Regisztráció Blogot indítok
Adatok
radiologus.hu

0 bejegyzést írt és 1371 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szakmailag is leszerepeltek előttem, mélységesen felháborítónak tartom a hozzáállásukat. Elismerve, hogy nincs könnyű dolguk manapság, nem gondolom, hogy ez minden felelősség alól felmenti őket. Kedves Praxis Blog!   Ha jónak látják, osszák meg a blogon a történetünket.…..
radiologus.hu 2015.01.02 23:35:55
@prolee:

"Néhány ezer forintért másnapra laboreredményem és diagnózisom van, e-mailben elküldve, ha kell megyek gyógyszerért."

Ezért a pár ezer forintért (kb. a havi minimum egészségügyi adó) az ember esetében akár több millióba kerülő beavatkozásokat végeznek el. Ha annyira szeretnél állatorvosi jellegű ellátást (azaz fee-for-service alapon működő egészségügyet), akkor csak kérdezd meg az állatorvost, hogy milyen kezelést és mennyiért javasol mondjuk egy limfómás cicának.

Amúgy a beteg otthonában történő sürgősségi ellátás normális díja (ami értelemszerűen nem a sokba kerülő mentő, hanem egy orvos egy kézitáskával) 20-25 ezer forint. Alkalmanként.
radiologus.hu 2015.01.02 23:42:46
@prolee:

"Mellesleg az orvosnak a drogost, a büdös csövest és a börtönben ülő gyilkost is előítéletektől mentesen gyógyítania kell. "

Az elsődleges prioritás az egészségügyi ellátó személyzet saját testi épségének védelme kell, hogy legyen. Amennyiben azt a beteg veszélyezteti, automatikusan felkészített és kiképzett segítséget (rendőrséget, biztonsági személyzetet) kell hívni. Nem engedhető meg ugyanis, hogy adott esetben egy agresszív beteg bántalmazza az ellátókat, mivel ez esetben az ellátók kiesése miatt a többi esetleges beteg ellátása szenvedne csorbát.

Az egészségügyben előítélet nem létezik, csak sokszorosan megalapozott tapasztalat. :-)
Az utolsó alkalomnál az orvos kerek perec kijelentette, ha még egyszer oda megyünk az ügyeletre nem fogja kicserélni a katétert. Tisztelt praxis.     Úgy hozta a sors, hogy rátaláltam erre a blogra, mivel jelenleg a gondjaimra nem találok érdemi megoldást, pótcselekvés képen…..
radiologus.hu 2014.12.12 20:07:53
@mig54: Gyorgy Nagy csak egy szokványos troll, nem érdemes reagálni rá.
radiologus.hu 2014.12.12 20:29:26
@Braincelle:

Ne álljon meg az eszed... :-)

Beszélgess intenzív osztályon dolgozó kollégákkal. Az idős betegek hozzátartozói alapvetően kétfélék: az egyik azt szeretné, hogy a bent fekvő nagypapa lehetőség szerint mihamarabb felgyógyulva hazatérjen, a másik meg azt, hogy lehetőség szerint haljon minél előbb meg, mert már megvan a vevő a lakására.
radiologus.hu 2014.12.12 23:14:21
@Mille38:

A hozzátartozó "oktatása" a kezelést nyújtó osztályon történik. Fel szokták ajánlani, hogy megtanítják az alapvető fogásokat, mert az megkönnyíti mindenki életét, leginkább a betegét.

Az más kérdés, hogy a hozzátartozó szeretne-e foglalkozni a beteggel, és hajlandó-e megtanulni a dolgokat. Ha nem, akkor van ez az ész nélküli rohangászás.
Ha már az elején kitalálják, hogy felveszik a kórházba, lévén a 230/110-es vérnyomását is le kell szorítani, akkor felvihették volna délelőtt az osztályra, ahol nem kell 50 beteg között, kint a folyosón feküdni, megalázva, mint egy rongycsomó! Tisztelt Praxis Blog!   A…..
radiologus.hu 2014.08.24 01:43:59
@Molnargoreny:

1. egy általános natív CT-n legkorábban 2-3 óra múlva lehet felismerni az érelzáródás jeleit, csak érteni kell hozzá, a perfúziós CT-nek meg szinte azonnal 90 % fölötti a szenzitivitása.

