Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ignis_veneficus

1 bejegyzést írt és 340 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugyan a nagy bejelentések mostanság Berlinben, az IFÁ-n zajlanak, azért az igazán nagy játékosok inkább otthonról kezdik a vásárlóikat bombázni az őszi szezon újdonságaival. Igen, van új Paperwhite. Lica már beszámolt róla a techrovatban. A lényeg röviden: Hardverben a új…..
Ignis_veneficus 2013.09.09 14:48:14
@Gukker: Ok, ertem, nem keverem.
Viszont a HTML-ben amit megetetunk a kindlegen-el nincs olyan elem, hogy "Labjegyzet" vagy "vegjegyzet" (tudtommal), ahogy olyan sincs, hogy "fejezet", hanem vannak bekezdesek (<p>), blokkok (<div>), linkek (<a>) stb. Es a labjegyzetet, mint "konyv resz"-t eloszor "atkonvertaljuk" "vegjegyzet" konyv reszre, majd ezt html-re. (a fent emlitett megoldassal), es itt ezen a pontot elveszti azt a meta tulajdonsagat, hogy o "labjegyzet" vagy "vegjegyzet", innentol a parser megszakadhat, akkor sem fogja rendesen megjeleniteni a labjegyzetet/vegjegyzetet, mert nem tudja, hogy az mi.

Kindlenotes: az egy free tool aminek az a bemenete ami. (vagyis tetszoleges dolog amit a kindlenotes fejlesztoje beleir, definial), az en reszemrol tok irrelevans, mert en a kindlegen-t hasznalom, es nativan etetem html, ncx, stb-vel.
Engem az a HTML/XML kod erdekel, amit ha megetetek a kindlegennel, akkor a fenti pop-up buborekot fogom kapni az altalam definialt tartalommal az olvasomon. Ahogy megvan az a HTML/XML kod is amit ha megetetek egy 1.1-es kindlegennel, akkor megkapom a periodical formatumot.
Ignis_veneficus 2014.01.06 13:30:50
Lábjegyzetben valaki?
Valahol mintha azt olvastam volna, hogy a regi (gyari) konyveken is mukodik a pop-up (
www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=221925#post2645089)
valaki meg tudja erositeni? esetleg sikerult osszehoznia egy pop-up labjegyzetet?
Sem a kindlegen, sem guildlines nem frissult.
Valami "koztudomasu" megoldasrol van szo?
Ignis_veneficus 2014.01.07 06:55:48
@Komavary: Jo lenne tudni, hogy akkor a calibre mit general a labjegyzethez...
Kell a calibre-nek a kindlegen, vagy nativan allitja elo a mobi-t?
Kedves olvtársak, bizonyos szempontból sok, más szempontból meg kevés a munka, ezért gondoltam, megosztom veletek milyen két nagyobb ívű dolgot tervezek az idén őszre. Lesz megint blogpizza! Ezúttal nem kisebb fába vágjuk a fejszét, minthogy meghirdetjük az első magyar…..
Mit szólnál, ha azt mondanám neked, hogy olyan növényt termesztünk és fogyasztunk nap mint nap, amely halálos mérget tartalmaz? Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ennek ellenére senki sem követeli a termesztésének a tiltását, szabályozását, de még csak a méreg hosszú távú…..
A budapesti tömegközlekedés árszabása katasztrófa. Vegyünk egy olyan élhető várost, mint Bécs és rögtön kapunk néhány érvet ahhoz, hogy miért is. A napokban adták hírül az osztrák bulvárlapok, hogy a fővárosban már 533 ezer éves bérletest tartanak nyilván és év…..
A legelterjedtebb nézet szerint a szellemileg (is) aktív mindennapok a zálogai a hosszú, egészséges életnek. Ezért is meglepő, hogy egy új kutatás szerint az aktív szellemi tevékenység az idegsejtekben a DNS törését okozza. Az örökítőanyag sérülése ugyanis minden eddigi…..
