Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gargoyle

0 bejegyzést írt és 7533 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Caveat:   "Nem vagyok politikafilozófus. Nem vagyok politikafilozófus. Nem vagyok politikafilozófus."      Ez a poszt nem a Nagytutiról szól. Mivel, you know the drill, nem vagyok politikafilozófus.  Bevallom, az volt a tervem, hogy Lánczi András: Political Realism and Wisdom című opus…..
gargoyle 2020.07.13 12:04:43
ebben tökéletesen igazad van, hogy fogalmam sincs, hogy mit beszélek kanti etikáról, de abban biztos vagyok hogy a reálpolitikát a liberálistól nem ez különbözteti meg ténylegesen, így felesleges is szembeállítani a kettőt ennek tekintetében. biztos izgalmas játék amúgy, csak eléggé félrevisz láthatóan elég sokakat (akik nálam sokkal képzettebbek a témában), így valami hibája azért lehet hogy van.

de hogy konkrétabb is legyek, itt van két idézet tőled:

"A szemüveges liberális, a mutatóujjával az utópisztikus tökéletességre, a hume-i Ought-ra bököd, és retteg a kissé tökéletlen vanástól, mert a vanás bejön az ajtón, a vanásnak szaga van, a vanással csinálni kell valamit. A Realista eleve vanásban gondolkozik, a konkrét dolgok megváltoztatásában, vagy éppen ezen konkrét dolgok változásának megakadályozásában."

nem, pont ellenkezőleg van. a szemüveges liberális a valós tökéletlen dolgokban gondolkodik amiket lassú, nehéz és tökéletlen munkával lehet kicsit kevésé tökéletlen állapotba hozni. a "realista" ellenben retteg a tökéletlentől, ő az instant, munka nélküli megoldással tökéletes helyzetet hozná létre színtiszta akarásból, minden mást elfogadhatatlannak tekint.

"A Realista sem törekszik egyenlőtlenségre és igazságtalanságra, de hajlamos arra, hogy adott pillanatban a társadalom érdekeit a teoretikus perfekció elé helyezze. Ahogy Geuss fogalmaz, a realista orvos az utolsó adag morfint inkább adja egy súlyos sérült John-nak, mint a vele amúgy alkotmányos értelemben teljesen egyenlő, és a morfin hatása iránt érdeklődő, de teljesen egészséges Jane-nek."

Ezt már korábban is kiemeltem, mint gyanús dolgot. Első körben nem tudom miből következne, hogy a realista politikus a társadalom érdekét nézi eleve (már ha ugyanazokra a realista-jellegű politikusokra gondolunk, legyen az akár Orbán akár más), ez valami légből kapott rózsaszín felhő (ami erősen gyanúsítja, hogy van egy finom prekoncepciónk arról mit is akarunk kihozni az eszmefuttatásból), a gyakorlatban ennek mondhatni pont az ellenkezője mutatkozik. Ilyen "jó diktátor" realista uralkodó egy kicsit kevésbé valószínűen létezik, mint egy tökéletesen etikus meditatív zenguru császár.

a konkrét példa pedig egy célzatosan konstruált szerkezet, nem valamiféle objektív modell, ahol előbb tudtuk mi lesz a következtetés és ahhoz kerestünk szituációt, nem fordítva

el tudom képzelni nagyon könnyen, hogy van az az elvont szint, ahol a fentieknek van értelme és ahova én nem, jutok el a (műveltségi és kognitív) korlátaim miatt, de hogy ennek a valósághoz történő kapcsolódása sokkal lazább, mint a nagy bumm pontos leírásáé, abban biztos vagyok.

