Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ketkerek

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A klímaváltozást tagadók kedvenc célpontjai a klímaváltozást leíró modellek és azok viszonylagos pontatlansága. Gyakori érv az, hogy az évtizedekkel ezelőtt elkészített számítógépes modellek nem tudták pontosan megjósolni a klímaváltozás mértékét. Egy mostani, széleskörű felmérés szerint a régi…..
ketkerek 2020.02.10 13:00:20
Ez olyan, mintha valami alternatív valóságban élne a szerző... Pontos klíma modell??? Még a hőmérséklet mérésében sem tudnak közös nevezőre jutni, persze emiatt lehet a jósláshoz megfelelő mérést is hozzátársítani, esetleg így igaz az állítás.
A felszíni mérések kapcsán rengeteg vita van, hiszen a régi mérések ma egyre inkább civilizációval fertőzött területen vannak. Hőszigetek hatása az egyik legismertebb vita kérdése.
Van persze műholdas hőmérséklet mérés is. Az egyik ilyen pont "klíma tagadónak" bélyegzett tudósok központi témája (DrRoySpencer), bár a felmelegedést ők is igazolják, kb 0,13C/10 év mértékben. persze a műholdas mérés sem egyértelmű dolog, az első ami a honlapon rögtön szembetűnhet a Dataset Version 6.0, szóval itt is kalibráció van a méréseken. A földi mérésekből globális hőmérséklet számítása még nagyobb statisztikai mutatvány.
Szóval a mérsékeltebbek szeint van ez a 0,13C/10 év felmelegedés, a másik véglet meg kb 0,2C/10 év, közben a globális átlaghőmérséklet 0,5C-t simán ingadozik alapból, ehhez jön még a LaNina/ElNino hatás, vulkánok stb. Tehát itt már eleve nehéz igazi trendvonalat fixen meghatározni.
Ezek alapján ez a mondat a cikkbben viccesen hangzik. "Hét öregebb modell távolabb állt a tényleges értékeknél, akár 0,1 °C évtizedenkénti eltéréssel"
A 0,1C/ 10 év eltérés nagyon sok. Ennyit hasraütésre lehet mondani, statisztikai alapon. Én is tudok egy évre előre időjárást jósolni, legalábbis +-2C eltéréssel biztosan megmondom a jövő februári magyarországi átlaghőmérsékletet. Jó modellem van?
A fő probléma, hogy a múltbéli (értsd földtörténeti léptékben) klímáról csak nagyon kb elképzeléseink vannak, tehát egyik modell sem validálható igazán eltérő viszonyok között (pl az emlegetett 2C felmelegedés esete)
Még a 2-300 évvel ezelőtti adatok is igen hiányosak. Egyszóval ezek a modellek vicesek ilyen szempontból, hiszen csak közelítőleg ismerjük a klíma pontos működését. Aki látott már ilyen modellt, az tudja, hogy irgalmatlan mennyiségű korrekcióval pofozgatással alakítják úgy, hogy az általunk eddig ismert valósághoz igazodjon. De ez nem jelenti azt, hogy a jövőben változatlanul is működni fog. És igen, eddig állandóan ment a magyarázkodás, hogy az óceánok hőelnyelése, meg ez meg az. Ez mind igaz is, de lesz még ilyen ja ez meg az még hiányzott, de különben nagyon jó a modell. Vagyis a jelenlegi modellek sem túl pontosak.