2. 2 napos tünetekről van szó, a RIND 72 órán belül múló tüneteket jelöl, tehát van esély a spontán oldódásra.

3. Kösz, hogy megpróbálsz megtanítani a mesterségemre. :-)
radiologus.hu 2014.08.24 02:14:46
@Molnargoreny:

Ez nem bátorság kérdése, hanem csak rá kell nézni arra a képsorozatra - sokszor persze nincs semmi látványos az akut képen, de arra való a munkaállomás, hogy dolgozzunk vele, és számomra is meglepően sokszor lehet találni valamit. :-)

A kontasztanyagot a radiológus adja, nem más, természetesen figyelembe véve a klinikai kérdést és a páciens mindenféle egyéb jellemzőit. :-)

Az első itteni hozzászólásom meg egy nem szakmabelinek szóló, leegyszerűsített információhalmaz - szerinted a diffúzió-súlyozott MR mennyit mond mondjuk egy közgazdásznak? :-)

És a bátorság ahhoz kell, hogy egy nem szakterületedre eső szűk szakkérdésben próbálj odanyilatkozni - én nem veszem a bátorságot, hogy az akut thrombolysis kezelésében használt gyógyszerek előnyeiről-hátrányairól és dozírozásáról próbáljalak kioktatni. Szóval suszter és kaptafa.
radiologus.hu 2014.08.24 02:44:33
@Molnargoreny:

Az én praxisomban gyakorlatilag mindenkinek kérnek CT-t, akinek bármiféle neurológai tünete van. A hemiparetikus-hemiplég betegek egy részénél meg a CT-n a tünetek kezdete után már néhány órával is látszik részben a hyperdens media jel, részben meg a korai oedema. A lege artis képalkotó diagnosztika (ha vérzés nincs) meg vagy diffúziós MR, vagy perfúziós CT, és mindkettőnek van kontraindikációja meg hozzáférhetősége meg egyéb jellemzője.

A CT-konzílium feladata természetesen első körben a vérzés kizárása, ebben nincs vita köztünk, mint ahogy abban sincs, hogy a lysis indikációjában a végső szót a neurológusnak kell kimondania.

"Szakmabeli társaság" - néhány éve volt, azóta elvétve csapadék jelleggel van.
Praxis Dr. Laikus PHD emlékére 2014.02.19 09:51:48
Drága Laikusunk emlékét szívünkben örökké megőrizzük! Most búcsúzunk Tőle. Kedves állandó hozzászólók, olvasók, Mindenki!A Praxis blog sokak által eleget emlegetett (valószínűleg nem éppen pozitív kontextusban) megálmodója és szerkesztőjeként a lehető legritkábban…..
Még a személyzet sem állta meg szó nélkül az ügyeletes doktornő mulasztását. Egy orvos pl. így nyilatkozott a kollégájának: „Na, megint jó ügyeletesünk van!” Nem túl szerencsésen kezdődött az évünk. Már január végén meghalt a nagypapám, és valószínűleg ennek nagy…..
radiologus.hu 2014.02.17 19:45:24
@Irkutszk:

Nyugodjon békében! Nagyon sajnálom, hogy elvesztettük!

:-(
Egy volt ápolónő véleménye a magyar egészségügy helyzetéről. 8 évig dolgoztam ápolónőként neurológián és belgyógyászaton, nem könnyű egyik sem..ajánlom ki kell próbálni egy éjszakát 12 órában! ; szívvel-lélekkel dolgoztam az osztályokon, szerettek is a betegek és…..
radiologus.hu 2014.01.20 17:36:13
@értelemmel:

"mi még érdekes, hogy a nővér ki-be rohangál, "mert kurva elege van és felmond". Én még ilyen show-t nem láttam."

