Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wigotah224

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A legtöbben hozzá vagyunk szokva, hogy az ellenzéki oldalon csupa idióta ténfereg. Amikor Szabó Tímea artikulálatlanul rikácsol a parlamentben; amikor Karácsony Gergely összevissza hablatyol; amikor Dobrev Klára a leglaposabb, legelcsépeltebb populista közhelyekkel fárasztja szűkülő közönségét;…..
wigotah224 2024.09.11 12:34:15
@Motorogre: Nem ragad le, teljesen jól írja, legfeljebb nem hozott elég példát.
Nekem múltkor Kellett a kertbe a ciszterna szivattyújához IP68-as hosszabbító. Meg is vettem egy jobbat, ami Made in Germany. Ha veszel egy akármilyen gagyi szar hosszabbítót, az valóban kínai, de látszik, hogy ahol már valami quality kell, az már német vagy más európai. Más példák is vannak: az autóm cseh (mármint ott is lett gyártva), a wallbox hozzzá a házam falán megint csak német, a kerti kisház osztrák, a Bosch gépeim magyar gyártmányúak stbstb. Ha kell valami szar műanyag, ahol nem számít a minőség, az van Kínából, quality dolgok Európából.
A mostani nehézségek épp Kína gyengélkedése miatt vannak, mert az európai (német) iparnak Kína a fő exportpiaca. A VW mostani kálváriája is emiatt van nem a "háborús szankciók" miatt, amit szeret harsogni a propaganda.
wigotah224 2024.09.11 12:35:18
@Boldeone2: Jól mondod, én is így gondolom, lásd előző válaszom Motorogrenak. Kíváncsi vagyok, ennek a sok Kína-fannak vajon mennyi kínai részvénye van. Mert szerintem sokan csak tolják itt a Couchexpertet, de a pénzükkel már nem mernének rá fogadni, hogy Kína itt rövidesen valami nagyhatalom lesz és a szuper cégeik meg a termékeik uralják majd a világot. Sőt, lefogadom, hogy jópáran csak USA/fejlettpiaci részvényeket tartanak, úgy tolják itt a "kína a jövő" bullshitet.
Nekem van - a diverzifikáció jegyében - mindegyikből, de USA/fejlettpiaciból közel tízszerannyi, mint kínaiból, mert én konzisztens vagyok.
wigotah224 2024.09.11 21:03:18
@Motorogre: Teljesen mindegy hány emberük van, ha sem őket sem a tőkét nem tudják hatékonyan allokálni. Márpedig egyre kevésbé képesek rá, főleg, mióta egyre inkább a bölcs xi dönt mindenről. Kína addig tudott gyorsan fejlődni, amíg hagyták a piacot működni. Mióta elkezdtek visszatérni a pártállami módszerekhez, azóta csak sokasodnak a problémáik.
Hasonlókat írtak anno a 70es években a Szovjetunióról, akkoriban gyorsabban növekedett, mint az USA. Ott is volt ember meg nyersanyag is meg minden is, amit ti itt emlegettek, aztán tudjuk mi lett a vége. Mindig ugyanaz a vége.
A piac mindenesetre nem azt árazza, amit ti - nem csak te, de pl Medve is - mondtok. Nem tudok charott linkelni, mert túl hosszú lett, de yahoo finance-en vagy hasonló toolban meg tudod nézni, az elmúlt 5 évről (de ha 10-et néznénk, akkor se lenne nagyon más a helyzet). SP500 csinált 83%-ot, az itt egyfolytában lesajnált Európa 30%-ot, Kína meg, ami szerintetek a jövő, -37%-ot. Az a többmillió ember, akik napi szinten a pénzüket (alapkezelők esetében az egzisztenciájukat) kockáztatják, valahogy nem arra fogadnak, mint ti.
    "Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapják őket" - jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A magyar kormány egyirányú jegyet biztosít a belga fővárosba a bevándorlók számára.   Bevallom: imádom ezt a kurucos attitűdöt, s ezt várom a mindenkori magyar kabinettől. Brüsszel már ma…..
wigotah224 2024.08.29 15:08:17
@G. Nagy László: "Egy beteg véleménybuborékban csücsülsz vakon. Még azt sem veszed észre, ami a közvetlen környezetedben zajlik, hiszen baj lenne belőle, ha a valóság szembemasírozna a hülye, progresszív világlátásoddal."