Szubjektív véleményem, hogy a legtöbb modell túl sok pozitív visszacsatolást tartalmaz a felmelegedés során, és és csak homályos választ ad, több múltbeli korrekcióra
Birtokunk Vidék kontra (fő)Város 2019.08.22 16:27:00
Saját kertünk látképe (2013.) Egy nagyon átfogó témát szerettem volna már régóta feldolgozni. A történet 12 évvel ezelőtt indult, amikor úgy döntöttünk, hogy - ma divatos kifejezéssel élve - kiléptünk a komfortzónánkból és hátunk mögött hagyva a fővárost, vidékre költöztünk. Erről már…..
A Microsoft tavaly elhunyt társalapítója, Paul Allen álmodta meg az ikertörzsű repülőgépet, amelyre azt a feladatot bíznák, hogy műholdakat és űrhajókat juttasson a sztratoszférába és állítson pályára. Az egységek innen saját hajtóművekkel startolhatnának tovább, ami…..
Egy amerikai kutatócsoport nem aprózta el, és megalkotta 139 ország „road map”-jét a megújuló energiára való teljes, 100 százalékos átálláshoz. Az elképzelés az, hogy 2030-ra 80 százalékban termeljenek energiát megújulókból, 2050-től pedig a teljes rendszert megújulók lássák el. Ehhez pedig…..
Manapság sajnos még mindig gyakran előfordul, hogy a nők nem mernek belevágni keményebbnek tűnő edzésformákba, mert rengeteg téves információt hordozó cikket, vagy kommentet olvasnak ezekről. Halomszámra lehet találni különböző fórumokon, vagy a közösségi hálón elrettentő történeteket sérülésekről…..
Elég volt, vagy csak egyszerűen jobb ajánlatot kaptál? Akkor itt a felmondás ideje... De hogyan? Milyen szabályai vannak, amikre érdemes odafigyelned, különösen ajánlom az íratlan szabályokat!  Írásban Felmondani mindig írásban kell. Nem kell indokolnod, de a munkáltatói jogok gyakorlójának…..
ketkerek 2017.03.02 13:36:17
@sebi77: Ez egy szerződés. Nem lőhetnek le ha nem tartod be :-)
Tehát ez úgy szól, hogy x hónapig havi y pénzt fizetnek, cserébe nem mehetsz a konkurenciához.
Ha mégis mész, szerződést szegsz, és kvázi kötbért fizetsz, aminek arányosnak kell lennie persze a fenti kompenzációval.
És ez az amit az új cég átvállalhat.
Na most jól a képünkbe kaptuk a CSOK részletes szabályozást! 1 órája jelent meg a Magyar Közlönyben a már annyira várt CSOK 2016 részletes szabályozása és módosításai. Örömmel értesítek mindenkit, hogy a törvényhozás nagyon résen volt az elmúlt hetekben és gyakorlatilag minden olyan trükkös…..
A hazai villamosenergia és hálózati beszélgetések, hozzászólások általában leegyszerűsödnek a "éjszaka nem süt a nap" és "óriási tárolós erőmű kellene" kijelentésekre, amikor a megújulók növekvő vagy lehetséges arányairól szól a beszélgetés. De talán érdemes…..
Október elején az amerikai SolarCity bejelentette, hogy 22,04%-kal megkezdik az iparág legnagyobb hatásfokú napelemeinek gyártását. A 100MW-os amerikai gyárukban a modulok egyelőre csak "kis mennyiségben" kerülnek le a gyártósorról.Az évi 100MW-os kapacitás, aminek ezek szerint csak…..
ketkerek 2015.11.30 09:39:42
@Gitche: Igen, pont ezért nem működőképes a modell. Ez azt jelenti, hogy nem a napaelemtől lenne olcsóbb a gyártás, hanem az állami támogatástól, amit a hálózat ingyenes használata jelent.
Megjegyzendő ezt egyébként idehaza is csak 50kWp teljesítményig biztosítják, egy gyár esetén ez semmire sem elegendő, felette a hálózathasználatért fizetni kell.
Egyébként ha korlátlanul rendelkezésre állna a hálózati kiegyenlítési mechanizmus, akkor szélerőművet kell telepíteni az olcsóbb (és még kiszámíthatatlanabb)
A szélenergia projektek, különösképpen a tengeri szélenergia farmok, önállóan is életképes vállalkozásokká nőtték ki magukat. Jól látszik ez Dánia esetében, ahol a szélerőművek megtérülési mutatói lassan az állami támogatások átcsoportosítását teszik indokolttá.…..
ketkerek 2015.04.30 12:40:21
Akkr legyen egy kis forrás:
reneweconomy.com.au/2015/new-danish-offshore-wind-farm-lowers-cost-of-technology-by-one-third-86985

"The tender for the Horns Rev 3 wind farm was won by Sweden-based Vattenfall Vindkraft, at an agreed a price of 10.31 Eurocent per kWh, 32 per cent less than the 14.07 Eurocent (15.15 Eurocent in fixed 2015-prices) being charged by the nearby Anholt Offshore Wind Farm."

