Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blogindito

11 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sulivíziók Jövő, kutatás 2024.09.16 09:19:26
Milyen iskolakép sejlik föl a  - neokonzervatív, kormányzati - nyomulás mögött? Ezzel a kérdéssel zártam az előző bejegyzést, és erre most megpróbálok a magam módján válaszolni is. Előrebocsátom: nem vagyok oktatáspolitikus, oktatáskutató /bár műkedvelőként időnként szívesen olvasok ilyen tárgyú…..
blogindito 2024.09.18 17:29:53
@Benbe: Egyetértek. Technikumban tanítok és például a gyerekek évekig tanulnak második idegen nyelvet nagyon alacsony óraszámban. 90 százalékban semmi értelme, időpocsékolás az egész. És akkor a termérdek név alatt futó szaktantárgyakról nem is beszélek. Az meg külön kérdés, hogy ha 14 évesen a gyerek szakmát választ, mert muszáj, akkor nincs nagyon kiút - se fizika, se kémia, se biológia... Pedig lehet, hogy nem könyvelő akar lenni két év múlva, és kiváló mérnök lehetne...de nem tud lenni.
A lassan lecsengő iskolai mobilkorlátozás vita az eddigieknél is jobban megmutatta az oktatásügyben kirajzolódó frontvonalakat. Az egyik oldalon Góliát: a kíméletlen döntéshozók. Mellettük-mögöttük a segédcsapatok, elsősorban az önmagát tudományos-oktatási műhelyként definiáló, ám inkább a…..
Szívem szerint ott folytatnám, ahol abbahagytam, de amíg a mobiltelefon-ámokfutás és -hisztéria tart, addig nem nagyon érdemes semmit sem írni. Felteszek azért egy filmet azoknak, akik már kívül-belül ismerik az összes érvet és ellenérvet, mert hátha valaki nem látta ezt a filmet. Érdemes megnézni.…..
Sulivíziók Tesztbeszéd 2024.08.25 15:29:24
Ha nem is áttörést, de legalább jótékony pezsgést hozott az oktatási közéletbe, hogy nyilvánosságra került két mérés eredménye. A nyáron jelentek meg az OECD által kitalált és kétévente lefolytatott PISA felmérés 2022-es adatai, s azóta zajlik az értelmezés, elemzés, a nem egyszer hit- és…..
Sulivíziók Alfa állapotok 2024.08.20 08:19:01
Nem könnyíti meg a jövő iskolájáról való elmélkedést, hogy még azt sem nagyon tudni, kikből lesznek majd az  "újiskola" első tanulói. Bátran rávághatjuk persze, hogy az Alfa generációsok, vagyis a ma általánosan elfogadott generációs felosztás szerint a 2010 után születettek, beleértve a ma…..
  Egy személyes vallomás: kifejezett ellenszenvvel viseltetek az üres pátosszal, emelkedett szóvirágokkal, tartalmatlan, de bombasztikus megfogalmazásokkal szemben. Üres lózungok - mondanám boomeresen, bár tudom, a jelenséget manapság a bullshit kifejezéssel szokták illetni. Márpedig a…..
Még egy kicsit az előző témánál maradva: szeretném bemutatni, hogy az iskolafenntartásban és  -működtetésben érintett szereplők meglátásom szerint hogyan viszonyulnak egymáshoz, és hogy az együttműködés /hiánya milyen helyzeteket teremt. Állításaim:  - a társadalom, a szülők és gyerekek világa…..
Szerintetek kié az iskola? - tettem fel angolóra elején a kérdést az osztályomban az egyik csoportnak. Ők 18-19 éves technikumi tanulók, zömmel középosztálybeli háttérrel. Angolul kiválóan tudnak, tehát lehet velük "célnyelven" is ilyen diskurzusakat folytatni. Sőt, kell is, hiszen az érvelés az ő…..
Sulivíziók Bevezetésféleség 2024.07.31 15:25:15
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         …..