasóim! E szóár felhagyása után is írok, persze. Most már megosztható állapotban van az a szöveg,amin éppen dolgozom. Ha valaki/bárkikíváncsi rá, jajdeérdekes, hogy már el is küldtem sokaknak és eddig Heki meg jocó reagált :D akkor e "bejegyzés" komment részébe írja be az ímél…..
Alfőmérnök 2019.08.10 00:10:17
Alfőmérnök 2019.07.09 01:29:35
@Frick László Intézet: Mi a baj A Kerítéssel? Lövetni kellett volna?
Alfőmérnök 2019.07.17 11:03:52
@Frick László Intézet: Értelmes ember vagy, de a belátási képességeden még lenne mit csiszolni. :)
Menekülttábor NEM NÖVEKEDÉS 2019.05.04 10:09:48
Én pár éve hallottam először ezt a kifejezést: „nem növekedés”. Ez amolyan zöld elmebaj, amit a hívei pont úgy követnek, mint egy vallást. S mint az a vallásoknál szokott lenni, a teljes emberi társadalomra borzalmas katasztrófát jövendölnek, legfőképpen azért, mert nem osztják a nézetüket, s nem…..
Alfőmérnök 2019.06.11 23:10:42
@Frederick2: @Mr Falafel: Nekem is vannak okos feminista ismerőseim (van köztük egyetemi tanár, író és színházi szakember), de ezt a XXI. századi 3.-4.-hullámos feminizmust (ami egyébként a gender studies-zal kéz a kézben jár) egy faszságnak (és sok esetben kártékonynak) tartom. Meg is mondtam nekik. :) Egy részük azóta nem áll velem szóba, egy részükkel (ők az értelmesebbek) meg azóta nem beszélünk erről, kölcsönösen kerüljük a témát.

Én jövő héten elutazok külföldre kb. 2 hétre, de egyelőre úgy tűnik, nagyjából egész nyáron ráérek. Sztem budapesti helyszín lenne a jó. De amúgy le is tudok utazni nem olyan messzire. Majd megbeszéljük facen, Frederickkel meg mailben, ha elvileg nektek okés a dolog.
Alfőmérnök 2019.06.15 00:23:08
@Frederick2: Ha jól értem, Csúzi is ezt mondja. Szerinte elbillent a jogegyensúly a nők irányába és az MRA ezt (tkp. a jogegyenlőséget) hivatott helyreállítani. Na de ezt majd remélem egy-két sör mellett megbeszéljük, a Benedek-könyvet meg előre is köszi. A logisztikai dolgokat meg majd megbeszéljük pm-ben.
Alfőmérnök 2019.07.10 21:27:00
@Frederick2: A hasznos idióta soft-feministákkal van érelme a párbeszédnek. Érveket, adatokat kell felhozni nekik, ha értelmesek (én már láttam erre példát), elgondolkoznak rajtuk. Az Antoni Rita-féle feminácikkal semmiféle értelmes párbeszéd lehetőségét nem látom. Ellenük harcolni kell, mivel ők is harcolnak ellenünk. (A csatabárdot nem mi ástuk ki, hanem ők.)
Alfőmérnök 2019.06.11 06:12:27
@lac1: Amúgy meg elegem van belőle, de kurvára, hogy akik ellenzik az eutanáziát, az abortuszt, vagy mondjuk a melegházasságot, azokat hülyének nézik a "nagyokosok". Holott még hótt racionálisan is legalább annyi érv szól ellenük, mint mellettük.
Alfőmérnök 2019.06.25 04:19:22
@Frederick2: @Frick László Intézet: Ez ajrópa öngyilkossága szimbolikusan és konkrétan is.
Alfőmérnök 2019.06.26 07:33:32
@Frederick2: Zúzda, vascső. :)
Nem emelem csak rá sem a kezem legyintésre sem a cirkusznak, amit Lujza csinál,meg aminek lehord alaptalanul.. Nincs vége a blognak, nem először döntök így, hogy abbahagyom, tényleg.. nem kéne mnár ez,rengeteg időmet elvette, belekopott hiábavalóan az írókám is,minek ez, ne legyen más, ráadásul…..
Alfőmérnök 2019.05.26 00:17:31
@heki: Nem volt nehéz kitalálni, hogy ismerik egymást személyesen. Még azt is el tudom képzelni, hogy régen jó barátok voltak. Csak a Lujza-félék (és itt nem a zsidó származására célzok, még mielőtt újból elkezdene nácizni) nem tudják elviselni, ha valaki egy hangyányival jobbra van tőlük, ezért idejött őrjöngeni, össze-vissza hazudozott, és aljas női praktikákkal elérte, hogy gyakorlatilag leálljon a blog.
Alfőmérnök 2019.05.27 23:54:29
@lac1: Csak tesztelem, hogy meddig bírja megállni, hogy - ígéretéhez híven - ne térjen vissza.
Amúgy így irányítják a nők a világtörténelmet, miközben elnyomó patriarchátusról picsognak.
Alfőmérnök 2019.05.30 00:11:11
@lac1: Lujza írja magáról.
"@ripők: én szinte mindig mindenből ötös voltam. Nem azért mert olyan okos lennék, vagy sokat tanultam volna, hanem mert egyszerűen pompásan tudok vizsgázni (lásd mobilizáló és debilizáló vizsgadrukk közötti különbség :D) Akkor nem értettem, csak mikor a tanárképzésen tanultam pszichoból, hogy miért van az, hogy van, aki mindig jól vizsgázik, akkor is, ha nem tudja :D"
dudenbuch.blog.hu/2014/03/05/a_keresomotorozasi_statisztikakbol_valo_barminek_le_avagyis_kiszureserol/full_commentlist/1#c21866475

No comment, mondhatnám. Illetve annyi, hogy ő is tisztában van a szellemi képességeivel. Csak tudja azokat az apró trükköket, amikkel hatást tud kiváltani. Ilyen a vizsgán a segg megvillantása, dekoltázs, stb. Na ezek, amik itt a virtuális térben nem jönnek be, ezért más trükkökhöz folyamodik - amikkel még egy értelmes férfiembernél, Dudinál is hatást tud kiváltani.
Ezt itt és most kell megfogni, akármilyen eszközzel, mert ezután csak rosszabb lesz. Ez a degeneráció ránk erőszakolása, nem a jogaikért vagy elfogadásért, megértésért küzdenek, hanem az akaratukat kényszerítik ránk. Ahogy Aristo, én is azt hittem 10-20 év lemaradásban vagyunk a nyugathoz képest -…..
A gyűlölet elégé kényelmes helyzet. De kellemesebb, ha az ember.. ha már a könnyebbik megoldást választja, nem a saját mocskában fetreng, hanem pl Istenben hisz A Leges Legnehezebb Álláspont valóban semmibenhinni, tényleg istent tagadni, velőig materialistának lenni.. az nagyon sok…..
Alfőmérnök 2019.05.13 20:43:15
@Lujza S.: A fajtikázásról te állítottad, hogy egy zsidót sem lehet megsérteni vele. Én hiszek neked, főleg hogy állítólag zsidó vagy.
Miért kéne mindennel kapcsolatban állást foglalnom? Épp most nem érdekel a zsidó-téma, ennyi.
Abban biztos lehetsz, hogy ezzel az elhatárolódásra-követelődzéssel nem fogsz elérni semmit. (amúgy ha útálnám a zsidókat, valószínűleg nem ilyet írnék egy zsidó kommentelő halála kapcsán:
menekulttabor.blog.hu/2019/03/06/elment_a_masik_felem/full_commentlist/1#c36877940 )
Alfőmérnök 2019.05.13 23:38:14
@heki: Majdnem biztos vagyok benne, hogy Dudinak valami pedagógiai célja van a távolmaradással. Nem tudom, milyen viszony van közte és Lujza között, feltételezésem szerint minimum ismerik egymást személyesen. Nincs túl nagy kedvem belefolyni a kettejük harcába. Remélem sikerül lerendezniük a konfliktusukat, és Dudi is visszatér.
Alfőmérnök 2019.05.14 06:10:43
@Etelka93: Ugye te is Lujza vagy? Mert nekem tökegyformának tűntök, ahogy mi, "szélsőjobboldaliak" Lujzának.
Csak most, csak neked/nektek, házi feladatnak, hátha tanultok is valamit:
docplayer.hu/115857732-Mi-a-baj-a-liberalizmussal.html
Einstein és Hawking fizikusok voltak. Azonban a mai tudományos szokásokkal ellentétben időnként megálltak és filozófiailag átszűrték tevékenységüket a Világ iránti olyan felelősséggel,ami a Medveölőt tölti el pl medveölés után. Amikor elnézést kér Medve Testvér szellemétől és a Nagy Szellemnek…..
Alfőmérnök 2019.04.27 23:08:26
@Frick László Intézet: Pedig így van. Einstein és Hawking is nyilván zsenik voltak és elég jól írtak. Filozófusnak viszont dilettánsok. (Einsteinhez ajánlom ismét a korábban belinkelt E. Szabó László-cikket. Itt vannak a publikációi, elég komolyak: phil.elte.hu/leszabo/publications.html ) A spec relativitáselméletet Poincaré Einsteintől függetlenül kidolgozta. És Poincaré filozófiailag sokkal műveltebb volt Einsteinnél.
Hawking kortárs filozófiát fikázó kiszólásai meg abszolút felszínesek.
A blogocholizmus szenvedélybetegség feljövetelekor az Őrjöngjünk Vecám jókislány blog jókislányai meg jókiffiúi nácik lealázásávalés rúgdalásával élveztek közösen. Az alpári primitív kanállat,mint egyszerűgép, érzéketlen a kifinomult élvezetekhez. A férfi egy nagy kocka egy ződ ON és egy piros OFF…..
Alfőmérnök 2019.04.25 17:50:14
@Frick László Intézet: Csak röviden: Hawking hivatkozik Kantra és hülyeségeket ír róla. (Most nincs nálam, Az idő rövid története c. bulvár-bestsellerjében írja.) De hülyeségeket ír pl. Berkeley-ról is.
Einstein hülyeségeivel kapcsolatban ajánlom E. Szabó László cikkét:
beszelo.c3.hu/04/01/10leszabo.htm