Hm, hm, nem lehet, hogya posztoló cseppet még csavart a történteken? :-)
Kihallatszott, hogy az egyik nővér megkérdezte a másikat, idézni fogom szó szerint "nem mész oda ? válasz : megy a faszom , ha oda megyek is , csak azért, hogy a száját betapasszam". Tisztelt Cím !     Bár, nem állt szándékomban megosztani számomra idegen emberekkel,…..
radiologus.hu 2014.01.19 23:37:49
@látjátok feleim szümtükkel:

Tudod, nagyon sokan írtak itt be mindenféle, sértettségtől csöpögő posztot. És túl sok esetben volt egyértelmű, hogy a poszt írója kisebb-nagyobb mértékben, de torzítja azt, ami megtörtént - természetesen annak egyértelmű, aki belülről látja a rendszert. Számos esetben pedig kiderült a poszt belső ellentmondásaiból, hogy a poszt írója egyszerűen hazudott. Mintha egy fizikai blogon az örökmozgóról születne egy poszt. :-)

És igen sokszor az is egyértelmű, hogy az aktuálisan felfokozott lelkiállapot, vagy egyszerűen csak a posztoló (magyarul mondva) idiotizmusa az, ami miatt sérelemként él meg egy teljesen semleges helyzetet. Sokszor fordult elő, hogy azért ragadott valaki billentyűzetet, mert nem gügyögtek vele, mint egy 5 éves gyerekkel. Ebben a posztban is leíródik, hogy az önkényesen távozó beteget "fenyegették", amikor egyszerűen csak tájékoztatták arról, hogy jogilag hogy nevezik azt, amit tesz.

Ennyi.
radiologus.hu 2014.01.20 08:07:42
@értelemmel:

Érdekes, amit írsz, csak az a probléma, hogy nem válaszolsz arra, amit beírtam, helyette engem támadsz.

Sajnálom, hogy érdemi érvek híján kénytelen vagy a vitaképtelen emberek egyetlen menedékéhez, a személyeskedéshez folyamodni. Eléggé ellentmondásban van ez részben a nickneveddel, részben pedig a korábbiakban írt hozzászólásaid idealista hangnemével.

Mindegy, te minősíted magad.
radiologus.hu 2014.01.20 17:23:40
@látjátok feleim szümtükkel:

Az idiotizmus nem arra vonatkozik, hogy valaki épp alkohol, kábítószer vagy elmebetegség miatt módosult tudatállapotban van., hanem arra, hogy a szó hétköznapi értelmében hülye ember.

És én valóban nem értek az autószereléshez.
De nem is próbálom megmondani, hogy az autószerelő mit és hogyan csináljon. :-)
Mindenki nagyon vigyázzon az egészségére és ha csak lehet a lehető legkevesebb időt töltse  a magyar egészségügy intézményeiben mert ott csak leépülni lehet. Lelkileg biztos. Tisztelt Olvasó !    Engedjék meg hogy én is megosszam önökkel egy közeli ismerősöm…..
radiologus.hu 2014.01.19 23:20:17
@Bruno:

Amit írsz, az sok szempontból is kétséges, de hogy nincs köze a témához, az egészen biztos. :-)
Az előző írásomban már jeleztem, hogy nehéz dolog a paleolit étrendet egységes rendszerként kezelni, mert valójában mindenféle elmélet tarkabarka összessége, ami még folyamatosan változásban van. Ennek megfelelően a következőkben olvasható kritikai gondolatok is csak korlátozottan általánosíthatóak.…..
Nem tudom elfogadni, hogy egy orvosi műhiba, sőt úgy tűnik szándékos hiba miatt kellett meghalnia. 88 éves édesanyám nehezen tudott az utóbbi időben járni. Elment nyár elején doppler vizsgálatra, ott érszűkületet állapítottak meg. Azt írták, ha rosszabbodik, érfestés…..
radiologus.hu 2013.10.14 14:25:18
@dreia:

Veszter per esetén már nem egyszer előfordult, hogy a felperesnek kellett mindent fizetnie. Vagy 2 éve volt is efféle esetről néhány hír.
radiologus.hu 2013.10.14 14:30:57
@dreia:

"Az esetleges súlyos szívbetegséget ki kellett volna vizsgálni érfestés előtt. "

Nem, ez tévedés.

Egyrészt nem volt előzőleg ismert szívbetegsége, tehát nem volt miért EKG-t csinálni, másrészt meg a szívbetegség nem befolyásolja az angiográfiát, és fordítva sem. Szerintem hagyd el ezt a gondolatmenetet, mert téves.

