Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fogash

0 bejegyzést írt és 1469 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogocskánk ezennel mérföldkőhöz érkezett, és elkészítettük első videóbejegyzésünket, ami kellően amatőr ahhoz, hogy lehessen majd rajta trollkodni, hogy mennyire gáz. Sebaj, valahol el kell kezdenünk. Viszont a kaja, amit készítettünk ennek apropóján, az fenomenális. (Videó…..
Rendkívüli Hangyász hétfőnket látják. Az elmúlt héten válságlevelezést folytattunk. Ennek eredménye az alábbi videós összefoglaló, ahol mindaz megismerhető, amit eddig elértünk. A legfontosabb, hogy a Hangyász mostantól egy szigorúan határidős projekt. Határidős hangyászt…..
fogash 2012.05.12 17:08:18
@Nínó Karotta: A fullgxári 155-öm legalacsonyabb pontja az a merevito volt, ami az olajteknot merevitette a kipufogo-atvezetes alatt. Szerintem sokkal az se lehetett 80mm felett, leven egysuer egy az utbol csekely 5 centit kiallo vasdarabon sikerult otthagyni,a az olajtekno egy reszevel egyutt. :( igaz, ott ra is rugozott. Magyar utakra nem valo a 8centi, de ha nem bmw hanem citroen rugostagbol epitkeznel, ez a kerdes nem lenne kerdes .:-)

Amugy sos sikert, szazig meg en is el tudok szamolni. Akkor a megcelzott koridot meg nem teligumin kell abszolvalnod ;-)
Vastagbőr Nem iszik, nem nevet 2012.05.14 14:33:00
A parlamentre vonatkozó sarkalatos törvényt április közepén szavazták meg, ami alapján a házelnök a háznagy mellett rendészeti jogkört is kapott: fegyelmi jogkörében kizárhat vagy felfüggeszthet képviselőket, akik nem felelnek meg a „házirendnek”.Az új jogkört ki máson is…..
... mi drukkolunk nekik!                 /thx kp/..
fogash 2012.05.07 14:50:36
@Azért se fogok regisztrálni: mert pajzs nélkül hegesztett.
Csak erős gyomrúaknak!   ..
fogash 2012.05.07 09:50:13
@Embermedvediszno: basszus, ebbe bele is halhat, ha nem okádja ki azonnal...

Ez se kutya: www.youtube.com/watch?v=4ljdR3f4BPw
Racing Dream Norbi itthon nyert! 2012.05.06 15:35:00
Baromi nehéz írni, tele vagyok érzelemmel. Mit tele, túlcsordultak, könnyekkel küszködő gyerek vagyok. Köszönöm! De kezdjük az elején. A ma reggeli warm up nem volt egy nagy durranás, Norbi kb. azt az időt autózta, amit szombaton. Tűkön ülünk, várjuk a repülő (gördülő)…..
Hogy őszinte legyek nekem valahogy sosem jött be a Bugatti autógyár Veyron-ja. Bár fejet hajtok az autó teljesítménye előtt, a külcsín mégsem tudott soha izgalomba hozni. A híresen gazdagok körében persze sikk, ha egy ilyen autó is a garázsban áll, azonban ha elidőzöm a…..
fogash 2012.05.04 15:46:06
@Drótmalac: a teljesen fekete autó fantáziátlan, mi több, egyáltalán nem menő. Vannak autók, aminek jól áll, de amikor a sok idióta a dévómatizt, meg a jariszt is feketében kéri "merazelegáns", attól a hideg futkos a hátamon...
Ahogy ígértem, sikerült megszerezni a két csillagos lyoni Le Bec-nél, majd a három (világszette összesen 27) csillagos londoni Joel Robuchonnal dolgozó Bernáth Józsitól a tökéletes steak elkészítésének módját. Biztos vannak, akik a képek alapján rámondják, hogy ehetetlenül nyers, olyan is lesz, aki…..
fogash 2012.05.04 09:44:53
@klausztro: Ha hozzászámolsz 1 nap szabadságot, 250km-re való üzemanyagot, meg egy tíznapos autópálya-matricát, akkor az egy kib*tt drága hús lesz.

Ha Bp-en laknék, persze szóba jöhetne. Illetve a 6000Ft/kg árat (a bélszín tudtommal errefelé jár) is aránytalannak tartom a többi húsrészek árához képest. Főleg, hogy egy marha testarányaihoz képest pont úgy arányul a bélszín, mint a sertésben a szűzpecsenye.
fogash 2012.05.04 10:40:45
@Mindcrime1982: a külseje. De a @gonna: által fentebb linkelt oldalon (www.goodcooking.com/steak/doneness.htm) olvasható adatok szerint a rare hús maghőmérséklete csak 120°F, ami gyenge 49°C-nak felel meg. A medium-well 145°F-je is csak 63°C, vagyis élelmiszer-biztonsági szempontból ez lenne a MINIMUM a paraziták ellen. Ezért is nem volt javallott a sztékelés a kergemarhakór idején, illetve ezért nem eszünk tatárbifszteket csirkéből, vagy rare sztéket karajból.

Persze, jó duma a "magyar mindent átsüt", meg a "zaftok, a hús levei", de mivel Mo. igen régóta NEM marhahúson szocializálódik, nincs hozzászokva a nyersebb húsok fogyasztásához. Ha meg fél éves korod óta ahhoz szoktál hozzá, hogy a hús MEG VAN SÜLVE, akkor időbe telik, mire újraírod a programot, mely szerint a nyersnek látszó hús is lehet puha.

Ja, és a jól átsütött hús sem fullasztó, ha a grillcsirke combját a bőrével együtt harapod, vagy ha a disznó nem csak a lehártyázott karajt jelenti,, hanem a csontos-bőröst is, vagy a tarját, oldalast, csülköt is meg merjük enni. De csülköt enni csak egy francia étteremben lehet, Mo-on az prosztónak számít. :(
fogash 2012.05.04 13:40:34
@Mr.Treeger: azt nem fordítva szokás? először pörzs+kéreg, aztán melegen tartani a megcélzott maghőig?
Tömegközlekedni szívás, de nem csak nálunk. Tokióban csúcsidőben metrózni például egyáltalán nem kellemes, ha valaki még nem próbálta, könnyen tájékozódhat videóklipekből, de az okoscsatornák is alaposan feldolgozták már ezt az életérzést. Michael Wolf Tokyo Compression…..
fogash 2012.05.04 08:24:25
@micsoda?: ilyen tömegben dughatnál is, azt se vennék észre tőled egy méterre. Amúgy meg inkább mennék gyalog, mint egy ilyen metróval...
Elérkezett a várva várt pillanat amikor is a Samsung bemutatja a Galaxy család zászlós hajója, a Galaxy S III. Az elmúlt hónapokban rengeteg pletyka keringett az interneten az új készülékről, de annyi már biztos, hogy egy négy magos Exynos processzort és egy 4,5 hüvelyk fölötti…..
A múlt hét feladata az első tornyokat tartó csőváz kialakítása volt. Nos, a munkahét három darab helyére hegesztett csövet és egy hatalmas, kivágott vasdarabot hozott. De hosszú még a Szuperintenzív Április, ne csüggedjünk. A nagy, kivágott vasdarab az A-oszlop aljától a…..
fogash 2012.04.25 15:21:51
fogash 2012.04.26 07:38:41
@Tiltott Lally: most magyarázkodjak, hogy egy többször nekikezdett varrat zárványos lesz/lehet, akármivel is varrták? Nem teszem, inkább nézd meg ezt a CO2-varratot, ami szemmel láthatóan salakos/revés, még ha nem is olyan vastag rajta a salak, mint egy ívhegesztett varraton. Szóval el lehet azt bökni akkor is, ha én csak fotelből rettegek. :)