Tehát haminden jól megy, akkor az egyéb fejlesztési és adókedvezményeket nemszámítva kicsivel 10 cent fölött vállalják a termelést, persze akkor és annyit amennyit a szél fúj.
A Paksi erőműnél piaci alapon 10 centes árat tartanak kívánatosnak egyenletes termelésnél. (egyébként kis mértékben, de szabályozható lesz Paks II a tervek szerint).
Ez az ár a hiteltörlesztése után lecsökken, így a teljes életciklusra igen magas extra tartalékot tartalmaz a leszerelésre.

Na szóval hol lesz versenyképes árú a szél, ha a termelés kiegynelítési költésgeket is figyelembe veszük?
Dánok most járnak kb azon a szinten, amit még reálisan elvisel a hálózat. Ennél magasabb szélaránynál brutális költésgekkel fognak szembesülni:
Amikor az éves széltermelés eléri az éves fogyasztást, akkor igen jeletős exportjuk lesz kb 1 cent-es áron, és igen jelentős importjuk > 10 centes áron, mivel kicsi az esély, hogy a németeknél mondjuk pont akkor fúj a szél jobban, amikor a Dánoknál kevésbé...
A lakótelepek magyarországi elterjedése a II. világháború után indult meg. Ebben nagy szerepe volt a szocialista államnak, amely a háború utáni Európára általánosan jellemző lakáshiányt igyekezett enyhíteni a lakótelepek építésével. Magyarországon 1949-ben közel 265 ezer…..
ketkerek 2014.04.10 15:09:35
@Garren:
"Lehet a statisztikákat csűrni-csavarni, de összkomfortos lakást lehet építeni téglából is, normális méretű szobákkal, normális méretű konyhával, fürdővel, étkezővel, külön nappalival, stb. "

Igen lehet. Lehetetett volna 10'000 panel helyett 5000 kicsit nagyobb, kicsit jobb lakást építeni, de akkor 5000 család örült volna, 5000 meg marad volna sz*pó ágon.
Ez ilyen egyszerű, mennyiség vagy minőség, ők a mennyiséget választották. Nem lehet feltétlenül elítélni őket.

A szürke=ronda pedig kifejeztten hülyeség.
Lásd 4es metró látszó beton hegyek, és szép.
A panelek szort kavicsos felülete 30 év után is gyönyőrű, csak túl sok egyforma van belőle.
A szigetelt épületek nemesvakolatát meg lehet majd nézni 30 év múlva, ....

Én 15 ill. 10 emeletes panelban nőttem fel, szerintem sok zöld felület van körülőtte, nekem a bevárosi bérházak, faltól falig betonozott útjai tűntek gáznak....
Zöld Sarok Paksi atomhiszti 2014.03.19 14:18:07
Paks kiverte a biztosítékot. Legalábbis a bővítés, és egyes embereknél. Ahány ház, annyi szokás, azaz ahány párt, annyi vélemény övezi a paksi bővítés szerződésének aláírását.Sokan sokféleképpen állnak hozzá, lássuk is, hogy ki és miért (legalábbis szerintem):-…..
Hetente felröppen egy-egy hír a napelemes cégek szorgos PR-osai és marketingesek jóvoltából, hogy újabb világrekord dőlt meg és most aztán kérem itt a forradalom a napelem technológiában. Ezeket a híreket néha felkapja a Reuters, AFP egy-egy unatkozó (és a témában nem túl…..
Úgy tűnik, elhárult az utolsó akadály is az új komáromi Duna-híd megépítése kapcsán. Sajtóinformációk szerint egy hónapon belül elkészül az a nemzetközi szerződés, ami a költségek megosztásáról szól. Az átkelő ugyanis a szlovákokkal közösen fog megépülni.A híd…..
Gyönyörű fotókat és egy ritka ügyes duplaképet készítettek a naplementében. A napnyugta remek fényviszonyokat hozott össze a zárófutamon, a legszebb talán Lewis Hamilton McLarenjéről készült még szombaton.       A kétfotós sorozatot a…..
ketkerek 2009.11.03 16:44:05
@lyesmith: ott a lényeg a fonetikus átírás, hiszen nem latin abc vel írják az átvett nevet.
Nem keverendő a történelmileg magyar névvel is rendelkező városokkal, mint pl. Jeruzsálem vagy Mekka (kicsit régebbi történettel rendelkeznek ;-)

