Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cheoppy

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arról, hogy meghalok, önmagában nem kéne írnom, hiszen egyrészt mindenki meghal, másrészt annak sincs hírértéke, hogy a „mindenki”-be én is beletartozom – ezzel kb. óvodás korom óta tisztában vagyok. Keresztény koromban mindennap imádkoztam „a jó halál kegyelméért”; ez komplex fogalom, amelybe…..
cheoppy 2016.01.26 00:49:25
Sématerápiás „kórházunk” harmadik emeletén találjuk a Károsodott határok nevű sématartományt. Az alábbiakban az ide tartozó két séma közül azt vesszük szemügyre közelebbről, amelyik Feljogosítottság–grandiozitás névre hallgat (betűjele Et, az angol…..
cheoppy 2015.06.08 09:56:37
@Birtalan Balazs: van egy "húzód", ott. :)
(Felhasználói kézikönyv) Az ivós játékok a társaságban történő gyors és hatékony berúgást szolgálják, és évszázadok óta igen népszerűek. Számos verziójuk van, de a lényeg ugyanaz: amikor egy előre meghatározott esemény bekövetkezik – akkor iszunk. Amikor azt látjuk…..
cheoppy 2014.12.01 08:53:52
@Birtalan Balazs: ez volt a legfájóbb pont a posztban... ^_^
A Sorskönyv nélkül továbbra sem lesz én-blog, de ez egy nagyon személyes írás – alkalmasint a legszemélyesebb, amit ezen az oldalon valaha közzétettem. Sokáig töprengtem, hogy egyáltalán itt van-e a helye, de arra jutottam, hogy – túl azon, hogy számomra mennyire fontos –…..
Hogy a kliens e kettő közül épp minek érzi a székét, azt számos dolog határozza meg. Ide tartozik általános testi-lelki egészsége, illetve pillanatnyi állapota. Ide tartozik a terapeuta személyisége és szakmai felkészültsége. És végül, de nem utolsósorban: ide tartozik a…..
...legalábbis majdnem. Mielőtt ugyanis fejest ugranánk a Young-féle sématerápiában jelenleg számon tartott a 18 séma világába, pár általánosabb kérdést még meg kell válaszolnunk. Mi is az a korai maladaptív séma? Hogy alakul ki? Mi tartja életben? Mit csinál velünk a séma?…..
cheoppy 2013.08.09 23:06:46
  Csaknem hat évvel ezelőtti írtam egy másfél oldalas szösszenetet, amely ezt a – némiképp önironikus – címet viselte: Pszichológiai esettanulmányok. Az írás bevezető mondata a következő volt: „Két pszichológiai tézist szeretnék demonstrálni, egy-egy…..
cheoppy 2012.11.26 08:30:33
– Segíts! – Mi baj? – Bántanak. – Ki bánt? – Mások. – Biztos? – Nem biztos. – Hanem akkor ki bánt? – Én magamat? – Kérdezed vagy mondod?– Mondom: én bántom magamat. – És most? – Segíts! – Mi baj? – Bántom magamat. – Miért? – Nem tudom. –…..
cheoppy 2012.10.30 17:26:12
Gyakran kérem a klienseimet arra, hogy majd olvassák el valamely írásomat. Ritkábban, de megesik a fordítottja is. Ha egy témáról már a sokadik kliensemnek mesélek, fölmerül bennem: tán érdemes volna írni a dologról. Ez a helyzet az elefánttal is. Azon klienseim, akikkel kognitív…..
cheoppy 2012.07.22 17:51:21
Ehhez két gondolat jutott eszembe.

Az első, hogy a világ valós állapota elméletileg sem figyelhető meg, azaz nem vagyunk semmilyen módon objektív képet alkotni a világról, a részletekért lásd a kvantummechanikát (pl.
hu.wikipedia.org/wiki/Kvantummechanika vagy egy komolyabb egyetemi fizikakurzus). A lényege annyi, hogy mivel a mérések folyamán a rendszer állapotát megváltoztatjuk, nem tudjuk megmondani, hogy milyen volt a mérés előtt. Tehát azzal, hogy ezt elolvastad (megmérted a szemeddel!), megváltoztattad a világot, és nem azt láttad itt, ami előtte volt, és senki se tudja megmondani, hogy mit volt itt előtte. :)