Nyilván én ülök véleménybuborékban, aki itt él a német valóságban és nem te, aki Angyalföldről szakérted fideszes propagandasajtóból, milyen itt az élet.
wigotah224 2024.08.29 15:30:21
@MEDVE1978: A nyugati modell azért nem omlik össze, mert a diktatúrákkal ellentétben képes az önreflexióra, így "öngyógyuló". Ez abból következik, hogy ha a problémákat az aktuális vezetők nem tudják megoldani, a választók választanak olyanokat, akik meg tudják, vagy legalábbis ezt mondják magukról. Ezzel egyébként az aktuálisan hatalmon lévőket is lépéskényszerbe hozzák.
Jól látszik ez bevándorlás témakörben is: hol van már a merkel-féle wilkommenskultur? A CDU az egyik leghangosabb követelője az újabb meg újabb szigorításoknak - nyilván nem utolsósorban az AfD előretörésétől félve. De mostanra az Ampel is igencsak keménykedő álláspontot vett fel.
Egy putyin vagy egy kim milyen önreflexióra képes? Semmilyenre, viszik bele a népüket a pusztulásba és itt át is vezetnék ehhez:
"Gazdaságilag szankciókkal eddig nem sikerült térdre kényszeríteni sem Iránt, sem mondjuk Észak-Koreát, sem Oroszországot."
Kéne definiálni, mit jelent pontosan "térdre kényszeríteni". Mindhárom országban igen szar élni és csak egyre szarabb. De nyilván a lakosság helyett nem tudjuk elzavarni diktátort, ezt nekik kellene megtenni.
wigotah224 2024.08.29 19:30:46
@Boldeone2: "Illetve egy kedvenc jobboldali topic: vannak- e olyan adottságok, akár genetilailag, amelyek "jómódra" determinálják az embert?
Van - e értelme népjellemről beszélni, általánosan?"
Nem, nem ezen múlik, hanem az intézményrendszeren. Valójában az intézményrendszer miatt "felsőbbrendűek" a liberális demokráciák, i.e. képesek jólétet hozni a társadalom széles rétegeinek. Írtak is egy könyvet a témában, "Miért buknak el a nemzetek?" címmel, magyarul is megjelent: hu.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%A9rt_buknak_el_nemzetek%3F
Nagyon jó könyv, bár kicsit szájbarágós, de kiválóan leírja, mi tesz egyes országokat gazdaggá, másokat meg szegénnyé.
  Ha nyár, akkor szerelem. Ha szerelem, akkor társkereső... Régi vesszőparipám, hogy aki netes társkeresésre adja a fejét, először is készítsen magáról bitang ütős profilt. Megdöbbentő, hogy még ma is mennyi igénytelen fotóval, amatőr beharangozó szöveggel találkozni. Ezúttal azonban nem ezekre,…..
wigotah224 2024.08.26 17:48:57
@Glokta: Itt most nem a politikai nézeteire gondoltam, hanem arra, hogy rendszeresen dehumanizálja ezeket az embereket, mindenféle barbár ősembernek leírva őket.
wigotah224 2024.08.26 17:53:14
@G. Nagy László: Le style est l'homme même...
Úgy látom, betalált az írásom, ha ezt a reakciót hozta ki belőled.
Azt akár még meg is érteném, miért nem látsz már semmit Magyarországon, amit érdemes megvédeni, de furcsa, hogy az ezt előidéző rablóbandát meg foggal-körömmel véded.
Az atomtémát meg nyilván nem fejtettem ki, nézd meg a videót.
wigotah224 2024.08.27 07:16:11
@Boldeone2: Ráadásul pl ulpiástól konkrétan erőszakra való buzdítás is elhangzott.
De azt már megtudtuk, hogy az erőszak is rendben van, ha a "mi kutyánk kölyke" követi el (lásd: G Nagy az angliai zavargásokról)
  Tipikus, ízig-vérig francia film. Van benne esetlen csetlés-boltlás, van benne szerelem, s itt-ott még némi szellemesség is. Van benne gondolat, s ami a legfontosabb: az alkotók a történet vázát adó zöld ideológiát józan távolságtartással és kellő szarkazmussal kezelik - ha nem is teszik…..
wigotah224 2024.08.16 10:55:49
@MEDVE1978: Értem, szerinted a globalizáció nem hozott életszínvonal-növekedést, ami meg mégis jobb lett, az csak a technikai fejlődés következménye.
