Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_tracky

0 bejegyzést írt és 131 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2007 áprilisban Édesanyámról kiderült a Szent László kórházban, hogy Epehólyag daganatban szenved.Ott az orvos kíméletlenül, minden emberség nélkül a szemünkbe vágta, hogy vagy műtét és nyerünk 3 hónapot max, vagy nem műtik, és 2 hét,de biztosított minket róla, hogy az…..
_tracky 2010.09.23 10:57:45
@phoenix102: az orvosok fizetésének rendezésével egyetértek. De a jelenség akkor is megmaradna a posztban szereplő embernél.

Egyébként az orvosoknál is meg kellene adni a diplomás minimálbért, ami ha jól tudom 250e Ft. Mégpedig onnantól, amikor kikerülnek a suliból, és elkezdik a tanultak alkalmazását, illetve folytatják "élesben" a kórházakban.
_tracky 2010.09.23 11:21:33
@phoenix102: ezt szomorúnak tartom. A diplomás minimálbért - ha rajtam múlna - minden diplomával rendelkező ember megkapná.

Azt hiszem itt nagyon sok szakmára ráférne a bérrendezés.
_tracky 2010.09.23 11:24:37
@Irise: érdekes, hogy azt írod, hogy keressen rá, mikor - személy szerint én is találkoztam olyan orvossal - aki úgy lecseszett ezért, hogy alig álltam meg a lábamon.

Pedig én csak azt mondtam, hogy "azt olvastam a neten, hogy...". Lecseszett, mondott pár keresetlen szót a netről, és aztán elmagyarázta magyarul, hogy mi fog történni és hogy lesz. Ja, nem magánorvos volt...
Sziasztok!   Én is elmesélek egy történetet, ami tavaly esett meg velem. Elmentem a háziorvoshoz, két éve nem voltam, és ez volt az első alkalom, mióta itt lakunk, tehát nem tudtam kihez megyek, aki éppen rendelt.Szép bemutatkozása sikeredett az orvosnak mondhatom: úgy egyórás…..
_tracky 2010.09.20 11:34:04
@walaki81: Vidéken élek én is, mise többször van a héten reggelente, mint ahogy piac is. És ezt az orvos mondta, nem pedig anyám mesélte 10 éve.

Voltam beteg többször is, emberből vagyok, és tényleg kevesebben ültek ott, mikor volt vizitdíj, mert nem rohangáltak minden szarral az orvoshoz.
Négy évvel ezelőtt fiatal, valaha csodaszép nő édesanyám hunyt el az Esztergomi kórház onkoheam.osztályon.Az osztályon ahol úgy érzem nem értették, hogy én mit érzek, az egyetlen lánya aki még elhitte, hogy jobb lehet a diagnosztizált lymphoma ellenére is az állapota hisz…..
_tracky 2010.09.19 14:11:09
@Dr.laikus PhD: akkor jól tudtam, köszi. Bár, nem hiszem, hogy ilyen esetben rögtön a pénztárcáját nézik az embernek, hogy megengedi-e vagy sem.
_tracky 2010.09.19 15:33:52
@TamásD: aki tiltakozik a szervkivétel ellen, meg is csináltatja a papírt, az kaphat szervet, ha csak az mentheti meg az életét?
_tracky 2010.09.19 16:31:15
@Leroi: hát, ha nem megy át a bizottságon, akkor sehogy. Valamelyik Fűrész rész is emiatt maradt ki a mozikból.
Ehhez hasonló inzultus engem is ért már. 15 évesen egy esés következtében a combomon nagyon fájdalmas zúzódás keletkezett, ami napok múlva sem lett jobb. A Péterfy Sándor utcai kórházban megvizsgált egy orvos. Közben megkért, hogy a bugyimat is húzzam le. Ugyan nagyon furcsának…..
_tracky 2010.09.14 16:31:43
@Rotoxis: Amilyen bugyik léteznek manapság felesleges levetetni, hiszen nincsenek is...
_tracky 2010.09.14 20:21:29
Sziasztok kedves olvasók! Elmesélem szomorú történetemet, hogy mással sose forduljon elő ilyen. Sajnos gyógyszerszedés miatt terhességmegszakítást javasoltak, párommal nagyon őrlődtünk a döntésen, mert nagyon szerettünk volna már babát, de az orvosok tanácsát megfogadtuk. Az…..
_tracky 2010.08.29 14:53:01
@radiologus.hu: :) igaz, de nem is sírunk :)