www.weldreality.com/co2-bad-weld.jpg
fogash 2012.05.04 08:05:16
@cyd: péntek...
Akár örülhetnénk is, hogy végre valaki nem a benzin jövedéki adóját akarja tovább emelni, mint az összes eddigi kormány, hanem sokkal kreatívabb lehúzásokat eszel ki. Az adópolitika még őszintébb is lett, hiszen az eddigi szlogent (Ne a Zemberek fizessék meg) cseréli le és…..
fogash 2012.04.25 08:54:17
@Sir Galahad: "Nos, a nyugdíjakhoz egész egyszerűen NEM LEHET hozzányúlni, mert a nyugdíjasok szavazótábora a legnagyobb, és egyre nagyobb. Aki a nyugdíjakat akarja befagyasztani, adóztatni, csökkenteni, az megbukik,"

A kétharmaddal viszont lehetne olyan választási törvényt hozni, hogy szavazati jog annak jár, aki adót fizet. Ne a 3millió kibic határozza meg, ki irányítja az országot! Pláne úgy, hogy a sok csökött/meszesagyú vén marha szavazati jogát a választások előtt nagyjából két héttel 2kg kristálycukor ingyen átadásával meg lehet vásárolni...
fogash 2012.04.25 08:59:55
@Arbet: "Adócsökkentés + adózási törvények olyan mértékre szigorítása, hogy valaki elcsalja az adót annak még az utolsó zokniját is perelje el az állam."

két példa a jelenlegi apparátus szellemi színvonalára:
1.) Mo-on 19% a társasági nyereségadó, az anyacég országában 33%. Az adóhivatal álláspontja szerint a cég úgy csal a transzferárakkal (túl olcsón adja el a terméket az anyacégnek), hogy Mo-on adót spóroljon. Ez persze azt jelenti, hogy az anyacégnél több profit keletkezik. Az adóhivatal munkatársai szerint az logikus és életszerű, hogy a 19% adókulcs elől a 33%-os adózású országba menekítem a pénzem...

2.) a NAV nem száll le a vaterázókról. Most ha én vettem valamit a leadózott jövedelmemből, fizettem utána ÁFÁ-t, majd használtan el akarom adni, akkor azzal SZJA-fizetési kötelezettségem keletkezik szerintük.

Ez az apparátus szerinted mennyire tudna ésszel és jó helyre ütni, ha adócsalást kellene vadásznia a te rendszeredben?
Subba A nap képe 2012.04.24 11:28:00
fogash 2012.04.24 13:15:02
@dex.ion: fekete PÁRDUC, nem puma...
Eurómilliókat költenek, újságírókat vesztegetnek, utaztatnak az autógyártók annak érdekében, hogy meggyőzzék egyre gyarapodó számú környezettudatos vásárlójukat: tényleg elkötelezték magukat egy valódi motorizációs zöld fordulat végrehajtására. Holott hitelesebb lenne…..
fogash 2012.04.22 22:25:42
Összesen három összetevő kell hozzá, és szerintem egy teljes értékű, izgalmas, férfias, de mégis egyben nőies és tavaszias vacsora. Az elkészítési idő sem több 20 percnél, és még edényből se kell sokat piszkolni, összesen egy serpenyő elég. Ami kell: -egy jó steakhús…..
fogash 2012.04.22 07:53:50
Szomorú pillanat ez mindazoknak, akik az öreg kontinens legnépszerűbb Datsun-gányolásügyi blogját a kipufogók fizikája miatt látogatják, ugyanis arról ma se lesz szó. Ennek az az oka, hogy május 8.-tól újra lesz Totalcar a tévében, és a műsor beindítása körüli hajtás (az…..
Két gyereket nevelek (nem Matolcsy miatt született a második), 26.600 forint családi pótlékot kapok. Minden hónap második munkanapján, a bankszámlámra. Nem kezelem külön ezt a pénzt, mindig arra költöm, amire épp szükség van a családunkban. Veszek rajta ruhát, kenyeret,…..
fogash 2012.04.17 11:27:57
két kiskorú gyerek apja vagyok és kb 160 ember munkáltatója.

