Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Morosus

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fmh eljárásban nem csak a jogosultat illeti meg kedvezmény. A kötelezett is élhet ún. fizetési kedvezményekkel. A jogosultat ugyebár költségkedvezmény illeti meg, vagyis részben, vagy egészben mentesül az alól, hogy megelőlegezze az eljárási díjat. A kötelezett fizetési kedvezménye ettől merőben…..
A napokban botlottam bele egy érdekes cikkbe a Telex-en. A cikk röviden arról szól, hogy ki is dönti el, hogy a végrehajtó milyen vagyontárgyat „hajtson végre”. A cikk linkje: https://telex.hu/gazdasag/2024/09/12/arveres-vegrehajtas-adossag-tartozas-csapda Erről jutott eszembe, hogy adok egy kis…..
Mi az oka annak, hogy hiába teljesítem a törlesztést a tartozásom nem fogy? Ennek oka egy Ptk. rendelkezésben keresendő. A Polgári Törvénykönyv 6:46.§ (6. könyv 46. szakasz) szakasza értelmében ugyan is, ha a pénztartozás teljesítéseként fizetett összeg az egész tartozás kiegyenlítésére nem…..
Egy kifejezetten aljas, de sajnos legális, kis trükk került elő egy ismerőssel megtörtént esetből. Avagy, ezért fontos, hogy ne csak meghallgassuk az üzletkötőt, hanem el is olvassuk a vele kötött szerződést. lehetőleg még mielőtt aláírnánk természetesen. Egy kedves idős hölgy úgy határozott, hogy…..
Minden helyzetben fontos, hogy megőrizzük humorunkat és képesek legyünk nevetni. :)..
A kiürítési-, vagy kiköltözési nyilatkozat segít a makacs, távozni nem hajlandó bérlőkkel szemben. Ugyan a bérleti szerződés rendszerint tartalmaz erre vonatkozó rendelkezéseket, sok fejfájástól és még több kártól, költségtől tud minket megkímélni a közjegyző közreműködése. Hazánkban, különösen így…..
Mint minden polgári eljárásban, a fizetési meghagyásos eljárásban is létezik költségkedvezmény. Ennek oka az, hogy az is tudja jogait érvényesíteni, aki nincs olyan anyagi helyzetben, hogy a felmerült költségeket, díjakat meg tudja előlegezni, ki tudja fizetni. Azonban éppen ezért, a szabályozás…..
Mire alkalmas? Miben segít? Van értelme erre költeni? Kérdések hadát tudjuk feltenni ezzel kapcsolatban, de kevésre kapunk csak egyértelmű választ. A mai cikkben igyekszem bemutatni nagyvonalakban, hogy miért is jó, ha van a birtokunkban egy közjegyzői okirat, akár jogosultak, akár kötelezettek…..
Meddig tart amíg elrendelik a végrehajtást? Mennyi idő amíg a pénzemhez jutok? Az idő fontos szempont egy követelés érvényesítése esetén. Nem mindegy, hogy pár nap alatt a pénzünkhöz juthatunk, vagy hónapokig, évekig kell küzdenünk érte. Az, hogy egy végrehajtási eljárás mennyi ideig tart, nem…..
Sok tévhit kering akörül, hogy ki mivel és hogyan is felel egy adott ügyletben. Azért azzal tisztában szoktunk lenni, hogy az adós az, kinek fizetnie kell, de a többi pozíciónál már eléggé sok a „téveszme”. Na de csak szépen sorjában. A címben is megtalálható ún. szerződéses pozíciók általában véve…..
A végrehajtások során, különösen jogszabályi szinten számos fogalommal találkozunk, melyek jelentése sokszor nem egyértelmű. Azért fontos ezek jelentésének tisztázása, hogy tudjuk kire vonatkozik az adott szabály, illetve kihez kell fordulnunk az esetleges jogorvoslatainkkal, kifogásainkkal. A…..
Az előző fmh cikkben a rendkívüli ellentmondás kapcsán érintettem a kézbesíti fikciót. Lássuk most ezt a jogintézményt részletesebben. Kézbesítési fikció beálltára akkor kerül sor a polgári eljárásokban, legyen az peres vagy nemperes, ha a bármilyen kézbesítést igénylő küldemény „nem kereste”…..
