Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nebalint

49 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Miután a kiállítótér megfelelő állapotba került, a következő fázis a kiállítási tárgyak helyszínre szállítása volt.  A vitrinek és néhány egyéb bútor szállítása külön nehézségekbe ütközött.  Az egyedülálló, és nehezen pótolható, sőt, sok esetben pótolhatatlan eszközök több különböző helyszínről…..
Következő cikksorozatunkban szeretnénk sorra venni és röviden bemutatni azt a hatalmas munkát, és páratlan összefogást, mely lehetővé tette, hogy közös álmunk valóra váljon. Hamarosan megnyitja kapuit az Erzsébetvárosi Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény. Zoltán Tamás bő másfél évtizednyi…..
Vésés, felületkiképzés, polírozás az ötvös szakmában Amikor meglátunk egy ékszert, az észlelés első lépcsője, hogy megpillantjuk a fémes csillanást. Ez akkor érvényes leginkább, amikor egy tükörfényesre polírozott felülettel találkozunk. Ahogy közelebb lépünk, és egyre inkább fókuszálunk, sorra…..
Soron következő cikkünk témája a cizellálás és eszközei. De mi is az a cizellálás? Mindenki ismeri a „cizellált” kifejezést, mely leginkább egyfajta kifinomultságot jelent. Magas szintű művelése egyszerre igényel fejlett szépérzéket, jó kompozíciós képességet, kiváló szemet, finom kezet,…..
Elterjedt nézet, hogy az eltöltött idő miatt munkahelyünket második otthonunknak tekintjük. Kiváltképp érvényes ez az ötvös szakmára, hiszen egy rendkívül szerethető és izgalmas mesterségről van szó. A brett az ötvös munkaasztala. Az aránylag magas asztal félköríves kivágása igazán jellegzetes. Ez…..
Soron következő cikkünk témája a forgácsolás. Azon belül is a kézi forgácsolás.  A forgácsképzés lényege, hogy apró darabokat választunk le a munkadarabunkról, mely esetünkben leginkább fém. Precíz darabolás céljára leggyakrabban ötvös lombfűrészt használunk. Formai alapjait tekintve, ez az eszköz…..
Mint azt az előző cikkben jeleztük, még a képlékeny alakítás a témánk, ám ezúttal a munkadarab másik oldaláról kapunk betekintést az ezüstművesség támasztékainak rendkívül gazdag eszköztárába. A különböző nemes- és színesfém ötvözetekben akkor jöhet létre képlékeny alakváltozás, ha a munkadarab…..
  Mint a címben is utalunk rá, a gondos tervezés és az esztétikum olyan alapvetése az ötvös szakmának, amely évezredek óta garantálja annak magas minőségét és létjogosultságát. Erről árulkodnak az ezüstművesség eszközei, melyekkel leggyakrabban használati tárgyakat készítettek a gyertyatartótól az…..
Cikksorozatunkban röviden és közérthetően igyekszünk megosztani az érdeklődőkkel az ötvös szakma alapjait, hiszen a munkafolyamatok sokrétűségén keresztül derül fény a szakma igazi szépségére. Az előző cikkből megismerhettük az öntés alapjait. Az öntés után az alapanyagelőkészítés következő…..
A legtöbbek számára a fém megmunkálása varázslat.Az a széles körű szaktudás, mely amikor magas szintű esztétikummal párosul, olyan kivételes tárgyakat eredményez, mely évezredek óta képes ámulatba ejteni az emberiséget.A következőkben szeretnénk egy kis betekintést nyitni az ötvös szakma…..
Tóth Judit nagylelkűen licitre bocsátott egy 18K arany Doxa órát.  "Zoltán Tamás kitartó munkáját, a szakmához való önzetlen tiszteletét, pénzt, fáradságot nem kímélő elhivatottságát nagyra tartva, fontosnak éreztem felajánlani a múzeum javára az órát!"  Licitálni a következő linken található…..
Sokéves előkészület után, egy különleges, a maga nemében rendhagyó gyűjtemény múzeum jellegű kiállítás megvalósításának küszöbére érkeztünk! Elnyert pályázatunk eredményeképpen hozzá jutottunk egy Belső Erzsébetvárosi 109 nm alapterületű helyiséghez, amely minden vonatkozásában alkalmas arra, hogy…..
