Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bádogos

0 bejegyzést írt és 335 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mától a katolikus Írországban Nagypénteken is nyitva állnak a kocsmák, szabad a lerészegedés. Az indok: kevesebb turista jön a húsvéti szezonra, ha zárt kocsmákkal találkoznak. Hogy érzékeltessem, ez olyan fejlemény konzervatív szempontból, mintha a progresszívoknak ezentúl kötelezően keresztet…..
bádogos 2018.04.01 20:06:19
@GyMasa:
"nem tartom ezt az egésezt etikusnak" - az eset a korrupció iskolapéldája, és minden civilizált államban bűncselekménynek számít (akkor is az lenne, ha Semjén céltáblára lövöldözött volna és nem egy farmer tulajdonát képező rénszarvasra)

"az okozott kár pedig nem a pályázatok teljes összege" - persze, szinte soha nem a teljes összege, mivel azért valamit fel kell mutatni, amit aztán túl lehet árazni - viszonylag ritka az olyan pályázat, amikor az abszolút semmire fizetik ki a pénzt (az OLAF szerint minimum 25-30% az a túlfizetés, amit egyáltalán észrevesznek, ennél kisebb trükközéseket ki sem tudnak mutatni)

Ami meg az alt-right fake-newst illeti (nagy részük orosz kútfőből készül), az vastag csövön ömlik be a magyar nyilvánosságba mindenféle obskúrus blogokon keresztül, és az ebben utazó erősen agymosott civilek úgy osztják, mint a cukrot. A magyar ügyeket a világból összelapátolt kamu hírekkel tematizálják: pl. "Ezeket a német nőket migránsok erőszakolták meg" - a képek keresésekor kiderül, hogy innen-onnan másolták őket (német egy sincs köztük), a történetek kitaláltak, de az egész tökéletesen alkalmas a tömeg hergelésére.
bádogos 2018.04.02 23:27:22
bádogos 2018.04.02 23:38:47
@GyMasa:
"Dehát nyomoz is a svéd rendőrség, nem? "
A svéd rendőrséget nem érdekli, hogy Semjén milyen pénzből dorbézolt náluk, mert az ügy nem Svédországban történt és svéd állampolgárt sem érint az ügy - ezért a korrupciós szál felderítése kizárólag a magyar hatóságokon múlik. A svéd rendőrség lopás miatt nyomoz, mert a lelőtt rénszarvas gazdája feljelentést tett.

"Miért nem úgy fogalmaznak, hogy "12 milliárdos beruházás gyanús" ahelyett, hogy "ellopott 12 milliárdot"."
Komoly cikkben sehol nem találkoztam ezzel a megfogalmazással. Mindenütt azt írták, hogy az önkormányzatok irreálisan drágán vettek egy műszakilag kétséges megoldást, ami láthatóan kevesebb fényt ad, mint a korábbi közvilágítás. A beszerzés drágaságát a szabadpiaci árakkal való összevetés egyértelműen kimutatta.
Itt van például egy bizonyos Trombitás Kristóf. A legutóbbi írását Bayer Zsolt egyenesen úgy ajánlja az olvasók figyelmébe, mint ettől a pillanattól a krédójukat. Kiskátét. Egy, kétségtelenül ideje volt már ennek a krédónak, nyolc, tizenhat, harminc év után. Furcsa, hogy ennek hiányában, vakon és…..
bádogos 2018.02.25 13:53:01
@444: A világ legegyszerűbb szerkezete meg a faék.
Merő emberbarátságból titkos olvasója vagyok Badiounak, Deleuze-nek, Debord-nak, Žižeknek, Bhabhának, TGM-nek, a Pogátsa-portálnak, a fractalontology.wordpress.com-nak, a posztstrukturalizmusnak, a Unabomber Manifestónak és általában az egész balos világfájdalomnak. Látom az Új Egyenlőség c. lapban…..
"Orbán Viktor rájött arra, hogy nemcsak nem elég erős a kádárizmus transzcendálásához, de érdemes ezt a tényt a maga javára fordítania, mivel – több alább érintendő okból is úgy tűnik – a kádárizmus bizonyos értelemben maga a jövőnk. Az Orbánt nagy rutinnal lepopulistázó pártadjunktusok ellenben mit…..
Ötszázezres napilapot talált Németh Szilárd az ötmilliós Szlovákiában. Az Átlátszó.hu szúrta ki a rezsibiztos tévés nyilatkozatát amelyben arról beszélt, hogy bizony Orbán Viktor már nem egyszerűen Magyarország miniszterelnöke, hanem bizony a térség meghatározó és elismert vezetője, aki az európai…..
bádogos 2017.07.30 22:33:42
A link szerint: strategie.hnonline.sk/media/783126-fero-mucka-postoj-uz-nezanikne

