Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bölcsésztanár

0 bejegyzést írt és 824 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arról, hogy meghalok, önmagában nem kéne írnom, hiszen egyrészt mindenki meghal, másrészt annak sincs hírértéke, hogy a „mindenki”-be én is beletartozom – ezzel kb. óvodás korom óta tisztában vagyok. Keresztény koromban mindennap imádkoztam „a jó halál kegyelméért”; ez komplex fogalom, amelybe…..
    Ahogy az ember lánya napról napra vénhül, úgy lesz egyre inkább olyan a teste, mint egy faramuci adventi kalendár: minden napra jut valami kellemetlen meglepetés. Egyik nap a derekam áll be a lumbágótól hetekre, másik nap ősz hajszálak jelennek meg barna fürtjeim között, a harmadik nap pedig…..
  Sok-sok évvel ezelőtt egy barátom szüleivel fröccsözgettünk a Duna mellett, amikor valaki figyelmeztette az apukát, hogy a homlokára repült egy szúnyog. Mire ő gondolkodás nélkül homlokon csapta a feleségét. Jóhiszemű vagyok, így számomra nagyon megható volt látni, hogy…..
(„Sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb.”    Szophoklész: Antigoné)   Van egy ősrégi vesszőparipám, amit csak annak nem daráltam el személyesen, aki még sohasem ült le velem sörözni. De ha már ácsoltam magamnak ezt a szedett-vedett kis…..
Alapvetően megbízható, precíz embernek tartom magam, a rám osztott feladatokat rendszerint időben, rendesen elvégzem. Munkahelyi papirmunkák nem okoznak gondot, a szódolgozatok javítását sem szoktam hetekig halogatni. Otthon sosem fogy ki a wc-papir a mellékhelységből, mindig van tej,…..
Az idei Magis keretében, az egyik experimentumunk a miskolci avasi lakótelepen volt, cigánygyerekek között. Az Avason ugyan már sokszor jártam, hisz ott van a gimnáziumunk, de az avasi lakótelepet csak hírből ismertem. A szocializmus egykori mintalakótelepe az utóbbi időben bizony hírhedté vált. A…..
Jobbegyenes Gyurta Dani bűne 2012.08.02 17:15:14
Gyurta Dánielért egy ország izgult tegnap este. Sőt, egy egész nemzet határokon innen és túl is. A média is kivette a részét a hangulat fokozásából, a döntő előtti napon egymást váltották a képernyőn a barátok, családtagok, régi és jelenlegi sporttársak. Még a vele egy…..
Kezdődjön tehát a Vese által beharangozott leitercunami az év sikerkönyvéből. Ne feledjük, a fordító a feltételezést is sértőnek találta, hogy ebben a könyvben bakik lehetnek. Nos tehát: „I set up the mini-disc recorder, and am all fingers and thumbs, dropping it twice…..
Gyakorló lelkipásztor vagyok, már majdnem 20 éve, nem pszichológus. Talán ezért is van, hogy lelki beszélgetésekben, gyóntatószékben gyakran fordulnak hozzám erkölcsi/teológiai kérdésekkel. Köztük olykor kényesekkel is. Ilyen például az önkielégítés „esete”. Hogyan? Hát ez előkerül a…..
bölcsésztanár 2012.07.17 18:51:47
@kaleidoscope:
Ez nem semmi... Én is bölcsész vagyok, nade ennyire!