Felhasználóként azt mondom, a korábban adott (Accor) széles körben (Spar, Tesco, Cora, Auchan, Aldi, Lidl, Penny, Coop, CBA, Reál, millió független kisbolt, gyors és hagyományos étterem...) elfogadott volt. A bözsit csak a magyar hármas fogadta el eddig, most megjelent mellé a Tesco is. A magyarok igénytelenek ÉS drágák, a Tesco "csak" igénytelen, mind választékában, mint termékminőségében. Akinek volt szerencséje angliai Tescoban is megfordulni, az tudja, miről beszélek. Más világ...

Munkaadóként azt mondom, a bözsi egy szar. A régit online meg lehetett rendelni, perceken belül megjött a díjbekérője, az utalás után 1-3 nap alatt elkészült az utalvány. (másnapra, ha sztenderd blokkokat kértem, lassabban, ha egyedit.) A bözsi online nem rendelhető. 4 hónapon vagyunk túl, de az online leadott rendeléseket egy hónapig nem dolgozzák fel, így muszáj faxon (!) elküldeni a szombathelyi (?!) irodába a rendelést akkor másnap megjön a díjbekérő. Miután elutaltuk a megrendelt utalványok ellenértékét, _két_héten_ belül küldik az utalványokat (vagyis a posztban említett 75 nap mellé itt bejön még 15, amíg más finanszíroz...)
Ráadásul ha "havi 5000Ft" adható adómentesen, de a csp is ebben fut, akkor csuda öröm lesz majd bérjegyzéket, adóbevallást készíteni egy év közben munkanélkülivé váló (vagy munkanélküliből felvett) szülő számára...

Állampolgárként több dolog bánt:
1.) ezeknek is ki fog alakulni a feketepiaca, tehát aki kocsmázni/gépezni akar, az így sem a gyereke élelmezésére fogja költeni a családi pótlékát.
2.) a másodlagos piac szereplőit ez a sztori tovább erősíti, ami rossz.
3.) az állam 6% jutalékot kér az elfogadóktól, a böcsületes népnemzeti szittyamagyar kereskedőktől, merugye a gaz multik nem fogadják el (kivéve tecsó). Ez megint csak áremelést okoz mert a kereskedő az árréséből él. A gonosz multik (Accor, Sodexho, Checque dejuner) pont feleennyit kért, és azzal is profittermelő szervezetet működtetett, amit munkáltatóként öröm volt igénybe venni. Az állami az első negyedév tapasztalatai szerint szar. Annak örülünk , ha nem tesz keresztbe nekünk.

Aki szerint ez a rendszer jó (vagy akár csak jobb, mint az előző), az téved, nem is kicsit. A rendes ember eddig is rendesen költötte el, a mélyszegénységből való kitörés első lépése a bentlakásos bölcsőde, óvoda, iskola, ahol megvan nem csak a napi többszöri étkeztetés, tisztálkodás lehetősége, de a tanuláshoz szükséges nyugalom, illetve felnőttől érkező motiváció/nyomás is. Ez a tipikus mélyszegény otthonokban jellemzően MIND hiányzik. Ha etnikum, ha magyar az a mélyszegény, egyaránt.
fogash 2012.04.17 11:40:09
@tea fan: valami ilyesmire gondoltam, ebből csak a bentlakásos nevelési intézmény tud kiszakítani.