de gondolom persze pont itt van a probléma gyökere, hogy te megpróbálsz teljesen légüres térben lebegve elmélkedni érdekes dolgokról, csak én meg ehhez kevés vagyok és nem tudom nem figyelembe venni az elmélkedés gyakorlatiasabb vonatkozásait (ebben persze a realista/liberális kifejezések sem segítenek, azoknak elég konkrét vonatkozásuk/jelentésük van itt a földön is).
Előző hűtlenséges posztom itt, a szesza blogon átalakult a kommentek révén olyan vitaposzttá, amely rengeteg kérdést felvetett, de aki nem tartozik a kemény maghoz, az persze észre sem vette. Nos, mivel a téma sokakat, szinte mindenkit érint, kényes és muszáj beszélni róla,…..
gargoyle 2015.02.09 16:13:07
@maxval bircaman szerkesztő: nézd maxval azt, hogy súlyos beteg vagy neked évek óta próbálja elmondani a neten elég sok ember. Láthatóan tök hatástalanul. pedig nálad még jogos is lenne az aggódás ellentétben azzal a tömény idiotizmussal aminek a nevében most is nagyon ügyesen hozzászóltál (:
  Mindig is nagy szimpátiával tekintettünk a pártok felett átnyúló civil kezdeményezésekre, amelyekre szerintünk nagy szükség van. Különösen mostanában, amikor a fülkeforradalmi kormány nekilátott a Harmadik Köztársaság módszeres szétverésének, az ellenzéki…..
Kocsis Máté 30 évesen Józsefváros polgármestere, országgyűlési képviselő, a rendészeti bizottság elnöke, és frissen kinevezett hajléktanügyi referens. Egy ifjú lázárjani-klón: természetesen egy percet sem dolgozott. 2004: doktori oklevelet szerzett a Pázmány Péter…..
  Februártól öt évig Dörner György lesz az Új Színház igazgatója. Márta Istvánt váltja. A hírek szerint a szakmai testület Mártát javasolta Dörner ellenében a főváros vezetésének. Már az elmúlt években is az Új Színház volt az a pesti színház, amelyről a…..
Geekblog Álomháború 2011.03.24 05:10:00
Vannak alkalmak, amikor a kritikusnak le kell küzdenie egy zsigeri késztetést. Azt, hogy a cikkében ne foglalkozzon struktúrával és érvekkel, hanem csak írja le egymás után az összes létező trágár szót, amit ismer, és a végén ajánlja az egészet jó szívvel a film…..
A franc se gondolná, hogy ebben a fura díszletű, Ráday utcában található étteremben készítik Budapest egyik legjobb hamburgerét, pedig ez a helyzet.Már a kiszolgálásnál lehet tudni, hogy jó helyre tévedtünk, a pincér kedvesen veszi fel a rendelést, és úgy tudja ajánlani a…..
Kettős Mérce Ez hihetetlen! 2010.09.13 23:44:00
Update: Holnap 16 órakor baráti, hangoskodó találkozó a jegyzői hivatal elött.1073 Budapest, Erzsébet krt. 6.Itt jelentkezhetsz a Facebookon.  A VII. kerületi önkormányzat és börtönben ülő polgármestere elkövette azt a húzást amit senki se képzelt volna.…..
Spiró György regényében, a Feleségversenyben a jövő Magyarországa több értelemben is végleg kettészakad: politikailag, szociálisan és kulturálisan. Leszakadnak a szegények, kiszakadnak a romák és az egész ország elszakad Európától és annak értékrendjétől. Bár a regény sok szempontból egy olyan…..
Egyszer régen már írtunk egy posztot az osztrigáról, s egy rövid posztot a feketekagylóról. Mivel azóta már mi is beruháztunk holmi digitális fényképezőgépekbe és nem kell azzal a rohadt szkennerrel bajlódni, ha az ember saját fényképeket akar felpakolni a netre, most egy újabb…..
hebronblog négyszáznyolcvanadik 2010.02.12 11:39:00
hát most nem is tudom, hogy dühös vagyok vagy szomorú, de már itt nyeldesem a könnyeim. semmi baj nincs ám, csak egyszerűen elfáradtam. most éppen a számalbefizetgetésekbe. kaptam egy fasza villanyszámlát meg egy fasza gázszámlát, már az előző hónapok is húzósabbak voltak a…..
Jó kis hiszti volt a Homáron, hogy lesz Starbucks kávézó Bp-en. Volt aki sznobizmusról, volt aki az árakról írt, volt aki védte. (És van, aki okosan írt róla)Elmondom, hogy én azért szeretem, mert 20 évig mindenki értetlenül nézte, amint reggelente valami furcsa löttyöt iszom.…..
A vascső alkatú fiúval volt először orgazmusom.Kedves Szakítós blog, Ebben a pillanatban jutottam arra az elhatározásra, hogy megosszam veletek ritka érdekes storymat... :)Nos, anno, a kapcsolat kezdetén voltam én 18, ő 23.Túl egy 4 és fél éves kapcsolaton annyira ki lehettem…..
Amilyen menő volt egy időben "adót optimalizálni", okoskodni, annyira lett mostanában mindenki büszke arra, mennyi adót fizet. Kedvelt érvelés a "meg lehet nézni a fizetési lapomat, nem ám minimálbér", "el kéne menni dolgozni oszt akkor lehet pofázni"…..
A Zugügyvéd szerint sem   nehéz észrevenni, hogy a csicskáztatásos bűncselekmények elszaporodásához  nagy mértékben hozzájárul a hatóságok közönye is.Szia Zugügyvéd, Egyre több cikk jelenik meg az újkori magyar rabszolgaságról, ahol jellemzően roma…..
Jeszenszky Zsolt szegény a D-listás mikrohírességek klubjából is kikopott egy ideje, és átkerült a pártközeli holdkórosoknak abba a szórakoztató, bár a közfelfogás szerint inkább "kínos" csapatába, akik választási éjszakákon keselyűként keringenek a büféasztal…..
Hiába volt naprakész, jól képzett, elkötelezett pedagógus a történetünkben szereplő fiatalember, elküldték, mert homoszexuális.SziasztokEgy általános iskolában dolgozom tanárnőként és egy kollégám történetét szeretném megosztani, akit azért küldtek el, mert meleg, bár a…..
gargoyle 2009.07.29 12:02:30
@hatesz: a csaladi elete peldas te szovegertelmezesre keptelen idiota, nem a szexualis iranyultsaga.

nem kell megkoszonni, szivesen segitek ertelmezni bovitett mondatokat maskor is (:
gargoyle 2009.07.29 12:35:30
@Érdekes: es milyen erzes egyutt elni egy ennyire elnoymott szexualitassal? (: nagyon gaz a sok lelki problemat kezelgetni amit ez okoz? ennyire rossz ha mas nem kuzd ennyi elfojtassal? (: