Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Marcit

4 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap, egy antikváriumban nézelődve megakadt a szemem egy kisméretű, vékonyka kiadványon, amelynek a címe Vitéz Kókay István dalai. Igazából a rajta szereplő „vitéz … dalai” szókapcsolat volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsivá tett, hogy miről énekelhet…..
Marcit 2021.11.24 12:57:48
@BálintFerenc: A Vitézek Albuma hibás adatokat tartalmaz. Elnyerte kétszer az I. osztályú Vitézségi Érmet is (a közös sematizmusban és a Vitézek évkönyvében szerepel). De valószínűleg a rokkantsága miatt megadták volna a KÉK III. osztályra is, ha nem is 1922-ben, de pár évvel később...
Beksits Olivér életútja Moticska Tihamér ezúttal az egykori hadszíntereken szerzett élményei helyett a nagyapja személyes történetét osztja meg velünk. Kutatásai nyomán a katonatiszti karrier állomásai mellett a magánéleti, családi események is fontos szerepet kapnak, s ezek összefonódásából egy…..
Új adatok kerültek elő egy korábbi posztunk szereplőjéről, Rózsa Imréről. Négy és fél évnyi hadifogság után, 1919-ben szökött haza a szibériai Berezovkáról. A töredékes iratok alapján Omszktól tudjuk felvázolni hazatérését – egyes kérdésekben azonban egyelőre csak feltételezésekkel élhetünk. De…..
Marcit 2019.05.24 10:27:33
@fofilozofus: "A foglyokat nem engedték haza????"

Szerinted miből lett a "százezer magyar internacionalista"? (Ami nem volt ugyan százezer, de több tízezer igen.) Természetesen abból, hogy a fehérek és a vörösök is besorozták, avagy "önkéntes" belépésre kényszerítették a hadifoglyokat. A cári Oroszország hadifogoly-politikája ráadásul az volt, hogy a "megbízható" szláv és román hadifoglyokat Európához közel helyezték el, a németeket és a magyarokat pedig Szibériába (időnként Turkesztánba) szállították - nehezebben tudtak hazajutni is. Végül a '20-as évek legelején sikerült rendeznie a kérdést a magyar kormánynak.
Reklám abból a világból, ahol még Bambi is kapható (volt)! Tiszta Amerika! - 1962. Cipőreklám a Tannimpex Külkereskedelmi Vállalat megrendelésére. MTI Fotó: Horling Róbert  Tényleg ennyi volt a szocializmus reklámja? Természetesen nem! Gyertek, nosztalgiázzunk együtt a „kátrányos” finomságoktól…..
Marcit 2018.06.30 11:46:10
@teddybear01
Sőt egyesek azt mondják Budapestre (Miskolcra, Kukutyinpusztára stb.), hogy a "világ legszebb helye", pedig van a fővárosban ám Hős utca is! Előttem inkább ez a kép jelent meg:
pinteraukcioshaz.hu/eucharisztia-kongresszus-1938-ban-4
Nekünk a Trabant még túl hamar is megérkezett, a galád Skoda-gyár viszont nem szállított időben, így csak dupla áron tudtunk volna Favoritot venni 1989-ben, mert elfogyott a 120-as. Mindkét élményen már túltette magát a família, remélem, egyszer nektek is sikerül.
Az aktuálpolitikás megjegyzéssel nem tudok mit kezdeni, szerintem nem volt benne ilyen.
Kevesebb bal lábbal való kelést kíván: a szerző.
"Marcit néven posztoló új szerzőnk saját környezetéből, az általam is nagyon kedvelt Szegedről keresett elő néhány képet a FORTEPAN-ról és fotózta le mai állapotukat. Díjazom az erőfeszítéseit a reprodukcióra, ahol villamos járt egykoron, ott a fotón is várt a mai villamos érkezésére, esetleg…..
Kilenc évtizede állították fel az első országzászlót, majd a következő években mintegy ezer településen követték a pesti példát...
