Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mg77

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Izrael és a Hamász a civilizációk harcával búcsúztatja a demokrácia exportjáról szőtt ábrándokat. >>> Így fest az, amikor a történelem dönt el egy tudományos vitát..
mg77 2009.01.07 17:38:20
Kevés vagyok ahhoz, hogy észt osszak, inkább leírom milyen kép alakult ki bennem. Huntingtont nem olvastam, és még történész sem vagyok...

Szóval azt hiszem elég sokunk gondolkodására rányomja a bélyegét az a fajta marxista történelemoktatás, amiben részesültünk, ami mindent gazdasági érdekekre vezetett vissza. Ez tulajdonképpen előrelépés ahhoz a történelemképhez képest, ami csak a nagy uralkodókat és tetteiket sorolja fel, de...

Azt hiszem, hogy sokféle tényező és mélység létezik társadalmi és egyéni pszichés szinten egyaránt. A konkrét történelmi események - mint például Afganisztán megszállása - köthető eseményekhez, lást szeptember 11.-ét. Ez a rövid távú hatás-ellenhatás. Ha behúznak egyet, visszaütök, ha később meg is bánom...

A marxista szemlélet által favorizált gazdasági, hatalmi, területszerzési érdekek határozzák meg az én világképemben a középtávú folyamatokat, itt már kombinálni, készülni, taktikázni kell.

Végül leghosszabb távon - és pszichésen legmélyebb szinten - a hovatartozás, az önmeghatározás a döntő, legyen ez etnikumi, nemzeti, vallási, "faji"... Az ösztönös bizalom, vagy bizalmatlanság a másikkal szemben... Befogadnám-e a házamba, hozzáadnám-e a lányomat feleségül... Akármennyire is a területért megy a harc és ott vannak az egyéb gazdasági szempontok, a zsidó és a palesztin nép ösztönös bizalmatlansággal tekint egymásra bibliai idők óta... Sajnos.

autózz! A biciklisé az egész út 2008.09.08 06:21:00
Hiányoltátok a biciklis posztokat, úgyhogy most mindenki örömére egy ilyen következik. Z csak saját hidegvérének köszönhette, hogy nem húzta fel magát annyira, hogy nekiálljon vitatkozni a kerékpárossal, aki az út közepén gurult gyök kettővel, mert ugye vasárnap este ne…..
mg77 2008.09.08 14:11:09
Úgy tűnik néhányt embert nehéz meggyőzni... Ezzel már nem is próbálkozom, csak most magamnak is megpróbálom összefoglalni azt a néhány bringás illemszabályt, amit próbálok betartani. Elöljáróban annyit, hogy természetesen én is közlekedek autóval pl. reggel így viszem a gyerekeket iskolába, aztán hazamegyek és átülök bringára, mert a családnak napközben kell az autó és bringával fél óra, amíg beérek dolgozni (kb 10km), tömegközlekedéssel pedig 50 perc (átszállások).

Tehát:
1. A járda a gyalogosoké. Ha rá is megyek néha kényszerből, ott a gyalogosoknak van elsőbbségük, távolról kerülöm őket, ha szűk a járda, egészen lelassítok, vagy megállok.
2. A bicikliúton a biciklisnek van elsőbbsége. Ha gyalogos andalog a bicikliúton, akkor bár vigyázok rá, nem lassítok fölöslegesen, hogy vegye észre magát. Kivétel persze a kisgyerek vagy a kevésbé beszámítható öregnéni. Ha pl. kisgyereket tanítanak bicikliúton 3 kerekűvel, az lehet, hogy határeset, én a magam részéről a legnagyobb tisztelettel lassítok és kerülöm ki, ő is bringás, joga van ott lenni!!!
3. Úttest: Ha csak az úttest erre alkalmas és nem tilos ott biciklizni, akkor az úttesten megyek, mert én KÖZLEKEDNI szoktam napi szinten és nem szórakozni. (Ha szórakozásból megyek pl. a gyerekeimmel, akkor egyértelmű, hogy ott megyek, ahol bicikliút van, vagy a legkisebb forgalom). A 30 km/h nem száguldozás, hanem egy erősebb menettempó, ha az autós forgalom ennél gyorsabb, akkor nincs is ezzel baj. Még sosem anyázott le senki, talán azért mert nem döcögök túl lassan. Igyekszem az útnak egészen a jobbszélén haladni, hogy ne legyen problámás az előzés, amikor ez lehetséges. Van amikor ez nem lehetséges (durva kátyúk, parkoló autók, amikről nem tudod, mikor száll ki valaki), ott hacsak valaki épp nincs mögöttem szűken vagy előzésben, akkor időlegesen bemegyek az út közepére.

Piros lámpák: Ha ezt mások akadályozása nélkül tehetem, a várakozó autósor elejére gurulok (lassan pl. jobbszélen vagy járdán). Ha ismerem a lámpát, akkor néhány másodperccel a zöldre váltó lámpa előtt startolok, mert úgy eltűnök onnan, mielőtt az autós felgyorsulna és sokkal kevésbé akadályozok bárkit is.

Részemről ennyi...
mg77 2008.09.08 14:23:49
:)