Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gergely Bognár

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"No one shall be able to drive us from the paradise that Cantor has created for us." (David Hilbert) Megdöbbentő módon sokan, matematikailag magasan, olykor nagyon magasan képzett elmék is elhitték azt a nyilvánvaló matematikai abszurdumot, hogy 1 + 2 + 3 + … = -1/12. [i] Nincs mit hozzátenni…..
Gergely Bognár 2024.08.02 16:14:52
@quodlibet: Először is köszönöm a választ, és elnézést kérek, hogy késve válaszolok, a nyári szabadságolások sok mindent átírnak.
1.
A bizonyítással kapcsolatban:
(1) M= 1/2 + 1/4 + 1/8 + …
Vegyük a kétszeresét:
(2) 2M= 1 + 1/2 + 1/4 + 1/8 … (1) elemi matematika
Mindkét sorozat konvergens, ezért megengedett az alábbi művelet:
(3) 2M-M = 1 + 1/2 – 1/2 + 1/4 – 1/4 + 1/8 – 1/8 … (1)(2)
(4) M = 1 (3)
A (1)-(2)-(3) pont igaz a sorozat konvergens a művelet elvégezhető, de a négyes, csak akkor lehet igaz, ha kizárom, hogy M=∞ azaz 1/2+1/4+1/8…..=∞ ez a „bizonyítás” csak akkor működik, ha eleve tudom, hogy az összeg véges. Nem alkalmas bizonyítani, hogy az összeg nem végtelen, mert ha M=∞, akkor a (4) alapján ∞=∞,! Mint fent írtam, nem véltelen, hogy a matematikában a határértékkel határozzák meg a végtelen sorok összegét, ez más módon nem megy.
2. Nézzük az említett három formulát:
(i)0 + 1 = 1
(ii) sin(Pi/2) = 1
(iii) Szumma/n=1-n=∞/ ½^n =1
Az azonosság megértéséhez mind a három esetben szükségünk van matematikai fogalmakra, definíciókra: (i) összeadás fogalma, (ii) a sin függvény fogalmára, (iii) a Szumma fogalma (végtelen összeg határértéke), ezek nélkül nem értelmezhető egyik sem, természetesen ezen fogalmak bevezetése után az azonosság igaz, de a határérték fogalma nélkül nem megy.
A névhasználattal valóban gond van, a M= 1/2 + 1/4 + 1/8 + végtelen összeg nem értelmezett a matematikában, végtelen sok számot nem tudok összeadni (hagyományos matematikai módon), végtelen összegnek csak a határértéke létezik, még akkor is, ha téves nyelvi megfogalmazással sokszor azt mondjuk a végtelen összeg=határértékkel, ez azonban nem ugyanaz az összeadás, hanem egy másik matematikai művelet.
Végül, fontos leszögeznem, hogy az írásomban nem azt állítom, hogy a mozgások leírása a klasszikus vagy a modern fizikában ne lenne rendkívül hasznos a mindennapokban, és a segítségével ne tudnánk technikai eszközöket készíteni. Mindössze arra hívom fel a figyelmet, hogy a mozgás fizikai értelmezésében a zénóni paradoxonok logikai felvetése nem oldódott meg, csak eltemetődött a határérték matematikai definíciójában. (E definíció a matematikában természetesen helyes, de nem több egy önkényes matematikai módszernél, amely nem oldja meg, csak kezeli a zénoni paradoxonokat.) A fizika nem ellentmondásmentes leírása a világnak, a fizika modelleket használ a valóság leírására, amelyekről nem tudhatjuk, hogy szükségszerűen igazak-e vagy csak a jelenségek jó leírását adják. A zénoni paradoxonok arra világítanak rá, hogy a (jelenlegi) elméleteink valószínűleg nem a végső leírásai világunknak, sokkal inkább modellek, amelyek gyakorlati szempontból hasznosak, de metafizikai értelemben nem a valóságot ragadják meg.