Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gabó Kocka

148 bejegyzést írt és 527 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem is tudom már, de mégis tudom hogy hol olvastam azt, hogy régen, még az elektromosság előtti időkben az éjszaka sötétje teljes volt. A lélek sötétje és a külső sötétség között nem volt különbség, azaz ugyanazok voltak. Ha tetszik, mindaz megjelent ténylegesen, amit a…..
Gabó Kocka 2015.01.20 20:59:08
Már megint a szörnyűségek
hvg.hu/itthon/20150120_Az_anyan_akar_orok_bosszut_allni_a_csecse
Vagyis már megint a szörnyűségek a hírekben.
Nekem mondjuk nem tetszett egészen a cikk. Valamelyest érinti a megelőzés kérdését, de engem ez össztársadalmi, strukturális szempontból érdekel. Mik a feltételek, amikből emergensen (vagy nem úgy) kiemelkedik, megtermelődik a bántalmazás?
Milyen családképet állítunk mintának, miről kéne szólnia a közbeszédnek, hogyan lehetne a talán csendes többség a hangos többség?
Vagy talán a (potenciális) bántalmazó saját nyomorával kellene valamit kezdeni, hogy ne örökítse tovább a családi hagyományban. Mindig meg lehet mutatni egy kezet (lábat), ami bánt, de ritkán van az, hogy nem lehetne továbbmutogatni, hogy ő hol és mikor sérült meg. Nem törvényszerű a folyamat, csak talán valamit elfelejtünk megtenni egy sérült emberért. (Itt most nem a konkrét emberrel való foglalkozásra gondolok, hanem ahogy korábban írtam, hogy milyen közeg veszi körül. A közeg pedig belőlünk áll.)
Gabó Kocka 2015.02.02 14:09:21
Milyen fura, az elírásokat szerintem észre szoktam venni, de a szöveg minősége sokszor nem hat rám. Találtam egy jó passzust egy regényben, most elolvastam a moly.hu-n mások véleményét, és szidták a fordítást. Begépeltem az idézetet, és hát tényleg eléggé fura. A magyarság…..
Még régen vettem egy csomó mécsestartót az IKEÁban, mindig volt mellettük ilyen eloltószerszám, azt sose vettem. Kis kúp, amivel letakarom a lángot, elfogy az oxigén, elalszik. Ehelyett elfújom, vagy ellegyezem a lángot. A legyezés viszont gyors kézmozdulat, és hát nem…..
A fene, nem írtam a filmekről, amiket láttam, na akkor most csak röviden: Tic Tac: a "svéd Ponyvaregény". Na persze, nagy szar. Csak ha valakinek nincs jobb dolga, akkor nézze. A Wall street farkasa: hosszú, de nem túlságosan, én jót röhögtem, üzenete számomra nem…..
Ez hangzott el az egyik kedvenc TV-sorozatomban. Mit tegyen az ember, ha nem akar megbánással meghalni? Illetve miért és kinek fontos ez? Előbb az utóbbi kérdésre a válasz. Az én válaszom. Tegyük fel, hogy a halál után nincs semmi, ekkor nem számít mit érzünk a halál…..
Gabó Kocka 2013.01.05 21:00:08
@Gabó Kocka: Miért csak most olvasom magam, nem pedig amikor hülye megbánás gondjaim voltak mostanában?!
Gabó Kocka 2013.02.03 22:13:20
A megbánás definícióját kerestem:
en.wikipedia.org/wiki/Regret_%28emotion%29
Én olyannak tudnám leírni, mint egy saját magam iránt érzett indulatot. De úgy vettem észre, hogy valaki máson akadtam ki, aki szintén olyan hülye volt, mint én.
Talán telespoilerezem a tovább után, talán nem. Az is lehet, hogy ki se rakom, mert nem jutok semmire. Ha ezt látod, akkor... (szerk.: telespoilerezem, igen :)) Mert az egyik vélemény miatt a semmire juthatok. Mert a film arról szól, a nagy felfújt semmiről. Azt hiszem túl sokat…..
Na, volt ez a karácsony, így még sose telt. De hagyjuk, soroljunk fel kötelező elemeket, amik ilyenkor történnek! Bejgli (amit hogy kell helyesen írni?), pulyka, szaloncukor, töltött káposzta. Az különösen. Hogy nézhet ki egy vegetáriánus karácsonyi menü? Én tuti ennék pizzát,…..
Mit kell tudni róla? Az egyik producer Ben Stiller? (Emlékezetből nyomom, ezért nem is biztos.) A főszereplő srác tanította Harry Pottert kviddicsre az első részben. Van egy csomó meztelen nő a filmben, de max. a cici látszik. Nem, szerintem Ben Stiller a Submarine-t produkálta. És…..
Lehetne az is a poszt címe (meg majd a következőé), hogy Színésznőszerelmeim. Az első ilyen még Sophie Marceau volt jó régen, de nem a Házibuli miatt, szerintem azt nem is láttam. Így felnőtt fejjel már csak meglátok valakit egy filmben, és aztán megnézem valami másban is, és…..