A kormány társadalmi vitára bocsátotta a könyvtári kötelespéldányok beszolgáltatására vonatkozó kormányrendelet tervezetet. A tíz minisztériumi dolgozó által jegyzett ötlethalmaz láttán óhatatlanul felmerül a kérdés: a dilettantizmus és a logikus gondolkozás hiánya vajon…..
Az eukarióta élőlények genetikai anyaga kromoszómákba szerveződik, ez talán senkinek nem újdonság. A különböző kromoszómák száma természetesen igen változó lehet: négy darabtól néhány tucatig teljesen megszokott nagyságrendekkel állunk szemben. Az azonban, ha egy…..
Azt már szinte közhely, hogy egy DNS molekula alkalmas lenne hosszú távú adattárolásra, hiszen kis helyet foglal és bizonyítottan eláll évezredekig, miközben nem igényel különleges körülményeket. Viszont hátrányai is vannak, például a hosszú, adott szekvenciájú DNS szakaszok…..
Bocs, az előző poszt akkorára sikerült, hogy kiverte a blog.hu biztosítékát. Itt a folytatás. Dworkyll Miért is lesz egy tisztességes polgár könyvkalóz? Már 5 éves koromban tudtam olvasni (írni azóta sem igazán). Kezdetben csak a boltok feliratait, cégéreit böngésztem,…..
Ignis_veneficus 2012.11.09 14:28:48
@Gukker: "Még a '90-es évek elején, amikor konkrétan Notepaddel írtuk be a html tageket... kösz, de nem sírom vissza."
most csak azert nem notepaddal irjuk a html-t, mert
1, a dinamikus weboldalaknal server oldalon olyan eszkozkeszletek jelentek meg amik mar kicsit magasabbszintu alkalmazaskeszitest tesznek lehetove.
De ha az adott eszkoz nem jol mukodik, vagy neked nem jo, akkor vagy keresel masikat, vagy varsz a javitasra, vagy megnyitod a notepadot es fixeled, ujrairod.
2, mert a CSS-t heggeszti az ember notepaddal :D
(nem, nem lattam fejlett weboldal szerkesztot, de a tapasztalat, az, hogy a generalt cuccok mindig gazosabbak, mint amit az ember az alapokbol epit fel)
Ignis_veneficus 2012.11.09 15:29:17
@Gukker: igen, de a ket formatum leirasa kicsit elter terjedelmben. ha jol emlexem a docx-e valahol 900 oldal korul volt.
+2 erv a openoffice mellett:
1, ingyenes (es fut linuxon is)
2, lehet parancssorbol scriptteket futtatni vele, vagyis egy rtf-odt konverzio mehet parancssorbol batch-bol...
Mindig öröm új írókat üdvözölni a blogon. KTamás barátunk jóvoltából az e-könyves forradalom egyik korai állomására utazhatunk vissza. Fogadjátok őt sok szeretettel, Dworkyll Kindle: Amazon's Original Wireless Reading Device (1st generation) Gyakran cserélem a kütyüimet,…..
Ignis_veneficus 2012.10.16 21:14:57
@auer: A formating giude-ban (kindlegen.s3.amazonaws.com/AmazonKindlePublishingGuidelines.pdf) van rola leiras a panel-view -hoz. Nem olvastam azt a reszt , nem abba utazok. A cbr-bol valszeg ki lehet csomagolni a kepeket (most olvastam, egy rar file). Abbol egyszeru scripttel lehet html-t gyartani (pl egy kep - egy html), de ahogy nezem szivni kell a panelek meretevel (oldalankent), es mivel a guide-ban nincs rendes pelda, meg azzal is jatszani kell hogy hogyan mukodik.
Amit szerintem max automatizalni lehet, hogy cbr-bol eloallitja a html-eket, es/vagy a panelmeretek felsorolasaval (x,y,w,h) eloallitja a tartalmat...
Ignis_veneficus 2012.10.17 08:24:35
@auer: Ami a leggazosabb, vagyis a kep (oldal) panelekre bontasa, szerintem mindig kezzel fog tortenni. Lehet probalkozni automatizalni, de az mar kep felismeres/ertelmezes lesz. Es ha belegondolsz, hogy egy egyszeru OCR mennyit tud tevedni, es ott viszonylag keves jelbol kell dolgozni (es szotarral es egyebekkel van megtamogatva), szembe a panelekkel, amikbol szoveg, alak ki is loghat, nem is szabalyos negyszog es meg sorolhatnam.
Ha lesz valami automatizmus az hasonlo lesz ahogy egy OCR program dobozolasi felulete. mutatja az oldalt megprobalja panelekre bontani, de a user felulbiralhatja...
Kedves Olvtársak, a hír igaz, a Delta Vision is belép a leaderek klubjába, és elektronikusan is közzéteszi a címeit (de legalábbis egy részüket). Végtelen szerénységükkel még nem csaptak bele a nyitókampányba, mert azt akkorra tartogatták, amikor a  jelenleginél  azért több…..
Ignis_veneficus 2012.10.09 22:14:12
@Dworkyll: @kIára: Az epub konzorcium (IDPF) sosem lesz kepes leverni a gyartokon a szabvanyt. Max amit tudnank csinalni, hogy levedetik az "epub" nevet/logot/akarmit, es csak annak adjak ki hogy felrakhatja az eszkozere, hogy "epub kepes" aki megfelel neki.
DE!
Akkor meg jonnek a kis kiegeszitesek (aka html/css -webkit -mozilla es hasonlok) ami megint el fogja vinni a eszkozoket. Az egyiken kitalaljak a lekerekitett keretet, mire a masik eszkoz is megcsinalja (de nem hasznalhatja ugyanazt, mert az le lett vedve), a megrendelo meg habzo szajjal veri az asztalt, hogy nem erdekli hogy nem lehet, hogy nagy munka, de a jozsinal latta, hogy van lekerekitett keret, o is olyat akar...
jobb?
Build:
kb 5 eve konvertalgatok konyvet. XML-re. Egyszer volt formatumvaltasom, szerencsere az elejen. Azota ha kijon egy uj technologia kb 1-2 het meloval lehet ra valtani, az osszes konyvvel. jalanlag az 5. technologiaba kezdek bele (6. ha a periodalt is beleszamolom) PDF, html4, epub, mobi, kf8...
E-könyv olvasók Van Baráthom 2012.10.05 22:41:41
(bocs, magas labda volt, én kérek elnézést) Szóval van itt egy annyira tehetséges hölgy, hogy még a névjegyére is ez van írva: senior creative. Írt komoly regényeket, igazi régivágású csajos krimiket. Meg írt még sok mindenféle kicsit és nagyot, amik fel-fel bukkantak a…..
E-könyv olvasók Kindle-utóhang 2012.09.07 12:43:29
No, aludtunk rá egyet... 5 új eszközt és több szolgáltatást mutattak be tegnap este az Amazon idei „szokásos” sajtóbemutatóján. Előző - a Kindle történetét összefoglaló - posztomban tippeltem párat, ennek néhány része bejött (a lényegiek mindenképp), a bolt hivatalos…..
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
Ignis_veneficus 2012.03.24 13:34:02
@Komavary: "apa! kezdodik!"
Szal, elkezdodott: hogyan hakkeljuk meg a html-t hogy n+1 (tetszolegesen valasztott) konyvolvason is (majdnem) ugyanugy jelenjen meg.
Valahonnet ismeros ez.. ja.. megvan.. bongeszok.
ua a problema: n+1 bongeszon ugyanugy jelenjen meg.
Eddig csak a epub volt ilyen, de most beszallt a buliba a amazon is, a maga ket formatumaval (mobi + kf8)
Az a szerencse, hogy itt a user meg ki tudja valasztani, hogy milyen formatumot olvas.
 Kedves barátaim,   ameddig a szakma szerencsétlenkedett az epub körül (szabványossága ellenére  sincs két platform, ami ugyanazt a publikációt ugyanúgy adná vissza, nincs teljes generáló eszközkészlet stb.) addig az Amazonnál sem pihentek. A mai bejelentéssel már régóta…..