Kevesen tudják, de a fizetési meghagyással szemben néhány esetben megilleti a kötelezettet egy második ellentmondási lehetőség. A fizetési meghagyás a kézbesítésétől számított 15 nap elteltével jogerőre emelkedik és végrehajtható lesz, ha nem érkezik ellentmondás. Ez az alap eset, hiszen ilyen…..
A fizetési meghagyásos és azok végrehajtására irányuló eljárásokban már maga az ügyszám is árulkodó, fontos információkat hordoz. Nézzük meg hogyan is épül fel az ügyszám. 12345/Ü/30123/2024 Az ügyszám a fenti példának megfelelően épül fel minden esetben. Ez nevezhető az alap ügyszámnak. Minden…..
Mi köze a közjegyzőnek a végrehajtáshoz? Miért menjek közjegyzőhöz, ha követelésem van? Miben tud nekem segíteni a közjegyző, hogy elkerüljem a hosszas pereskedést? Ezen kérdések jogosan merülnek fel lényegében mindannyiunkban. „Hála” a kifinomult oktatási rendszerünknek annyira alapszintű jogi…..
Igen. A fizetési meghagyásos eljárásnak is van „nyári szünete”. No nem olyan táblára vakációt írós mint az iskolában, de az eljárások menetében egy hosszabb pauza van minden nyáron. Sőt, még némi téliszünet is jut az év végén. Lássuk miről is van szó. A fizetési meghagyásról szóló 2009. évi L.…..
Ebben a bejegyzésben abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy hogyan kell kitöltenünk az fmh kérelmet. A formanyomtatvány elsőre kaotikusnak tűnhet, de véleményem szerint hamar át lehet látni, ráadásul viszonylag kevés adat kötelező, annál több az opcionális. Ahogyan azt már korábbi cikkemben…..
Mint a legtöbb eljárás esetében, így a fizetési meghagyásos eljárásban is számos díjat határoz meg a törvény. Alapvető szabály a követelések érvényesítése iráni eljárásokra, hogy az eljárás költségeit – különösen a megindítási, kérelem benyújtási költségeket, a Jogosult előlegezi, és a Kötelezettet…..
A fizetési meghagyás elleni jogorvoslat az ellentmondás. Lényegében ezen az úton lehet vitatni a kibocsátott fizetési meghagyásban foglaltakat, akár részben, akár egészben. Ellentmondásra a fizetési meghagyás átvételétől számított 15 napon belül van lehetőségünk. Fontos, hogy a törvény napokat ír,…..
A teljes, 2023. évi közzétett fmh ügyszámokra vonatkozó statisztika...
Az Igazságügyi minisztérium és a MOKK minden évben közzéteszi az éves fmh statisztikát. Érdemes benne elmerülnünk kicsit, csak hogy érezzük ennek a léptékét. Nézzük meg hogy alakult a 2023-as év fmh fronton. (A statisztika elérhető:…..
Ahogy mondani szokták a nagy amerikai üzletemberek, csak pénzből lehet több pénzt csinálni. Ez kicsit kiferdítve, de igaz a követelések behajtására is, hiszen különféle díjakat kell megelőlegeznünk ahhoz, hogy végül hozzájussunk követelésünkhöz. Na de csak szépen sorjában. Az fmh eljárás, mint…..
A fizetési meghagyás (röviden FMH) egy, a közjegyző hatáskörébe utalt, lejárt pénzkövetelések érvényesítésére létrehozott, nemperes eljárás. Kicsit ízlelgessük a definícióban használt szavakat. Jogi struktúra lévén fontos, hogy meg is értsük, mit is jelentenek ezek a szavak pontosan. Menjünk szépen…..
Üdvözöllek! Néhány mondatban szeretném felvázolni, hogy a blog miért is indult, mik a célkitűzései és hogy összességében miről is olvashatsz itt a jövőben. Ami engem – az írót – illet, közgazdász és jogász vagyok. Több éves tapasztalattal rendelkezem banki, pénzügyi területen, illetve közel egy…..