Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dora The Explorer

81 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három magyar hegymászót sodort el lavina a Magas-Tátrában. A hegymászók kiásták magukat, de a hegyről nem tudtak egyedül lejönni, mivel végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Egyikőjük fel tudta hívni a mentőket, de a baleset helyszínét nem bírta pontosan meghatározni. -…..
NapiCalgary Függő játszma 2009.05.23 04:36:00
 Miért éppen Calgary? Szegezik nekem a kérdést szinte nap, mint nap itteniek, otthoniak vegyesen. Ezért! és (képzeletben) a Sziklás-hegység felé mutatok. A mi hegylázunk ugyan nem itt, Kanadában kezdődött, de érzem, ha kijövetelem előtt a Gellért-hegy jelentette volna a…..
Dora The Explorer 2009.06.01 06:18:39
@Marcsu: köszi szépen, valójában ezért a dícséret Ferit illeti. Örülök, hogy olvasol, ígérem, megint visszazökkenek a majdnem napi szintre, csak van egy kis technikai meg alváshiányból fakadó problémám :) A szomszéd alatt BC-t érted?
NapiCalgary Kémkölykök 2009.05.15 06:21:00
 "Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek." Mondta volt Heltai Jenő és valószínűleg mondta volna ma is, ha velem tart a Triangle Gallery I Spy with my Little Eyes The 22nd Exhibition of Children's Art címmel május 28-ig tartó kiállításának…..
Dora The Explorer 2009.05.18 02:43:31
@lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen, köszönöm.

Off-ra reagálva. Először is a végzettséged. Én annyit tudok, hogy a magyar MsC (egyetemi diploma anno) egy itteni BsC-nek felel meg. Nem tudom, egészségügyben ez hogyan és merre bonyolódik a szakosodás miatt. Másik kérdés, hogyan jössz ki. Az én vízumom például ne engedi, h health (child) care-ben dolgozzak. Child care-hez csak egy eü vizsgálat kéne, asszem, health care passz. De ezeknek mind utána tudok neked kérdezni, küldj email címet a doratheexplorer.blog@gmail.hu-ra, ha érdekel.
Mennyire van lehetőség most kijönni? A kvóta idénre is 250 ezer ember, ennyit engedne be Kanada. De nem tudom, ennek hány százaléka a permanent resident, a work permites, a student visa-s, stb. Munkát találni viszot most már itt se annyira könnyű, lékerültek a now hiring táblák szinte mindenhonnan. Plusz nyílt titok, előnyben részesítik a citizeneket és a permanent residenteket az állások betöltésénél. A franciád Quebecben viszont biztos nagy ász lenne és annyit tudok, egészségügyi területen ellég nagy a szakklépzett munkaerő hiány. Ajánlom továbbá ezt a linket www.workingincanada.gc.ca/welcome-eng.do

On-ról. A cipő nekem is kedvencem volt, de én a pólót csempésztem volna ki szívesebben :) a kis művészek is nagyon tökéletesek voltak, hihetetlen, milyen komolyak tudták bemutatni a műveiket. Róluk mindenféle személyiségi meg miegyéb jogok miatt sajnos inkáb nem tettem fel képet.
Marcus, 21, Németország. Aya, 23, Japán. Daniel, 24 és Jimmin, 26, Korea. Greg, 27, Ausztrália.  Valószínűleg már mindannyian megvették apunak a cowboykalapot, anyunak a juharszirupot, öcsinek/huginak a macis kulcstartót, a legjobb havernak pedig a Calgary Flames hoki mezt és…..
NapiCalgary Pékné módra 2009.04.14 02:07:00
 Egy ideje itthon gyártom a péksütiket. Imádok sütni, a kelt tészta külön szerelem, az élesztőt még nyersen is megeszem. De a szükség is nagy úr, Calgaryban nem dobják ám utánad a kalácsot, a kiflit vagy a vizes zsemlét minden utcasarkon. Igaz, a művelet kicsit időigényes,…..
Dora The Explorer 2009.05.01 05:58:39
@fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg koreai származású - kollégám úgyis teljesen be van indulva a dobos tortára, úgyhogy pörgessétek meg a leckéket :) Én még továbbra is itthon gyáértok kenyeret meg sütit, de egy krémesért inkább elzarándokolok a Crowchildra. Majd beszámolok az élményekről :)
 Tollas fejdísz, indiánszögdelés, pánsípos zenészek a Nyugatinál, huhuhuhú csatakiáltás, tomahawk, Winnettou, Carl May. Romantikus, gyerekkori képek, Magyarország. Nakota Casino, Stoney Reserve, Blackfoot Trail, First Nations, adókedvezmény, kárpótlás, erőszakos…..
 Mi az, ami Kanadában még a sertés influenzánál is nagyobb hírértékkel bír? Természetesen a hoki. No nem a Kanada-Magyarország VB meccs miatt öltözött a fél város pirosba, hanem a Calgary Flames és a Chicago Blackhawks közti NHL párbaj hatodik, nagy eséllyel mindent…..
 Mikor a Rockiesban túrázunk, kétféle táblától ver ki a víz patakokban. Az egyik arra figyelmeztet, lavinaveszélyes területen tartózkodok, igyekezzek nem itt tollászkodni. A másik arról tájékoztat, medvék lakta vidéken bóklászok, legyek óvatos. Az első veszélyzóna miatt…..
Nemrég, a Magyar Televízió videotárában bóklászva ráakadtunk egy két részes dokumentumfilmre, melyet 2008. októberében az MTV fogatott, Keresztül Kanadán. Az út és amit összeköt címmel. Elindultunk, hogy a Trans-Canada autópályán keresztülszeljük ezt a…..
A Wapta Icefieldet és a jégmezőn töltött hétvégénket bemutató sorozatom harmadik, utolsó része következik. Az elsőben gyekeztem megért(et)eni,mitől is gleccser egy halom jég, miért egyedi a Sziklás-hegység ezen jégmezője, mire számíthat a vakmerő túrázó, ha…..
A Föld napjának kapcsán sokat gondolkoztam, milyen aktualitással szolgáljak calgaryi megvilágításból. A környezetszennyezés miatti sirámot másoknak hagyom, úgy gondolom, ezen a napon inkább ünnepelni kell, azt, amink van. A városban fellelhető zöld ötletekről, programokról,…..
A Föld napjának kapcsán sokat gondolkoztam, milyen aktualitással szolgáljak calgaryi megvilágításból. A környezetszennyezés miatti sirámot másoknak hagyom, úgy gondolom, ezen a napon inkább ünnepelni kell, azt, amink van. A városban fellelhető zöld ötletekről, programokról,…..
NapiCalgary Zsákolj, ha tudsz! 2009.04.18 05:37:04
 Csapnivaló pakoló vagyok. Mármint utazásilag. Húzom-halasztom, nyűgös vagyok már előre napokkal, képes vagyok ülni egyhelyben a még elő sem kotort táska felett azon sirámolva, jaj de rossz nekem, hogy pakolni kell. Ezt egészen addig tudom csinálni, míg annyira késő nem…..
A calgaryiak biztos festenek tojást. Ezen megállapításra empirikus vizsgálatok sorozatán keresztül jutottam. Egyrészt az albertai Vegreville-ben található a világ legnagyobb húsvéti tojása. Másrészt húsvét hétvégéjét megelőző hetekben már szinte sehol sem lehet már…..
NapiCalgary Kriminális 2009.04.07 05:00:00
17th Avenue SW, 4th Street SW, 8th Avenue SW, Macleod Trail, Elbow River. Egyszóval Beltline. Calgary belvárosának széle, északon a Stephen Avenue sétáló- és bevásárló utca, délen az Uptown, Calgary legtrendibb bulihelye fut végig. A kettő között lakóházak, templomok -…..
NapiCalgary Kéred a visszajárót? 2009.04.01 04:25:00
Kanadai rock fiúcsapat, mi az? Céline Dion! Mondom, rock, fiú, csapat. Alanis Morisette! Mondom fiú. Brian Adams? Csapat. Hm, Steppenwolf? Nem? Akkor nem tudom. Én sem... tudtam egészen mostanáig, hogy a helyes válasz a Nickelback lenne. Hétfő óta viszont úton-útfélen beléjük botlok,…..
NapiCalgary Kalandsí 2009.03.31 05:15:00
Bármennyire furcsán is hangzik, a túrázás szerintem csapatsport. Kezdve azzal az aranyszabályal, hogy egyedül sose megyünk a hegyekbe. Aztán ugye nem árt, ha nem egyedül kell minden cuccot hurcibálni, az is jól jön, ha a társad ki tud segíteni, ha otthon hogytad mondjuk a…..
