Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Névállomás

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindannyian találkozunk időről időre különös, vicces vagy érthetetlennek tűnő településnevekkel. Most nem csupán összegyűjtöttünk néhányat e különös nevek közül, de magunk is költöttünk újakat. A valós településnevek mellett azok hiteles etimológiája olvasható, míg a fiktív nevekhez mi magunk írtunk…..
Szerző: Kovács-Sipos Bíbor Klára A négy ország névkutatóit összefogó, másfél évet felölelő együttműködés eredményeként elkészült A visegrádi országok családnévszótára a négy ország legelterjedtebb családneveinek magyarázatával. A Visegrádi Alap támogatásával megvalósult projektben három egyetem és…..
Mindannyian találkozunk időről időre különös, vicces vagy érthetetlennek tűnő településnevekkel. Most nem csupán összegyűjtöttünk néhányat e különös nevek közül, de magunk is költöttünk újakat. A valós településnevek mellett azok hiteles etimológiája olvasható, míg a fiktív nevekhez mi magunk írtunk…..
Szerző: Török Sára A Kalocsai-Sárköz északi határán, a Duna mellett, Géderlak és Dunapataj között terül el Ordas. A helyi, illetve népi néveredet-magyarázatok a környéken valaha élő sok farkast és a kiváló ordát (savósajtot) is gyanúba hozzák a település névadójaként. A Földrajzi nevek etimológiai…..
Szerző: Wendl Dávid Névmodellnek hívjuk annak a hálózatosan elrendeződő ismeretanyagnak az egészét (vö: Hoffmann 2007: 33, illetve Reszegi 2022: 32), amelyet minden névhasználó birtokol, és többek között arról tárol információkat az elmében, hogy milyen dolgoknak szokás nevet adni (pl. kutyáknak…..
Szerző: Horváth Brigitta A legtöbbeknek talán a szerelmesek napja ugrik be, ugyanis az e naphoz kapcsolódó angolszász hagyományok a 2000-es évek óta nálunk is egyre népszerűbbek. Az angol néphit szerint ezen a napon kezdenek a madarak párt választani, ezért e nap a szerelmesek és a szeretet napja,…..
Kétszáz év után végre teljesülhet a Magyar Tudományos Akadémia hajdani terve a Kárpát-medence helyneveinek összegyűjtésére, feldolgozására és bárki által elérhető, közérthető formában való közreadására. A Magyar Nemzeti Helynévtár az Akadémia (és egyben a magyar névkutatás) történetének korántsem…..
Szerző: Kovács-Sipos Bíbor Klára Ha „régi magyar” személynevekre gondolunk, eszünkbe juthat az igen népszerű Zalán, néhányaknak esetleg a ritka Csepel vagy Ete is. De vajon valóban léteztek ezek a nevek az ezer évvel korábbi magyar névanyagban? A honfoglalás leghosszabb leírása Béla király…..
Szerző: Slíz Mariann A sok ezer Magyarországon is adható név közül számos kötődik a decemberhez. Hogyan kapcsolódnak e nevek más nevekhez? Némelyik kérdés talán nem is olyan egyszerű! Ide kattintva ismét próbára teheted névtani tudásod. Benda Zoltán, A tél hajnalán  ..
Interjúalanyunk a korábbi beszélgetőpartnereinktől eltérően nem névkutató, hanem középkorász, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem oktatója. S hogy mi köze lehet akkor a nevek kutatásához? Azt mondja el ő maga! Gulyás László Szabolcs történész, a Károli Gáspár Református…..
Szerző: Slíz Mariann Az idei év utolsó előtti kvízével búcsúztatjuk lassan az őszt, amelyben a novemberhez kötődő nevek rejtenek érdekességeket. Tedd próbára a nevekről való tudásodat az alábbi linkre…..
Szerző: Slíz Mariann Az október sem maradhat kvíz nélkül! Az e hónaphoz kapcsolódó nevek is számos érdekességet rejtenek. Tedd próbára a nevekről való tudásodat az alábbi linkre kattintva! Nem lesz könnyű, de unalmas sem!  https://www.fyrebox.com/play/5japgdqaokk1vznz2r/      ..
 Szerző: Wendl Dávid Fajszi felfedezőutunkat folytatva ez alkalommal egy olyan helyet ismerhetünk meg, amelynek megközelítése talán inkább ajánlott e virtuális határbejárás formájában, mint személyesen. E hely nem más, mint a hírhedt Lányos-koboja, amelynek neve a lányos melléknév és a koboja…..
