Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zenei hálózatok

54 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Romák, rap, hip-hop, helyi identitás, nyolcker, hatalom, gettó, populáris zene és kultúra sokféle kapcsolatával foglalkozik a Zenei Hálózatok Folyóirat legújabb száma, a 2016 02 EP. A teljes szám elérhető jelenleg ezen a linken, addig is az első szám olvasható a ZHF honlapján. A Roma hip-hop ZHF…..
Az MTA Zenetudományi Intézetében működő 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport három fontos populáris zenekutatói projektet is bemutat szeptemberben: az egyik az első magyar populáris zenei sajtó-bibliográfia, a másik egy friss kötet, a harmadik pedig egy kétnapos…..
Paizs Miklós (Korai Öröm, Sickratman) alkotói portréjával, a ZHF 001 óriás kislemezzel indul Magyarország és egyben a régió első tudományos folyóirata, ami kizárólag populáris zenével foglalkozik. A folyóirat online, ingyenes, független és köszönti leendő olvasóit,…..
"A The Clash szocialista lendülete sem ér semmit, ha a CBS rángatja zsinórjaikat. Arról nem is beszélve, hogy koncertjeik – köztük USA-kritikájukat meghazudtoló tengerentúli turnéjuk – akkori mértékkel nézve is sok pénzből szerveződtek, és sok pénzbe kerültek. Akárcsak a…..
A spanyolországi Gijónban nemrég rendezték meg a Zenei Hálózatok Egyesület nemzetközi anya- és ernyőszervezete, az IASPM globális konferenciáját, ahol három magyar kutató is részt vett: Barna Emília, Vályi Gábor és Vitos Botond. Az alábbiakban a Monash Universityn éppen a…..
Joey Ramone halálát követően csak úgy özönlött a sajtóból az utólagos elismerés. Az 1970-es évek meghatározó punk együttese, a The Ramones soha nem töltött meg stadionokat, és a slágerlistákat sem ostromolta. Épp ezért tűnhetett túlzásnak, amit Joey Ramone halála…..
"Életem egyik első, élesben átélt hardcore punk élménye nagyban meghatározta azokat az irányvonalakat, amelyek kicsivel később egy nagyobb horderejű kutatómunka vázává nőtték ki magukat. Egy vidéki nagyváros néhai – de már akkor sem túl frekventált – szórakozóhelyére…..
A honi punk hőskora mára igen sajátos emlékezeti erőtérbe került. Az elmúlt évtizedek alatt vékony és némiképp ironikus réteg rakódott az azóta zömmel lekonyult tarajakra, sörhabba fagyasztva, netán gusztusos Technokolpöttybe ragasztva a magyarországi punkról való…..
A Zenei Hálózatok Estek Második szezonjának ötödik, utolsó budapesti előadáspárján - November 29-én csütörtök este 7-től a Szimpla Kertben - Morcz Fruzsina a zenei menedzsment-készségek fejlesztéséről, Bodrogi András pedig a hazai digitális zenepiacról beszél. A zenei…..
A Zenei Hálózatok Estek második szezonjának negyedik alkalmán Kevin a Fine Cut Bodies-től a Sound designról, Sütő Márton pedig a zene, matematika és isten kapcsolatáról beszél majd. Sound Design – hangszobrászat és zene című előadásában Kevin a technológia szerepéről…..
VÁLTOZÁS: A Zenei Hálózatok Estek második szezonjának harmadik alkalmán Pléh Dániel beszél a legújabb digitalis zenei üzleti modellekről - Batta Barnabás előadása betegség miatt elmarad.   Új üzleti modellek a zenében: elkezdődött-e a jövő? Talán nincs még egy…..
A Zenei Hálózatok Estek második szezonjának második alkalmán Hubai Gergely beszél a kidobott filmzenék sorsáról, Vályi Gábor pedig a lemezgyűjtésről a digitális korban.  Hubai Gergely Szakadt zene című előadásának témája a kidobott filmzenék: olyan aláfestések,…..
A Zenei Hálózatok Estek második szezonjának első előadásán, November 1-jén Gerényi Gábor, az Index egyik alapítója beszél majd a legújabb zeneipari trendekről és a zene lehetőségeiről. Előadásának címe: Az ipar vége, a zene kezdete. Időpont: 2012. November 1.,…..