És ajánlom még Tillmann Székely Lászlóval készült interjúját (csak a lényeget emelem ki, hogy beférjen egy kommentbe, de érdemes az egészet elolvasni):
"
A világegyetem végességének-végtelenségének kérdése valóban megjelenik a relativisztikus kozmológián belül. De milyen föltételek között? Csak akkor, ha előzőleg föltesszük egyrészt, hogy az általános relativitás elmélete a világegyetemre mint egészre ugyanúgy érvényes, mint részeire, másrészt pedig, hogy a világegyetem homogén. Ezek önkényes föltevések. Csak feltételesen lehet szó a végességről és a végtelenségről, valahogy így: ha a világegyetem homogén, akkor terében véges (vagy végtelen). Azonban a világegyetem homogenitására vonatkozó állítás - jellegéből következően - sohasem válhat módszertani hipotézisnél többé, s ezzel a végtelenségére vagy végességre vonatkozó kérdés mindig eldöntetlen marad.

Hasonló a helyzet a világegyetem keletkezésével kapcsolatosan, azzal a különbséggel, hogy itt még további, elvileg eldönthetetlen hipotézisek is rejlenek. Láthattuk: a tágulásból csupán akkor következik az, hogy a világegyetem mai állapota egy korábbi, nagy sűrűségű és forró állapotból keletkezett, ha elfogadjuk - az elvileg bizonyíthatatlan - homogenitás-hipotézist. Ahhoz azonban, hogy a "zéró időpontnak" megfelelő végtelen sűrűségű állapotig visszamenjünk, egy további igen erős hipotézis szükséges: az, hogy a múltbeli, s a maitól alapvetően különböző nagy sűrűségű állapotban a mai állapot természettörvényei lettek légyen érvényben. Ez logikailag nem ellenmondásos, de nem is következetes föltevés, hiszen ha ez a múltbeli állapot gyökeresen más volt, mint a mai, logikusabb arra következtetni, hogy törvényei is mások voltak.

