Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mathae

40 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Húsvét vasárnap (bevezető helyett) A húsvét vasárnapot Edináéknál töltöttük Flóra és Josephine társaságában. Edina nyíregyházi, és körülbelül 15 éve házasodott össze agrármérnök férjével, Ahmaddal, akivel négy gyermekük van. Damaszkusz egyik elővárosában,…..
Mathae 2009.04.25 19:28:09
@Ja'far: A kolesz, ahol lakom a magiszteri képzésben résztvevő szíreknek és külföldieknek, továbbá államközi ösztöndíjasoknak van fenntartva, de némi rishwa igénybevételével bizonyára el lehet érni, hogy beköltözhess :) Amúgy sajna nem tudok olcsó szállást, Damaszkuszban még az olcsó szállodák is drágák, a keresztény negyed meg lassanként megtelik külföldiekkel. Ellenben, ha - amint gondolom - muszlim vagy, az Abú Núr környékén, Rukn ad-Dínben szeretettel várnak. Igaz, ott több törökkel meg malájjal fogsz találkozni, mint arabbal, de a ház- és szobabérlés olcsóbb, mint Báb Túmában.
Mathae 2009.05.03 20:08:52
@Piros31: Tessék csak, forrásmegjelöléssel nyugodtan - bár a képek közül csak a sajátjaim közléséhez járulhatok hozzá, a kolleginákéihoz nem. Amúgy Horváth Máté vagyok, hogy pontos legyen a hivatkozás.
Hamái levezetésKépek a szír reneszánszrólHamában a Kairó Hotelben, a városközpontban levő Orontész (al-A’ászi) tér közelében szálltunk meg. Jó szálloda, nem túl drága, és jó helyen is van. Másnap a közeli irodában megvettük a buszjegyet, aztán nekivágtunk Hamá…..
Ismét hétvége, és mindenki nagy megdöbbenésére ragyogó napsütés és meleg. Persze nem hittük, hogy komoly, ezért pénteken nem is mentünk sehova, de aztán nem bírtuk ki tovább. Gyöngyi passzív volt, nem akarta elhagyni Damaszkuszt, mi viszont Mátéval igen, úgyhogy egy közeli…..
Félelem és rettegés Halabijjában35 kép Halabijjáról és Rakkáról„Mit keresünk mi itt? Miért szálltunk le egyáltalán?” Hangzott el a kérdés másnap, miután a szerviz tovarobogott a kihalt úton a homályba, Rakka felé. Mindkét kérdés teljesen logikus volt, hiszen jól…..
Elöljáróban: nem sértődöm meg, ha kommenteznek az olvasók. (Ha nem, akkor sem, de rosszul esik.)Petra, Holt-tenger, Vádi r-Rúm – helyett Az amúgy látatlanba tervezett jordániai utazás időpontját szerda délutánra tűztük ki, de a hét elején újabb jelentkező akadt az…..
Most rövidebbre fogom, részint a látnivalók kevesebb volta miatt, részint mert a tájról nem tudok többet és jobbat és szebben... Képek majd utólag lesznek insallah. Másnap, bár korán felkeltem, nem tudtam magam rászánni a gyors indulásra, csak miután Balázsékkal elköltöttem…..
Megjött a tavasz. Nappal már elég a póló, esténként még elkél egy vékonyabb pulóver. A kollégiumban ezt a jelenséget nem vették észre, ezért még mindig fűtenek – esténként mintha szaunába érkezne az ember… ellenben újabban ritkán van meleg víz, vagy ha van is,…..
A damaszkuszi úton... Töltelék 2009.03.30 18:05:03
Pénteken esett egész Szíriában, szombaton Damaszkuszban sütött a nap, de orkán erejű szélvihar tombolt. (Azóta a szél elmúlt, és süt a nap.) Következmény: utazás kilőve. [Káromkodást tessék elképzelni, sokat, változatosat és szívből jövőt.] Helyette hosszú alvások,…..
Ez egy hosszú bejegyzés, sok képpel. A képek ezért két adagban kerültek fel. Íme az első.Hajnal Az éjszaka elképzelhetetlenül hideg volt, még két pokróc alatt is többször felébredtem rá a hajnali óracsörgések előtt – a lányoknak meg egy-eggyel kellett beérniük,…..
A damaszkuszi úton... Palmyra I. 2009.03.22 17:47:00
Csütörtökön a Tanárok Ünnepére való tekintettel szünetet kaptunk, és a háromnapos hétvégét természetesen utazással szándékoztuk tölteni. Az időjárás-jelentések zömmel – néhányat kivéve – napos időt jósoltak a hétvégére, így reménykedve indultunk keletre,…..
Mathae 2009.03.24 16:17:51
@Ja'far: Május közepéig vagyok Szíriában. (In sá'a lláh.)
A képeket most a végére teszem, a szöveg után tessék megnézni őket. A törölközőm elvitelét még este jeleztem a recepción, ahol azt mondták, hogy a mosodából reggel hozzák vissza – nyolc-kilenc tájt. Így hát nyolckor keltünk, és kilencre készültünk össze.…..