a SZÉP-kártyán meg külön röhej, hogy a sport/rekreáció rovattal fradimeccs-bérletet vehetek (NÉZŐNEK!), de fradi fociegyesületi tagdíjat, vagy uszodabérletet nem fizethetek vele...
Bevallom, eddig soha nem mentem el lakásétterembe, nem vágytam igazán erre a fajta élményre, szeretem elkülöníteni egymástól a házi kosztot és az éttermi ételeket, mindkettőnek nagy rajongója vagyok a maga helyén, de nem keverve. Amikor viszont megtudtam, hogy Bernáth Józsi, a…..
fogash 2012.04.16 14:43:42
@Spadla z oblakov: " Az igazi roma nő tiszteli a férfit és nem porciózik neki ki semmit, tálba teszi az ételt és a férfi annyit szed, amennyit akar. Ha porciózna anélkül, hogy a férfi megkérné, pláne ilyen kis hülye adagot adna, nyaklevest kapna."

ha beleugathatok: neked valami fixációd ez az asszony-verve-jó hozzáállás? Illetve mit rugózol ennyit a cigányságon ezen a gasztro-blogon? Most direkt végigolvastam újra az egészet, hogy volt-e valahol szó a cigányokról, vagy a cigány kultúráról. NEM VOLT.

Ezért - bár lehet, hogy ezért meg majd elkezdesz süvíteni, hogy rászistá, de akkor is leírom. hogy - te vagy a rasszista, mert minden oda nem illő helyre is belekevered, hogy jájj, szegíny kisebsséget hogy elnyomják ezek a szemét gádzsók, megsatöbbi. Tudod mit? Kurvára nem érdekel, hogy a cigány nem tudja értékelni a tányéron elétett ételt, csak akkor boldog, ha tálból szedhet. Az se érdekel, hogy ezért van aki megveri a feleségét. Leszarom.

Ez a poszt arról szólt, hogy egy világszinten is elismert szakács feladott egy világszínvonalú többfogásos menüt egy lakásétteremben, ami ugyanolyan tökéletes volt, mint egy étteremben, a hangulat meg jobb volt. Aki ebből kizárólag a cigányságot tudja megemlíteni, illetve azon rugózni, az rasszista.

Zárójelben jegyzem meg: az asszimiláció azt jelentené, hogy "rómában, mint a rómaiak", vagyis a kisebbség alkalmazkodik a többség szokásaihoz. Ezen kellene elgondolkozni mindenkinek...

A többiektől bocs, de nem tudtam magamban tartani.
fogash 2012.04.16 17:19:22
OFF lesz, a többiek nyugodtan ugorják át

@Spadla z oblakov: ja, felületes vagyok, mert a kommentek között nem vettem észre a hatalmas ívet, melyet üstökösként világító elméd húzott a világevő által kipróbált lakásétterem és a cigányos lakásétterem között. Ezért nem értem, miért rugózol ezen a cigánykaján. Mifelénk tudod mit tartanak cigánykajának? Varjúleves, dögkútból lopott hús (döglött tyúk a kert végéből), sertés vastagbélből pörkölt. Marha menő étterem lenne belőle.

Amit meg a Bódimargó előad a paprika tévében, arról nem tudom eldönteni, hogy a coclizmus alatt fixálódott "zsíros-piros" magyar konyha-e, vagy tán autentikus cigányétel volna a töltött káposzta, vagy az oldalasból sütött pecsenye? Hm?

Ettől függetlenül nem tartom sznobnak, ha valaki öltönyt vesz, nem tartom sznobnak, ha valaki egy 10fogásos degusztációs menün sétál végig egy "bazi nagy rántotthús soook krumplival" -menü helyett, illetve meg tudom érteni, hogy ha egy lakásban összeszorul 8-10 vadidegen ember, akkor kicsit mindenki feszeng, pláne ha videofelvétel is készül erről.

