Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zombizan

141 bejegyzést írt és 773 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Tudták, hogy Schmidt Mária zsidó? Nem? Jó, nem az, de terjesszék. Seres László és Veszprémy Bernát László Géza Jenő szerkesztésében új jeles zsidológiai lap indul, a -mindenki zsidó, és ha egy nem, akkor a többi annál inkább- jegyében.       "A legjobb női mellékszereplőként jelölt…..
"Akár 50 százalékkal emelkedhet egy kezdő audis dolgozó bére két év alatt a cég béremelési ajánlata alapján – ezt állítja az Audi Hungária személyügyi osztálya által készített dokumentum. A tájékoztató néhány példát sorol audis dolgozók keresetére, illetve annak változására. E szerint egy 24 éves…..
zombizan 2019.01.30 10:22:12
@Dárnok: az első részével egyetértek, hogy ha több embert veszel fel ugyanabból a populációból, akkor ezek átlagban gyengébb emberek lesznek. Ugyanakkor az egyetemet végzett vegyészek, biológusok, fizikusok azért többségükben megállták a helyüket az életben, szóval én nem gondolom, hogy csak 20 olyan ember lett volna az országban (vagy ha a három egyetemet együtt nézzük, 3x20), akinek javára vált ez a képzés. Az jó kérdés, hogy a kitágított határok között az eredeti 20 mire tudja vinni. Valamennyire biztosan visszatartó erőt jelent a tömegképzés, de az én tapasztalatom az, hogy aki igazán elhivatott volt (én nem tartoztam közéjük), azok már korán elkezdtek valamilyen tanszéken dolgozni, és ez valószínűleg fontosabb volt az ő tanulási görbéjük szempontjából, mint a gyakorlatok zsúfoltsága (az én időmben még kb minden gyakorlat volt, ami korábban). Ezért írtam, hogy paradigmaváltás történt sok területen, mert az elitképzés felől tömegképzés felé mozdult a rendszer. Ugyanakkor pont ez a tömegképzés az, amit mindenki követel, aki növelni szeretné a diplomások arányát. Olyan opció nincs, hogy legyen háromszor annyi diplomás, de az átlagszint ne romoljon, ahogy te is írtad.
zombizan 2019.01.30 11:15:56
@Dárnok: szerintem a valódi, rendszerszintű változás az lesz, amikor a kiemelkedően tehetséges hallgatók sem mennek egyetemre, önkéntes választás eredményeként, mert nem látják, mit kaphatnának az egyetemtől, amit ne tudnának ők maguk is töredék idő és erőfeszítés árán megszerezni (tudás, kapcsolatok stb). A magyar felsőoktatás még eldöcög valahogy, mert nem ad túl sokat, de nem is kerül sokba. Az USA-ban viszont emberek tömegei adósítják el magukat értelmetlen fokozatok megszerzése érdekében. Szerintem ott lesz majd a nagy változás, ami ki fog hatni a magyar felsőoktatásra is. Amíg az elit egyetemre jár, addig a kevésbé elit ember is egyetemre akar menni, és a maga szempontjából valószínűleg igaza is van. Én is sokat kaptam pusztán azáltal, hogy nálam értelmesebb emberek között voltam.
zombizan 2019.01.30 12:09:53
@Dárnok: az USA egyetemi rendszer sajátos olyan szempontból, hogy fizetős tömegoktatást valósít meg a hallgató hiteleknek köszönhetően. Más országokban jellemzően vagy ingyenes (államilag támogatott) a felsőoktatás és akkor legalább adósságba nem verik magukat az emberek, vagy eleve csak az megy egyetemre, aki gazdag (fejlődő országok). Ezért lehet, hogy az egész rendszer értelméről több szó esik amerikai vonalon, mint másutt. Ami azt illeti, hogy a kiemelkedően tehetséges hallgatók nem feltétlen akarnak egyetemre menni, ott meg a technológiai szektor lehet a folyamat katalizátora, ahol már deklaráltan sem feltétlen várják el a diplomát a jelentkezőktől. A másik nagyobb trend, ami valahol szintén ide fog vezetni, hogy egyre több ember foglalkozik tökéletesen mással, mint amit tanult (pl a programozók jelentős része sose tanulta egyetemen a programozást). Ez elég könnyen átvezethet oda, hogy akkor eleve hülyeség elkezdeni az egyetemet. Nem gondolom, hogy ez most tömeges lenne, de az a nézet, hogy a diploma a jó élet garanciája, több oldalról inog (pl nem garantál jó állást a diploma).
Én, ha tehetném, soha nem bíznám rá a nézőre, hogy mi történjen egy sorozatban, egyrészt azért, mert nem akarok horrorpornót nézni egész nap, másrészt meg azért, mert az alkotók gondolataira sokkal kíváncsibb vagyok, mint Lajoséra a harmadik emelet kettőből. A Black Mirror viszont más. Ott belefér...