NapiCalgary Weniger licht! 2009.03.29 09:01:00
A környezetvédők feleslegesen kongatják a vészharangot. Ez volt a címe az első disputa versenynek, amin részt vettem. Az egyik csapatnak pro, a másiknak kontra kellett érvelnie a tétel mellett/ellen. 1995-ben, a Budapesten, az Egry József utcai Általános Iskolában. Akkor még…..
NapiCalgary Hazaszerető sörivók 2009.03.24 02:45:00
 Talán volt már vagy két hónapja is, hogy először belefutottam, a Soproni sör legújabb reklámjába. Természetesen rögtön beugrott az "eredeti", kanadai változat, hiszen korábban én is belinkeltem a blogomba. De nem kell Columbonak lenni, hogy rájöjj, a…..
NapiCalgary Comment ça va? 2009.03.25 01:08:00
ça va tres bien, de itt ki is fújt a francia tudásom, legalábbis, ami a csevegést illeti. Ha jól számolom, ma körülbelül tizedszer néztek franciának vagy québecinek a akcentusom miatt. Ha még jobban számolom, körülbelül századszorra nem sikerült beazonosítani, honnan a francból…..
NapiCalgary Kikelet 2009.03.23 02:12:00
Kezdem átérezni, milyen lehet tavasszal messziről visszaérkezni. Minden költözőmadárnak és téli álmot alvó állatnak ezúton is respect. Bár a nemrég visszatért kanadai lúdakat szívesen meginterjúvolnám, valójában melyik kontinens/ország/város is a hazájuk. Persze, könnyű…..
Dora The Explorer 2009.03.24 22:04:53
@SzaGab: Köszönöm, kicsit szükség volt a napsütésre is. De szívesen továbbítom a panaszodat az inetrentszolgáltatónkhoz, aminek 3 hétbe keült kipostázni egy rootert, amit végül nem lehetett aktiválni.
Mint látott 10001 %-osan itt vagyok, hiányzott nekem is a dolog, ígérem, mostantól maradok.
Futóblog Reggeli poszt! 2009.02.19 11:30:00
Ma reggel erőt vettem magamon. Kimentem futni. Negyed 6-kor. Folytassam?Nyilván egyedül nem tettem volna ilyet. Gyenge vagyok ilyenekben. Fél ötös kelés után simán visszaborulok az ágyba, általában. De ma más volt és 20 perces fetrengés után csak kikászálódtam. Aztán irány…..
Scramble. Első szavam, amit calgaryiul megtanultam. Nagyjából annyit tesz, félig túra, félig hegymászás. De szavakkal lefordíthatatlan. Akkor érted csak meg igazán, ha űzöd. Ha pedig pusztán egy-két órányi autóútnyira élsz egy 4800 kilométer hosszan elterülő hegységtől,…..
Dora The Explorer 2009.02.11 02:51:54
@SzaGab: Köszi, bár vicces, mert ez a mostani poszt nem a kedvencem, nem ilyennek szántam, a fejemben jobbnak tűnt. Kamásliban maximálisan igazatok van, én nagyon szenvedek a sajátommal, állandóan szétjön a cipzár és felcsúszik az egész. szerencsére Step patkol, bár nem kényelmes fállábon egyensúlyozva szenvedni. Az első itteni fizetésemből veszek is egy újat.
Dora The Explorer 2009.02.11 02:56:34
@Step: Igen, a fokozatok kimaradtak. Szóval easy, moderate és difficult. Hogy mihez képet? Nekem a Kisalföld az easy, de neked meg már a Sasút (Tátra) is egyszerű :P
Jó hírem van mindazoknak, akik Észak-Amerika valamely részén vacognak éppen vagy az idei télen már vagy kétszázadszorra ássák ki magukat a méteres hóból. Hétfőn, február 2-án a mormota végleg előbújt az odújából. Népi hagyományból fordítva ez azt jelenti, hogy idén…..
Élt egyszer egy indián lány a Lil'wat törzsben, Chinook-Szélnek hívták. Egy nap találkozott egy másik törzsből való fiúval Gleccserrel. Egymásba szerettek, összeházasodtak és a fiú magával vitte északra, a saját földjére. Chinook-Szél sóvárogva gondolt otthona melegére és…..