"Podľa Google Analytics sme teraz na počte približne okolo štvrť milióna užívateľov mesačne."

"According to Google Analytics, we now have about a quarter of a million users per month."

Azért 250.000 megnyitás / HÓ nagyon-nagyon messze van egy 500.000-es példányszámú NAPILAPTÓL.
A függetlenségi nacionalizmus tárgya Trianon óta az etnikum, ami azt jelenti, hogy a politikai életünk legerősebb szenvedélye, a nacionalizmusunk, kiterjed az egész magyar etnikumra, azaz a határainkon túl élő magyarokra is. "Magyar az, akinek fáj Trianon.", noha elvileg lehetne úgy érvelni, hogy…..
bádogos 2017.06.27 23:28:23
@444: Maga hadilábon áll a közgazdaságtannal. A piac (ellentétben az erről terjedő ezoterikus hülyeségekkel) nem bocsájthat ki akármennyi pénzt.

A többi sületlenség ebből következik.
bádogos 2017.06.28 22:16:03
@444: Ok, tehát kell hozzá 100.

Képzeld, úgy is működik, ha nincs is benne bank. Van 5 millió forintod. Kölcsön adod a barátodnak, mert kell neki lakásfelújításra. Ígéri, hogy 3 hónap múlva megadja. Vesz belőle anyagot, munkást fogad, a pénz dolgozni kezd.

Te megbízol a barátodban, meglesz a pénz 3 hónap múlva. Elmész az autószalonba, és rendelsz egy kocsit. Az átfutási idő 3 hónap - mire megjön, pont lesz miből kifizetni. A kereskedő megrendeli, a gyártó beszerzi az anyagot, fizeti a munkást. A pénz ezen a vonalon is dolgozik - gyakorlatilag megkettőződött, pedig bank nem is volt játékban, és semmilyen tartalékolás nem történt. :)

A pénznek mindkét ágon megvan a fedezete:
1. A barátod munkája, amiért fizetést kap, amiből a tartozását megadhatja. (Esetleg valamilyen vagyontárgy, amit elad.)
2. Minthogy a pénzt eredetileg te birtokoltad, valószínűleg te is megdolgoztál érte.
+ 3. Ha az autógyár hitelt vesz fel, mert megszaladtak a megrendelések, annak a fedezete a leszállított kocsik értéke, amit fizetőképes vevők ki fognak fizetni.

A pénznek mindaddig van fedezete, amíg a hitelfelvevő fizetőképes, azaz a piac számára tényleges értéket jelentő terméket vagy szolgáltatást hoz létre, ezért a hitel/fizetőképesség vizsgálata a kulcskérdés (ld. subprime hitelezés).

A multiplikációs hatás valóban a leírtak szerint működik, bár a fenti számok egy elméleti felső limitet jelentenek, a valóságban ennél jóval kevésbé multiplikálódik a pénz.

"tehát nincs minden hitel mögött betét" - de igen
Más kérdés, hogy a felvett hitel (egy része, egy ideig) ugyancsak megjelenhet betétként egy másik számlán.
bádogos 2017.06.28 22:24:50
@444: Ez még zavarosabb. Ha a fickó 7 dollárért vesz, d a többi szereplő szerint csak 6-ot ér, akkor mindenki igyekszik eladni neki, és örül, hogy jó üzletet csinált - és a vevőnek azt a 7 dollárt valódi pénzben kell kifizetnie, amiért valódi árut adnak.