Bár már írták - sajnos egy 88 éves embernél bármikor előfordulhat, hogy meghal. Bármelyikünkkel előfordulhat, de az esély az életkor előrehaladtával egyre nő.
radiologus.hu 2013.10.14 14:32:53
@karcsibácsi:

Rendben, értem.
Párom utolsó szavai hozzám -„ Te vagy az én kincsem” Borzasztó ezt átélni! Akkor én is elmesélem szomorú történetem, amit a mai napig nem sikerült feldolgoznom.Párom 39 éves sportember volt, versenyszerűen kerékpározott és kispályán focizott. Tehát mondhatnám, hogy…..
radiologus.hu 2013.10.10 22:54:06
@Bikli néni:

A CT-vizsgálatot a kontrasztanyag használata drágítja meg. 1 ml kb. 1 euró, legalább 80-100 ml adandó egy vizsgálat alatt.
radiologus.hu 2013.10.10 22:57:05
@Reaper Man:

A pancreatitis csak akkor az EST szövődménye, ha állat módjára nyomják be a kontrasztanyagot.

Évekig dolgoztam endoszkóposokkal, egyetlen gyulladásos szövődményük nem volt. Ugyanakkor meg ismert olyan gasztroenterológiai osztály, ahol a 20 %-os pancreatitis szövődmény simán elfogadott és a normális élet része. Ez utóbbi vérfagyasztó. :-(
Szóval Tisztelt Prosztatával Bajlódók! Egy plusz vizsgálatot (kérdést) megér a dolog és ha tényleg más okozza a bajt, meg nem, de olcsóbban meg lehetne úszni a későbbieket.  Tisztelt Praxis!   Előrebocsátom, hogy túl most már mindenen elsősorban nem vádaskodni…..
radiologus.hu 2013.09.21 09:26:13
@mig54: Mi az a 3 kérdés?
radiologus.hu 2013.09.21 21:21:03
@mig54:

Nem vagyok neurológus, de az axonalis neuropathia ismereteim szerint, ha már kialakult, gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat, a megállítása bizonytalan, a vége szomorú.

Sajnálom, hogy nem tudok igazán biztatót írni neked. :-(
Bármilyen területen is dolgozik az ember, ha nincs megfelelő eszköz a munkája elvégzésére akkor lehet ő akármilyen jó szakember nem megfelelő munkát fog kiadni a kezéből. Erre viszont csak egy megoldás van: PÉNZ. Tisztelt Praxis!Igazán nehéz szívvel olvastam végig ezeket a…..
radiologus.hu 2013.09.04 14:34:04
@Turchi:

Igen, gyakorlatilag az a különbség, hogy szebb a váróterem.

Az orvos ugyanaz, akár államiban, akár magánban rendel - szóval a szakmai színvonala nem emelkedik meg attól, hogy máshol rendel. Az, hogy a felszerelés adott esetben más, persze elképzelhető.

De ahogy én nem fogok a magánrendelésemen sem fölöslegesen időt pocsékolni egy vizsgálat öncélú elhúzásával (ld. "hogy lehet 4 perc alatt megnézni egy hasi ultrahangot!?" jellegű laikus butaságok), úgy felteszem, hogy más sem. Amit a magánrendelésen a szebb falakon kívül pluszként tudok adni, az az, hogy a páciens nem csak egy leletet kap, hanem ha kell, konzultálunk is róla és vele, szóval azt orvosi háttértudást is megkapja, amit az állami ellátásban (időhiány miatt) nem.

Mint ahogy egy szakács is ugyanúgy tud vagy nem tud jól főzni, akár a barátaival süt-főz, akár egy étteremben dolgozik.
radiologus.hu 2013.09.04 14:35:14
@Turchi:

Az orvosoknak évente 50 kreditpontot kell gyűjtögetni, 5 év alatt 250-et.
radiologus.hu 2013.09.04 15:30:49
@Turchi:

Rendben, viszont még kiegészíteném egy kicsivel az előzőt, mert láttam más kommentjeidet is.

A radiológia bizonyos szempontból nézve nem más, mint mintázatfelismerés (pattern recognition). Azaz durván fogalmazva: az én dolgom, hogy megtaláljak egy fehér A4-es lapon egy 1 centis lila foltot. Ha a lila folt ott van, akkor látszik, és azonnal látszik, ha meg nem, akkor nem. Ezen nem segít, ha fél órát nézzük azt a lapot, attól még nem lesz rajta a folt. Vagyis egy elnyújtott vizsgálat nem lesz valóban alaposabb, csak a páciens hiszi azt, hogy a diagnózis pontossága arányban áll a szétkent zselé mennyiségével.