Ignis_veneficus 2012.01.20 15:29:37
@ff48bp: Mert egyfele szabvany van.
Es van egy zart konyv formatum.
Es van eszkoz, ami tamogatja a szabvanyt, es van eszkoz, ami meg nem.
A "mezei" olvaso a vilag boldogabbik fele vesz egy olvasot, amit eppen a kedvenc konyvarusa (amazon, B&N, stb) arul, vagy valami hasonlot (iPad) es automatikusan kap melle egy boltot tele mindennel ami szep es jo (most mar filmmel, zenevel magazinokkal is tele)
egy "mezei" olvaso nem is tudja, hogy milyen formatumot olvas a gepe, mert a beepitett boltbol vasarol.
Ignis_veneficus 2012.01.20 15:30:28
@SaGa: Szerintem a Palm korszakbol maradt adatbazisstruktura miatt akkora, amekkora
E-könyv olvasók A cső 2011.09.03 03:28:00
Intro A cső nem más, mint az az út, az a csatorna, amin az írott, nagyobb terjedelmű szöveg (a.k.a könyv) eljut az elsődleges alkotójától, az írótól, a fogyasztójáig. Bizonyos kultúrkörökben nevezik ezt értékláncnak is, lévén minden szereplő hozzáad valamit, de valamiért…..
Az MIT kutatói olyan anyagot dolgoztak ki, egy szintetikus gumit, mely egy kamera segítségével részletes 3D képet képes készíteni bármilyen anyagról vagy felületről. Akár két mikrométernyi részleteket is ki tud rajzolni. Bőrgyógyászatban, oktatásban vagy  igazságügyi…..
Ignis_veneficus 2011.08.11 22:31:31
@Mészáros Laci: Ha jol lattam, es ertem, akkor a gelt hozzanyomva a felulethez es lefotozva a specialis kameraval, kapsz egy 2mikronos felbontasu 3D-s feluletkepet, amit mar PC-vel tudsz kiertekelni.
mondjuk azt, hogy a gel+kameral = 2 mikronos 3D-s kamera
E-könyv olvasók Kalkuláljunk! 2010.12.16 09:09:00
Néhány héttel, illetve hónappal ezelőtt közzétettem egy írást arról, hogy — legalábbis jórészt elvben — hogyan alakul egy könyv árazása különböző forgatókönyveket feltételezve.Lelkes olvasónk, zlaboncz (ZLC) fogta magát és legyártotta az elv gyakorlatiasabb…..
Ignis_veneficus 2011.05.09 14:53:39
@Vidi Rita: PDF:
Tobbszor tobb helyen volt rola szo, hogy a PDF miert nem jo. pl van 5"-os kijelzo meg 8.9"-es . Ami jol mutat egy A4-en (pl 12 pt font) az olvashatatlan egy 5"-on ha lekicsinyited, ha meg nem akkor scrollozhatsz.
Emelett a PDF oldalkepet tarol es nem tudja a rendes reflow vagyis ujratoldelest.

A kiado nem maga alatt vagja a fat, lasd amazon. Az o konyveit csak az o eszkozen (kindle) lehet olvasni es az eszkozon (tobbe kevesbe) csak az amazon konyveit tudod olvasni. Igy tudja olcson adni az eszkozt..
Ignis_veneficus 2011.05.09 21:03:38
@Vidi Rita: Akkor nezzuk hosszabban: van jelenleg egy azaz egy nyitott formatum: epub: van hozza soksok parser + DRM + olvaso + bolt.
Problema: hiaba szabvany, egyik parser sem birja a teljes szabvanyt, vagy csak kicsit maskeppen. minden olvaso csak egy parsert tartalmaz (tisztelet par kivetelnek), es csak egy DRM-et. vagyis ha veszel egy ekonyvet, hiaba epub, zsakbamacska, hogy a te olvasod meg tudja-e nyitni es akkor szepen jelenik-e meg. (csak ket pelda, beagyazott fontok + sorkizart tordeles) (es itt megint lehetne beszelni a HTML mint szabvany es azokat olvaso IE, FF, Opera, Chrome es tarsai eltereseirol)
Tehat: szivas a usernek mert sok van belole, ami nem egyforma, szivas a kiadonak, mert vagy megcsinal belole sok ezer valtozatot (beagyazott fonttal, anelkul, sorkizarva, balra rendezve, stb..)
nincs rajta integralt bolt (vagy csak egy)
Ja.. es draga az eszkoz..