New York pedig azért nem Nyú Lyork mert a latin betüknél nem alkalmazzuk a fonetikus átírást.
Mindannyian tudjuk, tapasztaljuk mennyire megromlott városaink levegője, többek között a megnövekedett közlekedés okozta légszennyezés miatt. Nehezebben élhető, poros, füstös, szmogos levegőjű, zajos városokban élünk.    De ennek nem kell így lennie...!Amikor…..
ketkerek 2009.05.19 09:24:31
Sajnálom, hogy negatív véleményem van, de gazdaságilag ez egy halott verzió jelenleg.
Az ólom akkumlátorral a 20 éves Puli szintjén van az egész, mégis 3m felett indul az ár, hiába azIndiai gyártás.
Ólom aksival évi 20'000 km-hez nagyon erőlködni kell (minden munkanap 80km, vagyis a max hatótáv). Ugyanakkor ennyi futás után lassan cserélhető is az aksi, a karbantartás is macerás.
Mifelénk hegyvidéken eleve nem is működik ez a verzió (tudom ez Debrecenben nem probléma).
A hatótáv végén gyanítom nem megy fel egy közepes emelkedőn sem 2 fővel meg némi vásárfiával.
Továbbá az ólom aksival gyanítom se fűtés se hűtés nem fér bele a teljesítménybe (ezek a lítiumos modellnél is elég neccesek lehetnek)

A lítiumos modell paraméterei már jobban hangzanak, de 7m az indulóár, úgy hogy még a fehér szín is feláras extra! (szerencsére a pohártartó alapáras :-))))
Gyorstöltővel, és pár tétellel simán 10m-ra jön ki a konfiguráció, a honlapon lévő árlista árkalkulációjával. A katalógusban olcsóbb árak vannak, de itt valami havi 36-e forintos aksi bérlet jön hozzá.

Igaz, hogy a kötelező olcsó, de erre már illik CASCO-t is kötni, az mennyi is? Vagy kérdezzem úgy, mennyivel több, mint egy benzines 4 kerekű motorkerékpárra?
A kötelező azért olcsó, mert villany, vagy azért, mert nem autó? Vagyis olcsóbb-e a kötelező, mint egy benzines négykerekű motorkerékpáré (hasonlóan kicsi teljesítménnyel, < 15 KW, és max 550Kg, pl új Ligier Ambra)?
Miért egy 1.4-es autóval hasonlították össze??? talán azért, mert azzal van egy árban, viszont nem egy kategóriában. Még egy 1l kisautó is óriás és fenevad ehhez képest.

Szerintem a párduc mintás extra (ára fél millió) jelzi, hogy ez egy divatcikk, nem a spórolás a lényeg.
Cégeknek pedig egyedi reklámot tesznek rá, lehet villantani mennyire zöld a cég.
Az viszont tény, hogy a lokális emisszió 0, a városi levegőnek jót tesznek ezek az autók.

Én viszont ha csak tehetem kerékpárral megyek dolgozni.
Az tényleg olcsó (de az sincs ingyen), és évente csak 50ml láncolajat fogyaszt. No meg én is "biomasszával" üzemelek.

Kilenc borsodi település, Szerencs, Erdőhorváti, Abaújszántó, Tállya, Legyesbénye, Szegi, Erdőhorváti, Mezőzombor és Bodrogkisfalud is szeretne lemondani a világörökségi címről, amelyet az UNESCO adományozott a tokaj-hegyaljai borvidéknek - írja a…..