Pacsy, tényleg jó lehet nálad gyónni, picit összetettebben látod a kérdést, mint a magyar papok 99%-a. Amit a gyógyult bűnökről írtál, az meg különösen szép.
Nekem meg az jutott eszembe, amit egy kollégád a keddi alkalmai egyikén mondott egyszer: Mennyire kiszolgáltatott lehet az a férfi, akinek probléma van a házasságában, pl. a felesége kerek perec elzárkózik a szextől. Nyilván van oka, de hosszú távon azért lehetetlen helyzetet szül, ha bűn mással, bűn egyedül, az egyetlen, akivel meg lehetne, nem hajlandó mondjuk évek óta... És az a baj, hogy nemcsak férfiak esetében gáz ez, hanem nőknél is. Nemrég vagyok túl egy ilyen időszakon, senkinek nem kívánom.
A napokban gimnazistáknak tartottam előadást – róluk – azaz az Y nemzedékről, virtuális világokról, Facebookról és egyebekről. A legizgalmasabb téma az azonosság,az  identitás kérdése volt. Közismert, hogy a neten mindenki az lehet, aki szeretne lenni! Ezer szerep…..
Ez igaziból csak azért bréking, mert most hallottam, és a szerkesztőtársak (nagyrészt hallgatólagos) beleegyezésével most ki is rakom ide. A Férjek gyöngye (The King of Queens) című sorozatról van szó, amelynek főhőse azon dühöng, hogy ő fizette a haverja helyett is a…..
Jezsuita bloggerek Bepaliztunk 2012.04.02 10:50:00
Sajnálom az elnököt, mert szánalmassá vált szegény az elmúlt napokban a magyarázkodásával. Miután megvonták a doktori címét, egyszerűbb lett volna mindenféle magyarázkodás nélkül lemondania. Mind az ő becsülete, mind a politika, amit képvisel, jobban járt volna vele. Ez így sajnos tragikomikus.  ..
bölcsésztanár 2012.04.04 22:39:51
@egyérintő:
Kedves egyérintő!

Tanárként szólnék hozzá az utolsó mondatodhoz. Nem ismerek ilyen cikket, viszont sokat mozgok tanarak közt, szinte az összes barátom az, meg ugye, a kollégáim, sokféle iskolákból.
Tényleg sokan vannak, akik azért járnak be iskolákba és egyetemekre dolgozni, és tanításnak csúfolni azt, amit ott művelnek, mert semmi máshoz nem értenek, nincs piacképes tudásuk a versenyszférában.
Azt is el lehet mondani, hogy férfiként nem családfenntartó pozíció a tanárság, bár sok férfikollégám van, ők mindenféle mellékessel pótolják ki a hiányzó réseket a büdzsében.
Ezek közhelyek.

Viszont az a tapasztalatom, ha magam körül körbenézek, hogy a legtöbb kollégám szereti a munkáját. Sok-sok energiát és pénzt fektet abba, hogy színvonalasan tanítson. Továbbképzi magát, még fizetős kurzusokon is, otthonról visz be anyagokat az iskolába, a családjától von el időt stb. Mert szeret a tanítványaira hatni, szeret nekik adni, szeretne hozzátenni valakikhez valamit.

Lehet, hogy ez így csöpögős, és persze nem is reprezentatív, de én azt figyeltem meg, hogy aki sokáig kibírja ezen a pályán, közben felneveli a saját gyerekeit is, és minden reggel úgy néz a tükörbe, hogy van értelme a napjának, az az igazi tanár. És a nehéz körülmények ellenére is megmarad a pályán, mert nem a fizetés az elsődleges szempont. Pénzt lehet egyébként keresni mindenfélével tanítás mellett is, de az, hogy a tudásodat átadd, és egész nap más emberekért legyél jelen, az az öntranszcendencia egyik formája.

Bocs a hoffmannrózsás tirádákért, nyilván én is szívom a fogam és anyázok a megalázó helyzetek miatt, amikbe nap mint nap kerülök, és nyelvtanárként kereshetnék másféle munkával sokkal többet is, de ha egyszer ehhez kaptam talentumokat, azokat kell használnom. Rengeteg jó, emberileg is kiváló tanárom volt mindenféle szintjén a közoktatásnak, és persze találkoztam kényszerből tanárkodőkkal is, akikkel időfecsérlés volt minden egyes perc, de hidd el, aki ezt a pályát választja most, illetve megmarad úgy, hogy van is értelme, nem kontraszelektált társaság.
bölcsésztanár 2012.04.04 22:48:00
@egyérintő:
Megnéztem a hivatkozott cikket. Egyet mondanék: FORRÁSKRITIKA.
Félrefordítások Béka a torokban 2012.04.03 09:51:00
Tegye fel a kezét, aki hallotta már magyarul a "béka van a torokban" kifejezést! Kedvem lenne kitenni a "nincs ilyen magyarul" címkét, mert megesküszöm rá, hogy anyanyelvi beszélő ilyet spontán nyelvhasználatában nem mond. Sőt, ha nem tud angolul, esetleg meg sem…..
bölcsésztanár 2012.04.03 14:14:01
@Komavary:
Ez mekkora!
Az, amit hagyományosan „lelki vezetésnek” mondanak, szép, ám kényes része a legtöbb szerzetes mindennapi elfoglaltságának. Számomra legalább három dolog miatt tűnik kényesnek ez a terület. Egyrészt, mert a beszélgetések – a dolog természeténél fogva –…..
bölcsésztanár 2012.03.31 15:22:57
@Felicitasz:
Szia Felicitasz!