@El Visco Stello: hmm.., vegyünk egy orvosi lexikont vagy anatómiai atlaszt, és akkor mi is mondunk latin szavakat :D
_tracky 2010.08.29 15:10:58
@epres négercsók: hol kértél? nem láttam.
_tracky 2010.08.29 15:11:42
@epres négercsók: ok, láttam. Bocs.
 Egyelőre csak szabidoki írásaiból tájékozódtam, azt gondolom, leírt már pár fontos észrevételt, ami vitaalap lehet. Az írásait nem szó szerint teszem közzé, hanem önkényesen átszerkesztettem, de hajrá, vitatkozzunk rajta, tegyétek hozzá a gondolataitokat ti is!Egy dolog…..
_tracky 2010.08.15 15:18:32
Szabidoki mindent bezárna, mert szerinte a beteg a probléma, meg a pénztelenség.

Kórházakat bezárni? Max egy-kettőt, de azt is ésszerűen kiválasztani. Így is - ha jól láttam - a maximális kihasználtság mellett működnek a járóbeteg ellátások, és gondolom a különböző osztályok is. Ez huzamosabb ideg szerintem nem működik. Beteget türelmetlenek, orvosok túlterheltek.

Nem kell itt különösen drasztikus intézkedés, csak néhány:

- a fejlődésre képtelen, feudális nagyúr orvosokat kirúgni a francba

- a beteggyűlölő, mindenért a beteget hibáztató orvosokat is kirúgni a francba

- az így megmaradt orvosokat jól megfizetni, normálisan megszervezni a munkarendjüket, hogy 1 ember ne 6 helyett dolgozzon. Kidolgozni egy olyan modellt, hogy megérje itthon maradniuk az orvosoknak. Védeni az orvosokat az esetleges agresszív betegtől

- létrehozni egy betegvédelmi központot, ahová a beteg panasszal fordulhat - ha megalázták pl. -. Ott független szakemberek lennének, akik eljárhatnának a tényleg vétkező orvossal szemben.

- folyamatosan továbbképezni az orvosokat, hogy ne a diplomájuk megszerzésekor aktuális infókkal rendelkezzenek. Fejlődni kell kérem szépen, nem pedig pöffeszkedni az elavult tudáson.

- a betegeket nem tömegszálláson elszállásolni gyógyulási időszakban, 2-4 ágyas szobák, megfelelő felszereltséggel és személyzettel. Mert mégis milyen dolog látogatók és a betegek előtt pelenkát cserélni, tisztába tenni a beteget vagy épp katéterezni? Szeméremérzet is létezik kérem szépen...

- a potyautasokat kizárni a rendszerből. Aki nem fizet TB-t az ne is részesüljön semmiből - kivéve az önmaguk hibájából munkájukat elvesztő emberek, illetve nyugdíjasok, akik egész életükben fizettek.

- a hálapénzt elfogadó orvosokat, egészségügyi személyzetet - mivel ugye megemeltük fentebb a fizetésüket - kirúgni, és az APEH kezére adni.

- megfelelően motiválni az orvosokat, hogy a beteggel normálisan bánjanak, normálisan és emberként kezeljék (akinek nem inge...)

A legtöbb itthon dolgozó orvos egyébként kiállná a próbát és szerintem maradna a helyén (tehát az első két pont nem vonatkozna rájuk).
_tracky 2010.08.15 15:32:21
@_tracky: ja, és persze szabályozni a magánrendeléseket is.
_tracky 2010.08.15 16:35:36
@szabidoki: de ha van elképzelés, akkor miért egy blogon írod le ezt, és miért nem olyan embernek, embereknek adjátok elő, aki(k) tud(nak) is tenni valamit?