Szerző: Slíz Mariann Kvízzel köszöntjük az őszt, jöjjenek a szeptemberhez (is) kapcsolódó nevek! Az irodalmi névadás, a latin eredetű névkincs és más izgalmas területek nevei közül válogattunk. Tedd próbára tudásod az alábbi linkre kattintva! https://www.fyrebox.com/play/5japgdqaokyk8wvzow    ..
Szerző: Wendl Dávid Dél felé véve az irányt, Fajsz belterületének déli határától két kilométerre megpillanthatnánk a népnyelvben leginkább Kovács halma-ként ismert helyet, ha nem olvadna bele szinte teljesen a környezetébe.    Kovács halma műholdfelvételen (Forrás: Google Maps)…..
Szerző: Wendl DávidKalocsa környéki körutazásunk következő állomása a Göröm vagy Tejke-sziget, Fajsz megközelítőleg 47 hektár kiterjedésű településrésze, amelynek elhelyezkedése az alábbi térképmetszeten látható.Göröm elhelyezkedése Fajsz határában (Forrás: Google Maps)Göröm (Forrás: Google Maps)A…..
Szerző: Slíz Mariann A sok ezer Magyarországon is adható név közül számos kötődik az augusztushoz. Hogyan kapcsolódnak e nevek más nevekhez? Honnan ered a hónap neve? Némelyik kérdés talán nem is olyan egyszerű! A linkre kattintva ismét próbára teheted a…..
Szerző: Slíz Mariann Túl a naptári év első felén blogunkon újabb névtani kvízzel teheted próbára tudásodat! Legújabb kvízünk a valamilyen módon júliushoz kötődő nevekről szól.  A kvíz az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.fyrebox.com/play/5japgdqaobxrgpwadm/    ..
Szerző: Wendl Dávid Sorozatunk bevezető részét követően... Első állomásunk a Bács-Kiskun vármegye Kalocsai járásában, Kalocsától délnyugatra, a Duna partján fekvő Fajsz község. A település északi határrészén, a Bátyával közös határ mentén fekszik az a terület, amelyet a népnyelvben évszázadok óta…..
Szerző: Wendl DávidHelyneveink vizsgálatával az ember és a táj kapcsolatát ismerhetjük meg, fellebbentve a fátylat arról, hogy egy közösség tagjai hogyan értik meg az őket körülvevő világot, hogyan jellemzik, határolják s veszik szimbolikusan is birtokukba annak különböző részeit, szegleteit. Amióta…..
Szerző: Slíz Mariann A nyár beköszöntével blogunkon újabb névtani kvízzel teheted próbára tudásodat! A Magyarországon is adható nevek viselői közül sokunk ünnepelheti júniusban (is) neve napját. Ennek okán legújabb kvízünk a júniushoz valamilyen módon kötődő nevekről szól. A kvíz az alábbi linken…..
Szerző: Slíz Mariann Nem maradhat kvíz nélkül a május sem, így újra próbára teheted nevekkel kapcsolatos tudásodat! Olyan nevek közül válogattunk, amelyek a májushoz kötődnek. A kérdések nem a legkönnyebbek, ám annál tanulságosabbak…..
Szerző: Slíz Mariann Kvízzel köszöntjük az áprilist, ám ez korántsem tréfa! Olyan nevekkel foglalkozunk most, amelyek valamilyen módon az áprilishoz is kötődnek. A linkre kattintva próbára teheted a tudásod! https://www.fyrebox.com/play/yqkjp7adb88o0ge50z      ..
Szerző: Slíz Mariann A március sem maradhat kvíz nélkül! Milyen nevek jutnak eszünkbe, ha a tavasz első hónapjára gondolunk? Honnan ered a hónap neve? És hogyan kapcsolódnak e nevek más nevekhez? Némelyik kérdés talán nem is olyan egyszerű! Természetesen a nőnap, március 15. és a Petőfi-emlékév is…..
Szerző: Slíz Mariann Az új évet egy kvízzel köszöntjük! Visszatekintve az óévre, decemberben a NÉV-állomáson a selmeci hagyomány diákragadványneveinek történetébe pillantottunk be, illetve megtudhattunk számos érdekességet a János névről is. Legújabb kvízünk hívószava azonban a január. Megannyi…..