Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pohos

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap Brendel Mátyás, a Piroslapok blog szerzője írt egy nagyon tanulságos és érdekes cikket. Van ugyan néhány megállapítás az írásában amivel tudnék vitatkozni, de ezek viszonylagos apróságok, nem befolyásolják a cikk alapvető üzenetét. Azt, hogy az ellenzéki tüntetések…..
Pohos 2012.03.15 07:28:48
@bogancs:

"Tartom, hogy bizonyos szakmáknál megéri felvenni, másoknál jobban meg kell gondolni." Hülyeség, ennyire előre gondolkozni nem lehet. Mennyi egy normális képzési idő 5 év??? A frissen kikerült diplomásnak kell mondjuk 5 év, hogy igazi tapasztalatot szerezzen. Utána nézhetnél, hogy milyen diplomákat szereztek az elmúlt évebben tanárszakokon érdekes számokat láthatnál. De mondok egy jobbat, mivel most minden diák, aki átlagos képességekkel bír, egyetemre főiskolára vágyik. Egy-két "különleges" diák van, aki fizikai szakmát szeretne tanulni, így a gyengébb gyerekek járnak szakmunkásképzőbe. Ez elég régóta fennálló probléma, már a 30-as korosztálynál is sokan soha nem dolgoztak a szakmájukban. 15 év múlva a jelenlegi 45-50 éves szakik nyugdíjba fognak menni, a gyermekeik most nőnek fel, mivel kilátástalannak látják a helyzetüket ezért nem a szüleik szakmáját folytatják. Ki lesz majd akkor az ács, kőműves asztalos???? Az akit most azért rugdosnak át, hogy ne az osztály légkörét rontsa?? Vagy úgy gondolod, hogy elég ha mindenki az ikea-ban vásárol.
Pohos 2012.03.16 19:09:58
@Balt:

Akkor két észrevétel, de ezek nem kötözködésnek vedd.

Tehát nem keresetből tudott végtörleszteni, hanem egy ingatlant adott el és abból. Nekem az a problémám, hogy a normál átlagos dolgozó nem tudott mit kezdeni ezzel a végtörlesztéssel, hacsak nem segítettek (szülők, baráti kölcsön stb.) vagy nem volt valamilyen pénzé tehető ingó vagy ingatlan vagyona. A legtöbb 25-40 évesnek akinek önerőből vagy minimális segítséggel sikerült családot alapítani, ingatlant venni nem igazán sikerült törleszteni.

A másik dolog, nem tudom mit szólna a haverod, hogy ha egyik napról a másikra 15%-al csökkenne a netto bére, illetve 23 éves friss diplomás is ugyan annyit kapna mint ő. Ezt így egyszerre, hogy érezné magát? Lehet, hogy a beosztottaim képezték túl magukat, de ez így akkor is zavaró.
Pohos 2012.03.16 19:27:18
@bogancs:

Furcsa a gondolkodásod. Most jól lehet keresni informatikusként, viszont bölcsész vagy filozófusként nem annyira. Lakatos, asztalos pedig nevetséges. Tehát azok akik alkalmatlanok a továbbtanulásra legyenek szakmunkások, de az átlag tanuljon tovább. Akinek van egy kis érzéke a reál tárgyakhoz legyen mérnök vagy informatikus vagy valami hasonló.

Csak jelezném, az egyetemeken alig van fizika tanárszakos hallgató, matematika tanárszakos is egyre kevesebb, a bölcsészek is szépen fogyogatnak. Orvosok menekülnek az országból. A saját gyermekeink jövőjét tesszük tönkre, nem hinném, hogy van sokkal fontosabb munka az oktatásnál és az egészségügynél. Az egyiket megveti a társadalom nincs támogatottsága, pedig a jövő gazdasága van a kezükbe. A másik pedig amint teheti menekül. Ez az elmúlt húsz évben így van, egyik kormány sem érezte elég fontosnak őket és a gyermekeink isszák meg a levét.
Ez nem az amire te gondolsz, hogy van rajta sapka vagy nincs rajta.
Egy érdekes olvasói levelet olvastam az egyik újságban ma. Így szólt: Egy újabb törvénymódosító indítvány a devizahitelesek megsegítését nem az ingatlan 30 millió forintot meg nem haladó értékéhez, hanem az eredetileg felvett, 30 millió forintot meg nem haladó összeghez…..
Pohos 2012.03.09 08:50:16
@bogancs:

""Minimálbéres: Na ha ők nem lennének, nem működne az ország, gondolom ebben egyetértünk."