Életemben az első nyaki ér ultrahang valamivel több, mint 40 percig tartott. Ennyi idő volt, amíg elő tudtam hozni a megfelelő standard síkokat és képeket. Ma, néhány tízezer vizsgálattal később, az a meglepő, ha 2 percnél hosszabb időbe telik ugyanaz.
Azt ne mondják, hogy kevés a pénz, mert én is az államigazgatásban dolgozom, kevés a fizetésem és attól még nem beszélek így az ügyfelekkel. Kedves Praxis Blog!     A következő történet nem annyira hátborzongató, végtére is semmi borzalmas nem történt…..
radiologus.hu 2013.08.26 14:40:23
@féregírtó:

Azt írod, hogy egy 10.000-be kerülő vizsgálat kihozható 5000-ből.

Tájékoztatlak, hogy egy államilag 10000-be kerülő vizsgálat piaci értéke mintegy 30000 Ft.
radiologus.hu 2013.08.27 12:15:14
@Morrancs:

Gratulálok a szuper munkabírásodhoz!

Ezt a tempót hány évig csináltad?

4, 15 vagy 30 évig, ahogy az nálunk kvázi rutin?

Vagy 1 egész hónapig?

Hadd boruljak le nagyságod előtt...
radiologus.hu 2013.09.02 00:08:30
@Turchi:

Csak érzékeltetésül a túlmunkán kívül a lelki tényezőket, amikkel nap mint nap találkozunk - az elmúlt 2-3 hétből:

1. 17 éves fiú, nagy buli után leesett az emeletről, agyhalottan hozták be, pár nap után meghalt.
2. 58 éves nő, öngyilkossági szándékkal leugrott a másodikról, őt is agyhalottan hozták be, pár nap után meghalt.
3. 63 éves férfi, epilepsziás rohammal került be, mindenféle gyógyszer ellenére folyamatosan rohamozott, majd mintegy fél óra múlva hirtelen meghalt, újabb fél óráig próbálták újraéleszteni, sajnos hiába.
4. Kicsit szédülő 60 éves nő, az agyában egy ökölnyi, igen rosszindulatú daganat.
5. Negyed éve rendetlenkedő emésztéssel küzdő 58 éves férfi, almányi hasnyálmirigy-daganattal, májáttétekkel.

5 tragikus eset, külön-külön is megrázóak, de így, nagyon rövid idő alatt kumulálódva nagyon megterhelik az ember lelkivilágát.

És az ő sorsuk mindenkit megérint, de egyszerűen nincs idő normálisan megbeszélni a dolgot, mindenki csak lefojtja magában az érzéseit, mert még van sok-sok ember, akik ránk várnak, és őket is el kell látni.

Ezért is égnek ki nagyon sokan - a dolgozók rendbehozására nincs idő.
Szerencsére végül egy rendes pszichiáternél kötöttem ki, aki bátor volt és kimondta hogy csak depressziós vagyok. Onnantól kezdve csak Antidepresszánsokat szedek és jól vagyok. Tisztelt praxisblog! Pszichiátriai beteg vagyok, mert nem bírtam az egyetemet és 3…..
radiologus.hu 2013.08.01 22:24:41
@Mókus ős:

"Már bocs, de páciens-oldalról kurvára nem érdekel az orvos frusztrációja és a kevés idő. Ennél én fontosabbnak érzem a sorsom. "

A legtöbb, általam ismert orvos teljesen nyugodtan alszik akkor is, ha egy páciense épp rosszul érzi magát. A te sorsod ugyanis neked fontos, a szakembernek egy szakmai jellegű, komplex, megoldandó probléma hordozója vagy, mely komplexitásba természetesen beletartoznak olyan dolgok is, melyek a te személyes rétegeidbe tartoznak, és a jó szakember ezekre rá is kérdez.

A szakma megtanít arra, hogy ha "meghalsz minden beteggel", akkor eléggé hamar ténylegesen is véget ér az életed. És bizony, az, hogy mondjuk a gyerekemmel töltsem a szabadidőmet, sokkal fontosabb nekem, mint hogy n+1 ismeretlen ember épp miféle betegséggel küzd, mialatt én kirándulok. A rendelési időmben (sőt, sokszor azon kívül is) állok azok szolgálatára, akik megtisztelnek a bizalmukkal.