Masik sarokban egy zart formatum a mobi:
Egy olvaso, egy DRM, tobb generalo, de az anyagot nem sok olvasora kell optimalizalni, hanem eleg egyre. Es tudod, hogy amit veszel ra (amazon) azt meg is nyitja.
Integralt bolt, keresztfinanszirozas, olcsobb.
Senkinek sincs gondja vele., mindekinek egyszerubb az elete, mind a felhasznalonak, mind a kiadonak.

Akkor most melyik a jobb?

Szabvany: Amig nincs mogotte egy vereskezu ceg (legyen akarmelyik) aki leveri az elterest a szabvanytl, es kikoveteli a 100%-os kompatibiliast, addig lebegjen a szemed elott a HTML peldaja. kerdezz meg egy tetszoleges webfejlesztot, hogy mekkora szivas egy modern weboldalt felkesziteni a bongeszok nagy reszere. (es nezd meg az acid tesztet es melyik bongeszo hogyan muzsikal rajta).
Jelenleg ugy tunik, hogy van egy de facto szabvany: amazon. minden mas megy a levesbe.
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
Ignis_veneficus 2011.05.02 13:53:02
@Dworkyll: Szerintem simat atcsomagolja.
Ignis_veneficus 2011.05.02 14:59:42
@Gukker: Mast nem probaltam (mobipocket creator stb), de a kindlegenes atnevezve ([Ctrl]+[PgDn]-al nem) megnyithato, kipakolhato, es megnezheto, hogy a kindlegen mit csinalt vele.
Nalam ez az lehetoseg, es amiatt, hogy a kindlegen parancssoros, tuti nyertes.
Ignis_veneficus 2011.05.02 18:47:24
@SaGa: Ez teljesen megegyezik az "atcsomagolassal". vagyis kicsomagolja a zip-et, ujra becsomagolja obi-va. Nem valtoztat rajta semmit, csak nem zip a csomagolasi algoritmus, hanem mas..
Intro A mobipocket a legtöbb eszközön egy nagyon kényelmesen olvasható dokumentum-forma, de van egy csomó apró részlet, amitől igazán komfortossá válik az olvasása. Évek óta konvertálok állományokat ebbe a formátumba, és mindig lehet találni valamit, amitől az eredmény még…..
Ignis_veneficus 2011.04.14 10:21:08
@guti.haz14: rovid valasz: kezzel.
A feher szin helyett javasolnam meg a kicsinyitest, vagy egy style="display:none" probat is megerne a dolog
vagy ha mar megvan a tartalomjegyzek, akkor lehet torolni a forrasbol a szoveget es veletlenul sem ujrageneraltatani a tartalomjegyzeket.
Az osszes tobbi otletem hosszabb butykolest igenyel, de kesobb behozza az "elvesztegetett" idot
(pl sajat toc generator irasa)
Ignis_veneficus 2011.04.23 23:35:56
@SaGa: Kivancsi lennek arra a " NCX-generálásban segítő programot (Personal verzió)" -ra.. foleg, hogy melyik valtozat az alapja...
Ignis_veneficus 2011.04.24 13:32:41
@Ignis_veneficus: "Kivancsi lennek arra a " NCX-generálásban segítő programot (Personal verzió)" -ra.. foleg, hogy melyik valtozat az alapja..."
jo adag rosszindulatu feltelezes szorult a megjegyzesembe.
Talán még nem késő bedobni ezt a topikot. A szakdolgozó-szezon fölpörgésével igen sokan találnak meg bennünket a témájukkal. Igyekszünk mindenkinek segíteni, még ha picit unalmas is tizenhetedjére elmondani ugyanazt, amit amúgy már sokszor elmondtunk, leírtunk. De bírjuk, akkor…..
