Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kisstigris

35 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nos, rég írtam, később majd magyarázkodom, hogy miért :-)Elkészüt a fűtésünk, gondoltam én, majd kiderült, hogy sajnos koránt sincs vége a kálváriának.A falfűtés elkészítése csak egy dolog, ugyanis mint kiderül, a gerincvezeték kiépítése pl. már nincsen benne a vállalt…..
Kisstigris 2012.11.12 14:09:28
@Mekkmester6: Kedves István!
A fás kazán elég problémás, mert ugye akkor tud hatékony lenni, ha a hirtelen termelődő nagy hőt el tudod róla vinni, tehát van hozzá egy szép méretes puffer tartályod. Mindenképp szükséges a fás kazán felöl a kazánköri oldalon kiegyenlítő tartály, és vagy nyitott tágulási tartályos rendszer, vagy lefújószelep, hogy ha a rendszer nem tudja elvinni a hőt, akkor se durranjon szét a kazán kör.
A kazán kört és a fűtő kört egy jó minőségű hőcserélővel kötöttük össze.
A hőcserélő másik oldalán a padló és a falfűtés kör külön szivattyúval, és esbe szeleppel van ellátva.
Most már jóideje bent lakunk a házban, és azt látom, hogy a fás kazánt érdemes volt megtartani. Zömében nem azzal fűtünk, de mivel végül a gázkazánt nem cseréltük ki, így van egy tartalékunk arra az esetre ha az bedöglene, illetve tudjuk vele csökkenteni a gázszámlát amikor otthon vagyunk.
A gázkazán csere részben anyagiak miatt, részben pedig azért maradt el, mert nem voltunk róla teljesen meggyőzve, hogy mire is akarjuk cserélni.
Ha úgy lenne pénzünk rá, mint ahogy nincs :-) akkor most a faelgázosító kazánt + levegős hőszivattyút tartanám a legjobbnak, napkollektorral kiegészítve.
Kisstigris 2012.11.12 15:48:06
@Mekkmester6: Nekünk nincs bent puffer tartály, nem szántuk rá a pénzt még arra sem. Ha befűtök a fás kazánnal 80 fok körül van a kazán kör vize, ez a hőcserélőn keresztül a két fűtőkörben 35-40 fokot eredményez. (ez persze nem a hőcserélő hővesztesége, hanem a kazánkör forró, ám kis mennyiségű vize melegíti a jóval hidegebb, ám igen nagy mennyiségű vizet a fűtőkörben)
Ennek előnye, hogy dinamikusabban melegszik a ház, hiszen az ajánlottnál nagyobb hővel megy a fűtés, hátránya, hogy ha túlszalad a hő a kazánkörön valami miatt akkor balesetveszélyes, jobbik esetben lefúj a biztonsági szelep.
Nekünk a fás kazán és a gáz kazán sorban van kötve, a fás kazán a gáz kazán bemenő ágát fűti meg, így ha befűtünk, akkor a gázkazán nem kapcsol be.

Köszi, örülök hogy hasznosnak találtad.
Igen, brutális volt a bontási hulladék, tincsekben őszültem, amikor csak gyűltek, csak gyűltek a konténerek.

Tervezem a blogot folytatni, bár most nem tudok ilyen nagy léptékű újításokról beszámolni, de azért mindíg haladunk valamivel, most épp konyha építgetünk, hát az is egy tanulságos történet..
Most már tisztán látom, igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy az első 1-2 hónap mindenképpen a berendezkedéssel fog elmenni. Abszolut igaz. Majdnem egy hónapunkba telt mire a hálószobánkban összelegóztuk az ágyat, az ikeás gardrób szekrényeket, és nagyjából a helyükre…..
Kisstigris 2010.12.22 10:37:15
@geo38:
Szia,

Örülök hogy tetszik a blog, mostanában nem írtam, és így a látogatottság is lezuhant..
Ingatlan eladással kapcsolatban most már nem látom annyira egyértelműen a helyzetet.
Nem tudom hogy mi történt, hogy a tulajdonostol.com-osok hibáztak-e valahol, vagy a piac változott meg ennyire a válsággal, de másfél év hirdetéssel sem tudtuk eladni velük a lakásunkat, volt hogy hónapokig egy telefon sem volt. Kétségbeesésemben egy szimpatikusnak tűnő ingatlanügynökkel szerződtem, aki Otthon Centrumos, ő 5 hónap alatt ugyanazzal az árral hirdetve eladta a lakást.

Erről tervezek írni egy bejegyzést, tartozom vele, azok után hogy annyit szidtam az ingatlanosokat.