De a pácienseim nem válnak automatikusan a barátaimmá, sem a rokonaimmá, hogy éjjeleket forgolódjak át miattuk.

Mint ahogy ők sem forgolódnak miattam.

Ez az élet rendje.
radiologus.hu 2013.08.01 22:32:55
@Mókus ős:

Eléggé fura tájakon járhattál, az én kollégáim legalább háromnegyede automatikusan bemutatkozik (minden szakterületről van szó).
Még jó pár évvel ezelőtt voltam egyszer egy konferencián, amin a brit egészségügyet mutatták be Budapesten. A sok dicséret hallatán elgondolkoztam, mert akkor már volt személyes (és nem túl jó...) tapasztalatom egy neves londoni kórházról. Mindezt csak azért írtam le, mert…..
radiologus.hu 2013.06.23 16:32:27
@PannonBoy:

Nem, valójában nyugaton nem fejlettebb az orvostudomány, mint nálunk.
radiologus.hu 2013.06.23 16:38:45
@xylon:

Az a különbség a két ország felfogása között, hogy nálunk az 1:20000 esélyű dolgokat is kivizsgálják, mert hátha pont az az egy ember lesz a húszezredik. Kint meg megvárják, hogy van-e probléma.

És kétségtelen, hogy a kinti felfogás olcsóbb ellátást eredményez.
Egy négy évtized adatait átfogó brit kutatás szerint a mammográfiai szűrés nem csökkenti érdemben a halálozás esélyét. A poszt vitaindító, senkit sem akarunk lebeszélni a szűrésről, ez csak egy vélemény, adatsor a sok közül. Miközben hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos a…..
radiologus.hu 2013.06.12 20:39:52
@S=klogW:

Hívj fel egy szűrőközpontot. Sok hetes előjegyzéseik vannak, ami magyarul azt jelenti, hogy csapágyasra vannak hajtva.

A 100 %-os, vagy az alatti kapacitáson működés azonnali, vagy mondjuk 2-3 napos előjegyzéssel járna.
radiologus.hu 2013.06.12 20:41:30
@S=klogW:

Nem vagyok főállású mammográfus, csak a mellimplantáción átesett páciensek ultrahangvizsgálata az egyik tevékenységi köröm.
radiologus.hu 2013.06.12 20:52:21
@S=klogW:

A fals pozitív esetek mindenképpen a szövettani vizsgálat során derülnek ki.

Szerencsés esetben a sima (vagy citológiai, vagy szövettani) mintavétel után, szerencsétlen esetben annak bizonytalansága, majd a biztonságra törekvés miatt elvégzett műtét utáni szövettani vizsgálat alkalmával.

De mondjuk egy pozitív röntgenes mammográfiát meg lehet erősíteni MR-rel is, a probléma az, hogy pillanatnyilag a mammográfia a legérzékenyebb vizsgálati módszer a mellrák kiszűrésére.
Praxis Orvos az orvos ellen? 2013.06.07 07:48:11
Miért feltételezi a kórházi kolléga, hogy csakis azért küldöm a beteget (szerinte késő este, a mentő az utolsó másodpercig kivárt a 2 órás szállítással), hogy neki okozzak pluszmunkát? Miért jó neki, ha a kollégával veszekedhet? Ügyeleteim egyike valahol Magyarországon.…..
radiologus.hu 2013.06.08 07:38:46
@Braincelle:

"Ez az orvoslás már nagyon nem az az orvoslás, ami a biciklis körorvos polihisztorok idején volt. Már nem művészek vagyunk, hanem betanított munkások."

Szerintem tévedsz.

A gyakorlatban hasznos minden, azaz minden trükk, fogás, nüansz, összefüggés le van írva a könyvekben. Ettől, ezektől leszel először kismester, majd elismert művész.

Nekem van egy gyönyörű amerikai radiológia-könyvem, abból tanultam a szakvizsgára. Másfél-két oldal csak arról szól, hogy hogyan kell rendesen megnézni egy mellkasröntgen-felvételt. Én e szerint dolgozom, eléggé jó diagnosztikus aránnyal (mivel jórészt operatív szakmákkal működöm együtt, elég gyorsan és világosan jönnek a visszajelzések, hogy tényleg az volt-e a betegben, amit én gondoltam).