Erről szerintem már eleget vitáztunk, de ha államok szintjén nem is hiszed el, egyéni szinten biztosan jobb így: pl én el tudtam jönni nyugatra sok pénzt meg jó életet csinálni és nem a vasfüggöny mögött rohadok egy "kiszámítható" életben.
Továbbá azt sem nehéz belátni, hogy a globalizáció elősegíti a technikai fejlődést. Például a Karikó Katalinok is el tudnak menni nyugatra, ahol van megfelelő infrastruktúra a kutatásaikhoz.
wigotah224 2024.08.16 11:01:02
@MEDVE1978: "Putyin tökéletesen látta, hogy 20-30 év és ezeket az embereket Ukrajna teljes mértékben asszimilálja és akkor már nem lesz ott orosz kisebbség."
És? Nem tök mindegy putyinnnak? Eddig is leszarta az oroszokat. Ráadásul most, hogy szétbombázta a helyet, most jobb ott az orosz kisebbségnek? Az Ukrajnánál megmaradt területeken most jó orosz kisebbségnek lenni?
Ha nem tetszik a magyar kormánynak a román kisebbségi politika, akkor vajon az segítene, ha Kolozsvárt bombáznánk? Attól javulna az együttélés?
téveszmék "Egyedül nem megy..." 2024.08.05 13:41:07
  Ha az önmagunkba vetett hit alapján kívánjuk két csoportra osztani az emberiséget, úgy az egyik térfélre azok kerülnek, akik bíznak a maguk tehetségében és szorgalmában. Mélyen hiszik, hogy ennyi elég is az érvényesüléshez. A pálya másik oldalán azokat látjuk, akik pusztán ezt kevésnek ítélik, s…..
wigotah224 2024.08.09 19:07:54
@Boldeone2: Szerintem szoktak itt értelmes viták is lenni. De megértem, miért akadtál most ki.
Az nekem is érthetetlen, miért enged teret a bloggazda a náci csőcselék gyalázkodó fröcsögésének
wigotah224 2024.08.10 11:36:00
@G. Nagy László: Már válaszoltam a kérdésedre az új bejegyzésed alatt, de ide is bekopizom:
Először válaszolok a Sztálinos kérdésedre az előző bejegyzés végéről - lévén, úgyis itt fog folytatódni a kommentfolyam.
Igen, ha sztálint méltatná valaki, azt is ugyanolyan felháborítónak tartanám, lévén ugyanolyan féreg tömeggyilkos, mint hitler. De a kicenzúrázást nem emiatt vetettem fel, hanem az antiszemita gyűlöledbeszéd miatt, ami csak nálad fér bele a szólásszabadságba. Több országban, többek között Magyarországon is, törvény is tiltja, teljesen jogosan. Nem mintha tartalmilag sokat adnának hozzá akár ulpiás, akár reakciós kommentjei. Előbbi simán csak fröcsög, utóbbi meg könnyen megcáfolható konteókat terjeszt és úgy fröcsög.
wigotah224 2024.08.10 20:41:57
@Reactor: Csak egyet fogok írni, hogy lássák a többiek is, hogy nem a levegőbe beszélek és tartalmilag is hülyeségeket írsz. Utána befejeztük a beszélgetést, amíg nem tanulsz meg civilizáltan kommunikálni.
Ezt írtad: "Igen, persze, a szabadkőművesség is mind ártatlan báránykákból áll,...Miért is rejtőzködnek akkor, ha nincs rejtegetnivalójuk? Miért ugratták be Ámérikát az első világháborúba cserébe a garanciáért, hogy területet kapnak"

Az USA hadbalépését a Zimermann-távirat váltotta ki, valamint a korlátlan tengeralattjáró háború. De sérelmezte az USA a semleges Belgium megtámadását/megszállását is.
Mindhárom intézkedést az akkori német kormány követte el, vagyis ők a felelősek az USA hadbalépéséért, nem a "szabadkőművesek.

Forrásként olvasgasd Sebastian Haffnernek a témában írt könyvét: A Német Birodalom hét fő bűne az első világháborúban. Leírja ezeket meg még sok mást is.