Mindebből pedig az következik, hogy a homogenitás hipotézisét elfogadva a forró világegyetemig visszamenni logikus lépés, viszont továbbmenni már nem az. De ha e nem igazán indokolt visszalépést megtesszük is - a végtelen sűrűséggel jellemzett zéró állapotig vagy az ezt követő, ma divatos és némileg elmosódott kvantumállapotig -, abból, hogy a mi skálánkon ez zéró állapotként jelenik meg, még egyáltalában nem következik az, hogy ez előtt "semmi sem volt", vagyis egyáltalában nem következik az, hogy ez a zéró állapot a semmiből keletkezett volna.

Ami pedig a semmiből való keletkezés elméleteit illeti: itt már-már tudatos ködösítésről beszélhetünk, hiszen ez esetben a "semmit" a kvantummechanikai vákuum értelmében használják, s számomra elképzelhetetlen, hogy akik így tesznek, legalább annyit ne tudnának, hogy ennek semmi köze sincsen sem a hétköznapi nyelv, sem pedig a filozófia és a metafizika semmijéhez. (...)

Elkülöníthető-e így a mai kozmológiákban érvényes tudás és a szcientista mitológia?

Jogos arról beszélnünk, hogy galaxisvilágunk egy korábbi forró állapotból alakult ki, s ez természettudományosan értelmesen vizsgálható. Mi több, jogos a relativisztikus kozmológia is a maga egyenleteivel és a világegyetem térbeli végességére-végtelenségére vonatkozó állításaival, ha nem felejtjük el azt, hogy ezek az állítások és a velük kapcsolatos vizsgálódások csak bizonyos előzetes föltevéseken alapulhatnak, és így mindig hipotetikus jellegűek maradnak. Ha viszont ezt a mozzanatot elhallgatjuk, s így fogalmazzuk meg kijelentéseinket, a természettudomány megszűnik természettudomány lenni és amolyan természettudományos formába rejtett vulgáris, primitív metafizikává válik. Vagyis amíg a természettudományos kozmológia természettudományként funkcionál, a metafizikai kérdéseket nem tárgyalhatja, s mihelyt azt állítja, hogy e kérdéseket megválaszolja, megszűnik természettudomány lenni.

Ez részben a természettudomány önmaga felsőbbrendűségébe vetett kritikátlan hitéből, részben pedig tudatos manipuláció által áll elő, amikor az önmagát a metafizika irányába transzcendáló és ezáltal scientista mitológiává váló fizikai kozmológia korrekt természettudományos elméletként tárja magát közönsége elé. Mindez jól illeszkedik modern kultúránk manipulatív világába. A kozmológiával, illetve a metafizikát állítólagosan kiküszöbölő kozmológiai elméletekkel kapcsolatos manipuláció e kultúra legmagasabb régióiban megjelenő terméke, amely azután ezeregy csatornán keresztül visszajut a mindennapok világába. Igen fontos csatornáját képezik ennek az olyan könyvek, mint Az idő rövid története vagy a - magyarul Világ-Egyetem címen megjelenő - Science Master sorozat kötetei, amelyek persze korrekt információk és leírások sokaságát is tartalmazzák, ám irányultságukban mégiscsak e manipulációt szolgálják."
mek.niif.hu/02900/02950/02950.htm#23
Alfőmérnök 2019.04.27 02:34:41
@Dinamuki: Na igen, ez az, amit szerintem Hawking nem értett meg.
Az írja:
"A világegyetem időbeli kezdetének és a tér korlátozott voltának kérdését behatóan vizsgálta a híres
filozófus, Immanuel Kant monumentális (és fölöttébb obskúrus) könyvében, az 1781-ben
napvilágot látott A tiszta ész kritikájában. A tiszta ész antinómiáinak (azaz ellentmondásainak)
nevezte e kérdéseket, mivel úgy találta, hogy egyaránt nyomós érvek léteznek a tézis - tehát a
világegyetem kezdete - és az antitézis - tehát a világegyetem örökkévaló volta - mellett. A tézis
melletti érve szerint, ha a világegyetemnek nem volna kezdete, akkor bármely esemény
bekövetkezését végtelen hosszú idő előzné meg. Ezt képtelenségnek tekintette. Az antitézisre
vonatkozó érve szerint viszont, ha volna kezdete a világegyetemnek, akkor ezt az időpontot előzné
meg egy végtelen időtartam. Ekkor pedig miért lenne bármelyik időpont kitüntetve a világegyetem
keletkezésével? Kant voltaképpen ugyanazt az érvet alkalmazza a tézisre, mint az antitézisre.
Mindkét érv azon a hallgatólagos feltételezésen alapszik, hogy az idő a végtelenségig terjed a
múltban, akár örökkön létezett az univerzum, akár nem. Mint majd látni fogjuk, az idő fogalmának
nincs értelme a világegyetem keletkezése előtt. Erre Szent Ágoston mutatott rá először. Arra a
kérdésre, hogy mit tett Isten, mielőtt megteremtette volna a világmindenséget, Ágoston nem azt
felelte: a Poklot készítette az ilyen kérdések kiagyalóinak. Ehelyett kifejtette, hogy az idő az Isten
által teremtett világegyetem sajátsága, s a világegyetem létrejötte előtt nem létezett."
geksz.web.elte.hu/Stephen.Hawking.Az.Ido.Rovid.Tortenete.pdf

