Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vigike

3 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A belföldi vasúti menetrend aktuális változásairól társblogunk részletesen is írt. Apróbb módosítások vannak csak (e sorok szerzőjének szinte csak a pápai gyorsok utolsó maradékának szomorú eltűnése keltette fel a figyelmét), az igazán izgalmas dolgok, mint a Gödöllő környéki teljes kizárás, a pécsi…..
Eddig tartott a nagy lendület, azaz még 10 hónapig sem. A mindenható ma bejelentette Pesten, hogy a gonosz repülőtér mocskosan magas árai miatt eltakarítják a flotta nagy részét és rendesen szétbarmolják a menetrendet. Azt, hogy ez mennyire rossz lesz a BA-nak pár számadattal…..
Minden, ami Közgáz ... vajon mi? 2011.09.22 10:03:13
Az vajon mi (szigorúan közgazdasági értelemben), hogy azt mondja egy oktatási intézmény (egy másik), hogy oktass nála heti pár órát - folyamatos teljesítés -, amit ő majd a félév végén fog kifizetni? Pontosabban a szorgalmi időszak után az oktatást, a vizsgaidőszak után a…..
vigike 2011.09.23 10:33:40
vigike 2011.09.23 12:22:54
@kozgaztanar: Amennyiben állami egyetemről van szó, az mindenhol így működik, és valószínű cash flow okai vannak... Vannak olyan egyetemek, ahol belsős oktatónak féléves, egyéves csúszással fizetnek extra pénzeket. Van másik egyetem, ahol szintén úgy megy külsősnek a kifizetés, ahogyan te mondtad.
Vicces, ha kormányzati gazdaságpolitikai elképzeléssé válik, amit az ember (közgáztanár) kiposztol. Úgy egy év késéssel, de szinte szó szerint.A Népszabadság írja (a'la Hoffmann Rózsa): "Ha az állam milliókkal támogat egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom…..
vigike 2011.09.05 15:19:15
Az ötlet így, ilyen formában nem értelmezhető. lásd még az MTA elnök reakciója:
mandiner.hu/cikk/20110905_palinkas_szerint_rossz_hoffmann_otlete
Valami hasonló egyébként működik, ha jól tudom, a focistáknál, hogy a nevelő egyesület x ideig kap pénzt volt játékosai átigazolásai után. Az ötlet tehát jó, csak némileg specifikálnia kéne... Illetve a Pálinkás által felvázolt diákelvándorlás is problémás lehet. Én sokkal inkább pártolnám a kollektív tandíjat utólagos visszafizetéssel (ala Anglia), és hiányszakmákban tandíjmentességgel.
Minden, ami Közgáz Konzultáció 2011.05.18 15:44:00
Van kérdésük?... (csend)Órai feladatokkal kapcsolatban, előadáson elhangzottakkal kapcsolatban, tankönyvvel kapcsolatban...?... (csend)Nos?... (csend)Akkor viszlát!  ..
vigike 2011.05.18 22:38:58
Nem feltétlenül rajongok az OTP-ért, mint cégért. Ügyfélként volt alkalmam "rossz" tapasztalatokat szerezni: lassú és drága. Nagyjából ez a véleményem.De.Most azt kell, mondanom, hogy olyat láttam tőlük, ami tetszett. Sőt. Példa értékűnek tartom! Az OTP Bank…..
Az állam szabályozó tevékenysége, bár számos esetben szükségszerű, megkerülhetetlen, sőt, egyenesen elengedhetetlen az adott piac hatékony működéséhez (javítja a piaci hatékonyságot), mégis nagyon-nagyon nehéz (értsd politikailag terhelt) és olykor borzasztó ellentmondásos…..
A Fidesz már 2006-ban is és most is azt képviseli, hogy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács legyen, melynek nincs bürokráciája – fejtette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn a Magyar Televízió Ma…..
Ma reggel, az első órám előtt, egy felsőbbéves diák azzal állított meg a folyosón, hogy egy fontos dolgot szeretne kérdezni tőlem. Persze csak röviden. Kérdése a következő volt: Egy barátom szerint a Fidesz a magánnyugdíjpénztárak után, majd a magánvagyonokat is…..
vigike 2010.12.08 12:40:32
@kozgaztanar: szerintem ez ennyire nem egyszerű. Az én számlám, az én megtakarításom. Az én követelésem. Én válok jogosulttá a jövőben ez alapján valamilyen járadékra. Ha meghalok, valaki örökli. Szerintem absz. nem egyértelmű, hogy ez nem tulajdon. És ha még el is fogadom, hogy nem az enyém, akkor az a pénz a nyugdíjpénztár tulajdona, ami pedig részben az én tulajdonom is volt (egyesület, akármi). És ezt az állam átteszi a zsebébe. Szerintem ez burkolt államosítás.
Szalay-Berzeviczy Attila cikke az index.hu-n olvasható, Jobban szeretjük a miniszterelnököt, mint a saját pénzünket? címmel. A szerző a BÉT (Budapesti Értéktőzsde) volt elnöke, így azt hihetnénk, hogy tudja mit beszél. Sajnos nem. Nem tudja. Vagyis lehet, hogy tudja, de az még…..
Minden, ami Közgáz A világ fele 2010.09.23 10:32:00
A fél világ harcban áll az államadóssággal - írja az index.hu. (Mondtam már, hogy mennyire idegesítő néha az indexen elburjánzott bulvár jellegű címadási metódus? Szerintem mondtam már. Ez most nem olyan vészes, bár ettől a "harcban áll" frázistól feláll a hátamon…..
Minden, ami Közgáz Kollégák 2010.09.21 14:52:00
Kollégák vannak nekem számosan, pláne, ha nem csak azokat számolom, akikkel tantárgyilag járunk egy cipőben, hanem intézetileg, vagy még tágabban intézményileg. Mert hogy ő is itt tanít, ebben az intézményben, ahol én. Mert már miért ne lenne kolléga, aki ugyan más tárgyat…..
Magyarország legelső kutatóintézete a Magyar Királyi Földtani Intézet volt. Ferenc József császár és király alapította 1869-ben, a mezőgazdasági miniszter felterjesztésére — akkor, amikor hazánk határa még a Kárpátok gerincein húzódott, valahogy mindenki egészen…..
vigike 2010.08.30 23:10:44
@Pásztörperc: liszaboni stratégia: www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1431
2010-re 3%-os K+F ráfordítás.