Az idén ősszel végleges otthonába költöző gyűjteményünk előtörténetében jó néhány bemutatkozási lehetőségünk volt. Elsőként 2004-ben találkozhatott a közönség a szokatlan tárgy együttessel. A helyszín a Syma Csarnok Nemzetközi Ékszer és Óra Kiállítása volt, ahol három vitrinben szerepeltek az ötvös…..
Kedves Olvasók! Immár az ötödik blog bejegyzést olvashatjátok, amely a közeljövőben megnyíló Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjteményről, illetve annak végleges helyére történő elhelyezéséről nyújt tájékoztatást. Nagyon fontosak ezek az írások, mert általuk széles körben megismerhetővé válik az…..
A Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete (NEKSZOE) 2018-ban alakult meg. Elsődleges feladatai közé tartozik az ötvös szakmai közösség építése és érdekeinek képviselete. A NEKSZOE vezetőségének és tagságának kitartó és következetes munkájának köszönhetően az alábbi eddigi…..
Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény célja többrétegű. Az egyenként is fontos rétegek egymásra rakódnak és együtt építik fel a gyűjtemény egyedülálló és hiánypótló lényegét. A ma már alig fellelhető, meglehetősen ritka ipartörténeti,- számos esetben pedig helytörténeti jelentőséggel bíró eszközök…..
  Sokféle motivációja lehet a gyűjtésnek, melyek általában már a gyerekkorban is megmutatkoznak. Ez alól én sem voltam kivétel. Természetesen, magam is sokfélét gyűjtöttem; bélyeget, ásványokat, rovarokat, később könyvritkaságokat, néha egy-egy, szakmámhoz kötődő régi műtárgyat és sokféle…..
Zoltán Tamás ötvös iparművész Fiatal korában keramikusnak készült. Édesapja mérnökként dolgozott egy porcelángyárban, ahol nyaranta szünidős diákmunkában dolgozott. Ott szerette meg a kaolin engedelmes anyagát és ez késztette arra, hogy a Képző– és Iparművészeti Gimnázium kerámia szakára…..
Megunt karikagyűrűd helyett szeretnél valami szebbet? Ne aggódj, segítek! Itt van néhány tipp, hogyan hagyd el a régit! Figyelem! Szarkasztikus poszt következik! Semmi esetre se próbáld ki otthon! Olvasd el a legújabb bejegyzésem…..
Kedves Férfiak, örömmel tapasztalom, hogy egyre többen választotok ti is gyémántot a karikagyűrűtökbe! :) Szuper látni, hogy milyen sokan mertek kísérletezni és bevállalni szokatlan dolgokat! A többieket is erre buzdítanám! Ne féljetek gyémántot választani saját magatoknak is! Általában a férfiak…..
Már többször szó volt róla, hogy a tökéletes karikagyűrű egyik legfontosabb ismérve a pontos méret. Miért ennyire meghatározó tényező a gyűrűméret? Többek között azért, mert a precízen meghatározott körmérettől lesz igazán kényelmes és egyben esztétikus a végeredmény. Arról nem is beszélve, hogy…..
Ha valóban hosszú időn át tartós és szép karikagyűrűt szeretnétek, akkor kődíszítésnek csakis drágakövet javaslok. A legnépszerűbb variáció a gyémánt, amiből különböző méretűt, sőt színeset is tudtok választani! A gyémántok elrendezésének pedig csak a képzelet szabhat határt. Itt azonban nem áll meg…..
Sok a kiadás az esküvő körül? Igyekeztek spórolni ott, ahol tudtok? Egyáltalán nem ciki, sőt! Nem vagytok egyedül! Mindig azt mondom, hogy idővel nem az fog számítani, hogy milyen torta vagy zenekar volt az esküvőn, hanem a hosszú távú dolgok. A karikagyűrűket évekig hordani fogjátok nap mint nap,…..
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy számotokra milyen az ideális karikagyűrű! Nemrég a Facebook-on megosztottam veletek a Nagy Tavaszi Kérdőívet, amiben lehetőségetek van elmondani, hogy milyen gyűrűre vágytok igazából. Kitöltése maximum 5 percet vesz igénybe, cserébe viszont sokat segítetek nekem abban,…..
Tudtátok, hogy a szalonom állatbarát? Nyugodtan hozzátok el kedvenceteket a konzultációra vagy a gyűrűk átadására! Nekem jelenleg sajnos nincs kutyám, de gyerekkoromban mindig volt a családban legalább egy blökink. Ezért is örülök, ha elhozzátok négy lábú társatokat hozzám egy nagy simire! Legyen…..