Vagyis az antinómiákat így-úgy megértette, de az egész metafizikát, ami mögötte van, nem. Különben nem Ágostora ugrana át, hanem leírná, hogy Kantnál a tér és az idő az érzéki szemlélet formái, a DingAnSich meg számunkra megismerhetetlen. (Egyébként annyira nem is "obskúrus" a TÉK, nem tartozik a filozófiatörténet legnehezebb olvasmányai közé, bár figyelmesen és többször kell olvasni.)
Nem tudom, összeszedte-e már valaki, milyen filozófiai baklövések vannak ebben a bestsellerben, de érdemes lenne.
Alfőmérnök 2019.04.28 01:46:49
@Frick László Intézet: Köszönöm az ajánlást, még nem olvastam.
Ha már irodalom és tudomány, állítólag elég jó Kehlmann A világ fölmérése. Olvasta valaki?
Ez is jó könyvnek tűnik:
qubit.hu/2018/11/25/carlo-rovelli-ido-marpedig-nincs
Tudok az angolnak 1 olyan jótulajdonságáról, ami a magyaroktól jó-felé különbözteti el...
Alfőmérnök 2019.04.15 22:36:47
@Frick László Intézet: Valamiért vannak bizonyos jónők, akik odavannak Vig Misiért. Pedig elég modortalan fickó. Mondjuk vannak jó dalai - főleg azokon a régi kazettákon, jó értelemben vett amatőrség, fésületlenség és jó szövegek... nem tudom, ez a mostani túl profi undergroundnak, rocklemeznek meg nem elég erős. Persze kis klubokban (pl. Hunnia) jól szólnak, jó zenészekkel dolgozik.
magyar-magyar szótár konteó 2019.02.12 14:16:20
A konteó, mint a chemtrail meg a gyíkemberek, a jógyerekek kedvelt gondolkodássnélküli visszabaszó kifejezése. A konteó lehet pl baromság, hülye kitaláció...
Alfőmérnök 2019.02.18 22:28:02
@Frick László Intézet: A kínai színház nyelve TANULHATÓ. Tehát az eleve hülyeség, hogy nincs, de az sem igaz, hogy nem érthető ajrópai ember számára.
Alfőmérnök 2019.02.18 22:34:27
@Frick László Intézet: Volt ilyen is: Bartha Miklós Társaság
hu.wikipedia.org/wiki/Bartha_Mikl%C3%B3s_T%C3%A1rsas%C3%A1g
Szabó Dezső is Horthy ellenzéke volt.
Rideg csak a legismertebb a munkásírók/költők közül (gondolom a Bakterház miatt).
www.regikonyvek.hu/kiadas/tollal-es-szerszammal-dedikalt-1941