Továbbra sem értem viszont, miért kellett ebbe belekeverned ezt a kisebbségi jogvédő dumát. (bizto buta vagyok hozzá) És igen, az "én kultúrám" szerint visszataszító, hogy a jelenleg iránymutató nézetek szerint a többségnek be kell fogni a pofáját, mert nem polkorrekt a cigányt cigánynak, a zsidót zsidónak, a lopást lopásnak hívni, és ha egy magyart nyugdíjast vernek agyon 200 forintért, akkor az egy "gyerekcsíny" esetleg "botlás", de ha a rendőr csak megállít egy cigányt, az rasszizmus és rendőri túlkapás...

Te ezt a témát rángattad bele ebbe a blogba, amiért mélységesen szégyellhetnéd magad.

ON a bloggazdától és a többektől elnézést a kitérőért, befejeztem.
fogash 2012.04.17 08:24:57
@Attilajukkaja: indulatos vagyok, persze, mert ez folyik a csapból is, és pont most pattant el a cérna, bár tudom, hogy nem ez a megfelelő fórum hozzá.
Érdekes vita bontakozott ki annak kapcsán, hogy a kormány Erzsébet-utalványban kívánja fizetni a családi pótlékot: a szándék érthető, hiszen sok helyen nem éppen a családra költik ezt a pénzt, másrészt van bőven ellenző is: nehogy már a kormány mondja meg, hol és mit vegyek…..
fogash 2012.04.05 13:09:04
@driopios: "aztán honnan tudja meg bárki, hogy a jegyen nem kávét és italt vettek? a nap végén hiányozni fog a polcról néhány üveg meg kávé a kasszában meg bent lesz egy csomó jegy meg készpénz. Hogy melyik tartozik melyikhez azt meg rakja egymás mellé aki akarja."

Na EZT LEHETNE KISZŰRNI, ha a Tesco/Spar/Lidl/Aldi lenne az elfogadó, mert az ottani kasszarendszerekben simán programozható, hogy mely cikkek lehetnek a blokkon, amit utalvánnyal lehet fizetni. Vagyis megoldható, hogy ha a pénztáros lehúzza a sör/cigi/pálesz vonalkódját, akkor az utalványos fizetési lehetőség inaktívvá válik, marad a kártya, meg a kp. Egy falusi kisbolt Mariska néni pénztárgépével ezt soha nem fogja tudni.
fogash 2012.04.05 13:29:44
@zum trucc: igen, az.

@Baluci: eggyel több nehézség, a többség ugyanúgy megoldaná, mint most. Akár úgy is, hogy vesz rajta 5 kiló cukrot, amit féláron elad a szomszéd "borásznak", és megint kp-hoz jut. Tekerj feljebb, már írtam: a bentlakásos iskola, vagy minimum a napi 3x iskolai étkeztetés az egyetlen, ami valóban célba ér. Esetleg a prepaid villanyóra, ha a feltöltőkártya csak villanyra jó. Az nem átruházható...

@cliffbarnes2:"amikor bevezettek h kotelezoen bankszamlara kell utalni a munakbert, akkor mer nem berregett a sok hulye h mi az h nem rogton kezhez kapja a lovet? mer kell kozbeiktatni a bankot h lehuzzon? ez mer nem gond?"

1.) azért, hogy a téged fizető cég ne feketézzen/szürkézzen, hanem legyen nyoma annak, amit neked fizetett. Ekkor ő is fizet utána, illetve neked is kell. Mindkét oldali adóelkerülést korlátozza (ami neked szar, de közösség szinten jó!).
2.) vannak ingyenes bankszámlák (havi számlavezetés 0Ft), kártya éves díja 0-1000Ft, kártyával fizetni ingyen van, vagyis neked nem többletköltség, a cégnek viszont előny, mert a kp-kezelés drága mulatság. Amit végül úgyis a te béreden hozna be....

"vagy amikor szinten utalvanyokat osztogattak fizetes kiegesziteskent akkor sem berregett a sok hulye h mer nem penzbe kapja meg?"
Egyrészt sok hülye "berregett" ellene, másrészt viszont megint csak az adóelkerülés: a havi 6-12-18eFt kajautalványról számla keletkezett, a boltos/vendéglős/szállodás befizette utána az áfát, így társadalmi szinten megint csak jól jártunk vele.