  Bő félszáz évvel ezelőtt - olyan 1968 táján - a szexualitás általános megítélése nagyjából a helyére került. Azóta sok minden változott. A progresszív oldalon egyfelől túltolták a biciklit, s ma már minden ünnepelendőnek számít, amit valaha is perverzitásként tartottak számon, mindeközben a…..
wigotah224 2024.08.03 11:20:41
@G. Nagy László: nem szoktam a helyesírás miatt kötekedni, összekeversz valakivel.
Most épp német tasztatúrát használok, azon nincs hosszú „ö“ meg „ü“ Más hosszú magánhangzókat meg tudok billentyükombinációval elöállítani.
A magyar meg az olasz sportdiplomácia meg nyilvánvalóan elfogult a kérdésben, te is tudod. És igen, te is csöcselék vagy, ha beállsz a höbörgök közé. A NOB dolga eldönteni ki lány meg ki fiú, nem a tiétek.
wigotah224 2024.08.03 18:44:46
@GyMasa: Lol, miért, ki vagyok szerinted?
"Örülök neki, hogy egyből tiltólistára tettem."
Érdekes módon akkor tettél "egyböl tiltólistára", amikor kiderült, hogy én is Németországban élek és itt sikeres tudok lenni. Ellentétben veled, aki még világgá is kürtöli, hogy mekkora lúzer - nem csak szakmailag, de szülöként is.
wigotah224 2024.08.04 11:43:46
@Boldeone2: @alöksz róz: Ja, ez simán egy lyuknak tünik a szabályozásban:
olympics.com/ioc/news/joint-paris-2024-boxing-unit-ioc-statement
"As with previous Olympic boxing competitions, the gender and age of the athletes are based on their passport."
Ez alapján úgy tünik, tényleg nincs semmilyen vizsgálat a nemre. Az útlevéllel meg az a baj, hogy akinek "puncija van", annak a születési anyakönyvi kivonatára ráírják, hogy lány és értelemszerüen késöbb is nöként tartják nyilván, így az útlevelébe is az kerül. Ez általában tökmindegy, de pont egy sportversenyen tényleg számít, hogy igazából nö-e valaki, szóval nem kellene kritikátlanul az útlevélben szereplö értéket elfogadni.
Persze az is jogos, hogy menet közben a NOB nem akar a szabályokon változtatni, de az olimpia után mindenképp felül kellene vizsgálniuk, hogy az útlevélen túl milyen módon döntik el, hogy ki nö.
  Orbán Viktor - ahogy minden évben - idén is megtartotta tusványosi előadását. A másfél órás monológot követően szokás szerint őrjöng a nyugati sajtó és a hazai ellenzék. Nem is értem miért; nem is olyan régen ez még egy kifejezetten liberális beszédnek számított volna. (Természetesen 2024-ben is…..
wigotah224 2024.07.29 07:51:49
@G. Nagy László: Dehogynem! Te is tudod, hogy Ázsia kapcsán nem Japánról meg Dél-Koreáról beszél! Ezek még Európánál is sokkal inkább hanyatló demográfiájú országok, csak még bevándorlás sincs. Japánt pl most hagytuk le össz-GDP-ben!

De a főnire visszatérve, fel is sorolja: www.youtube.com/watch?v=AetpL9yvH-M&t=305s
Kína, India, Pakisztán, Indonézia.
Ezekben az országokban szar élni, aki tehetséges, az eljön onnan ide, a hanyatló nyugatra. Ezért is hülyeség a demográfiát emlegetni.
wigotah224 2024.07.29 09:08:06
@G. Nagy László: Mert aki eljön, az nem ott termel és fogyaszt, nem az ottani, hanem az itteni gazdaságot erősíti. Évek óta jósolgatják a Németországban élő lakosság csökkenését, aztán valahogy csak nem akar elkezdödni, söt, egyre többen vagyunk. USA lakossága is növekszik, szó sincs nyugaton demográfiai hanyatlásról, amiről fantáziál a főni.A kínai demográfia, na az szar. És oda még bevándorolni se akar senki.