Horthy ellenzéke SOKSZINŰ volt, sokkal sokszínűbb, mint a mai ellenzék.
Alfőmérnök 2019.04.11 03:26:11
@Frederick2: Ahoj! Én meg most jutottam el oda, hogy számomra nincs vállalható politikai alakulat Magyarországon. Még kezdemény formájában sem látok valamiféle párt-féleséget, amivel azonosulni tudnék. Ezt az országot szétb@szták. Persze a legdühösebb a ballib kormányokra és az őket körültapsikoló értelmiségiekre vagyok. De bőven lett volna már idejük OViéknak, hogy élhető országot csináljanak ebből a szarból, nem tették. Persze a Nyugat Alkonyát helyesen diagnosztizálják, de közben meg hagyják (szellemileg, morálisan, fizikailag) szétrohadni a hazájukat. :(
  Elment Bibldó. Sokan hitték, hogy az a nicknév is az enyém, mert nagyon hasonló, kissé kötekedő, szókimondó stílusban írtunk. De nem, Biboldó nem az én nicknevem volt.  Biboldó nem volt más, mint Sárosi Gyuri, a Nyíregyházi Zsidó Hitközég elnöke. 68 éves volt.  Istenem, mennyit nevettünk azon,…..
Menekülttábor A PLAKÁT 2019.03.05 19:16:50
Az Európai Néppárt eljárást indít a Fidesz ellen egy bizonyos plakát miatt. Kilenc tagállam 12 néppárti tagpártja kérte annak foganatosítását. Céljuk a magyar kormányzópárt néppártból történő kizárása, de legalábbis felfüggesztése. Az ok: országszerte látható egy úgynevezett tájékoztatási célú…..
Alfőmérnök 2019.03.06 01:24:29
Deansdale Boldog Karácsonyt! 2018.12.24 12:56:31
...és boldog új évet. Próbáltam "spontán" jó hangulatú és biztató jövőképet sugárzó képet szerezni ide, végül ide lyukadtam ki. Nem igazán spontán, kivéve annak aki tudja kik ezek :) Jövőképnek mindenesetre megteszi...
Alfőmérnök 2018.12.25 20:32:29
@Frederick2: Inkább Cseh Tamást. :)
www.youtube.com/watch?v=q2u5YCVG38Y
(Eredetileg ehhez a poszthoz készült: kkbk.blog.hu/2009/12/24/a_mezitlabas_notre_dame_karacsonykor )
Alfőmérnök 2018.12.28 01:16:46
@Frederick2: Köszi! Lennont kedvelem (ahogy érdekes módon bbjnick is), Yoko viszont brrrr, oh no.
Alfőmérnök 2019.02.20 23:33:21
@Frederick2: Kicsit Joan Baez lopásnak tűnik.
www.youtube.com/watch?v=3sv6ChNMEQA
Tök'igaza van Ártatlan Gyuri bácsinak:..
Alfőmérnök 2019.02.20 22:24:18
@Frick László Intézet: Sokan nem szeretnek ezért, de én mindig is azt mondtam, Ajrópának ma 3 ellensége van: a feminizmus (3. és 4.0), a multikulturalizmus (nem a leíró, hanem az előíró formájában) és a politikai korrektség (bár ennek pusztító hatása leginkább az USA-ban tapasztalható). Mindhárom nézetrendszer ideologikus természetű, nem embereket "bélyegzek meg", max. emberek egy csoportját kritizálom, akik bizonyos - észérvekkel kritizálható - nézeteket vallanak.
részletezem,miért: Unio. /A Tizenkét Pont tizenkettedik pontja: 1848. 15-dik martz. /..
Alfőmérnök 2019.02.15 01:09:01
@Alfőmérnök: Németül nem tudóknak nyersfordítás részletek a Neue Zürcher Zeitung interjújából:
“Döpfner úr, a Spiegel egyik elismert újságírója éveken keresztül riportokat talált ki és ezért Németországban dicsérettel és díjakkal volt elhalmozva. Vajon Relotius esete egy “Hochstapler” története, vagy egy egész magazin, esetleg egy egész ágazat tévelygése?”