A másik gondolatom egy kérdés: a kognitív torzítások megfeleltethetőek a kognitív sémák egyfajta csoportosításának, vagy ezek más szinteken találhatóak?
– Avagy: Végül is hogyan kell hipnotizálni? – Úgy fair, ha előre szólok: ha nem tudsz hipnotizálni, az alábbi pár tucat sorból nem fogod megtanulni. Annak a valaminek a kialakításához ugyan, amit hipnózisnak, transznak vagy módosult tudatállapotnak neveznek, mint láttuk, nem…..
Autonómia The Golden Ages 2011.11.15 14:34:00
A Brit birodalom tündöklése I. Erzsébet uralkodásával kezdődött, utána évszázadokig uralták a világot. A görögök pedig a harmónia, a béke, a prosperítás és a stabillítás éveiként tartották számon egy ember életében az Aranykort. A leszerelésemet követő négy évet…..
cheoppy 2012.02.10 00:52:14
A zsiráfnyelvről már sokszor és sokféleképpen írtam. Az egyik legfontosabb kérdés azonban eddig kimaradt: milyen helyzetekben alkalmazható az erőszakmentes kommunikáció? Másként: hány különböző felhasználási módja van az EMK-nak? Először is nem lehet elégszer elmondani: az…..
A magát terápiára rászánó ember tipikus célját Eric Berne így fogalmazza meg: „Hogyan vehetek rá másokat, hogy ne verjenek hullámokat, miközben nyakig ülök a pöcegödörben?” Ez álmai non plus ultrája. S ha a terapeuta netalán megkockáztatná, hogy esetleg ki is lehet onnan…..
Most pedig térjünk át a harmadik nagy témakörre: a párhuzamokra a könyv egyes varázslatai, illetve bizonyos pszichoterápiás eljárások között. Amint jeleztem, négy motívumról fogok szót ejteni. Edevis tükréről, a mumus elleni védekezésről, a dementorok elleni védekezésről,…..
Bő másfél hónapja indítottam egy szavazást itt a blogon, a következő kérdéssel: Melyik életpozícióban szoktad a legtöbb időt eltölteni? Alább – némi fogalomtisztázás után – e szavazás kiértékelése következik.   Az OK-keret A TA az életpozíciókat az ún.…..
És megint tanulni. Akkor még nem tudtam, hogy életem végig ezt fogom csinálni, ezért nem voltam felhőtlenül boldog a dologtól, de hát mit volt mit tenni, kaptam havonta pár ezer forintot és mindössze annyit kértek, hogy a végén vizsgázzak le. Szerencsére a tananyag nagy részét…..
Autonómia A négy 2011.06.16 15:35:00
Azt mondják az okosok, és ide bele értve az ókori görögöktől, a modern filozófusokig, mindenkit, hogy négy dolog irányítja az ember életét. A Sors, a Körülmények, a Szölői nevelés, és a Szabad Akarat. Ha belegondolunk ez valóban így van.A Sorsunkat meghatározza nagyon sok…..
cheoppy 2011.06.20 17:37:25
@ACsab: épp vidéken vagyok, itt nehézkes mobilnetet fogni és olyan vígan netezni, mint a székesfővárosban, és már 17 olvasatlan RSS elemem van (a tieddel együtt), a napokban sort kerítek az olvasásra, no para!
Megjelent a Greenpois0n legújabb verziója, ami Macen és Windowson is képes az untethered jailbreakre, vagyis a 4.2.1-es iOS-es rendszert úgy törhetjük, hogy nem kell az újraindításnál a számítógép segítségét használatba venni.A törés iPhone 3GS és iPhone 4, iPad és iPod touch…..
Sorskönyv nélkül Ássatok kutat! 2011.01.28 13:17:00
Merthogy közvélemény-kutatás. (Bocs.) Arról van szó, hogy amind enit előállt egy meglepő ötlettel egy régebbi poszthoz írt kommentjében. A következőt írta: Most, hogy már többen vagyunk, újra bedobhatnád a régebbi postokat, pl. ezt se kommentelte senki. Én azt…..
A Mikulástól igen becses ajándékot kaptam az idén, történetesen a blog egyik olvasóján, Evelinen keresztül: izgalmas, releváns, elgondolkodtató kérdéseket. Alább e kérdésekre próbálok válaszolni.Ez a dolog, ez a sorkönyv mindenkiben kialakul gyerekkorában,…..
A Jó Gyerek elkészítése informatikai feladat. Először is szükségünk van egy hardverre. Átlagos képességű felhasználók részére a javasolt hardver a kisbaba; profi programozók azonban már a magzat nevű hardverrel elkezdhetik a munkát. (Figyelem! Az eszköz folyamatos…..
cheoppy 2010.12.03 19:58:46
@Birtalan Balazs: Van valami indikátora annak, hogy sikerült felismernem a sorskönyvemet, illetve annak jelentős részét?
cheoppy 2010.12.04 12:16:00
@Birtalan Balazs: Ez a vers nagyon jó, olyan találó. :)
Sorskönyv nélkül A játszma 2010.11.13 11:52:00
Az alábbi szöveg kísértetisesen emlékeztet a Wikipédia Játszma c. szócikkére. Minekutána azt a szócikket az elsőtől az utolsó betűig én írtam, ez talán nem nagy baj.A játszma az Eric Berne amerikai pszichiáter, pszichológus, pszichoanalitikus által megalkotott…..
Sorskönyv nélkül Okos-e vagy? 2010.11.07 21:10:00
Noha sem az intelligencia, sem az IQ fogalma nem kapcsolható közvetlenül a pszichoterápia témájához, mindkét kifejezés elég szilárdan (és elég sok tévedéssel terhelten) jelen van a köztudatban ahhoz, hogy legalább röviden foglalkozzunk velük.Kezdjük azzal, hogy sokan úgy hiszik:…..