Szerencsére az orvoslás eléggé jól dokumentált, így csak megfelelő mennyiségű tanulás kérdése, hogy betanított majom vagy művész szintjén dolgozol. Ahogy marand is írta, a ptx. diagnosztizálása fizikális vizsgálattal is megoldható, csak egy csomóan a nagy szakosodásban elfelejtették, amit az egyetemen tanultak. Fenn kell tartani a tudást. És nem arról van szó, hogy én radiológusként pontosan tisztában legyek mondjuk a legkorszerűbb gyógyszeres kezelések finomságaival, csak arról, hogy tudjak az analóg inzulinok, vagy a COX-2 inhibitorok létezéséről. Ezek már az én végzésem után terjedtek el, de attól én még nem maradhatok meg a múlt évezred tudásszintjén.

Fel a fejjel, amíg van! :-)
radiologus.hu 2013.06.10 22:28:02
@dr.0670:

A defenzió szép és jó dolog, de azért a diagnosztikus polipragmázia előtt talán illene kikérdezni, uram bocsá' akár meg is vizsgálni a beteget, nem pedig a (feltételezett!) anamnézis alapján rutinból ellátni a szokott 4-5 fajta vizsgálatkéréssel - osztálytól függően nagyrutin, mellkasröntgen, hasi ultrahang, koponya CT, EKG, szérum szelén- és D-vitaminszint :-) -, majd a "leletekkel együtt tessék visszajönni, és akkor majd meg is vizsgálom".

Nekem, bár évek munkájával, de sikerült annyit elérnem a területemen dolgozó belgyógyász kollégáknál, hogy nem minden egyes köhögő és kissé légszomjas páciensnek kérnek pulmonalis angio-CT-t. Csak a felüknek.

A thrombosis kérdésnél a D-dimerre meg azért kérdez rá a radiológus, mert az legalább valamennyire objektív. Általában a típusos lumbalis gyöki panaszos betegnek (deréktáji, lábba sugárzó fájdalmakkal) kéri az egyszeri SBO-s a thrombosis és az érszűkület kizárását.

És nyugodtan oktasd ki az akadékoskodó kollégákat arról, hogy a friss hemiparetikus beteg akkor is a neurológiára tartozik, ha még nem készült neki CT.

Én a magam részéről azzal tudom kiakasztani a tisztelt kollégákat, hogy megkérdezem: "Mennyiben befolyásolja a vizsgálat eredménye a beteg sorsát?". És ezt a kérdést érdemes magadnak is minden esetben feltenni, mielőtt bármilyen konzíliumot kérsz, legyen az akár labor, akár klinikai, akár diagnosztikus konzílium.
radiologus.hu 2013.06.10 22:32:03
@dr.0670:

"A rengeteg sok felesleges vizsgálatot nyilván nagyrészt defenzióból kell kérni, sajnos ilyen az egészségügy, mi ebbe nőttünk bele. "

No igen. Addig vizsgálgatják összevissza a vérző beteget, amíg szépen kivérzik és meghal.... ahelyett, hogy gyorsan feltárnák és megmentenék az életét, még akár annak is az árán, hogy 10 centivel nagyobb műtéti metszés marad rajta.

Minden "defenzív" kérdés előtt gondolkozz. Orvos vagy, egy csomó tudás van a fejedben, használd hát, ne pedig csak automatikusan ikszelj, mint egy betanított makákó!
Az orvosigazgató még csak arra sem vette a fáradtságot, hogy kivizsgálja az esetet. Sajnos hiába próbáltam egyéb fórumokon panaszt tenni, mindenhonnan elutasítottak.  2013-ban 02.25-én hívtam fel először az Auróra utca rendelőintézetet, azért, mert a nyakamon lévő apró…..
radiologus.hu 2013.05.29 23:06:51
@DreamerX:

Minden páciens más és más időtartamot igényel. Ha valaki bejelentkezik egy pimf panasszal, de közben kiderül, hogy komolyabb a baj, azaz az átlagosnál több időt igényel, akkor egyből ott a csúszás.

Az akut betegek ellátása szintén csúszást okoz.

Van teljesen korrekt, igen egyszerű megoldás egyébként: óránként 1 beteg előjegyzése, ekkor a fent említett csúszások simán kezelhetőek.

Velejárója: napi 7 páciens előjegyzése. 8, 9, 10, 11, 12 ebédszünet, 13, 14, 15 órakor egy-egy. 16-kor lejár a munkaidő, akkorra már nem lehet előjegyezni.