Abszolút nem értünk egyet! Minden ember helyettesíthető! Minél szakképzetlenebb valaki, annál inkább. "

Tehát szerinted működne???

Gondolkozz már el egy kicsit, a dolgozók nagyon nagy része minimálbéren van foglalkoztatva. Itt nem arról van szó, hogy helyettesíthető vagy sem, hanem arról, hogy ha nem lenne az a tömeg akkor semmi sem lenne. Majd te sütöd magadnak a kenyeret?? Igen??? Hogy??? Vagy tudsz építeni kemencét? És a téglát, hogy fogod megoldani azt is kiégeted magadnak? Gondolom februárban voltál fát szedni, mert be is kellene gyújtani. Gondolom amikor havazás volt, akkor éjszaka nem igazán érdekelt, hogy ki takarítja, biztos a szél elfújja. Ennyire ne nézd le őket. Nem lenne építőanyag, élelmiszer alapanyag, nem lennének utak, városok. Pótolható a munkájuk így igaz, de ők nem pótolhatóak. Semmivel sem rosszabb emberek mint Te, sőt ezek szerint van köztük jobb is. Mert tiszteli a másikat, tiszteli az a másik által elvégzett munkát. Neked viszont természetes, hogy megveszed amire szükséged van. Bele sem gondolsz, hogy mennyi ember mennyi munkája fekszik benne. Gondolod ami rajtad van kabát azt a szél fújta össze??

Papolsz itt, hogy a 20millás devizahiteles is ugyanolyan ember, mint a minimálbéres, őket is segítsük ki.

Most mi a gondom??? Egy kalap alá veszed a kiskeresetűeket a "jól" keresőkkel. Nekem nem az a problémám, hogy segítsük ki a devizásokat. Az a problémám, hogy aki netto 210ezret haza tudott vinni hivatalosan, hogy ekkora kölcsönt tudott felvenni az nem az utcát seperte. Művelt, iskolázott, olyan pozícióban dolgozik ahova tudásra és tapasztalatra is szükség van. Nagy lóf@szt, az aki ilyen pozícióban dolgozik és nem vette számításba az árfolyamkockázatot az meg is érdemli. Sőt úgy vágnám ki a munkahelyéről, hogy lába sem éri a földet, hisz bebizonyította, hogy nem tud előre gondolkozni.

Lenne egy másik kérdésem, hogy hol a fenébe voltak ezek a jól kereső devizahitelesek ezelőtt pár évvel??? Akkor amikor árfolyamnyereséget kapott, akkor nem verte az asztalt, hogy a nyereséget betegye a közösbe, vett belőle nerc bundát, meg tengerparti nyaralást. Kimondta, hogy költse el???

Forinthiteles vagyok ki fog engem megsegíteni??? Nem kell köszi, eddig mindig az került sokba ami ingyen van. Senki nem kényszerített, hogy ezt vegyem fel és ne devizát. Én anno 2003-ban vettem fel, nagyon sokat nyertem volna a devizán évek alatt. Azzal is tisztában voltam, hogy ha nem tolhatom bele a tőkébe akkor el is költöm. De ugye pluszba csak úgy nem fizethetsz be. Egy kérdésem volt minden banki ügyintézőhöz, hogy 2014-ben ha rendesen fizetem a törlesztőt akkor mennyi lesz a tőketartozásom. Illetve ha bevezetik időközben a eurót akkor mennyi lesz a tőke. Kiderült, hogyha bevezetik az eurót és a fizetésem egy fapitykét ér akkor is ugyanannyi eurót kell visszafizetnem vagy mehetek az utcára. Van még lakáshitelem és közben akár be is vezethetik.
Pohos 2012.03.09 09:24:35
@bogancs: @Zabalint:

Egy kis statisztika, hogy hol tartana az ország a tömegek nélkül.

index.hu/gazdasag/magyar/2012/03/09/a_mezogazdasag_orszaga_lettunk/
A minap Simor András felajánlotta, hogy visszamenőleg lemond fizetéséről, ezzel is segítendő az IMF-fel való megegyezést. Méltán nevezhető ezért a második legnagyobb magyarnak Széchenyi István után, aki ugyebár egyévi jövedelmét (érdekességképpen akkori 60 ezer forintot)…..
Pohos 2012.02.25 17:19:16
@bogancs:

Hol található észérvek Simor ellen Orbán mellett vagy fordítva is jó nekem.