Ha a pénzt hitelből fizeti, akkor a hitelezőnek kell ellenőriznie, hogy az üzleti terv életképes-e. Ha igen, akkor a vásárlás 7 $-ért is lehet jó üzlet, és vissza is fogja tudni fizetni.

Ha viszont csupán egyetlen részvényt vesz ezen az árfolyamon, akkor a piac marad az eredeti árazásnál, és talán aznap még emlékezni fognak rá, hogy délelőtt járt itt egy flúgos, aki 7-ért vett.

Közkeletű hiedelem, hogy a piacon virtuális pénz keletkezik vagy semmisül meg. A keletkező pénzért azonban valódi árut lehet kapni, és amikor megsemmisül, akkor valódi összegek úsznak el, sok esetben nehezen megtakarított, de könnyelműen befektetett pénzek.
Antall József négy percben az orosz terjeszkedésnek a közép-európai térségre jelentette fenyegetéséről. Nem csak utólag beteljesedettnek nevezhető jóslat, de szabályszerű illusztráció arra hogy a Fidesz elárulta a rendszerváltás és a rendszerváltó, demokratikus jobboldal értékeit...
Második generációs muszlim robbantott Manchesterben, újfent igazolva, hogy a terroristák nem annyira az új migrációs hullámmal jöttek, hanem köztünk élnek. (Ami nem azt jelenti persze, hogy a migrációval nem jöttek új potenciális elkövetők.) A brit média tegnap nagyon helyesen rögtön csillapítani…..
A Polgári Konzervatív Párt jobboldali, a nemzeti modernizáció alapján álló, konzervatív polgári párt. Célja az ország versenyképességének javítása, felzárkózásunk a nyugati magországok társadalmi szerkezetéhez a középosztály jelentős szélesítése, a politikai kultúra modernizálása és a nemzetek…..
bádogos 2017.04.26 09:08:31
"Megfontolnánk, hogy a saját modernizációs nemzeti értékeink és programunk alapján együttműködésre lépjünk a Fidesszel, amelyet egy ilyen vereség és kisebbségbe kerülése esetén valószínűleg már nem is Orbán fog vezetni."

Látom, nem tudod elengedni ezt a "szövetség az orbántalanított Fidesszel" vonalat. Nem lesz ilyen, Péter. Az Orbán nélküli Fidesz maga az összeomlás. Nem csak azért, mert ezt a tömeget egyedül Orbán látja át, és képes kézben tartani, hanem azért mert őhozzá lojális az a széles holdudvar, amely a párt cikis ügyeihez az infrastruktúrát és a védőpajzsot szolgáltatja.

Ha Orbán kiesik ebből a képletből, akkor egy nagyon sokismeretlenes játékelméleti felállás aktiválódik, ahol az egyik opció, hogy mindenki a helyén marad, és a párt együtt süllyed el, mert már semmilyen trükkel nem lehet leplezni a hatékonyság hiányát, a másik pedig - de ez csak gyors lábú egyéneknek jelent valamiféle egzisztenciális túlélést - hogy az időben ébredők látványosan kiugranak és megpróbálnak maguknak valamilyen új védőernyőről gondoskodni (vagy más pártoknál fognak próbálkozni, vagy megpróbálnak visszavonulni a politikától, és láthatatlanná válni, de a maradék Fidesz mellett semmiképpen nem exponálják magukat). Röviden: Az Orbán nélküli Fidesz felbomlása egy öngyorsító folyamat lesz, ami pedig marad belőle, az semmilyen komolyan vehető erőt nem fog képviselni. (Ezernyi kis csoportra fog szétrobbanni, amelyek azon fognak hajba kapni, hogy melyik a Fidesz-szellem igazi örököse - akár egykor a kisgazdák).