Köszönjük, jól érezzük magunkat, most hogy úgy tűnik ki is tudjuk majd fizetni egyre jobban.
Amióta nem blogolok, gyakorlatilag semmit nem csináltunk a házon, ez volt a megegyezés a rokonnal akitől vesszük, hogy nem fektetünk be több pénzt amíg nem látszik hogy fizetni tudunk.
Jövőre szép apránként fogjuk folytatni, és akkor folytatom a blogot is, most így egy év bentlakás után már sokmindent tudok tapasztalati úton is kommentálni az átépítésekről.
Na meg azért azt is meg kell mondjam, hogy másik projektünk volt idén, most már 9 hónapos, és Emíliának hívják :-)))

Nektek is kellemes ünnepeket!
Ok, ok, megvesszük, de konkrétan miből is?? Szerencsések vagyunk, van mit eladni. Elsőként egy kisebb, családból hitelre vásárolt házat. Ok, eldöntöttük, eladjuk, de mégis hogyan tegyük ezt és mennyiért? Nagy kérdés.. Ok, nézzük meg a hirdetéseket. A hirdetések alapján…..
Kisstigris 2009.08.10 11:10:05
@egy kétkedő:
Kedves Kétkedő,

Ha rászánnám az időt és energiát, és ugyanolyan intenzitással hirdetném magam a lakást, mint a tulajdonostol.com, akkor bizonyára pont ugyanazt a hatást érném el vele. Ez viszont idő és odafigyelés iényes dolog, próbáltam, nem ment. Nem hinném, hogy eszeveszett pénz lenne kb. 240e ft-ot kifizetni azért, hogy eladásig hirdetik nekem a lakást, minden létező ingatlanos portálon hetente frissítve, plusz az expresz és képes expressz újságokban hetente.
És igen, sok kifizetni a jutalékot, ami a belvárosban általában 4-5 százalék, és ezért legtöbbször semmit nem tesz az ingatlanos, azon kívül, hogy ingatlan.com-ra és expressz.hu-ra felteszi a hirdetést, és igyekszik lenyomni a lakás árát mégjobban, hogy lehetőleg hamar kaszáljon. Akkor egy átlagos mondjuk 30M ft-os lakáson az a kifizetett jutalék nem kidobott pénz??