Katolikus világkongresszus és az országjáró Szent Jobb  - 1938 Több látványos eseménnyel ünnepelte Szent István király halálának 900. évfordulóját Magyarország – csúcspontja, az Eucharisztikus világkongresszus - éppen ma 80 éve - 1938. május 25-én kezdődött. Ott volt két későbbi pápa, érkeztek a…..
Marcit 2018.05.25 08:27:12
@szovakm: Köszi, cseréltem. Arra gondolt a költő, csak mást írt.
Marcit 2018.05.25 22:25:17
@hátramozdító: Köszönöm szépen! A koncepció az volt a részemről, hogy az Index 5-6 ezer karakteres cikkeit követem hosszra (ez kb. így is lett: a törzsszöveg kb. 5 ezer karakter, a keretes résszel együtt durván 6 ezer). A képekből sajnos nem állt volna össze a "történet", így most illusztrációkként kaptak "szerepet" a fotók.
Az Intim Torna Illegál a Facebooján jelentette be, hogy Kiss Sándor basszusgitáros- zenekarvezető mellől az összes tag távozott, helyére pedig három új zenész érkezett. Kiss az Ldkritika oldalnak adott interjújában részletezi az okokat, de ahogy mondja, ő maga sem érti miért történt ez, mert a…..
Egy megszédült, de hazatántorgott hazánkfiával készült riport alapján, Zórád Ernő zseniális rajzaival. Tanulságos dia arról, hogy ne menj az idegenlégióba, mert megvernek a nácik. Ahogyan a múltkor is, a diasor végén galériában is megnézhető a film nagyobb méretben...
Marcit 2015.05.03 14:12:55
@szita szita péntek: "Viszont _rettenetesen_ meg lennék döbbenve, ha itthon eztán komoly attrocitások érték volna őt." Az egyik régebbi BBC Historyban van cikk ilyen emberekről, akikről a diasor szól.Abban le van írva, hogy azonkívül, hogy minden információt át kellett adniuk (pl. a légió épületeinek felépítése), még járt egy adag büntetés is mellé.
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója – 33. rész A kellemes görzi látogatást követően 1916. május 14-15-e hősünk számára a segeti táborban telik. Ekkor egészítik ki az aknaharcban megcsappant létszámú ezredet is. A tábori élet olykor már idillikusnak leírt…..
"Ismét egy vendégposzt van soron. Sam. Joe, aki rendszeres olvasónk - és a kisautók rajongója - küldte be a sztorit az egykori keleti-blokkban gyártott és vágyott mecsboxokról. A szó akkoriban a gyermekszlengben minden fém kisautót takart, nemcsak a Matchbox márkáét." - Jtom Nagyon kevesen…..
Előzmény: Bevezetés, Phenjan 1. rész, DMZ és Keszon Negyedik napunkon újra vidékre mentünk. Ezúttal egy farmot (termelőszövetkezetet) és egy gátat tekintettük meg. A programban az eredetihez képest változások voltak, mert ezt előző nap kellett volna megnéznünk, de…..
Stadionláz söpör végig Magyarországon. Úgy tűnik, ha van kellő akarat, akkor van pénz és van lendület is ahhoz, hogy bizonyos dolgok gyorsan elkészüljenek az országban. Magyar ugaron szerzett tapasztalatainkhoz képest hihetetlen gyorsan elkészült és átadás előtt áll a Fradi…..
Ma egy olyan országba és városba visz utunk, amiről viszonylag kevés szó esik, holott nincs messze Magyarországtól. Macedónia (és ezen belül is Skopje) a cél, ahonnan Laci küldött beszámolót és rengeteg fényképet (amiért külön köszönet neki). A posztból kiderül, mi a…..
A háború gyötörte Budapest első békés hónapjaiban járunk. A rádió már naponta játsza Karády Katalin eredeti oroszból rakétasebességgel magyarított új dalát, a Katyusát; a Vilmos császár útján pedig sorra cserélik az utcatáblákat az egykori krakéler huszártiszt, majd…..