Ennél még Bokrosék 500 napos programja is szerencsésebb megoldásnak tűnik.
bádogos 2017.04.30 09:48:00
@Moin Moin: Maximálisan egyetértek.
Orbán Viktor Magyar Időkben közölt interjúja élvezetes olvasmány. Tanúság arra, hogy Orbán pontosan tudja, mit várnának tőle a szavazói értékrendben és kormányzati teljesítményben, miközben a napi teljesítménye ennek gyökeresen az ellenkezője. Az interjúja emiatt is különösen cinikus. A kézenfekvő…..
bádogos 2017.04.15 17:38:56
A diagnózis pontos - mindössze egy tévedés van benne, de ez kérdésessé is teszi a használhatóságát:

"a jobboldali szavazók ... a közöttük nagy számban előforduló polgári elemek"

Sajnos az szerző állításával szemben a de facto polgári elemek - amennyiben a citoyen legfontosabb jellemzője az autonómia (szellemi értelemben még inább, mint anyagilag) - elenyésző kisebbségben van a jobboldali szavazók között.

Ezért ha egyáltalán észreveszik is az ordító különbséget a népbutító kormányzati blabla és a pőre valóság között, akkor sem biztos, hogy összejön az a "szökési sebesség", ami a halálbolygó gyilkos légköréből való szabaduláshoz szükséges (bocs a metaforáért). Végül is olyan régen kondícionálják magukat folyamatosan ("csak egy kicsit kell másképp néznünk, hogy úgy nézzen ki, már majdnem OK"), hogy az újabb kanyar bevétele csupán minimális nekigyűrkőzést kíván, míg a nagy ugrás megtétele után egyszerre válnának ellenséggé, de minimum gyanússá a teljes rokonságuk és baráti körük szemében, és találnának a külvilágban tengernyi megdöbbent arcot "uramisten mi a fene tartott ezen eddig" kifejezéssel.

Röviden: Az esetleges eszmélés "költsége" nagy, és az érintetteknek olyan terhet jelent, amit csak kevesen képesek közülük elviselni. Ez egyszersmind behatárolja a PKP, mint párt lehetőségét is. Jobboldali polgár (szignifikáns számban) nincs, nem létezik. Agilis, változtatni vágyó tömeg ez van, amit látsz. Nekik kéne valamit mondani.
Ha tetszik, ha nem, a Polgári Konzervatív Párt veszélyezteti a leginkább -- ha egyelőre a legjobb esetben is csak minimálisan -- a Fidesz többségét azzal, hogy csak vele lépne koalícióra a saját jobboldali modernizációs programja alapján. Szeretném nagyon pontosan jelezni: minden más -- értsd,…..
      A rettenetesen buta Jeszenszky Géza abból csinált karriert, hogy elvette Antall József unokahúgát, Jeszenszky Zsolt pedig abból, hogy a rettenetesen buta Jeszenszky Géza fia. Százmilliókat jelenthet az ilyesmi a Balkán északi részén,     Ma valamiért minden tehetségtelen, korrupt szarházi…..
A Fidesz 2002-ig a magyar polgárosodás vezető ereje volt. Az első Orbán-kormány az emberi és anyagi erőforrások bővítését és folyamatos megújítását helyezte a politikája középpontjába, szemben pl. a megelőző -- a Bokros-csomagot is befogadó -- Horn-kormánnyal, amelyik szűken államháztartás- és…..
bádogos 2017.03.10 13:35:21
Megfontolhatja, de nem fog vele messzire menni.

Praktikusan: Amíg a Fidesz hatalmon van, senki nem fog egy hasonló pártra szavazni, ha szavazhat az eredetire is. (Az akkori meg a mai közti eltérés a rajongóknak nem szúr szemet.) A Fidesz akkor fog megbukni, ha elfogy a pénz, és az ország gazdasága finanszírozhatatlanná válik, abban a formában, ahogy eddig működtették. Akkor viszont már akkora lesz az ellenérzés, hogy a szavazók a Fidesz semmiféle verziójára nem lesznek hajlandóak szavazni.

Kicsit részletesebben: Az akkor Orbán kormány sem gondolkodott "organikus" modernizációban, de legalább olyan mintákat másolt, amelyek máshol működtek, és nálunk is elég jól elketyegtek - bár a 4 év alatt fokozatosan lassuló mértékben, ahogy az általad leszólt Bokros-csomag örökségét fokozatosan felélték.