Javaslat a sorrendre:
1.) gondolkozik
2.) ír
fogash 2012.04.05 13:34:27
@MiKeyRuLeS: "Még ha valóban előfordulnak ilyen esetek, ezek száma eltörpül a családi pótlékot normális módon kaja/ruha/rezsire elköltő családok mellett."

A normálisan költő családok a kisebbség. Sajnos a nagycsalád x mélyszegénység (x etnikum) kombináció tipikusan a csp legnagyobb felvevője, ahol a lé nagy része uzsorások zsebének, vagy játékautomaták kasszájának mélyén landol. Nézz utána, hány település van a Dunától keletre, ahol az óvodában, vagy akár már az alsó tagozatban is többség a rézbőrű. Illetve hogy nagyon pc legyek: a bőrszíntől függetlenül, pont ahol a legjobban rá vannak szorulva a csp-re (mélyszegény), ott megy a játékgép, a cigikávésör (mint "egyetlen luxus az életemben"), illetve az uzsorásoknak való kiszolgáltatottság. :(
A keh.hu az utolsó menedék, náluk múlt pénteken megállat az idő, a legfrissebb hírek szerint "Magyarul tanuló diákokkal találkozott a szöuli Hankuk egyetemen Schmitt Pál". Náluk a frissítésig még Dr. Schmitt Pál a köztársasági elnök.A felelős szerkesztő Kiss Norbert,…..
Nyilván nem lehetséges ezekben a napokban medvehagyma nélküli posztot írni, ezért - meg főleg azért, mert a Fény utcai piacon vettem - csináltam egy finom medvehagymás puliszkát (itt egy recept hozzá, tettem bele összevagdosva pár levél medvehagymát, nagyon finom bele és jól is…..
fogash 2012.04.03 08:20:34
"kerámia-titán ötvözettel." muhaha... Attól tartok, a marketing áldozata lettél. Sajnos manapság nem elég ráírni, hogy "ez egy jó serpenyő", kell valami akciós liposzóma, bifidus essensis, titánkerámiateflonmakromolekula, anyámtyúkja, ami MIND EGY NAAAGY BÜDÖS HUMBUG.

A serpenyőd fémből van. Ideális esetben öntöttvas (ha szénnel ötvözték, akkor acélöntvénynek mondjuk), rosszabb esetben vas/acéllemezből préselték, még rosszabb esetben aluminiumból.

Ha vas/acél az alapanyag, akkor az pár tizedszázalékban lehet ötvözve titánnal, ezt a fémiparban a szilárdság és/vagy a hőállóság fokozása érdekében teszik. Mivel azonban a sütőben/tűzhelyen elérhető 300 fok a környékén sincsen a vasak 6-700 fok környékén ("ún. feketemeleg") kezdődő szerkezeti ellágyulásának.

A szilárdságról meg azért hülyeség beszélni, mert a szemre 3mm-es falvastagság a belerakható összes hús mennyiségét is röhögve elviseli, sőt, te is ráállhatnál, akkor se horpadna. Nem versenyautó motorjának a hajtókarja ez, ahol tonnás erők dominálnak...

Közben olvasom, hogy az edényed "magas nyomáson préselt alumínium". Halkan mondom, hogy amit nem öntenek, az mind magas nyomáson préselt lemezáru. A bonyhádi lábosok is, sőt a fürdőkádad és az autód lemezei is. :)

A kerámia meg egy egész más történet, a fémekkel NEM ötvözhető. Ötvözet ugyanis az, amikor a különböző anyagok kristályai homogén eloszlással keverednek (kb mint a dragon fruit-ban a magok) és úgy szilárdul meg. Ez fémek között működik, fém-kerámia (szilikátok, "homok") vonalon NEM.