Egy hétköznapi ember mit tud tenni? Én szívesen megadnám mindazt, amire szüksége van mindenkinek, de ezen döntések nem rajtam, rajtunk múlnak.
Praxis Majom a ketrecben 2010.08.12 06:00:00
Tavaly nyáron tüdőgyulladással kerültünk be a Heim Pál Gyermekkórház vadonat új G épületben működő Belgyógyászatra.A kislányom kezelőorvosa csupán egy éve doglozott orvosként. Önmagában természetesen ez nem baj, mindenki volt kezdő. Szépen el is indult a lányomnál a…..
Sziasztok!Folyamatosan olvasom a Parxis Blogot, és számos esetben egyetértek a hozzászólókkal abban, hogy siralmas ma az egészségügy helyzete. Azonban hadd említsek egy pozitív példát. Az orvos nevét is ide írom, Dr. Varga Lóránt Kálmán-ról lesz szó. Mivel csupa jót fogok írni…..
Praxis Figyelmes, udvarias orvosok 2010.08.05 14:00:00
Siasztok!Annyi szomorú és megdöbbentő történetet olvastam már itt... Azt hiszem, eddig elképesztően nagy szerencsém volt az egészségüggyel. Két történetet mondanék el, amelyek- az itt olvasottak után mesének hatnak. Sajnos - mert természetes kellene, hogy legyen.Az első egy…..
_tracky 2010.08.10 07:32:09
@aversio avagy pacalfagylalt: igen, ez sajnos tényleg jellemző.

Pedig annyira nem reménytelen a helyzet, csak akik tényleg jól ellátják a feladatukat, azoknak a szusszanásnyi idejükben sincs idejük, hogy jöjjenek és blogoljanak, és osszák az észt, hogy tulajdonképpen a beteg miatt van az egész.
Lehet, hogy ismerik és olvassák is a blogot - nem kérdeztem, de szerintem nem is foglalkoznának ezzel, ha mégsem ismernék -, de én ezzel úgy vagyok, hogy ha normális vagyok egy emberrel, akkor nagy valószínűséggel ő is az lesz velem. Viszont ha már eleve magas lóról beszélek...
Sziasztok! Tavasszal vesztettem el a kisbabámat. Az orvosom, akihez évek óta járok, a magánrendelőjében olyan volt, mint a vaj. Na persze, nem kevés pénzt hagytam ott neki.Aztán a kórházban, amikor a műtétet végezte, a két nap alatt (amíg bent voltam) összesen harminc másodpercet…..
_tracky 2010.08.04 15:10:43
@huncut: azért telefonált, meg engedte be a folyosóról a kartonost, mert kevés a fizetése, és biztos telemarketinges munkakörben is dolgozik. Nem azért, mert nagy ívben tojik az egészre, vagy mert emberileg egy büdös nagy nulla, ááá dehogy!

A nővérke is azért beszélt a kartonossal a nyitott ajtóban, mert mosóporügynök a másodállásban, harmadállásban pedig illatszereket árul, és minden alkalmat megragad, hogy ügyfelet szerezzen.
_tracky 2010.08.04 15:32:54
@szabidoki: tévedni emberi dolog.

De az istenek nem tévednek, igaz?
_tracky 2010.08.04 20:00:16
@fehérzaj: az andrológus nem hiszem, hogy fenékbe turkálna. Elég kellemetlen (tud lenni) egy urológiai vizsgálat is...
Praxis Elvettek tőlem 20 évet 2010.08.02 06:00:00
Tisztelt Praxis! A következő történetet osztanám meg az olvasókkal. Az egész jó pár évtizeddel ezelőtt kezdődött, még óvodás koromban. Kevésre emlékszem azokból az időkből, de arra tisztán, hogy éjszakánként elég gyakran másztam ki az ágyamból, mert nagyon fájt a…..
_tracky 2010.08.02 15:07:04
@Everyl: az orvostudomány fejlődik, csak néhány itthoni doktor marad meg a feudális nagyúr szerepkörnél.
_tracky 2010.08.02 15:10:10
@Viktor H: Kettleball? Szerintem azt se tudta mi az :) Pedig az egyik legjobb erőnövelésre és az állóképesség fejlesztésére...
_tracky 2010.08.02 15:12:57
@_tracky: Kettlebell. Elnézést :)
Tisztelt Praxis blog!   Előző háziorvosom nemrég nyugdíjba ment, amit én például borzasztóan sajnálok, mert kiváló orvos, mindamellett nagyon kedves és empatikus ember volt, minden betege nagyon szerette. A helyére egy 20-as évei végén járó fiatal doktor érkezett, sokan azt…..
_tracky 2010.08.01 13:37:14
@Irise: akkor már értem miért mennek ki külföldre az orvosok. Nem is látnak beteget, a titkárnő/ápolónő/nővérke úgyis ellátja, ha meg orvos kell, 1 hetes várólista miatt vagy meggyógyul vagy nem, vagy meghal. Ez a jó tanács dolog tetszik. Lehet árulni kellene ilyen kínai szerencsesütiket itthon is. Hasmenése van? Húzzon egyet a sütiből. Folyik az orra, húzzon egy sütit. 1 körből kimarad.