Ideológiailag semmiféle modernizáció nem volt. Számomra ('98-ban még én is a Fideszre szavaztam) a legnagyobb csalódás az volt, hogy a hagyományos (máshol általad nagyon helyesen modernizáció ellenesnek nevezett) jobboldal slágertémáit vették át bármiféle újragondolás és átfogalmazás nélkül. Kezdve az eleve bukásra ítélt sérelmi nacionalizmustól az olyan kínos-szimbolikus bugyutaságokig, mint hogy minden frissen átadott buszmegállót a helyi plébánosnak kellett meghinteni szenteltvízzel. (Jellemzőek voltak ezek a jelenetek az akkori híradókban, és emlékszem, nem tudtam, sírjak vagy röhögjek rajtuk.)

Az akkori szakembergárda valóban nagyságrendileg jobb volt, de már a periódus közepe felé elkezdtek lemorzsolódni, hogy fokozatosan egyre gyengébb utódoknak adják át a helyet.
Megroppant az elkötelezettség a szabadság bástyáinak számító nyugati társadalmakban a felvilágosodás és a liberalizmus eszményei iránt. Régóta nem érte olyan kihívás a nyugati politikai kultúrát, mint 2016-ban, és ez várhatóan csak erősödni fog a következő évben. Van-e okunk aggodalomra, vagy csak…..
A szegény népek könnyen megvezethetők, hiszen éppen azért szegények, mert folyamatosan megvezetik őket. A megvezetés kultúrájában élnek. Kevésbé blikkfangosan: szegények, mert nem ment végbe a polgárosodásnak és a civilizálódásnak az a folyamata, amelynek eredményeként…..
bádogos 2015.08.25 18:30:39
@unionista᠍᠍: Nyugodjon már le. A Javne Lauderbe bármely nemzsidó is jelentkezhet - járnak is oda szép számmal - bár az iskola természetesen hangsúlyt helyez a zsidó kultúra oktatására.
Nagyon érdekesnek tartottam mindig is egy adott társadalom versenyképes egyensúlyának (vagy ennek hiányának) és uralkodó politikai kultúrájának összefüggéseit. Különös súllyal vetődik fel a kérdés egy versenyképtelen társadalom és a politikai kultúrájának esetében,…..
bádogos 2015.06.14 14:59:16
@HaFr: Valamiféle általános konzervatív félreértés, hogy van egyszer a szerves fejlődés, meg van a forradalom, ami valamiképp a szerves fejlődés ellentéte. Én a kettő között nem látok lényeges különbséget. Ahol a fennálló hatalmi viszonyok nem akadályozzák, hogy a fejlődés a feltételek és az elvárások mentén folyamatosan végbemenjen, ott a változás folyamatos, kis lépésekben történik, ahol pedig akadályozni igyekeznek, ott lavinaszerűen, de a kettő között nincs lényegi különbség.
bádogos 2015.06.14 15:27:26
@HaFr: Teljesen belátható változás nem létezik. Ha kisebb lépésekben haladunk, a közelebbi cél nyilván pontosabban behatárolható, mintha egyszerre kell nagyot ugrani, de ez nem minőségi különbség. Valamiféle konszolidált új állapot mindig néhány korrekció után áll be, és ha az új állapot távolabb esik a régitől, valamint az átmenet gyorsabb, akkor a konszolidáció is hektikusabb lesz. Ehhez még emberek sem kellenek - egy szabályozási kör is így viselkedik :)
A balos agy (beállítottság) -- és nem a bal agyfélteke -- alapüzemmódja a progresszióba vetett hit. A progresszió feltartóztathatatlan, általa egyre jobb lesz mindenkinek, mert részint pontosan lehet tudni, hogy a világ miként javítható, részint kellő hatalommal mindenki…..
bádogos 2015.06.11 21:45:48
@Fuxos (ex bömis): Nagyon pontos.
A magyar kulturális identitások átlaga (individualista/egoista, bizalmatlan, pesszimista, vezérelvű, nacionalista, ugyanakkor békés, ami másfelől a kezdeményezőkészség hiányát is jelenti) értelemszerűen nem kedvez a polgárosodás programjának és az országot átható konstruktív…..
Miközben a frakciójának elhízott férfisovinisztái szélesen vigyorognak Szél Bernadetten, és a kormányfő egy napon belül képes beszélni a határok lezárásáról és/vagy a bevándorlók (menekültek?) kitoloncolásáról és (nem először, ha csökken a népszerűsége) a…..
bádogos 2015.04.28 22:40:13
@profilo:
"Nem úgy van,hogy "a világ valaha volt legfejlettebb társadalmi rendszerét" létrehozó Nyugat gyarmatai voltak ezek az országok és ásványkincseikkel,rabszolgamunkájukkal hozzájárultak a "sikerhez"?"