Mathae 2009.03.18 18:09:20
@Ja'far: Az Abú Núrt nem lehet nem ismerni, ha Damaszkuszban tanul az ember nyelvet. De osztálytársak biztosan nem leszünk - mire a következő kurzus indulna, már nem leszek itt... a magyar nyelvű szíriai útikönyveket pedig inkább hanyagold, ha van más választásod - akkor már inkább egy Lonely Planet, vagy még inkább Burns-féle Monuments of Syria.
KéptárMúlt hétvégén az egyértelműen naposnak mondott időjárásra való tekintettel egynapos kirándulást tettünk, mégpedig szombaton. Ennek az volt az oka, hogy a lányok egyike – diszkrécióból nem mondom meg, hogy Flóra – ismét összeszedett valami emésztési zavart,…..
Nem véletlenül ugyanaz a cím, mint az előbb: ugyanezt tudom elmondani. A tré idő miatt lemondtam Jordániát, és miután Zsolt is, a lányok úgy döntöttek, hogy Libanonba mennek egy napra. (Hat hónapon belül el kell hagynod az országot, és Flóra meg Gyöngyi még nem volt…..
A damaszkuszi úton... Jelentkezés 2009.02.23 18:24:12
Még tél van. Nem annyira, mint odahaza, de ocsmány idő van... borult, itteni viszonylatban sokat és sokszor esik. Az embernek a vécére sincs kedve kimenni, nemhogy utazni... Ebből fakadóan a múlt hétvégén sem Jordániába, sem Palmyrába nem mentünk. (Igaz, a tervezett csapat fele…..
Rég írtam, mennyiséggel kompenzálom. Felvezető kör Szíria déli részén három kicsiny, észak-déli irányban elnyújtott tartomány található: a részben zsidók által megszállt, részben általuk lerombolt és mementónak úgy hagyott Kunajtira, illetve Daraa és Szuvejda.…..
Mathae 2009.02.20 16:00:47
@umm: Kedves Elsőszülő és enadam! Szerintem is jó olvasni a bejegyzéseimet, fantasztikus a stílusom... Ez tény... Egyébiránt tényleg nem dob hátast az ember a romoktól maguktól, de maga a közeg annyira kellemes és barátságos, hogy bele lehet szeretni a vidékbe :) A drúzok pedig nem tűnnek lehangoltnak, sőt ;)

M.
A damaszkuszi úton... +1 2009.02.08 19:21:41
Igazából nem érdemelne külön bejegyzést, de jobban elkülönül: Azóta semmi különös nem történt az egyik kuvaiti ösztöndíjas megjelenését leszámítva, akivel jóban vagyunk. Nincs szobatársam, a vécében pedig egy elmés módszerrel egy amúgy nyithatatlan ajtajú toalettet…..
Az előző bejegyzés némileg csúsztat, ugyanis időközben – mint azt a kedves olvasók jelentős része tudja – hazamentem. December 23-án este még megszemléltem a damaszkuszi keresztények karácsonyi őrjöngését – állítólag 3000 Mikulásnak öltözött kiscserkész a…..
 Akkor egy kicsit arról is, hogy hogyan töltöttem a Szilvesztert. Meglepően jól. Úgy indult, hogy csak Gyöngyivel kettesben töltjük, megisszuk a maradék Unicumot és pálinkát, (meg az araqot, amit Máté volt szíves itt hagyni nekünk), majd kimegyünk az utcára megnézni mi a…..
Szíriai Móka Karácsony 2008.12.27 17:31:47
Hát ezen is túl lennénk - kibírtam az első nem otthon töltött Karácsonyomat. Végül is egész jól elvoltunk, de azért meglehetősen rossz volt nem otthon lenni. Mindegy, most már túl vagyok rajta. Már csak a Húsvét lesz durva, akkor még a sonkát is nélkülöznünk kell majd. :)…..
Boldog Karácsonyt visszamenőleg, és Boldog Újévet előremenőleg mindenkinek.(Azóta semmi érdekes nem történt.)MathaeBudapest, 2008. december 27...
Képek, hogy élvezetesebb legyen az olvasmány Mint említettem, a múlt hét szünet volt. Időnk tehát annyi volt, mint a tenger – csütörtök délutántól a következő szombat estig –, kedvünk jóval kevésbé, tekintve, hogy hideg van, ráadásul túl korán sötétedik…..
Vonatkozó képanyag  A harmadik napra már a Szaladin-várból hazajövet megvettük a buszjegyet, így hosszabb útra nem volt módunk. Elmentünk hát először Dzsablába, majd Kardáhába, végül a Lattakiai Nemzeti Múzeumba. A harminc kilométerrel délebbre eső Dzsabláról a…..
(A szemfülesek az előző bejegyzés végéről megközelíthetik az ugariti-tengerparti képeket.) Képek a várról és környékéről (ötven darab, mert nem bírtam magammal) Elégedetlenek lévén a szállónkkal, nem egyből hazamentünk, hanem körülnéztünk hotelfronton. Két…..