Liszaboni szerződés: alapszerződés, tudásom szerint nincs benne szó róla a K+F-ről.
euvonal.hu/index.php?op=alkotmany&id=30
Minden, ami Közgáz Egy könyv 2010.07.26 10:06:00
Megint egy könyv, amit meg kéne venni... Jaj, de szeretnék olyan helyen dolgozni, ahol van pénz/paripa/fegyver, valamint szándék (és tanszéki könyvtár) a friss szakirodalom beszerzését illetően. Mert az van, hogy saját zsebből nem tudok havi 20-30 ezer forintot kifizetni…..
vigike 2010.07.30 10:48:35
@kozgaztanar: emlékszel a nevemre, nem? :) Helyettesítsd be! :)
Gazdasági döntéseinket különböző információk feldolgozása nyomán hozzuk. Az információk közül a legfontosabb az ár információ, ami persze általában értendő - nem az árcetlin szereplő kis szám csupán, hiszen, amikor arra a kérdésre válaszolunk, hogy komám, mennyibe is…..
Sound nem volt. Viszont balatoni strand, na az volt! Ezért a késői poszt. Gyerekkorom a Balaton mellett telt, a busz fél óra alatt Lellén volt, igaz csak naponta háromszor ment oda-vissza, de azért úgy is jó volt. (Lám, van ami nem változik: a busz manapság is háromszor fordul.)…..
Minden, ami Közgáz Szakszervezet 2010.07.01 09:43:00
És picsogás. Lehetne a cím, de valahogy nem akartam a címbe ilyet leírni. Mert nem. Jó lenne egy vita a szakszervezetek szerepéről... (mármint itt, a közgázblogon) A közgazdászok egy része egyébként nem nagyon komálja őket, mert a munkapiac rugalmatlanságának okozóit látja…..
vigike 2010.07.05 15:13:19
@kozgaztanar: szerintem egy laza kerettörvénynél többre van szükség, más kérdés, hogy kell-e ilyen fullos bértábla. De.
Pl képzeljük el, hogy egy új közalkalmazotti törvény pl azt mondja, hogy az önkormányzat dönti el, mekkora bért fizet a tanárnak az iskolában és az orvosnak a rendelőben.
Aztán azt látjuk, hogy mondjuk Borsodban fele akkora lesz a tanár fizetése, mint mondjuk Győrben. Csupán azért, mert mondjuk a győri önkorinak magasabb az iparűzési adó bevétele. Emiatt a jobb tanár megy Győrbe, és újratermelődik a társadalmi különbség. Persze ez már most is megvan, sőt, a béren kívüli juttatásokban már most is van verseny iskolák között. Jó ez? Nyilván van pro és kontra.
Az egyetemek esetén nyilván jó lenne egy rugalmasabb szabályozás, bár itt is jó azért, pl az én esetemben, hogy látom, az előmenetellel hogyan érek el majdan magasabb bért (az megint más kérdés, hogy össze kell-e ezt vetni egy tűzoltóval).
Politikát nem kell belekeverni, de attól még ez az új szabályozás (kirúgás és végkielégítés) felháborító. Sőt! A végkielégítés bérnek számít, tehát abból kéne tb-t is fizetni. Mi van, ha az adó után maradt 2%-ból az nem jön ki? még én fizetek, ha kirúgnak?
A monopolisztikus verseny egy piactípus (piaci forma), amit a hallgatók előszeretettel kevernek össze a monopólium piaci formával. Gondolom azért keverik, mert csökkentett agyi funkcióban tanulnak és olyan árnyalatnyi különbségek, mint a -isztikus (a monopol után), valamint a verseny…..
vigike 2010.06.24 16:49:03
@kozgaztanar: aha. Mondjuk én is kábé így gondoltam valahogy. Tehát ha jól értem a monopolisztikus verseny abban különbözik a monopolisztikustól, hogy utóbbinál árelfogadóak a vállalatok? Amit linkeltél ppt-ben viszont a pepsi - cocacola piac is monopolisztikus versenynek tekintett, holott az nem az biztosan.
Minden, ami Közgáz Mai vizsga - 4 2010.06.24 09:49:00
Igazából tegnapi, csak tegnap nem volt kedvem vizsgás sztorit írni. Íme az egyik tegnapi beugró sor (naná, hogy két sor van mindig), hogy lássa a nép, hogy milyen nehéz teszten vérzik el az ifjúság kb. fele-harmada. 1. Ha a jegybank államkötvényt vásárol, akkor a…..
vigike 2010.06.24 16:45:07
@kozgaztanar: én se látom, pedig tök jót írtam :)