Az államadósságról szólót most nem nézem, mivel nagyban függ az árfolyamtól és sasszé jobbra egy lépés hátra és pisloghatunk a 400Ft-os eurónak.
Nívó Orbán és a középosztály 2012.02.07 23:37:00
Jó lenne tudni, hogy mely jövedelmi sávot tekinthetjük alsó-, közép- és felső osztálynak. Ez a kérdés azért lett most érdekes, hiszen a miniszterelnökünk a középosztályt helyezte tegnapi évértékelő beszéde középpontjába, miközben korábban leginkább szegényekre és…..
Pohos 2012.02.09 18:22:30
@bogancs:

Mivel általánosítás volt, hogy osztályvezető és főosztályvezető keres akár 800ezret. Igen van olyan főosztályvezető aki annyit keres a főváros környéki áruházakban, de ez nem általános. De mivel te is általánosítottál ezért jogos az én megállapításom, hogy ha van egy banki fiókvezető aki bruttó 3 millát keres akkor az összes.

Arra is kíváncsi lennék, hogy egy családban mekkora a valószínűsége, hogy mind a két felnőtt középfelső vagy felsővezető. Mivel kizáró ok, hogy a konkurenciánál dolgozzon a házastárs és ugyanazon cégen belül is elég nehéz ezt kivitelezni. Nem lehetetlen, de ritka. Ha alsóközépvezető akkor a bruttó 300 a reális, ami messze áll a havi nettó 600-800 ezerhez.
Pohos 2012.02.17 10:14:22
@bogancs:
Bocs, hogy eddig nem válaszoltam de nem értem rá.

Nincs igazad, mivel egy osztályvezető nem keres ennyit, akár kereshetne, de nem keres. Akár egy takarító is kereshetne, de nem fog és senki nem is hiszi el, viszont a blogból az derül ki, hogy egy multinál dolgozó osztályvezetőknél benne van a lehetőség, hogy ennyit keres. Ez pedig hülyeség, jelenleg nem keres egyetlen egy osztályvezető sem ennyit, ugyancsak nem keres egy bankfiókvezető sem több millió felett.

Ezzel csak azt lehet elérni, hogy mindenki azt hiszi, hogy mennyire jó dolga van egy osztályvezetőnek. Pedig ha jobban megnézzük, kiderül, hogy van olyan hónap, hogy a minimálbért szintjét üti meg. A fizetési papíron több szerepel tény és való, viszont nem napi 8 órát dolgozik, hanem nagyságrendekkel többet. A különböző pótlékok, mint délutáni, vasárnapi stb. mind a vakok javára megy. Nem mondom, hogy sajnálni kell, de ne úgy állítsuk be őket mint akik degeszre keresik magukat. Az átlag a bruttó 300ezret sem keresi meg, igen van aki többet van aki kevesebbet. Szóval még a 600ezer is egy álom nekik.
Pohos 2012.02.18 09:14:39
@bogancs:
Sajnos nem láttam a nyilatkozatot. Az átlag tényleg olyan 300ezer. Budapest és környékén esetleg több vidéken pedig inkább kevesebb, de ez függ az egyéntől is, de túl nagy szórás nincs egy-egy áruházon belül hisz nagy bérfeszültséget okoz. Illetve áruházak között sem, mivel rendszeresen dörgölik az osztályvezető orra alá a különböző eredményeket és aki nem hülye az látja és ki tudja számolni megközelítőleg a másik kolléga bérét anélkül, hogy megkérdezné.