- Biztosan nem egyedi eset, amit elszigetelten kell felfogni: “Itt van egy, akinek elment az esze és csalt” mottó szerint. Ez túl egyszerű. Az esetnek van egy szisztematikussága, ami a Spiegelt illeti. Ezen felül pedig egy jel, hogy mi működik rosszul a szakmában is.

“Mire gondol konkrétan?”

- Relotius leadott egy anyagot, árút, ami elvártbvolt és kétségtelenül nem csak a Spiegeltől. Ez az anyag egy bizonyos hangnemre épül, amit az újságíródíjak zsűrije követelt. Ezen kívül szó van még egy intellektuális miliő ideológiájáról. Relotiusnál a szövegek sűrűn Amerika kritikusak, vagy antiamerikaiak és a Willkommenskulturra épülnek: Relotius egyik írásában a menekült gyerekek Angela Merkelről álmodnak - ilyen szövegeket nem ok nélkül találnak ki, hanem célzottan kiszolgálnak egy ideológiai elvárást. Relotius egy olyan hangnemet és egy olyan álláspontot adott át, amit a főnökei hallani akartak és amit a zsűri tagok az újságíródíjak esetében jónak találtak. A végén egyszerűbb volt neki ilyen történeteket kitalálni, mint minden alkalommal alaposan kutatni. Mert a világ nem mindig úgy néz ki, ahogyan azt szeretnénk.

“Az újságíróknak szoros kapcsolatban kellene, hogy legyenek a valósággal. Most viszont újságíróként is az ember azt hiszi, hogy sok kolléga egy buborékban él és a közönség mellett ír el. Hogy illik ez össze?”

- Az újságírók a művészekkel együtt a leghiúbb szakmai csoport. Ebben alapjában véve nincs semmi rossz. Egy jó és motiváló tulajdonság is lehet, de kontrollálni kell. És itt a probléma. Sok újságírót az motivál, hogy a kollégáknál bevágódjon. Mélységesen anti-újságírói viselkedés: a saját szakmájuk tisztes miliőjét szeretnék kiszolgálni, ahelyett, hogy non-konformista módon az érem másik oldalát is megvilágítanák. A saját csapatuknak akarnak megfelelni, ami csordaszellemhez, mainstream-gondolkodáshoz, konformizmushoz vezet az újságírói szerepben, de ugyanúgy intoleranciához is a szabadon gondolkodókkal szemben.

“Hogyan jellemezné ezt a mainstreamet?”

- Teljesen egyértelmű, hogy az újságírók többsége a balliberális véleményspektrumba sorolható. Ez nem klisé, ez felmérésekkel és kutatásokkal igazolt. Például Hans Mathias Kepplinger, az egyik legismertebb német kommunikáció kutató, egy média szemináriumon idézte a Szövetségi politikai oktatási hivatal egy statisztikáját, miszerint az újságírók pártpreferenciája 36%-ban a Zöldeknél, 25%-ban az SPD-nél, de csak 11-ban a CDU/CSU-nál és csak 6%-ban az FDP-nél helyezkedik el. 23% az egyéb, vagy pártatlan kategóriába sorolható. Több kutatás is hasonló képet fest: a német újságírók többségben a balos pártokat érzik közelinek, miközben ez a felosztás a polgárok, tehát az olvasók között- másképp néz ki. Ha a médiumok a lakosság politikai álláspontjait ilyen szétszórva képviselik, az hosszútávon eltávolodáshoz vezet.

“Hogy néz ki mindez az Axel Springernél?”

- A Die WELT-et régebben bizonyos körökben úgy emlegették, mint a gondolkodás féke és a konzervatív sötétség. Amikor 1998-ban főszerkesztő lettem, ki akartam deríteni, hogy a szerkesztőség hogyan gondolkodik valójában, tehát egy titkos szavazást csináltam. Az eredmény nagyon meglepett: abszolút többségben voltak a Vörös/Zöldek. Egy kicsit jobb eredményt, mint a polgároknál ért el az FDP. A CDU drámaian rosszabbul szerepelt. Ezzel azt akartam mondani, hogy az elméletileg konzervatív WELT-nél is balos többség volt.