A heteshez szóltam hozzá, hogy szerintem az a kérdés nem tökéletes.
Mert.
1. Exportérték, vagy exportvolumen a kérdés? Bár ez a kisebbik gond.
2. A nagyobbik, hogy abszolút nem lehetünk biztosak az export csökkenésében, mert az függ a kereslet rugalmasságától. Tehát, ha volumen csökken is, de az sem biztos, attól még az érték akár nőhet is.
ugye a jó öreg Marshall Lerner feltétel (pontosabban egy része). De csak kötözködöm :)
A hatos meg gonosz :)
Minden, ami Közgáz Mai vizsga - 3 2010.06.17 15:14:00
Holnap rápihenünk (nem lesz vizsga) és amúgy sincs semmi hűde ilyen vagy olyan sztori.Egy dolog tetszett, mégpedig az, hogy egy hallgató rájött, hogy nem iratja be magának automatikusan az elégtelent azzal a szöveggel, hogy majd jön az UV-ra, hanem megpróbálja, mert LEHET, hogy olyan…..
vigike 2010.06.22 01:27:31
@barracud4: eztet hítták az én időmben állampolgári ismereteknek, amit mindenki szívesen kihagyott, viszont az ellenőrzőben még történelem és állampolgári ismeretek volt írva. Egyébként, mikor kint voltam Németországban, ott volt a gimiben Sozialkunde (kvázi állampolgári ismeretek volt, a német alkotmányt olvasgattuk, minden diák megkapta egy példányát).

Állam: nem is olyan egyszerű, mint azt gondoljuk, az állam fogalma absz nem egyértelmű, és szerintem ráadásul még változik is, mely tudomány mit ért alatta. Bár valószínűleg a te esetedben nem az a probléma, hogy annyi helyről annyit hallottak volna róla, hogy nem tudják hová tenni a közgazdaságtan állam fogalmát. Erről egyébként írhatnál posztot, mert nagyon érdekes. A szigorúan vett közgazdaságtanban, mi az állam? Az a bizonyos G, szerintem már itt is beleütközünk fogalmi problémákba
vigike 2010.06.22 13:31:07
@kozgaztanar: én nem egészen erre gondoltam, mert amit te írsz, az már alapvetően gazdaságpolitika. Amire én gondolok, hogy az a bizonyos G a makromodellekben, az a G ugyanúgy egy gazdasági szereplő, mint egy vállalat, vagy egy fogyasztó, és bár a magán beruházásoktól, vagy megtakarításoktól elkülönítjük, azonban ennek igazából semmilyen jelentősége nincsen. Az állam egy zárt doboz, sőt, alapvetően még csak olyan dolgokkal sem foglalkoznak (a hangsúlyozottan alap) makromodellek, mint az állam preferenciái, döntési motivációi. Ez csak azért érdekes, mert a többi szereplő viselkedését az alapoktól felépítve magyarázza a közgazdaságtan, a homo oeconomicusból kiindulva. Az államét meg nem. Azzal csak polgazdos, a közgazdaságtanból és politikatudományból néhány évtizede kifejlődött tudományágak foglalkoznak. A probléma ezzel az, hogy ha ezeket a felfedezéseket beépítenénk a mainstream közgázba, lehet más eredményeket kapnánk.
vigike 2010.06.22 17:00:01
@kozgaztanar: Igen. És akkor ki áz állam? Azt mondod a makro kurzuson, hogy akkor a G megnő. Sőt, azt mondod, az állam beavatkozik a gazdaságba. Ki növeli, hogyan? Miért? Ki az a G? Orbán Viktor? Simor András? Ki avatkozik be? Szerintem ez abszolút nem triviális kérdés, és szerintem abszolút érthető, ha a hallgatónak katyvasz van a fejében erről.
a leépítéstől? Kérdezi címében a cikk az fn.hu-n. Érdemes elolvasni, főleg főnökök és/vagy HR-esek figyelmébe ajánlom.A leépítésektől való félelem miatt a dolgozók teljesítménye általában csökken: a legtöbben a stresszes helyzet miatt nem tudnak a munkájukra…..
vigike 2010.06.22 01:30:06
@mig8: ez itt a reklám helye!

BCE nemzetközi gazdaság és gazdálkodás! :)
www.uni-corvinus.hu/index.php?id=19505