Hé, haver, ezt te sem gondolod komolyan, hogy az ügyfél sértegetése, gyanúsítgatása, lenézése és lealázása majd jó fényt vet rád és az üzletedre! Tisztelt Tékozló Homár! Az alábbi történetet szeretném megosztani a mobileshop.hu-s tapasztalataimmal kapcsolatban. A mobileshop.hu egy telefonos…..
Határátkelő Úgyis hazajönnek 2018.06.05 06:30:00
A jelek szerint kommunikációs váltás történt a magyar kormány környékén a külföldi munkavállalás kapcsán. Míg korábban (igaz, nem túl sikeres) programmal is próbálkoztak a határátkelők hazacsábítására, most az a mondás, hogy ilyesmire már semmi szükség, hiszen akik…..
zombizan 2018.06.06 12:48:21
@chrisred: ha 2004 óta kivándorolt volna 800 000 ember, azok fiatal, jól képzett, jól kereső emberként elvitték volna a magyar fogyasztás 15-20 %-át. Kevesebb fogyna mindenből. Kevesebb ruha, élelmiszer, autó, utazás stb kellene. A statisztikákban nem látszik ez a hatás.
zombizan 2018.06.06 12:48:35
@chrisred: az építőiparban rengeteg ukrán dolgozik jelenleg Budapesten. Oda mennek, ahol munka-pénz van. Most itt van.

Az a baj ezzel az egész számháborúsdival, hogy két narratíva feszül egymásnak, és egyik sem igaz. Magyarország nem egy végletesen lepusztult romhalmaz, ahonnan már mindenki elmenekült. És Magyarország nem egy fenntartható módon növekvő, dinamikus, jól működő ország, ahonnan ha el is ment valaki, hamarosan belátja a tévedését és hazatér.
zombizan 2018.06.06 15:51:11
@sas70: igen, a hiteltörlesztésben biztos, hogy nagy szerepe volt a külföldi kereseteknek.
Az utóbbi időben számos olyan poszt került elém megosztásokkal a Facebookon, ahol állításuk szerint kétségbeesett vállalkozók munkatársakat keresnek. Többnyire nem szakembereknek szól a felhívás, hanem olyan hétköznapinak tűnő kvalitásokkal rendelkező embereknek, mint érettségizett, autót vezet,…..
zombizan 2018.05.16 13:32:33
@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: erre térjünk vissza 1-2 éven belül. A kétszámjegyű infláció (10-15 %) teljesen benne van a pakliban, bár én ezt nem mint leginkább valószínű, csak mint elképzelhető esetet írtam. Lehet, hogy csak az 5-9 % tartományban marad a mért infláció. Viszont a 2-3 % infláció fennmaradása a közeli jövőre nézve kifejezetten valószínűtlen. Kétszámjegyű bérnövekedés és felpörgő gazdasági aktivitás mellett, miközben az olajár emnelkedik és a forint gyengül, kábé minden a magasabb infláció irányába mutat.
Egyik nap azon kaptam magam, hogy nem tudom, mit kezdjek az idővel...
zombizan 2018.04.24 15:08:28
1916. Vonat a hídon, Petrozavodszk, Orosz Birodalom. Szergej Prokugyin-Gorszkij korabeli színes technikával készült, napjainkban digitálisan javított fényképe..
Így a választások közeledtével úgy vagyok én is a politikával, mint az egyszeri ateista a karácsonnyal: tudom, hogy nem nekem szól a dolog, mégis kedvet kapok egy kicsit hozzá. Annyira azért nem, hogy beállnék bármilyen párt szekerét tolni, vagy az alkalmi támogató aláírásoktól és a saját…..
A legtöbb New York-i most olyan területen él, amely valaha termőföld volt. Akkor, amikor Manhattan még nem a híres 1811 utca rácsából állt, a szigeten farmok voltak. Igen, még az Upper West Side helyén is...
zombizan 2018.01.16 16:19:54
zombizan 2018.01.16 16:39:05
Szerintem a legcélszerűbb mindig abból kiindulni, hogy a jelenlegi árszínvonal lesz a jellemző a jövőre is, tehát sem csökkenni, sem emelkedni nem fognak az árak. Természetesen emelkedhetnek és csökkenhetnek is, de mivel nem tudjuk, mi fog történni a jövőben, ez a leginkább konzervatív és racionális feltételezés.

A cikk gondolom azoknak szólt, akik befektetési célból vennének készpénzért vagy készpénz+hitel kombinációból lakást. Ha valaki saját célra vesz lakást, ott számtalan egyéb szempont játszik. A bérleti díjból származó folyamatos jövedelem mellett egy átmeneti lakásár-csökkenés nem különösebben kell, hogy aggassza a befektetőt, mert a bérleti díjak nem árazódnak át azonnal a lakásárak változásával (semelyik irányba sem), és lefelé amúgy is elég rugalmatlanok a díjak. Természetesen hosszabb távon van kapcsolat a lakásárak és a bérleti díjak között, főleg a piac olyan szegmenseiben, ahol a befektetési célú vásárlás a jellemző (a panellakás pont nem ilyen).

