Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Plantbased Dogmom Professor

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Illetve legalábbis a mieink. Mert arról már volt itt többször is szó, hogy én miket eszem a növényi alapú étkezét követve, de most nézzük mi a helyzet az ebzetekkel. Szeretnék mindenkit már az elején megnyugtatni, hogy nekik azért nem kell kizárólag növényekkel táplálkozniuk :) De azért persze…..
...röviden szólva ugyancsak nehéz. Tisztelet persze a kivételnek, és ebben a posztban inkább ezekre a kivételekre fogok koncentrálni. De nem lehet elmenni szó nélkül a nagy átlag mellett, vagy én legalábbis nem tudok. Merthogy mégiscsak 2024-et írunk, és szerintem egyre több ember követ ilyen-olyan…..
Múlt szombaton Kelenföldön, a Bikás Parkban jártunk, ahol a Jónás Craft Beer&Food adott otthont a Sütit vagy simit. Tavaszi kutyulás és adomémnygyűjtés nevű programnak – ami remek szórakozást kínált (és adott is) minden négy – és kétlábúnak. És mindez a Kutyaovi Állatvédő Egyesület…..
Jó rég nem voltunk már Lengyelországban, ami ugye főleg nekem eléggé hiányzott már (szakmai ártalom), sőt volt egy időszak, amikor kiderült, hogy a kutyapanziózás már nem az igazi, amikor azt hittem, lehet, hogy én már soha többet nem is fogok eljutni oda. De aztán szerencsére nem így lett :) Már…..
Mert bizony már ilyen is van, kutyáinkat nem csak sétával, futással, szaladgálással tarthatjuk fitten és egészségesen, hanem célzott tornával is :) Az már biztos sokaknak feltűnt a képeken, hogy Kasmírunk elég furcsa (bár ez nem egyedi eset) testalkattal jött világra – nem is tudjuk, honnan…..
És akkor te mit eszel? Nem nagyon nehéz? Nem nagyon bonyolult vagy drága? Nem unalmas? Csak néhány kérdés, ami a vegánsággal vagy növényi étrenddel kapcsolatban gyakran felmerül, és amikkel én is rendszeresen találkozom. Pedig hál’Istennek se nem nehéz, se nem bonyolult, se nem unalmas, se nem…..
Ma reggel végre ismét a Kutyaovi Állatvédő Egyesületnél indíthattam a napot – egész héten vártam már erre, de nem jutottam el, annyira sok volt a munkám, és olyankor is, amikor egyébként nem szoktam dolgozni (nálam ez ugye bizonyos határok között elég rugalmas). Mindig várom ezeket az alkalmakat,…..
Na de nem volt ez mindig így. Ahogy már egy korábbi posztban írtam, jó pár évig panziózott a kutya/panzióztak a kutyák, amíg mi elutaztunk. És bárhol jártunk, álmélkodva-vágyakozva-irigykedve néztük azokat, akik a kutyusaikkal nyaralnak, és azt gondoltuk, nekünk ez nem menne. Aztán tavaly mégis…..
...van néhány jó ötletem, merthogy egészen kiváló lengyel sorozatokra lehet bukkanni a nagy streaming szolgáltatók kínálatában. Persze van egy csomó más kelet-európai is, de itt most kifejezetten a lengyelekre térnék ki (szakmai ártalom). Nem tudom, kinek hogy van, és mi mindent érzékel már az…..
Elég gyakran találom szemben magam a címben szereplő kérdéssel. A rövid válasz az, hogy igen, van, vagy teremtek magamnak, de ebben a posztban ezt azért egy kicsit alaposabban szeretném körbejárni. És mindjárt az elején azt leszögezni, hogy nehogy bárki azt higgye, ez mindig ilyen magától értetődő…..
Ez most nem lesz hosszú poszt, vagyis nem lesz benne sok a szöveg, beszéljenek helyettem a képek :) Arról már írtam korábban, hogy több mint öt éve járok rendszeresen a Kutyaovi Állatvédő Egyesülethez, ahol heti 1-2-3 alkalommal sétálok, futok a kutyusokkal, és persze jóóóól meg is dögönyözöm őket.…..
Legalábbis szerintünk. Mert nyilván ez sem szentírás, csak a mi receptünk, ami a mi kutyusainnkal működik. Most már. Bár valószínűleg kezdettől fogva működött volna, csak velünk, kétlábúakkal volt baj, mi voltunk kishitűek. Mindenesetre sajnos hosszú évekig itthon hagytuk a kutyát/kutyákat, ha…..
A munkám/szakmám okán temérdek lengyel irodalmat olvasok, és tudnék is ezekről nagyjából végtelenítve írni (sőt, bizonyára fogok is), éppen ezért egy ideje figyelek arra, hogy más is a kezembe kerüljön. És nem feltétlenül csak úgy nevezett „magas irodalom” kategóriájából – bár nagyon utálom ezt a…..
Ugyancsak meglepődne a 15-20-25 éves énem, ha látná most ezt a negyven pluszost. Hogy miért? Mert bizony annak a gyereknek, tininek, fiatal felnőttnek nem sok, sőt semmi köze nem volt a rendszeres mozgáshoz, a sporthoz, az erőnléthez, az állóképességhez, az egészséges életmódhoz (ami tudom, elég…..
Önkéntesség, önkénteskedés – ha ezeket a szavakat halljuk könnyen társíthatjuk őket valamiféle lemondással, önfeláldozással, és máris nem is érzünk valami sok kedvet az ilyesmihez. De ez koránt sincs feltétlenül így! Nekem sosem volt eltervezett célom, tervem, hogy én majd akkor önkéteskedem, és…..
Ti cicások vagytok vagy kutyások? Én világ életemben, de legalábbis vagy harminc évig meg voltam róla győződve, hogy cicás vagyok. Olyannyira, hogy gyerekként (sőt, később nem annyira gyerekként is) konkrétan féltem a kutyáktól, és kicsi koromtól kezdve mindig cicám/cicánk volt. El sem tudtam…..
Németh Orsolya vagyok, lengyel szakos bölcsész, irodalmár, fordító, kutató – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Lengyel Tanszékén dolgozom, és műfordító is vagyok. Ez a hivatalos része :) Azonban egy ideje rájöttem, hogy sokkal több is vagyok ennél (nyilván mindannyian többek vagyunk a munkánknál,…..