“Egy olyan társadalomban élünk, ami erősen a média által definiálja önmagát. Mondhatjuk azt is, hogy aki ismeri a képeket és a nyelvet, az ismeri a valóságot is - ebben nagy kísértés van az újságírók számára. Összekeveri néhány kolléga az újságírást az aktivizmussal?”

- Ha az újságírók és az aktivisták nem lesznek megkülönböztethetőek, akkor csomagolhatunk. Itt egy nagyon fontos határt kell húzni. Olyan messzire megyek, hogy minden aktivizmus ellentét kell, hogy legyen az újságírással. Hanns Joachim Friedrichsnek van egy szép mondata, miszerint egy jó újságíró arról ismerhető fel, hogy semmilyen dologgal nem közösködik, a jóval sem. Nem létezhet olyan szándékú újságírás, ami arra hajaz, hogy a világot a saját ízlése szerint jobbá tegye. Aki azért harcol, hogy az AfD-t megállítsa, már rossz úton van. Egy valamit fog ezzel elérni: az AfD-t fogja erősíteni.

“Valóban ez is történik. Azt mondja, hogy a médiumok is részben felelőssek a jobb- és a bal populizmus elterjedéséért?”

- Természetesen. Ha Donald Trump csak bohóckénz van beállítva, akkor az emberek azt gondolják: annyira nem is lehet bohóc. És ha az újságírók ilyen vehemenciával a kukába dobják, akkor lehet, hogy van okunk elvből másképp látni.
Alfőmérnök 2019.02.18 22:37:07
@Frick László Intézet: Szegény Erasmus, ha látná a picsaembereket.
civil..
Alfőmérnök 2018.07.31 15:39:50
@Frick László Intézet: A posztmodern irodalom nihilista, nincs fix pont, csak narratívák és értelmezések. EP is ilyen.
Wittgensteint meg nem érti, csak felhasználja, mert érdekes szöveg. Ahoz, hogy értse, ismerni kéne Freget, Russellt minimum.
Alfőmérnök 2018.08.17 19:58:11
magyar-magyar szótár picsaregény 2012.10.29 05:33:46
 A megjelenésekor köpködtem, fikáztam Rácz Zsuzsa [Állítsátok meg]Terézanyuját, aztán egy nyaraláson kénytelenségből nekiültem... nem a kőjárócipőket vagy a borotválkozókészségemet hagytam otthon, hanem az előkészített olvasnivalókat… és behabzsoltam. Pompás…..
"Kell négy év jobbikos kormányzás a magyarnak, hogy leszokjon a fasizmusról."..
Alfőmérnök 2019.02.08 21:37:56
@Lujza S.: Nem tudom, mi az a demokrácia. Tényleg.
Alfőmérnök 2019.02.08 21:47:20
@Alfőmérnök: Nyirkos Tomi itt azt javasolja, a "demokrácia" szó helyett valami mást használjunk, mert nem alkalmas már korunk rezsimjeinek megnevezésére/leírására.
www.youtube.com/watch?v=331dpPQ2UFU
Alfőmérnök 2019.02.09 21:05:51
@Lujza S.: Kár, pedig érdekelnek az államelméleti kérdések. :(
Annyit csúfoltam már Költészetünk KO-ját. Halálfejes zoknik gőzei ide, a matrac és az ágytámla közé begyurkált amolyanok amoda meg a csiganyomos bugyinyergek inkább a kukába,mint előmosni,mindenesetre talán még soha nem olvastam ilyen jót KO-tól, úgyhogy fogom ésmegosztomitt. Jó étvágyat: "Soha ne…..
Alfőmérnök 2019.02.08 22:05:48
@lac1: Nem 100-as a csaj, ez világos. Mondjuk ez egy őszinte írás legalább.

Nem szeretem KO-t, de alkoholistának nem nevezném azért, mert az volt és ezt megírta.