Azok az országok, amelyek nem voltak gyarmatok (Libéria, Etiópia) tipikusan rosszabb helyzetben vannak ma, mint azok, amelyek voltak.

"A Nyugat nem kaszál most is rendesen a kirobbanó(kirobbantott!) törzsi,vallási,etnikai háborúkon?"

Üres frázis. Ki, hol, mennyit? Mennyit keresett a nyugat Bosznián, Koszovón, Afganisztánon, Líbián? Mutass egyetlen olyan beavatkozást, amely nem volt masszívan ráfizetéses!
"Összesen bruttó 324,2 millió forintot keresett hatéves pályafutása során Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Banki volt alelnöke, Szelényi Zsuzsa Együtt-alapító férje – derítette ki a PestiSrácok.hu a jegybankhoz benyújtott közérdekű adatigénylés és az Országgyűlés…..
A konzervatívok az egyszerű, hatékony, igazságos adórendszer hívei. Bár igazságosság alatt sok mindent lehet érteni, az adórendszer esetében kifejezetten az adókulcsokra és nem az adózó gazdasági erejére vonatkozik. Nem igazságos az, hogy valaki aránytalanul (tehát…..
bádogos 2015.03.05 10:16:37
Az "igazságos" fogalma valóban képlékeny, és még sokat fognak róla vitatkozni. Előre bocsátom, hogy én magam az egy kulcsos adó egyértelmű nyertese vagyok, tehát nem a saját pénztárcámat védem. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha a magyar gazdaságot leginkább torzító, ötletszerűen kivetett adónemeket meg akarjuk szüntetni, akkor az SZJA bevételt az össz-adóbevételen belül növelni kell, lehetőleg úgy, hogy a legszegényebbeket ne véreztessük ki teljesen, és ez a több kulcsos megoldás felé mutat, bár egyéb kombinációk is elképzelhetők, pl. 1 kulcs + ingatlanadó/vagyonadó.

"Nem igazságos az, hogy valaki aránytalanul (tehát progresszívan) többet fizessen a közösbe, ha ugyanannyit kap vissza belőle szolgáltatások formájában."

Ezzel az érvvel az a baj, hogy ha csak lineárisan fizet többet (az egykulcsos adó ezt jelenti), akkor is ugyanannyit kap vissza (tehát sem lineárisan, sem progresszívan nem kap többet). Ráadásul indokolt, hogy a legszegényebbek bizonyos segítséget szolgáltatások formájában kapjanak (pl. ingyenes iskolai étkezés, stb.), mert ezekkel nehezebb visszaélni, mint a pénzbeli juttatásokkal.

"egy állam nem tehet erkölcsi különbséget a polgárai között aszerint, hogy mennyit keresnek"

Mi az, hogy "erkölcsi" különbséget? Nem állítja, hogy aki sokat keres, az gazember. Szerinted, ha valahova a gyerekeket féláron engedik be, akkor a gyerek jó, a felnőtt meg rossz?
Ryszard LEGUTKO (volt lengyel kulturális miniszter, lengyel EP képviselő) A lengyel politikában Tusk politikai cápa volt – kegyetlen, brutális, olyan politikus, aki mindent hajlandó feláldozni a hatalomért. A nemzetközi politikában viszont plüsmaciként viselkedik, vagy még inkább,…..