Megjelent ehun egy cikk a HVG.HU hasábjain, hogy aszongya: „Nem várt buktatók: miért nem szeretjük az e-könyvet?” Én csak ülök és nézek ki a fejemből (nem azért, mert ma kétszer áztam bőrig és fagyott le majdhogynem a kezem a jeges esőben való szinte rövidujjús…..
Ignis_veneficus 2011.04.14 10:13:56
@praecox: @Dworkyll: en modositanam a menetrendet:

1) nem kell foglalkozni a digitális tartalom-kezeléssel, mert marginális
2) most már büntessük meg őket, mert veszélyben a profit
3) a kalózok tönkretesznek mindent, veszélyben az iparág - (nem vágnád le anyád kezét típusú agymosás a legális(!) filmek elején)
4) megtaláltuk az atombiztos másolásvédelmi eljárást
5) mégsem találtuk meg
5.5) goto 4.
6) szépen lassan váltás leszen paradigmailag

ezenkivul a 2-es 3-as es 4-es pont parhuzamosan fut.
valahogy ugy, hogy a 2-es-el kezdik, majd bekapcsolodik a 3-as es vegul a 4,5,4,5,4,5,4,5...
Ignis_veneficus 2011.04.14 10:53:22
@Professzore: Pedig ezzel lehetne uj vasarlokat megfogni (tobbszor, tobb helyen elhangzott mar)
pont a kozvetitesi technologia miatt korlatozott foldrajzilag a rendszer (es azt ne gondolja senki, hogy pl csak magyaroszagon -rol vennenek magyar konyvet)
pont az ingyenes (vagy ahhoz kozeli) szallitasi koltsegek miatt kulfoldrol is vasarolnanak. pl tele a vilag magyar koloniakkal, vagy nezzuk csak azokat akik hosszabb-rovidebb ideig vannak kulfoldon (ott tanul).
Pl Munchenbol nem tudsz magyar olvasnivalot rendelni, nem viszi ki a egy futarceg sem, tehat megrendeled haza, es majd amikor hazajosz, akkor kicipeled az addig osszegyujtott konyveket. Hol van ez az egygombos vasarlastol?
Ocsem kikoltozott Isztambulba. Azert nem vagy csak alig olvas magyar konyveket, mert nem tudja elvinni.
Helybol egy csomo potecialis vasarlot lehetne rogton elerni..
Ignis_veneficus 2011.04.14 23:39:51
@no mail, no problem: igazad van. Te is a "vegjuk meg miki egeret" "mozgalomra" gondoltal? :)
(en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act)
Ajánlás eNeL makróidomítási okosságai után újabb technológiaközeli írással igyekszünk borzolni a kedélyeket. Fogadjátok sok szeretettel Ignis_veneficus barátunkat, az ipari szövegtranszformáció feketeöves mesterét, a TEI és az XML avatott kezű varázslóját. Az írás nagyon…..
Ignis_veneficus 2011.03.31 23:27:38
@szakértőbb: Szoval.
Az amazon keri a TOC-ot es keri a covert.
A covert a OPF-be kell rakni. (van is neki hely a meta-k kozott)
Tudomasom szerint nem keri a ncx-ben sem a toc-ot, sem a covert (legalabis a kindlegen nem akad ki rajta pedig az eleg valogatos ezen a teren: kepes a kicsi cimlapert is rinyalni)
Ezenkivul van harom parhuzamos tartalomjegyzek feleseg, amit eleg erdekesen kezel a Kindle:
- opf/guide -> csak dedikalt elemet hasznal fel belole (begin, toc)
- ncx -> csak a bogyozasra hasznalja + jobb, bal gombokra.
- toc -> ezt adja a usernek mint tartalomjegyzek.
a borito egyikben sincs benne.
A kerdes, hogy a boritonak kell bogyo? szerintem nem.
Masik kerdes, a TOC-nak kell bogyo? lehet, hogy nem artana, igy a user tudja mikor er veget az utolso fejezet.