Egyébként pedig nem igazán értem a hozzászólás lényegét.. nem kell ezzel a céggel hirdetni, nem kötelező. Az hogy én ide kiírtam a cégnevet, és a tapasztalatomat pontosan azért történt, mert úgy éreztem, hogy nagyon megérte, elégedett voltam velük. Most a második lakást áruljuk, és bár érezhetően sokkal nehezebb a helyzet, de bizakodóak vagyunk, mert tudom, hogy ennél hatékonyabban nem hirdethetnénk. Tudom hogy nem fog a hátam mögött egy ingatlanos hazudni, milliókkal kisebb árat beígérni. Tudom, hogy minden érdeklődővel én beszélek, és részletesen elmondhatom nekik a lakás valódi állapotát.
Órákig tudnám még sorolni hogy miért nem ingatlanos, de nem akarok senkit meggyőzni.
Most nehéz eladni. Így is, úgy is. Mi ezt a módszert választottuk, szerintünk ez a legjobb.
Kisstigris 2009.09.25 08:53:27
@Milu75:
Szia Milu,
Hát, annyira nem lerágott csont, éppen most hirdetjük (pár hónapja) a másik lakást, amit el kellene adnunk ahhoz, hogy ezzel a házzal rendben legyünk.
Egyébként egyetértek veled teljesen, ez egy olyan szolgáltatás, amit bárki meg tud magának csinálni ha rászánja az időt/energiát. Én nem tudtam, bevallom, és nekem nagy segítség hogy megteszik helyettem.
Sajnos azonban az is tisztán látszik, hogy egy év alatt mennyit romlott a helyzet, most hónapok óta szinte hiába hirdetek..
Bevallom, kicsit - ahogyan ez várható is volt, belelassultunk a kertesházas létbe. Ezért aztán nem is sokminden történt a ház körül az elmúlt hetekben, egyetlen heroikus feladatba fogtunk, megpróbáltuk amennyire csak lehet kiüríteni, rendbe tenni a kertet.A kiindulási állapot…..
Új lakótársakra tettünk szert! Zsömi :-)  Trikó, és a kedves öreg malacunk, Sünike...
Eljött az idő, hogy a több hetes pakolás és takarítás, a költözés után újra lakást hirdessünk. Ismét a bevált módszerhez fordultunk, a tulajdonostol.com cég szolgáltatását vettük igénybe, és reméljük, hogy sikeresen és az elvárt időn belül sikerül majd eladni a…..
Hát, ugyan mindennel készen nem vagyunk, de határozottan élhető vált a lakás, ezért "megkésve bár de törve nem" a gyors beköltözés mellett döntöttünk. Mikor is kéne költözni? Hmm, ma hétfő van, költözzünk mondjuk a hétvégén... Hát, eléggé mission impossible,…..
Aki keresett már parkettát a közelmúltban, az tudja, döbbenetes a választék.A legeslegelső kérdés, hogy milyen típusút szeretnénk. Én egy belvárosi bérházban nőttem fel, ahol az az igazi, régi típusú, halszálkában lerakott, lakkozott keményfa parketta van. Hát, nem vagyok…..
Őrült iramban próbálunk haladni.A tervezett decemberi költözés helyett már február közepén tartunk, ez nem csak azért baj, mert már nagyon mennénk, hanem azért is, mert ezzel megszegtük az adásvétellel kapcsolatos megállapodásunkat.Úgyhogy szombatonként rohangálás van, és…..
Vannak időszakok, amikor az egész olyan kilátástalannak tűnik.A pénz iszonyú mértékben fogy, röpködnek a százezrek, és az ember úgy érzi hogy egy helyben toporgunk, semmi nem halad. Látszik, hogy már nincs olyan sok hátra, de valahogy mégis.. akárhová nezünk valamit látunk ami…..
Amikor úgy döntöttünk, hogy belekezdünk a felújításba, egy dolog volt amiben mindketten biztosak voltunk: bár passzív házat meglévő régi épületből nem lehet csinálni, de amennyir csak lehet, szeretnénk megközelíteni.Óriási lelkesedéssel kutattam az új, energiatakarékos…..
Az ember azt hinné, hogy már megnyugtatóan lezárultak a dolgok. De neeeem.Volt a fűtéssel kapcsoaltosan egy-két dolog, amit az idő szűke miatt hanyagul kezeltem, nem figyeltem rá oda eléggé, hogy úgy legyen megcsinálva, ahogy én szeretném.Így került pl. osztógyűjtő a…..
Valahogy a burkolás sokáig annyira távolinak tűnt, hogy különösebben nem is foglalkoztunk vele. Persze, azzal tisztában voltam, hogy jó, és precíz burkolót kell találnom, és rá kell szánnom a pénzt egy várhatóan jobb minőségű fogára ha nem akarok úgy járni mint a konyhánk…..
Az előzőekben lelkesen részleteztem az ajtókat.De nem írtam, hogy nagy szívfájdalmam volt, hogy az üveges ajtók üvege néhol egyforma sem volt, és ráadásul elég szocreál, csúnyácska üveg volt benne.Játszottam a gondolattal, hogy ki kellene cserélni.Aztán tudatosodott bennem,…..
Ez is eljött, egyre szorosabb a nadrágszíj, már nagyon meg kell gondolni, mit milyen ütemezésben csnáltatunk meg.A karácsonyi leállás és a költözés várható csúszása miatt úgy döntöttünk, hogy mégis levakoltatjuk a földszinti nagy helyiséget, amit idő és költség…..
Eljött a január. Kicsit pihentünk, kicsit karácsonyoztunk, sokat dzsuváztunk, takarítottunk, pakoltunk a házban.A csempével kapcsolatban kitartottunk az álláspontunk mellet, hogy a barátunk boltjába megyünk, így ő is jól jár, és mi is, mert megtervezik nekünk, és könnyebben…..
Sok heti munka után december végére végre készen lett a vakolás.Nincs mit tenni, ülünk, és várunk, hogy kiszáradjon, legalább valamennyire a ház.Illetve van mit tenni, nézzünk csempét, vegyük meg gyorsan, és akkor két ünnep között már burkolhatunk is. Nosza.Karácsony előtt…..
Bevallom, én úgy gondoltam a villanyszerelésre, mint valami egyszerű, probléma mentes dologra. Gondoltam megbeszéljük hova mit szeretnénk, pár nap alatt megcsinálja a szerelő, megvesszük a szerelvényeket, oszt kész.Hát, nem teljesen így volt.Első körben a régi, már bevált…..
A fene gondolta, hogy ez ekkora szívás.De komolyan. Volt bennem némi aggodalom, amikor néztem, ahogyan a kőművesek full az összes vakolatot leverik, azzal a felkiáltással, hogy majd meglátom, hogy sokkal jobb lesz így, mert ez a vakolat görbe, és szar, és mennyivel szebb lesz az…..
Szépen alakul a falfűtésünk..Csak egy szépséghibája van a dolognak, hogy nem tudnak jönni a héten a kőművesek, ezért nekünk kell a szigetelést, és a vashálót péntek-szombaton letenni.Vagyis azok után, hogy életemet véremet és műkörmömet adtam múlt héten az ajtók…..
Mivel a hétre már fagyokat jósoltak, kénytelenek voltunk elgondolkozni a kégli ideiglenes "téliesítésén". Úgy értem, hogy valahogy az ajtó helyeket be kellett fedni legalább, hogy ne fagyjanak el a vízcsövek, meg lehessen bent tovább dolgozni.Hát, ezzel töltöttük a…..
Most már igen kényes a helyzet, bármikor hidegebbre fordulhat az idő, és mivel a ház még nem zárt, ez veszélyezteti a betonozást, vakolást. Kemény határidőket kell tartanunk, hogy ne legyen gond, és barkácsmegoldásokat kell alkalmazni, hogy megússzuk az esetleges fagykárokat. A…..
Eddig nem sok szó esett a gépészetről. Elég baj az.Ez gyakorlatilag tervezés szinten is így volt, ami be kell látnom nem volt túl okos dolog.Valahogy úgy voltam vele, hogy mivel kiszámíthatatlan hogy mikor jutunk olyan fázisba hogy jöhetnek a gépészek, úgy gondoltam nagyon ráérek…..