Van egyébként filippínó kolléganőm is, aki előtte, ha nem is Japánban vagy Dél-Koreában, de hasonlóan menő helyen, Szingapúrban dolgozott a férjével. ők is akkor jöttek el ide, amikor gyerek lett. Innen Európából nehéz elképzelni, de az emberek ott eléggé rasszisták, ráadásul állami szinten is brutál megkülönböztetés van. A helyieknek minden is ingyen van (oktatás, egészségügy stb), míg az ott dolgozó külföldieknek keményen fizetni kell ezekért - miközben ugyanúgy beszedik tőlük is az adót, amiből ezeket a közszolgáltatásokat fenntartják. ők is vettek már itt házat, nem mennek vissza se Szingapúrba se a Fülöp-szigetekre.
Ha a tehetségek eljönnek az élhető országokba (azaz ide, nyugatra) élni és dolgozni, akkor vajon mitől fognak ezek az országok gazdaságilag vagy bárhogy máshogy felülkerekedni a nyugaton? Én nem látom ezt a "világrendszerváltást", amit a főni, mondjuk nem is szedek semmilyen tablettát, se pirosat, se kéket.
wigotah224 2024.07.30 14:33:17
@GyMasa: "így, 11+ év Németországi lét után" kár, hogy fogalmad sincs és hülyeségeket terjesztesz. Előbbivel még nem lenne gond, de utóbbit nem jó, ha valaki komolyan veszi.
Egyrészt a Kindergeldet/Kinderfreibetragot nagyvonalúan kihagytad, ahogyan azt is, hogy pl a bölcsi/ovi költségeinek egy részét vissza lehet igényelni az adóból.
Az adóosztályokkal is hülyeség, amit írsz. Minden kombinációban a végén ugyanannyi jövedelemadót fizetnek a párok, az adóosztályokkal csak a levont adóelőleget lehet optimalizálni. Az adóbevalláskor aztán kiszámolod pontosan és ha túlfizettetek, akkor visszakapjátok, ha meg kevesebbet fizettetek be, akkor még be kell fizetni. Az sem igaz, hogy megszűnt volna a 3-5. Néha felmerül a megszüntetése, de nem történt meg. Nem mintha nem lenne mindegy az előbb leírtak miatt.
"Ha gyereket vállalsz, akkor ELŐBB kell megszervezni a bölcsödei, óvodai helyet, mielőtt a gyerek megfogan, mert amikor megszületett MÁR KÉSŐ, és jó eséllyel a bölcsödének búcsút lehet inteni!"
Ez is baromság. Mi születés után jelentkeztünk és még az önkormányzatiban is lett volna hely. Végül nem ida irattuk, hanem egy magánba, mert annak sokkal jobb a nyitvatartása, jobb a felszereltsége, sokkal több gondozó jut egy gyerekre (6-8 gyerek van egy csoportban és 3 gondozó), tanítják a gyerekeket angolul és sokkal több programot szerveznek nekik stb. Szóval ebbe csak 3 hónappal a kezdés előtt jelentkeztünk és azonnal volt hely. Igaz, ez 1100 € havonta, de az látszik, hogy aki akar, azt talál helyet. És mint írtam, az önkormányzatiba is bevették volna, ami csak havi 400 €, bár szerintem a gyerek oktatásán nem érdemes olcsójánoskodni.
"Ha nem tolod bele a gyereket 5.-es korában a nyolc osztályos gimnáziumba, akkor neki kb. NULLA esélye lesz rá, hogy valaha is diplomát szerez!"
Ha diplomát akar szerezni, akkor írasd gimibe. Én tudok olyanról, aki eredetileg Realschulet csinált és most egyetemre jár, de csak felszínesen ismerem az illetőt, szóval nem tudom a részleteket hogy hogyan csinálta, de tekintve, hogy huszas évei elején-közepén jár, olyan nagyon nem "ragadhatott be".
Sajnálom, hogy neked/nektek nem jött be Németország, de nem kéne hülyeségeket terjeszteni, költözzetek vissza Magyarországra és éljetek ott boldogan a paradicsomban. Azért majd meséld el, ott milyen bölcsödei helyet keresni. Vannak kisgyerekes barátaink, akik ott élnek, elég sok szívásról számoltak be, nem csak a keresés kapcsán, hanem túlterhelt gondozókról, 20 fős csoportokról 2 gondozóval stb. Köszi, akkor már inkább hanyatlunk itt tovább.