Ha meg fertőző, akkor maradjon otthon, és vagy meggyógyul vagy nem.

Pont olvastam az egyik magazinban, ahol egy orvos nyilatkozta, hogy luxus a háziorvosi ellátás, helyette sürgősségi ellátás kellene, mint a Vészhelyzetben. Ez tényleg bravúros ötlet, leülhet egyes.

@Twisk: :D
_tracky 2010.08.01 14:39:02
@Dr.laikus PhD: köszi a linket. Egy ilyen rendszer érdekes lenne, ha itthon alkalmaznák...
Édesapámat lábfájdalma miatt vitték kórházba, ahol kiderítették, hogy érszűkülete van. Megműtötték, de hamarosan újra jelentkeztek a problémák- Ekkor ismerős által kerestünk kórházat, egy rendkívül lelkiismeretes orvoshoz került édesapám. A vizsgálatok újabb…..
_tracky 2010.07.23 09:50:25
@mothe: nyilván, jelentősen megváltozott az életkörülménye. Iszonyat még csak belegondolni ebbe is...

@epres négercsók: nem csodálom, hogy utálják ezt a könyvet. A tényfeltárás, szennyes kiteregetés senkinek sem szokott jólesni :D Nem olvastam még a könyvet, de ha beszerezhető megveszem valamikor.

A 2-es pont nem fog bekövetkezni, egy orvos nem fog a másikra terhelőt mondani... Egyébként nem tudom miért csinálják ezt. Hibázott, és azzal, hogy esetleg falaznak neki, ők maguk is bűnrészesek lesznek.

Minden szakmának ki kellene lökniük maguk közül a "kontárokat", hiszen a szőnyeg alá söprés ideig-óráig működik, és mikor hasra esik a szőnyeg alatti dudortól valaki sokkal nagyobb, elsöprőbb lesz az egész, mintha az elején meglépték volna a kellemetlen dolgot. Ez nem spicliskedés.
_tracky 2010.07.23 10:01:01
@Dr.laikus PhD: köszi, megteszem.
_tracky 2010.07.23 12:17:11
@totorohun: sok fiatalt a kivénhedt - elnézést a szóért, és akinek nem inge... - ősmaradványok sajnos teljesen ellehetetlenítik a munkahelyükön (nem csak az egészségügyben!!). Oktatásban sok ilyen jelenséget látni, amikor 50-70 éves tananyagot állítanak be újnak...

Ezen emberek a korábban megszerzett tudáson kotlanak, nem fejlődnek, hanem megmaradtak az X évvel ezelőtti szinten. Sajnos.

Amikor jön a fiatal generációból valaki, és jön az ötleteivel szépen elnyomják, mint valami csikket. Alázzák. Folyamatosan. És aztán szépen kimennek külföldre, ahol aztán jól megélnek, é dolgoznak (most nem arra akarok rámutatni, hogy minden idősebb ember múltbeli csökevény, de szerintem mindenki látott már ilyen jelenséget a saját környezetében, és nem csak az egészségügyben). Nyilván az idősebb embernek tapasztalata és rutinja van, de az volna az ideális, hogy ha az új tudást is magukévá tennék...