Igen, tényleg nagy rutin kell hozzá, hogy valaki vadidegen emberekkel beszélgetve kiszűrje a lényeget. Viszont ha valaki évek óta jár egy lelkiatyához, akkor talán nem kell mindig mindent előlről kezdeni.
Én ilyeneket értettem ütős mondatok alatt, mint ezek, amiket kaptam fiatal(abb) korom óta:
Nem a rossz dolgainkat kell nyesegetni, hanem ami előremutat és jó, azt kell locsolgatni, ápolgatni.
Ugyanez pepitában:
Harcol benned két farkas, az egyik az önzés, akarat, harag stb., a másik az odaadás, megbocsátás, remény stb. Az nyer, amelyiket eteted.
Vagy:
Tényleg akkor érhető el bármiféle fejlődés, ha nap mint nap visszanézel, örülsz annak, amit jól csináltál.

Vagy extrém esetben egy-egy szó, amit kaptam csopi vezetőjétől, egy ferencestől, mikor magam alatt voltam. Nem mondtam semmit, csak beléptem a terembe, ő meg így köszöntött: Üdvözöllek, virágszál. Ez az egy szó elég volt, hogy ne gondterhelt feleség legyek, hanem virágszál.
Ilyenek...
Február 2-án volt Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, ami a szerzetesi élet ünnepe is. Prédikációra készülve napokon át forgattam, egy könyvet, ami a ferences reguláról szól. Mindig is szerettem Ferencet, most is megérintettek a friss, ugyanakkor nagyon radikális mondatai. Egy másik szerzetesi…..
bölcsésztanár 2012.02.24 22:48:53
@Izrael misztériuma:
Ez de jó! Valami ilyesminek a morzsáját már én is megéltem, és még az is milyen erős!
Szent Ignác lelkigyakorlatai eredetileg arra vannak kitalálva, hogy segítsenek a helyes döntések meghozásában. Mindannyian voltunk már döntéshelyzetben – olykor nehezekben is. Ez végső soron elkerülhetetlen, különösen, mivel ha nem döntünk, olykor az is…..
bölcsésztanár 2012.02.21 10:12:20
@scrivi:
A jezsuiták vállalnak egyéni vezetéses lelkigyakorlatot, a Mária utcában is, Dobogókőn is, én mást nem ismerek.

Én most olvastam fel az uramnak, aki nagyon szeret szemlélődni, nagyokat bólogattunk közben.
Köszi, Pacsy!
bölcsésztanár 2012.02.21 21:42:19
@türkiz:
És persze az a hatalmas lehetőség, hogy a rossz döntéseket is olykor-olykor helyre lehet hozni!
bölcsésztanár 2012.02.24 22:39:56
@egyérintő:
Hát... azért - ahogy te is írod - tényleg nem volt ennyire szép a dolog, egyszerűen csak nem ismerjük a régi emberek mindennapi döntéseit, kényszerhelyzeteit, nyomorát. Hajlamos az ember a múltba úgy tekinteni, hogy az milyen egyszerű volt régen, ami most tök bonyolult. És nem! Az alapvető kérdések ma is egyszerűek, csak nagyon sok a zaj.
Abban viszont igazad van, hogy a mostani életünkben a sok választási lehetőség tényleg feszkót okoz, mert kettő közül könnyebb választani, mint tizenkettő közül. De ha van egy kis esze az embernek, megpróbálja kettőre szűkíteni, rögtön milyen egyszerű lesz! Nem szólamokat mondok, tapasztalat van mögötte...
Manapság, ha szétnézünk a könyvpiacon, találhatunk lájtos sztorikat, amelyek elfeledtetik velünk a mindennapok gondjait és megadják azt, hogy egy bizonyos ideig visszavonulhassunk fantáziavilágunkba. Ami még önmagában nem rossz, minden azon múlik, hogyan használjuk és mennyire…..
bölcsésztanár 2009.08.01 10:41:16
@Felicitasz:
Nem, nem erről van szó, csak nem akartam kitérni rá, mert más topikokban szerintem ezeket már vastagon megvitattuk. (Szex házassában, előtte, kívüle, fölötte, egyebek)