Miről szólt a nyilatkozat ha még emlékszel rá??
Segítség! Elfogyott a pénzem! „De csóró lettem nincs kenyerem Elvesztettem a munkahelyem Jaj Istenem most mi lesz velem Hej de betörjek vagy guberáljak Jaj Istenem mit csináljak Mondjátok meg, hogy most mit tegyek Felmegyek a hivatalba Rávágok majd az asztalra Elmondom hogy éhen fogok…..
Kezdem rögtön az összefoglaló táblával, mert sajnos a héten elég rendesen túlléptem a keretet. Mint látszik az időarányos ~25ezres keretet több mint 8ezer forinttal túlléptem. Ennek legfőbb okai nagyjából megegyeznek a múlt hetivel. Nem kellett volna McDonald’s-ba menni 1050…..
Pohos 2012.01.20 22:50:59
@bogancs:

Illetve az "alja" munkát is illene megfizetni. Elég nagy probléma lenne, ha ezeket a munkánkat senki nem végezni. Nem kicsi, hanem nagyon nagy probléma. Koszosak a vonatok, a közvécék, mi lenne ha tényleg senki nem takarítaná. Mint kisgyerekes szülő hol tenné tisztába a kicsit, ha szükség lenne rá. Ne gondoljuk, hogy lenne tisztább környék és koszosabb, Hamilton sem vinné el a szemetét a vattaúj sportkocsival a szemét telepre valahol félúton kidobná, de nem vinné el.
Pohos 2012.01.21 09:11:05
@bogancs:
Akkor csináljuk úgy, hogy amint kész van az egy hónap, át dobod priviben az egész számla kupacot én hozzáteszem a saját verziómat véleményt írok hozzá és visszadobom neked. Nem tudom, hogy akkor mennyi időm lesz, de szakítok rá ezt megígérhetem.
Pohos 2012.01.21 09:17:42
@bogancs:
Még nem sikerült elolvasnom, de nem sokára :)

Annyit tennék hozzá, hogy mint minden munka ami tényleges munka és nem csak egy kép annak van értelme. A közmunkának is van, viszont azt vettem észre, hogy a közmunka hatékonysága a versenyszférához képest max. 10%. Ami valljuk be borzalmasan alacsony. Nem mondom, hogy ezeket ki kellene adni, mert akkor megint menne a mutyi. Azt kellene elérni, hogy fogja fel a társadalom, hogy ez nem csak az egyén hanem az egész társadalom érdeke lenne, hogy ezeket a munkánkat normálisan és normális tempóban elvégezni. Más lenne az ország megítélése a világ szemében egy idő után több turista jönne, több pénz folyna be az országba.
Csak egy képet szeretnék hozzátűzni és aki azt mondja, hogy az alja munkát bárki el tudja végezni, akkor ő mondja meg, hogy ő mennyiért vállalná el.
www.life.hu/legykepben/napfotoja/20101124-szemettemetove-valtozott-napoly.html
Sorsdöntő napok jöhetnek. Barroso levele után nem tűnik légből kapott feltételezésnek, hogy az ország minden bizonnyal nem kap pénzügyi segítséget, ha a rohamtempóra kapcsolt parlamenti többség megszavazza azt a két törvényjavaslatot, amelynek visszavonását az EU a…..
Pohos 2011.12.21 09:49:47
@sárkányfő:

Bocs, hogy a beszélgetésbe beleszólok, de a kormányunk már szerződést szegett. A 100ezer szerencsétlennek tartozik 14havi nyugdíjjárulék összegével amit a manyup számlájukra kellene utalnia.
A múltkori, kissé provokatív stílusú posztban sokaktól megkaptam, hogy mit osztom én az észt, hogy kell minimálbérből megélni. Próbáljam csak ki egy hónapig, hogy milyen az. Ilyen típusú felszólítások sokszor elhangoznak egyébként politikusok irányába is. Szóval kapva az…..
Pohos 2011.12.17 19:07:07
@kotyomfitty:

Beszéltem Cora árufeltöltővel, dolgozna ne izgulj, nem árufeltöltő lenne de dolgozna. Egy szőlőst szeretne, csak egy akkorát amit szinte egész évben el tud látni, hozzá állatokat, legelőt és egy kis kaszálót.
Lehet, hogy már kicsit elfogott a karácsonyi hangulat, de valahogy nem visz rá a lélek, hogy érdemben foglalkozzak az elmúlt napok politikai-gazdasági történéseivel, mégha mégoly jelentős események is zajlanak éppen. Valahogy olyan lerágott csont érzése van az embernek. És a…..
Pohos 2011.12.14 10:20:23
Kedves Bloggoló!
Egy kis számtan
167000FT a bevétel
-40000Ft albérlet/lakáshitel
-30000Ft rezsi víz/fűtés/villany
Eddig maradt 97000FT
A gyerekek iskolába vagy oviba járnak, 500ft/nap az étkeztetés
-20000FT mert ugye ketten vannak.
Iskolai óvodai programok vannak amikre a gyerekek részvétele erősen ajánlott, ha nem akarjuk, hogy a közösség kiközösítse, de nem mindenhova engedjük el.
-2500FT a két gyerekre
A jövőre gondolva a gyerekeknek valamilyen különfoglalkozás, de határon belül ez még -2500FT a két gyerekre.
Maradt eddig 72000FT
Apa és anya vigyáz a ruháira, de évente egy teljes ruházatot vennie kell, mert elkopott ez elosztva kettőjükre havi 2500FT.
Gyerekekre is kell ruha, viszont a cipőket is kinövik. Azt nem szeretné a szülő, hogy egy rosszul kitaposott cipő miatt a kisebbiknek később panaszai legyenek ezért mindegyik új cipőt kap. Ez havi átlagban legyen 5000Ft.
Maradt 64500FT eddig.
-10000FT munkába járásra, nagyon olcsón mindenki ahogy tanulta címen.
Maradt 54500FT.
Eddig szép és jó, de ki kellene mosni is,takarítani is, bár még nem ettünk, de mosogatni is fogunk. Ez legyen 1500Ft.
Néha tönkremegy a 20éves mosógép/hűtő valami amit az ócskástól vettünk, mert az új nagyon drága. Ez mondjuk 2000FT/hó.
Eddig 51000FT maradt a zsebünkbe.
Akkor étkezésre maradt napi 425Ft/fő.
Azt tudjuk, hogy az 500Ft-os nagyüzemi (iskolai) étkeztetés hosszú távon nem fedezi a napi vitamin és ásványi anyagok minőségi és mennyiségi. Anya sem fog tudni úgy főzni, hogy hosszú távon ne legyenek problémák.
Á a zöldséget meg lehet termelni, jogos ezt kifelejtettem. Apa a vetőmagot lopni fogja, mert ugye nincs rá pénz, a vizet a szomszédtól kölcsönzi, mert arra sincs, egyéb dolgokat szintén lopjuk. Apa közel 10 órás távollét után (munkából hamar hazaért) neki még foglalkozik a gyerekekkel is mert anya főz, utána neki áll kertészkedni, mert a munkája blogírás és véletlenül sem fizikai munka. Ha valaki beteg, akkor plusz kiadás a gyógyszer abban a hónapban. Az olyan luxus cikkek mint fogkefe fogkrém wc papírt a többi kifizetésből vesszük el. TV újság KÖNYV nincs, mobiltelefont is csak akkor látnak ha valaki megmutatja nekik, hogy milyen.

Ha valaki szerint túl sokat számoltam bizonyos tételekre szóljon nyugodtan, abból lehet félretenni.
Pohos 2011.12.14 10:41:13
@irógép:

Sok mindent nem számoltam hozzá szándékosan mert nincs rá keret, de a szerző biztosan jobban tudja, mit hogy kell számolni és mi mennyibe kerül
Pohos 2011.12.14 10:45:13
@Arbet:

Nyáron várlak napi 12 órában dolgozni minimál bér felett teljesítményben, annyi kikötésem lenne, hogy csak azt a 200 négyzetméter kertemet rendezd utána. Természetesen szállást és vacsorát biztosítok a többi a te dolgod
Belsőség Határ a csillagos ég? 2009.04.16 14:49:00
Somi barátom pár fotója indította el a gondolatlavinát, amely végül is ezen poszt megírásához vezetett. Nem csoda, egy Bugatti Veyron mindig megmozgatja az ember fantáziáját. Ferdinand Piëch valóra vált lázálma mind a mai napig megosztja az autós társadalmat, ha nem magát a…..
Belsőség Imádott szemellenzőink 2008.09.10 03:21:00
  Elhiszem én, hogy a kedves autóvásárló feje zúg a sok információtól. Pláne hogy azok gyakran ellent is mondanak egymásnak. Ha fáradságos is, de azért létezik jó módszer a tájékozódásra. Csak a sztereotípiákat felejtsék el, azokra hallgatni felér a legsötétebb…..