Azt írja valaki az imdb-n véleményként, hogy nem tipikus hollywoodi film. (Megnéztem, de most nem találom ezt a véleményt, lehet, hogy csak én képzeltem.) Jó, hát annyiban nem, hogy max. egy szupersztár szerepel benne, nincs feszült akció mnden percben, és nem fiatal életerős…..
Olyan volt az a nap, mintha minden összeesküdött volna. Már megvolt, hogy Ingmar Bergman Personáját nézem meg, mikor egy Vekerdy Tamás interjú kommentjeiben is előjött Bergman neve. Ott idézték, és ez a részlet jellemzi a filmet legjobban: Azt hiszem, én vészeltem át az…..
Elkezdtem filmeket nézni, mert könnyebb ezzel elütni az időt a vonaton, mint könyvet cipelni. Ha lesz e-könyvolvasóm, akkor ez is változhat. :) Jobb híján az IMDB top 250-ből szemezgettem, ott is inkább azok érdekeltek, amikre nem érkezett sok, de annál inkább nagy pontszámú…..
Gabó Kocka 2013.10.21 20:12:56
www.youtube.com/watch?v=S2L0WQu2fEI
A veszett kutyás jelenet. Csak erős idegzetűeknek!
Így kontextusból kiragadva persze nem sokat mond, de ez egy nagyon erős jelenet. A veszély jelenléte, felismerése, kezelése a helyes módon szembeállítva azzal, ahogy az emberek bánnának el a vádlottal.
Atticus persze mindig tudja, mi a helyes.
Amélie csodálatos élete. Vagy mesés sorsa. Hú, én hányszor láttam ezt moziban! És még csak nem is csajjal, egyedül voltam ilyen romantikus hangulatban. Kb. a szerelmes tinédzser kategória lehettem akkoriban, de hogy kibe voltam belezúgva, azt már nem tudom. Persze reménytelenül,…..
Shinkai Makoto már megint csinált egy animét, de újat nem mondott vele most sem. Csak negyvenpár perc, és egyáltalán nem grandiózus a története, mint az előzőnek, nem is tudom van-e neki. Inkább csak témája van. Már megint a szomorú szerelmes és az életképtelen különc…..
Eszméletlenül fáradt vagyok. Ki van facsarva az agyam. De azért megvan a magam véleménye. Vegyük például az eutanáziát! Vagy a nemzeti dohányboltokat! De aki kíváncsi ezekre, annak időpontot kell egyeztetnie velem. Háhá! Na jó, pusztán ezért talán nem éri meg, csak már…..
Gabó Kocka 2013.08.22 20:19:18
A mai aktuális termés:
www.origo.hu/itthon/20130822-median-minden-masodik-magyar-tamogatja-az-eutanaziat.html
index.hu/kultur/cinematrix/2013/08/22/illegalis_eutanaziarol_forgatott_raba_roland/

Szerintem a kezelés elutasítása, vagy módjának szabad megválasztása lehessen a beteg joga, de ne lehessen már orvosi segítséggel megöletni magunkat. Egyszercsak eljutunk oda, hogy elkezdik ezt nyíltan javasolni. Az meg már emberi méltóság kérdése, amiben szerintem nem lehet engedni.
Még régen láttam az amerikai Tetovált lány filmet, és írtam egy kis szösszenetet a szerelmi szálról... Na de most nem írom le ide, mert akkor spoilerezném a holnap este 21.25-kor Viasat3-on kezdődő svéd verziót. Azt is láttam már, megtanultam belőle svédül szitkozódni.…..
Tisztára mosott köveken lépdelek, csikorognak a talpam alatt, mint az összeszorított fogak. Az elült vihar emléke, a hátrahagyott csendes, szagtalan üresség vonta be az utcasarkot, ahol mindig befordulok. Nehéz leírni a tájat, ahol mindennap járok, ahol a lábam magától mozdul, és…..
Mi a fene különbség van a vélemény és a vélekedés között? A szinonimaszótárban kapcsolatban állnak. Mégis, inkább tartom ezt valami belsőbb, személyesebb dolognak. Talán csak az elmélkedés szóhoz való hasonlításban. Na mindegy. Ja, csak egy van, azt hiszem. Mostanában…..
Például a hámból. Péntek van, befaltam egy csomag tortilla chipset némi sörrel. Na ez azért még nem nagy szám, persze mihez képest. :) Közben néztem a tévét, és kipihentem a hazabiciklizést. Ma harmadszor jöttem az egész úton azzal, és először gondolkodtam el, hogy mennyire…..
Olvastam ezt: Arra gondolok, hogy a discussion-nek nevezett vita az egyeseknél olyan, mint az állati versengés. Ha igaz lenne az első képkocka, akkor a szervezetünk, vagy inkább a genetikai kódunk azt szeretné, hogy ne veszítsünk. Épp ezért a viták túlmennek minden határon, és…..