És még egyszer: akinek nem inge!
Kedves blog!   Történetem öt évvel ezelőtti, de azt gondolom ma is történnek hasonló esetek, ezért ha érdemesnek találjátok, közöljétek.   Édesanyám a születésemkor Hepatitis C-vel fertőzött vért kapott. A kórházat beperelni nem tudtuk, mivel azt mondták, hogy…..
_tracky 2010.07.19 09:37:07
@Dr.laikus PhD: elolvastam Egyorvosnő precíz és érthető hozzászólását - meg én is hallottam már erről -, akkoriban még nem tudtak ezzel mit kezdeni. Sajnos :(

Az elázott az irattár féle dolgokkal azonban mindig szkeptikus vagyok...
Sziasztok! Én egy 21 éves ápoló hallgató vagyok, jövőre diplomázom. Dolgoztam már segédápolóként onkológián, intenzív osztályon, krónikus belgyógyászaton (értsd: elfekvő), sebészeteken. Az egyetemet nappali tagozaton végzem, emellett félállásban dolgozom, általában…..
_tracky 2010.07.18 18:41:08
@_tracky: de ne kezdjük elölről ezt a ciklust, jó?
_tracky 2010.07.18 18:41:52
@Twisk: igaz.
_tracky 2010.07.18 19:26:23
@sanche: ez egy felmérés eredménye.
Sziasztok! 10 dolgozom az egészségügyben, és sajnos évről évre rosszabb a helyzet, s mára már elértük azt a pontot, hogy a betegellátás alapfeltételeit se tudjuk biztosítani a betegek számára, mert a kért anyagokat és gyógyszereket nem kapjuk meg, vagyis csak a töredék…..
_tracky 2010.07.15 15:07:27
@Tibike15: na igen. A korengedményes nyugdíjat is felül lehetne vizsgálni... meg a minimálbéren lévőket. Meg... és sorolhatnám

sok 3 műszakozós ismerősöm van, ők nagy valószínűséggel még a nyugdíjat sem élik meg, mert a több műszakos munkarend nagyon megterheli a szervezetet. Nem azért csinálják, mert jó, hanem mert nincs más.
A János kórház = Hentesüzem, vagy inkább ha úgy tetszik akkor leginkább a fejetlenség, a szakmai analfabetizmus, a teljes anarchia na és persze nem utolsósorban a korrupció melegágya. És a teljes Balkán! Először is a kórházról: koszos-mocskos, huzatos, elhanyagolt. Nemtudom mikor…..
Sziasztok!  Mivel nem volt még nőgyógyászom, ezért a körzetihez mentem. Otthon csináltam 1 tesztet és terhességet mutatott, de biztos akartam lenni benne, amit láttam, ezért elmentem. Több órás várakozás után behívtak. Az asszisztens volt ott, elmondtam neki, hogy mi a…..
_tracky 2010.07.01 08:43:14
@NemesekErnyo: hogy szerezzen tapasztalatot? Pl. gyakoroljanak egymáson.

Alázgassák és röhögjék ki egymást, hogy milyen kicsi és töpszli a péló, kicsi a mell, kövér/sovány a csaj, vizsgálják egymást meztelenül a többiek előtt - akkor talán átérzik egy hangyányit, hogy milyen kellemetlen a betegnek, amikor egy hordányi orvos az ember nemesebb testrészét nézi, tapizza vagy épp abban matat.

Ha egy picikét sérülne egy-egy vizsgálat alatt az orvostanulók méltósága, akkor talán emberségesek és együtt érzők lennének a beteggel.
_tracky 2010.07.01 09:16:32
@aversio avagy pacalfagylalt: személyeskedésből ötös.

Mi köze a magánéletnek a vizsgálathoz? A vizsgálat akkor lenne kezelhetőbbek, ha pl. megkérdeznék a beteget, hogy bejöhetnek-e az orvostanhallgatók kínosan "szituálódni".

Van bennük empátia, és érzik a másik kiszolgáltatottságot. Bár mindegyikükben meglenne ez a tulajdonság...
Biztos ezért hagyják közülünk néhányan nyitva az ajtót, hogy a folyosóról belássanak, amikor épp urológus/nőgyógyász vizsgálja a beteget.
Praxis Egy édesapa halála 2010.06.29 06:00:00
Szia, Praxisblog! Néhány hete olvasom a blogot. Minden egyes alkalommal azt érzem, hogy az isten mentsen meg a magyar egészségügytől.Mostanra annyira felgyülemlett bennem mindent, hogy szíves közlésre adom azt a levelet, amelyet sosem küldtem el apám halála után - túlságosan fájt…..