Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MNM KK MTM Mátra Múzeuma, Gyöngyös

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  „Itt van az ősz, itt van ujra,”   Szöveg és fotók: Kiss Ádám 2024.10.10.   Petőfi Sándor versének első sora talán mindenki számára ismerősen cseng, s eme bejegyzés írásakor aktualitását is éli. Noha most éppen csapadékosak a napok, a szeptember és október elhozza a vénasszonyok nyarát,…..
Manapság már a csapból is a rovarbarát kert, rovarhotel, “leánykori nevén” darázsgarázs, és méhlegelő szavak folynak, és milyen jól teszik…. Szöveg: Kiss Ádám 2024.08.14.   Azonban 21 évvel ezelőtt, ezekkel a kifejezésekkel idehaza még nem nagyon lehetett találkozni. Viszont ettől…..
  A címben szereplő figyelemfelhívó felirattal alkalmanként erdeinkben találkozhatunk. Sajnos az általános klímaváltozás negatív hatásait észlelve, elszenvedve azt kell mondanom, a figyelmeztetés már nem az egyes embernek szól. Szól a dubai Burdzs Kalifa és Rio de Janeiro faveláinak lakóin át…..
  A holokauszt 80. évfordulója kapcsán, még április közepén rendezte meg a múzeum azt az emlékkiállítást, amely a napokban zárul.  Kép és szöveg: Jónás Ágnes 2024. június 21.   A holokauszt 80. évfordulója kapcsán, még április közepén rendezte meg a múzeum azt az emlékkiállítást, amely a…..
Blogsorozat első bejegyzése patkányokról és azok hétköznapjairól.   Szöveg: Ballók ZsuzsannaKép, videó: MTM Mátra Múzeuma 2024.05.21.   A gyöngyösi Mátra Múzeumban élnek patkányok. Elsőre nem hangzik ez jól, de valójában teljesen szelíd, „hobbi patkányok” -ról van szó. Származásukat tekintve…..
Széchenyi Zsigmond neve halála után több mint fél évszázaddal sem ismeretlen, generációk nőttek fel hazai vadászélményeit, külföldi expedícióit bemutató, könyvein. Szöveg: Magyar Balázs Képek: Magyar Természettudományi Múzeum, MTM Mátra Múzeuma 2024.05.17. Széchenyi Zsigmond az egyik…..
Az év ősmaradványa 2024-ben a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius). Hazánk leghíresebb mamutja, Brúnó, az MTM Mátra Múzeumában fogadja látogatóit. Szöveg: Fodor Rozália Fotók: Kiss Balázs   Mára már hagyománnyá vált, hogy a természetvédelemmel vagy egy-egy élőlénycsoporttal foglalkozó…..
  2022-ben olyan leletekre sikerült szert tennie az MTM Mátra Múzeumának, amelyek rendkívül ritkák a hazai karbon korú (310-305 millió éves) képződményekben. Megmutatjuk az egyiket.   Szöveg: Fodor RozáliaFotók: Magyar Balázs, Dr. Dávid Árpád 2023.01.20.  Ebben az évben új blogsorozatot…..
Százhetven millió évvel ezelőtt a világóceánokat furcsa, felcsavarodott házú, mára kihalt élőlények uralták. Szöveg: Fodor Rozália 2023.04.04.   A hónap ősmaradványa Létezik egy kőzettípus, mely különleges színe és mintázata miatt évszázadok óta kedvelt díszítőkő Európa-szerte. Általában…..
A kiállítás az MTM Mátra Múzeumában (Gyöngyös, Orczy-kastély) 2023. március 11-én nyílt és 2023. szeptember 28-ig volt látogatható. Szöveg és képek: Kovács Tibor 2023.03.29. A kiállítás az MTM Mátra Múzeumában (Gyöngyös, Orczy-kastély) 2023. március 11-én nyílt és 2023. szeptember 28-ig…..
Korallzátonyok már 310 millió évvel ezelőtt is léteztek. Megmutatjuk, hogy néztek ki.   Szöveg: Fodor RozáliaFotók: Dr. Dávid Árpád, Fodor Rozália 2023.03.08. A Bükk északnyugati peremén, Nagyvisnyótól DK-re különleges földtani képződmény bújik meg a bükkfák tövében. Egymástól alig pár száz…..
  Az Ilona vízeséshez menet az őszi természet szépségeiben gyönyörködő túrázók nem is sejtik, hogy milyen veszélyeket rejteget ez az erdei út.   Szöveg: Kovács Tibor, Babocsay Gergelyfotók: Kovács Tibor 2023.01.10.  2022 novemberének első szombatján a mátrai Csatorna-patak völgyének felső…..
A foltos szalamandrák életében is a legfontosabb esemény az utódok létrehozása, a közösség folytonosságának fenntartása. Ennek egyik eleme a véletlenül megtalált, és alább bemutatott közös szülőnap.   Szöveg, fotók, videók: Kovács Tibor, Babocsay Gergely kiegészítéseivel 2022.08.29. Idén…..
Hazánkban az első fajokat védetté nyilvánító jogszabály 1901-ben született (132 madár és 30 emlős szerepel benne). A Rosalia alpina, magyar nevén havasi cincér 1982 óta védett, a listára elsőként felkerülő 148 rovarfaj egyike! Ennek ellenére még ma sem tudjuk sem őt, sem élőhelyeit…..
A Föld állatföldrajzi régióinak evolúciós egyediségét vizsgálva a gerinces fajok adatai alapján az a nem meglepő eredmény igazolódott, hogy Ausztrália a legegyedibb régió. A rovarvilág szitakötőit tekintve az eredmény nagyon hasonló. Az alábbiakban az ausztrál szitakötő-faunát és néhány kiemelt…..
A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén láthatja utoljára a közönség a Mátra Múzeum Megszólaló sírvilág című időszaki kiállítását az Orczy-kastélyban. Mivel március 15-én ingyen látogatható a múzeum, jó alkalom ez azoknak, akik eddig elmulasztották felkeresni ezt a ritka – és ki tudja, valaha látható-e…..
Ha általánosságban a lepkékre gondolunk, akkor óhatatlanul is a repkedő "ékkövek" jutnak eszünkbe. Nem is gondolnánk, hogy ők is bemerészkednek a vizekbe   Szöveg: Kiss Ádám 2024.04.02. A lepkék (Lepidoptera) rendje a rovarok (Insecta) osztályán belül a második legnépesebb csoport a kb. 165…..