Ekkor egészen biztosan percre pontosan kerül sorra az ember, a holnap kiadott, 2015. március 3., 14 órai időpontra. Mondjuk a szemészetre, vagy CT-re.

Ez egészen biztosan megfelelne neked, bármekkora IQ-d is van. :-)
radiologus.hu 2013.05.29 23:14:51
@turista vagyok nem magyar:

A sürgős ellátás fogalmát jogszabályban lehet megtalálni.

52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet
A sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról

Ebben szerepel a:
7. Hirtelen fellépő látászavar, látásvesztés, „vörös szem”, szemsérülés

Ez alapján a szakrendelő munkaidején belül meg kell vizsgálni a beteget.
A munkaidőn kívüli ellátásra pedig ott az illetékes ügyelet.

Mivel a munkaidőn belül biztosan nem került volna sorra a páciens, ezért a megfelelő ellátóhelyre irányították.

Ez a korrekt eljárás.
Az is kérdéses hogy mit sportolhatok és mikor kezdjem el, harisnyát meddig kell hordani? 35 éves férfi vagyok, 2012.12 hóban egy korcsolyázás után el kezdett fájni a jobb  lábam a felső hajlatban, de azt hittem hogy meghúzódott, eltelt két hét és már kicsit múlott is a…..
radiologus.hu 2013.03.07 19:44:50
@marand22:

Tapasztalataim szerint a mélyvenás trombózis általában tönkreteszi a vénabillentyűket, és emiatt vénás visszaáramlási zavar alakul ki, ami a "klasszikus" visszeresség alapját képezi.

Én általában a láb gyakori átmozgatását, tornáztatását szoktam javasolt.
radiologus.hu 2013.03.08 16:48:44
@marand22:

Az meg ismét a D-dimer kizárólagossága ellen szól, hogy számos 70 fölötti, egyébként egészséges embernek kissé emelkedett a D-dimer szintje.
radiologus.hu 2013.03.08 20:23:30
@zsázsika:

Mint ismert, akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz.... ezzel együtt a thrombosis diagnózisához, legyen az pulmonalis vagy mélyvenás, szükséges, hogy vagy lássuk a thrombust magát, vagy az egyértelmű képalkotó jeleket. A D-dimer túl bizonytalan sajnos.
Amit biztosnak tartok: a hálapénz a jelenlegi bérek és szabályozások mellett továbbra is maradni fog. „Húsz évvel a rendszerváltás után is rendszeresen fizet hálapénzt a magyar beteg, és továbbra sem lát kivetnivalót ebben. A hálapénz elleni kezdeményezések tehát eddig nem…..
radiologus.hu 2013.03.07 23:15:29
@Análpápa:

Igazság szerint nagyon durván leegyszerűsítve a kérdést, és szörnyen demagógan fogalmazva, belevéve a különféle egyetemi tanárokat is: mi a fontosabb? Hogy megoperálják az appendicitist, vagy hogy folyékonyan olvassunk akkád agyagtáblákat? Ha az első a fontosabb, akkor az orvosok többet fognak keresni, mint a Mezopotámia-kutatók.

A végén az orvosokat mindenképp az emberek fizetik, csak ennek a struktúrája nagyon nem mindegy.
radiologus.hu 2013.03.08 07:29:25
@Análpápa:

A társadalom összetetten működő rendszer, ebben egyetértünk, melyen belül a különféle foglalkozást űző emberek különféle összegeket keresnek. Most az előtt állunk, hogy az orvosok felemelkednek a hamburgerárus szintjéről.

"szerintem abbol a penzbol, amit ma az emberek boritek formajaban odaadnak az orvosok egy szuk korenek, abbol az osszegbol (legalis csatornaba terelve) szignifikans beremeleseket lehetne csinalni."

Nem, ebben sajnos tévedsz, meg is írtam, hogy pontosan miért.
Soha nem látott mértékben özönlötték el a budapesti aluljárókat a hajléktalanok. Az egésznek bosszúíze van...Orbán Viktor megmondta: nem életszerű az Alkotmánybíróság döntése, amely megsemmisítette a közterületeken életvitelszerűen élők büntethetőségét - noha ő az…..
radiologus.hu 2013.01.12 13:44:36