A téves fordításoknak köszönhetően ráadásul keveredik a kerámia és az égetett ZOMÁNCbevonat fogalma. A kerámia edény a tányér, leejted, törik. Ami fémre van rádolgozva, az zománc. A tied viszont nem zománcos, a bevonatban lehet valami, ami érdekes, de titánt kerámiával NEM lehet ötvözni. Fémtanilag lehetetlen, ugyanúgy, mint fával vagy vaníliapudinggal ötvözni.

A reklámszöveg szerint ráadásul csavar- és szegecsmentes nyél van, a fotón meg vigyorog a két szegecs. :)

Ez tetszett a legjobban (weboldalról): "Az edényt érdemes rögtön használat után elmosogatni. Ha az étel beleszárad az edénybe, vékony réteget alkot a tapadásmentes felületen. A Scanpan edényekről ez könnyel eltávolítható: meg kell tölteni háromnegyedig vízzel és lassan felforralni közepes lángon, majd hozzáadni egy kis kanál mosogatószert, lassan főzni 15 percig, majd kiöblíteni és kisúrolni."

tapadásmentes bevonatra tapadt ételmaradékot vízzel tölteni, lassan forralni, súrolni. priceless...

Biztos tuti ez az edény, és ezer bocs a kiselőadásért, de hányok attól, hogy a laikusokkal mennyi szarságot megetet a marketing.

Nekem szimpatikusabbak a régi öntöttvas serpenyők, ahol a hókuszpók helyett egy vastagon, fényes feketén ráégett réteg adja a tapadásmentességet.
fogash 2012.04.03 12:09:52
@világevő: félre ne érts, nem fikázni akartalak sem téged sem az edényt. Az öntöttvasadról is olvastam (nagy narancssárga fazék, repülőn hazahozni élmény).
Ez egy klassz, masszív serpenyő, csak erősen átestek a ló túloldalára a marketingesek.

Beleolvastam weboldalba, a 200 éves kovácsműhelyt idéző fotó röhejes, egy tömegtermelő öntöde _nem_így_néz_ki_.

Ezen benne az érdekes: "Liquid, environmentally friendly aluminium is poured into a mould by hand and is then squeeze-cast by 250 tons. In the following processes, 30,000 degrees hot titanium is fused into the compressed aluminium, and the non-stick coating is applied and hardened. The unique casting technique assures maximum sustainability and perfect heat distribution on the entire frying surface."

a "környezetbarát alumínium" haha... A nehézfémeket kivéve mindegyik fém környezetbarát. A vas is: amikor elrozsdál, vasoxiddá (=vasérc) alakul vissza, vagyis oda érkezik, ahonnét indult. Igen, az Al is 100%ban újraolvasztható.

Kézzel töltik a formába, majd megnyomják 250 tonnával. Ez eddig egy sima présöntés, dugattyúkat, motorblokkokat öntenek így. Viszont a magyar oldal másról ír, ott a sima préselést (sík lemezt nyomnak edény-alakúra) írják le.

A 30.000 fokos titániumnál hangosan felröhögtem. A titán 1668 fokon olvad és 3287 fokon párolog, vagyis egy fémgőzöléses bevonathoz is elég 3500 fok, nem harmincezer...

Az "egyedülálló öntéstechnológia" hülyeség, minden autó, motor dugattyúja így készül, a "tökéletes hőeloszlás" meg egyszerűen az alapanyag, az Al jó hővezető tulajdonsága, nem a scanpan találmánya.

Szóval ez egy titánnal ötvözött alumínium-öntvény serpenyő. Érdekes lenne letesztelni, mennyivel tud többet egy 2500 forintos Aldisnál, meg egy tízezres tefal-nál. Élesben, 1-1-1 szelet tarjával mindháromban. :)

amúgy itt a titánnal ötvözött alamínium edényekről egész érdekeseket lehet olvasni: www.ehow.com/about_5928974_ceramic-titanium-cookware-safety.html