Kicsit olyan érzésem van mostanában, hogy vitázunk (persze magamat is beleértve) hitről, imáról, a vallás élhetőségéről, de anélkül, hogy konkrétan úgy élnénk (pl. rendszeres imával istenkapcsolat, szentségek vétele, közösségi élet, caritas). Elméleti síkon nem derül ki semmi arról, hogy valóban meg lehet-e élni ezeket, hanem csinálni kell, akkor lehet tudni, hogy mi működik s mi nem. Persze magamnak is mondom most ezt.
bölcsésztanár 2009.08.01 20:24:56
@Felicitasz:
földi szentség egy bizonyos szintje fölött nem illik szexelni, családban élni és gyerekeket nevelni

Ezt hol olvastad/tanultad/hallottad? És Batthyány-Strattmann László, vagy egyéb olyan szentek és boldogok, akik apaként vagy anyaként élték a szentségi életüket? Biztos lehet ezer példát hozni erre. Nem is értem a felvetést.
Én nem szeretnék olyan egyháznak a tagja lenni, amelyik azt tanítja, hogy nem vagyok hivatalos a szentségre, ha van férjem és vele együtt szexuális életem is.
“Még mindig vérzik a szívem, ahogy Esztike első születésnapján is, hogy az én pici lányomnak nincsen apja. Aki volt, az nem őt választotta, hanem valami(valaki) mást, hiszen "nem áldozhatja a gyerekre az életét", illetve az "ő barátságát nem akarja…..
bölcsésztanár 2012.01.06 20:39:02
@tsoby:
De jó!

Én egyébként 2 év alatt meglehetősen árnyaltam a véleményem szentségi házasság témában.
Miután majdnem elváltam.

Megoldás: jól kéne lenni, szülőkről le kéne válni, gyerekkort fel kéne dolgozni, lelkileg kéne gyógyulni külön-külön a házasfeleknek, tehetik együtt is, de enélkül nem megy.

Pál Ferit kell hallgatni, magunkat gyógyítani, másikat megbecsülni.
Boldog új esztendőt!
1999-ban egy amerikai és egy perui archeológus – Johan Reinhard és Constanza Ceruti – szenzációs felfedezést tett. Az Argentína és Chile határán fekvő Llullaillaco rétegvulkán egyik lejtőjén, a világ legmagasabban fekvő archeológiai feltárási területén,…..
bölcsésztanár 2012.01.06 20:31:24
@matthaios: @Avatar:

Igen, igazatok van. Alapvetően kicsit provokatíve is írtam.
Nyilván én is abban gondolkodom, hogy a házasság az, amilyennek Jézus és Szent Pál leírják. És a sokféle együttélés azokból a viszonyokból származtatható, amik 2-3-5000 éve fennálltak. Viszont vannak még olyan kultúrák, amelyek most is ott tartanak, mint a zsidók vagy más Földközi-tengeri népek Jézus korában és előtte. Ezek missziós területek, de azért pár kulturális antropológiával foglalkozó tanulmány engem elgondolkodtatott arról, hogy vajon hogyan és milyen sebességgel "kell" ezeket az embereket afelé terelgetni, ami szerintünk Jézus tanítása. Lehet tanulni a múlt hibáiból. (A jezsuiták látványosan tanultak is az elmúlt néhány évszázadban, le a kalappal.)

A másik meg egy alapvető élményemhez kapcsolódik. Katekumen koromban mondta nekem a keresztségre felkészítő atya, hogy a kereszténység meg a többi vallás viszonya olyan, mint amikor a kereső ember megy fel a hegyre, de sokféle ösvény van. Végül mindenki ugyanoda jut, a tetőre. A kereszténységben az a jó, hogy Jézus jön velünk szembe, ő húz felfelé.
Ezen azóta gondolkodom.
Most mondhatjátok, hogy pl. a buddhisták szerint nincs is ilyen hegy, de honnan tudhatjuk mi azt, hogy ők hogy találkoznak Istennel haláluk után?

Szerintem Isten azt üdvözít, akit ő akar.