Ignis_veneficus 2011.04.05 22:21:59
@xtraktor: @szakértőbb: Toc az NCX-ben: most frissitettem a postot, ott a vegen a megoldas

2 sornyi gombsor:
Az uj firmware tudja, de a kov cimkekkel:
TOC: a regi toc (guide->toc)
Beginning: ami eddig volt (guide->begin)
Page: a lapszamozassal van osszefuggesben
Cover: borito
End: az utolso oldal vege
Location: ami eddig volt
Ignis_veneficus 2011.04.06 10:28:09
@xtraktor: Akkor a net lenyelte a frissitest.. :(
este bepotlom
– Jean, tegyen a székre egy újságpapírt, míg rááll.– Fölösleges, uram, így is elérem a POLCot.Tudjátok kedves Olvasók, blogot írni felettébb idő- és kutatásigényes művelet. A sodró mindennapokba nem mindig fér bele, ezért is fordul elő, hogy jó szándékunk és…..
Ignis_veneficus 2011.03.24 06:51:50
@szakértőbb: mert van egygyanum, hogy a rendszer a html-t, xhtml-t max az xml+css-t eszi meg.
hosszabb valasz kesobb
Ignis_veneficus 2011.03.24 09:34:46
@szakértőbb: A kindlegen bemenetet, vagy a mobi creatort. Aminek a vegen kipotyan a mobi file.

@Dragon Z.: na. akkor tisztazni kellene a dolgokat.
Professzor a tisztara (valoszinuleg) azt ertette, hogy nincs benne olyan felesleges formazas, ami nem jelenik meg a kimeneti formatumban, mert mondjuk az nem tudja ertelmezni (pl letter-spacing,) es az egesz egysegesen minimalis formazassal van megoldva.
Az XML egy leirasi formatum. Definialja, hogy az adatokat hogyan tudod ugy leirni, hogy mas is fel tudja hasznalni. Nem azt definialja, hogy a dolt szoveget hogyan jelolod, hanem hogyha megvan, hogy te hogyan jelolod, akkor azt definialja, hogy ezt a jelolest hogyan tudod letarolni. Metanyelv.
DOCX: annak idejen nagy vitat kavart amikor a MS szabvanyositani akarta, hogy az elso tervezetek meg az XML szabvanynak sem teljesen feleltek meg (pl volt, hogy binarisan kodoltak adatot), azota nem tudom, hogy mit valtozott, de ismerve a word azon tulajdonsagat, hogy ket word nem tudja ugyanugy megnyitni ugyanazt a dokumentumot, es kihagynam.
Barmilyen XML hasznalhato, amit elo tudsz allitani es ki tudod nyerni belole a kerdeses formazas (akarhogy).
Ignis_veneficus 2011.03.24 09:47:00
@szakértőbb: Akkor a hosszu valasz.
Nekem ugy tunik, hogy mindket rendszer (epub/mobi keszites/megjelnites) foleg (X)HTML-re epul, maximum megeszi az XML+CSS valtozatot. (nem probaltam, eddig ezekkel talalkoztam)
Tehat egyik oldalrol celszeru lenne (X)HTML-be atrakni, es azzal etetni a konvertereket. Masik oldalrol egy ilyen konverzios lepes soran olyan strukturalis modositasokat lehet vegrehajtani a szovegen, amit egy css eseten elkepzelhetetlen, pl "abrak jegyzeke"-t kesziteni a konyvben elofordulo kepekbol. Tartalomjegyzeket generalni, NCX-et generalni (lehet, hogy a mobi creator par dolgot megcsinal, de melo van utana)
 Kedves olvtársak!A nagy nap már nincs messze, amikor megnyitjuk oldalunk egy jelentősen kibővített változatát az ekonyvolvaso.info címen. Ahogy ennek a posztnak a hozzászólásaiban políroztuk, a fő csapás egy fórum, és egy wiki alapú okosságraktár lesz. A dolog wordpress…..
Ignis_veneficus 2011.03.15 22:51:04