  A múlt héten Vásárhelyi Mária adott interjút a Klikk TV számára. A szokásos, brutális hazugságok mellett ezúttal néhány használható gondolatot is kaptunk a baloldali szociológustól.   A beszélgetés első témája - ki is lehetne más - Magyar Péter. „Rémülten és csodálkozva figyelem, hogy a…..
wigotah224 2024.07.21 22:10:27
@ulpius66: Látom van még élet az agyhalál beállta után is…
wigotah224 2024.07.22 15:28:10
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miért, egy soha életében a versenyszférában nem dolgozó politológus jobban tudja?
Értem, amit mondani akar, de a többi szakma képviselői átesnek valamilyen hosszabb-rövidebb képzésen, míg kormányfő bárki lehet, akire elég sokan szavaznak. Ha belegondolsz, eléggé abszurd. Mintha a repülőn szavazással döntenéd el, ki legyen a pilóta. Én nem szállnék fel egy olyan repülőre.
Persze jobbat nem találtak még ki és az sem triviális, hogyan lehetne finomítani a demokrácián, hogy jobban működjön, mint most. De a kritika szerintem fontos része, akkor is ha fodrásztól vagy taxistól jön.
wigotah224 2024.07.22 19:01:18
@Kovacs Nocraft Jozsefne: miért, az utolsó 3 említett nem esett át hosszú kiválasztódáson?
  Gyakran előkerülő téma, hogy mekkora az a vagyon, illetve mekkora az a jövedelem, amely mellett már kényelmesen hátradőlhet az ember. Egyes barátaim úgy számolnak: havi 3-4 millió forintra feltétlenül szükségük van ahhoz, hogy az általuk megszokott életszínvonalat tartani tudják. Jómagam a másik…..
wigotah224 2024.07.11 13:01:50
@G. Nagy László: Nekem az furcsa, hogy te jómódú vagy, tehát feltételezem, megtehetnéd, nagyobba költözzetek, ami nem szűkös, mégsem teszed meg. A pénz csak pénz, de azt az időt, amit szűkösen kényszerültök eltölteni, nem adja vissza senki. Persze ne értsd félre, nem mondom, hogy 4 főre kastély kellene, de ahogy te/ti csináljátok, az nekem nagyon másik végletnek tűnik.
A nyaralással kapcsolatban akartam még hozzászólni: Totál feleslegesnek tartom a drága nyaralásokat. Azt, hogy hogy érzed magad, nem az határozza meg, hogy hova mentek és pláne nem, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy kikkel. Feleséggel, jóbarátokkal tökmindegy, hová megyünk, jó lesz.
  Hosszú évek óta hallgatjuk a balos káoszteremtők vágyvezérelt mantráját, mellyel elsősorban önmagukat, híveiket, elvtársaikat kívánják nyugtatgatni. Fotósaik mindig lesben állnak, hogy elkaphassanak végre egy-egy olyan pillanatot, amikor valamely nemzetközi fórumon a magyar miniszterelnök pár…..
wigotah224 2024.07.09 21:49:45
@G. Nagy László: Az EPP-t rajtad kívül mindenki jobbközépnek sorolja (pl Wikipedia is). Ráadásul hoztam konkrét példát, a migráció kapcsán pont ugyanazt mondják, mint te. Erre annyi az "érved", hogy "Lófaszt. Full balos."
Ne haragudj, de a két éves kisfiam érvel ezen a szinten (kinyilatkoztatással).
A focis hasonlatod hülyeség, de gyakorlatilag elismerted, hogy a cikkedben hülyeséget írtál: azt írtad, "szürreális", ami a lehetetlen szinonimája (szürreális=valóságon túli, irreális). A módszertanod azért érdekelne, hogy jött ki a "paks megveri a reált" vs "oroszország megtámad egy NATO országot" hasonló valószínűségű események. Mindenesetre oroszországnak igen szar track recordja van, ami a szomszédai abúzálását illeti, igazából a modern-kori történelme másról sem szól. Nagy Magyar hazaffyként ezt igazán tudhatnád te is, 1848, 1944 és 1956 után. Tudom-tudom, most jön az, hogy ezek nem azok az oroszok. Tényleg nem. De míg a németek önreflexiót gyakoroltak és történelmüknek ezt a részét cikinek tartják, addig az orosz elit és a köznép is jónak és visszacsinálandónak tartja a "dicső" múltat. Ezt látjuk is most Ukrajnában. De persze az is lehet, hogy a finnek, svédek, baltiak, lengyelek, németek, franciák stb mind hülyék, csak te meg Orbán vagytok helikopterek.