A cikk sugallata, miszerint idióta, aki most befektetési célból lakást vesz, nem igazán állja meg a helyét, amennyiben valakinek az infláció elleni védelem és egy kiszámítható, folyamatos jövedelem a célja. Ilyen szempontból az ingatlan egy osztalékfizető részvényhez hasonló, ahol a pillanatnyi részvényárfolyam változás nem érinti közvetlenül azt, aki az osztalékért tartani szándékozik a részvényt. Alternatívát a cikk nem javasolt azoknak, akiket éppen az ingatlanvásárlásról próbál lebeszélni. Én nem látok ilyen alternatívát, aminek ne lenne legalább akkora, vagy még nagyobb kockázata, mint az ingatlannak. Ami az ingatlan ellen szól, és erre a felújítás kapcsán utalt is, hogy a lakástulajdonlásnak vannak olyan költségei, amelyeket figyelembe kellene venni egy hosszú távú projektnél, de hajlamosak elfeledkezni róla az emberek. A magyar ingatlanállomány mögött irdatlan méretű, halasztott beruházási-karbantartási igény van, amire a tulajdonosok nincsenek felkészülve.
Mekkora fehérjebevitel szükséges egy hobbisportolónak, és annak, aki bitang izmokat akar építeni? Az izomépítéshez szükség van fehérjeporokra? Dr. Marics Balázs sporttáplálkozási szakértő vendégposztja következik...
Jóllehet az ingatlanárak csúcson vannak, mégsem elképzelhetetlen, hogy akár 20 millió forintért is hozzájussunk  lakáshoz, méghozzá a fővárosban.  ..
Előre bocsájtom, hogy ezek a gondolatok nem lesznek éppen szerencsésszamarasak... Fura módon kibillentem a megszokott optimizmusomból. Tudom, hogy átmeneti ez az állapot, és azt is tudom, hogy néha nem árt megtapasztalni ezt is, de most azt érzem, hogy muszáj kiírnom magamból. Napok óta több…..
Menedzsmentből és transzdiszciplinaritásból (tudományok közötti átjárhatóság) indított doktori programot a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank botrányok övezte egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae. A pénzt –  adófizetői forintokból – az alapítvány biztosítja a…..
Van egy ember, aki ott volt az összes eddigi Szigeten. A legtöbben semmit sem tudunk róla, pedig ő az, aki reggel hatkor végigmegy a koncerthelyszíneken és lezárja őket, hogy aztán három-négy óra alvás után újra nekiálljon egy kétezer fős csapat irányításának. Ő Lasz György az In-Kaltól, aki…..
Csepeli György, hazánk egyik legismertebb szociológusa úgy látja az életbe belépő magyar fiatalok születésük véletlene által meghatározott kényszerpályákra kerülnek, amelyen a magyar iskolarendszer sem képes lazítani. A kasztrendszer újratermelődik...
Szemlátomást, még tombol a nyár, nagyon sokan a jól megérdemelt vakáció előtt állnak, felkészülve ezáltal az év második felére, a sulikezdésre, vagy csak a hétköznapi kihívásokra. Eddig bárkivel beszélgettem a nyaralásról, ki, hova megy, nagyjából kétféle válasz érkezett. Az egyik lehetőség a…..
Semjén Zsolt kiakadt azon, hogy egy magát szerényen csak Székely Világszövetségnek nevező szervezet kezdeményezte a székely nemzetiség bejegyzését Magyarországon. Azt most hagyjuk, hogy ennek az egésznek mi a célja, kit képvisel ez a szervezet. Ami engem már egy ideje érdekel, hogy miért olyan…..
zombizan 2017.08.09 08:19:43
@Geo_: igen, az autonómia és a kettős állampolgárság üti egymást. Pont ezért gondolom, hogy ha a székelyek az anyaországtól függetlenül próbálják az érdekeiket képviselni (pl nyelvhasználat), akkor messzebb juthatnak. A magyar diplomáciának nulla ráhatása van a román politikára, kizárt, hogy magyar állami nyomással bármit el lehessen érni.
Egy dunaújvárosi, salakfeldolgozással foglalkozó cég, a Halna-Duna Kft. 2012-ben pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására, "Állandó mágnesek között ébredő erők munkavégzését felhasználó…..
Az elmúlt egy év során – leginkább a menekült kérdés miatt – a hírekben ismét előtérbe kerültek a muszlimok, a muszlim világ és ezzel összefüggésben a terrorizmus, az elnyomott muszlim nők kérdése. A nyugati emberek (értsd: Európa, Észak-Amerika) fejében a muszlim vallásról, a muszlim világról igen…..
Egy libertárius elvek mentén szerveződő, szabad társadalomban a szegények és elesettek sorsa rossz lenne, ugye? Legalábbis a mai, állami gondoskodásra épülő modellnél rosszabb? Nem feltétlenül. Ehhez érdemes végigvenni, milyen területek esnek ma a széles értelemben vett szociálpolitika fogalma alá,…..