124 hazai könnyűzenei fesztivál közösségi média kezelését vizsgálta meg a Pannon Egyetem. A kutatás során többek között az is kiderült, hogy a fesztiválok nem megfelelő Facebook-kezeléséből adódóan – figyelem, nem elírás! – átlagosan 5214%-kal növelhető lenne a…..
A zeneipar későn vette észre, hogy ha az Y generáció a célcsoport, a marketingstratégiának is változnia kell. Miért lógatott fel a Coca Cola 50 méterre egy kolumbiai zenekart, és miért nem reklámozza deszkáscipőit a Nike Rihannával? Ha az ingyenesség a legjobb üzleti modell,…..
A zenehallgatás egyre inkább áttevődik az online felületekre, ahol azonban zenéért csak nagyon keveset, de leginkább semennyit sem hajladóak fizetni a fogyasztók – hangsúlyozták többen is a Brand&Music 2 konferencián. Az online zeneszolgáltatóknak új üzleti modellekre van…..
A könnyűzene üres, felszínes tömegtermék, ami művészi értéket nem képviselhet, cspán a nagy tömegek elbutítására alkalmas – Theodor W. Adornónak a múlt század közepén megfogalmazott, klasszikus és egyben hírhedt könnyűzene-kritikája ma is gyakran előkerül a populáris…..
Nagy örömmel jelentjük, hogy megjelent az EastBound folyóirat ugyancsak Zenei hálózatok-közeli legújabb száma, amely a közép-európai undergound zenei színterekkel foglalkozik, a magyar indie-től kezdve a cseh psytrance-en át egészen a lemezritkaságokat dohos pincékben levadászó…..
Sokan eljöttetek a Zenei hálózatok estek előadássorozatra személyesen, és sokan olvastátok a beszámolókat is, köszönjük mindenkinek, aki érdeklődött, és azoknak, akik önkéntes alapon segítettek abban, hogy megvalósulhasson a sorozat. Ősszel újra jövünk! A közönség…..
A művészettel mint olyannal kapcsolatos mítoszok egyik legfontosabbika az isteni ihlet, a megmagyarázhatatlan, utánozhatatlan inspiráció, és az ezzel rendelkező zseni ideája. Ignácz Ádám zeneesztéta a Zenei hálózatok estek utolsó előadásán ennek az elképzelésnek a zenei…..
Hogyan szabályozható a zenepiac a régi keretek és a CD állítólagos halála, a letöltések és a digitális streaming-szolgáltatások korában? Vajon mit hoz a zenészeknek az idén megszűnő Artisjus-monopóliummal létrejövő hazai jogkezelő-piac? Kitzinger Dávid, az Artisjus…..
Zenei hálózatok 2012.05.11 21:14:02
@urbanstream: Szia, hát pontos határt nyilván nehéz húzni. De a zenekarok esetében ezek gondolom az aránylag kicsi közönséghez szóló réteg- vagy underground előadók, a (jövőbeli) jogkezelőknél pedig a csak pár elóadóval és kevés alkalmazottat foglalkozó kis-és középvállalat méretűek.
Mit tud a popzene, amire a hivatalos zeneesztéták nem gondoltak? Megállja a helyét a klasszikus adornói popkultúra-kritika napjainkban? Kodaj Dániel filozófus a cultural studies, a zene és az esztétika viszonyát vizsgálta a Zenei hálózatok estek ötödik előadásán. Kodaj először…..
És miért nem játszik az MR2-Petőfi régi LGT számokat sem? Miért bírálták a pesti alterek a rádió új zenei kínálatát? Létezik kompromisszum az underground és a hallgatottság megőrzése között? És vajon a lány vagy a fiú választ zenét a kocsiban? Such György, a Magyar…..
A Google Translate egy igazán remek dolog. Színvonalasan fordítani ugyan nem tud a szerencsétlen, de a nyelvi bravúrjain, idióta megoldásain, vagy azon, hogyan beszél, nagyon jót lehet mulatni. Most viszont még egy ezeknél is sokkal szórakoztatóbb dologra bukkantunk, többek között a…..
Zenei hálózatok 2012.05.07 21:39:26
Ősi kérdés, hogy hogyan születik meg egy zenemű, az erre adott válaszok pedig folyamatosan változtak az idők során. A huszadik század zeneesztétikájában először a zenei ötlet, később pedig az inspiráció fogalma szorult háttérbe mint lehetséges magyarázó elv. De mi történik…..