A második kommentemre, ahol konkrét példákkal leírom, miért nem olyan Orbán, amilyennek lát(tat)ni akarod, nem írtál semmit. Pont erről beszélt alex. Azokat a tényeket simán figyelmen kívül hagyod, amik nem a te véleményedet erősítik (de erre jó példa a fenti, EPP-s téma is)
wigotah224 2024.07.10 10:41:39
@G. Nagy László: "Egyetlen valamirevaló elemző sem sorolja oda."
Melyik a "valamirevaló" elemző? Bayer Zsolt?
"Mindhárom esetben a nyugati elvtársak jóváhagyásával, de minimum fejük elfordítása mellett."
Ez zöldség, de most nem megyek bele a részletekbe, mert nincs kedvem történelemből kiselőadást tartani, elfogadom, hogy a fejedben így van. Ekkor viszont önellentmondásba kerülsz:
Ha "a nyugat" hagyja, hogy oroszország terrorizálja a szomszédait (pl 56-ban) => "a nyugat" köcsög
Ha "a nyugat" nem hagyja, hogy oroszország terrorizálja a szomszédait (pl most Ukrajnában) => "a nyugat" köcsög
Tud "a nyugat" olyat csinálni, ami szerinted jó?
"Te aki ott élsz, azt látod, hogy a németek változtak bármit is?"
Ez komoly kérdés? Szerintem még nem itt élve is nyilvánvaló, hogy a nácizmust elutasítják.
Tehát valami focimeccsen bénázott az orvoscsapat => mind a 80M német primitív fantáziátlan katona. QED.
Mondjuk ezek a legújabb G. Nagy-tételen nem is kéne meglepődnöm. A közel-keleti emberekről is ugyanígy gondolkodtok.
Még egy, ami lazán kapcsolódik. A szélsőjobb a vesztesek között erős. Nem véletlenül az AfD is keleten erős, ahol alig van migráns. A nyugati, jómódú részeken a középpártok tarolnak, illetve a legsikeresebb rétegnél a zöldek/FDP is népszerű. Ez nem csak a térképen látszik, nekem személyes tapasztalatom is, hogy a (hasonló anyagi helyzetű) barátaink, kollégáink zöld/FDP, esetleg CDU szavazók.
Fidesz ugyanez: mióta szélsőjobbos part lett, azóta nekik is az underclass alkotja a szavazóbázisát: g7.hu/adat/20240612/nincs-fideszes-tobbseg-ahol-a-lakossag-legalabb-60-szazaleka-erettsegizett/
Te így inkább kivétel vagy, hogy jómódú értelmiségiként a fideszre szavazol, meggyőződésből. Talán ezért is lett érdekes számomra a blogod. Ritkán lát ilyet az ember. A magyar barátaim, legalábbis akikkel szoktam erről beszélni, rühellik a fideszt.
wigotah224 2024.07.10 11:23:12
@G. Nagy László: "hiszen két ukrán megyéért simán kockáztatnak bármit"
Mi bármit? Az a pártízmilliárd dollár, amibe ez a nyugatnak kerül bőven megéri, hogy megfékezzék putyint. Vagy te szeretnél megint határos lenni oroszországgal?
Ez elvi kérdés is, hogy ne érje meg hódító háborúkat indítani, de van egy gyakorlati haszna is: A 80as években is milyen jó lett végül, hogy segítettek az afgánoknak és össze is omlott a szovjetunió. Persze nem ez volt az egyetlen oka, de jelentősen hozzájárult. Ha most elköltünk pártízmilliárd dollárt és cserébe oroszország szétesik és még kevésbé fogja tudni terrorizálni a szomszédait - lévén a mostani oroszország is kevésbé képes erre, mint anno a szu, akkor ez bőven megéri. De ha nem is esik szét csak lesz ott egy váltás egy normálisabb vezetésre, az is megéri.
    Gyakran előfordul, hogy egy teljesen politikamentes témájú beszélgetés során is előhúzom a BALOLDALI, avagy annak szélsőértékét jelentő KOMMUNISTA jelzőket. Ilyenkor a finnyások azonnal rám szólnak, hogy ne politizáljak, azonban muszáj helyretennem őket: szó sincs ilyesmiről. Ezeket a…..
wigotah224 2024.07.08 18:26:56
@GyMasa: "Jaja, ami előtte valahol a 20-24 körül mozgott."
Én 8 éve itt élek (pontosabban 9, de az első évben expat voltam és a cég intézte a lakást, rezsit), de sosem volt 20-24 cent. A legkorábbi, amire emlékszem, 28 cent volt, de az is már jó régen. 3 éve teljesen biztos, hogy hármassal kezdődött már a kwh centben kifejezett ára.
A Grundversorgung nálunk is 47 cent, de aki csalánnal veri a faszát, annak tényleg orbán meg a rezsicsökkentés való, ahol nem kell gondolkodni...
Milyen gázszámlám? Nincs is bevezetve itt gáz. Hőpumpa csinálja a melegvizet meg a fűtést. Szerintem váltsál korszerűbb házra, ha neked még gázszámla jön.
"Bocsi, de ő hírrdette ki a bezárásukat, Olaf csak EGYSZER hosszabbított 3 hónapot ezen!
Minden joga meglett volna, hogy azt mondja, hogy nincs semmiféle bezárás."
Ez nem ilyen egyszerű. Drága karbantartásokat kellett volna végrehajtani és fűtőelemet is rendelni. Ez nem csak annyi, hogy Olaf elrendeli, hogy mehet tovább.
"A szélerőmű a mi életünkben nem fog "orosz gáztól való függetlenedést" elérni, csak mondom."
Ilyet én nem is állítottam, olvasd el újra a mondatot.
"És, ebből a mondatból is látszik, hogy halvány fogalmad sincs róla, hogy működik egy villamosenergia rendszer, akár csak egy tartományi szinten"
Nem értetted, amit írtam. Én nem írtam, hogy a szélerőmű váltja ki teljesen az orosz gázt, vesszőt is raktam a két szó közé, fogod?
"Hogyha itt élsz, akkor hogy a faszba' nem tűnt fel 2022-ben, hogy MINDEN EGYES BOLTBAN TELJESEN ELTŰNT legalább fél évre mindenfajta étolaj, talán a literenként 12 EUR-ba kerülő prémium olivaolajon kívül, aztán, amikor megjelent, az addigi 69 cent helyettkb 5 EUR lett az ára???"
Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor vettem a 8 év alatt étolajat. Lehet pont akkor nem kellett. De hogy jön ez ide?
wigotah224 2024.07.08 18:59:01
@alöksz róz: Elektromos autót kizárólag olyanok szokták szidni, akiknek még sosem volt. Akinek van, az szeretni szokta. Mi is imádjuk a miénket!
wigotah224 2024.07.08 22:42:38
@Boldeone2: Nem néztem utána, de a 21 kwh/100 km szerintem autópályára vonatkozik, ezt vetetted össze a városi fogyasztásoddal, ergo nem korrekt az összehasonlítás. Városban egy BEV sokkal takarékosabb. Nekünk egy Polestar van és városban simán el lehet menni vele ilyen 15 kwh körül, 20 körüli értékek autópályázásnál jönnek. 32 centtel számolva 6 € körüli fogyasztás jön ki. A benzin fogalmam sincs, mennyibe kerül, évek óta nem vettem, de ha Magyarországon 6xx ft, akkor itt is lehet vagy 1,5 € legalább, tehát 4 literes vagy még kisebb fogyasztású benzines lenne ekvivalens vele.
De ez mind mindegy, mert a cég fizeti az áramot vagy a benzint. A megfontolás nálunk az volt, hogy a BEV-ekre komoly adókedvezmény jár, negyede az adó utána, mint egy ugyanolyan listaárú benzinesnek. Plusz tavalyig járt hozzá támogatás is, így adott büdzséből sokkal jobb autót lehetett venni, nem tudom van-e még ez, de amikor mi rendeltünk, akkor még volt.
Nekem az tetszik benne, hogy nem kell sosem benzinkútra menni, csak rádugom itthon vagy az irodánál a Wallboxra és kész. Csendes, a gyorsulása is kiváló. A BEV-bashingelők még a hatótávot szokták felhozni érvként, de 300-400 km-t ez is elmegy, aztán meg úgyis megállna az ember. Magyarországra pl két etappban megyünk, Ausztriában megállva egy éjszakára. Vagy leginkább Lufthansával :)