Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ozmóz, a nagy varázsló

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig is veszélyes volt borral foglalkozó sajtóorgánumoknak a gasztronómia boron túli terepére tévednie. Emlékezetes pofáraesések, összeveszések és kínos szituációk alakultak már ki ebből, hogy a bizonyos mércék közötti égbekiáltó különbségeket ne is említsük. Azonban…..
Ozmóz, a nagy varázsló 2008.09.07 17:54:02
OFF

Beérett az első cabernet sauvignon!

Egy nemzetközi kutatóprojekt több évtizedes munkáját váratlan siker koronázta. a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mbandaka város külterületén - igaz kísérleti körülmények között - sikerült érett cabernet sauvignon fürtöket szüretelni. Egy különleges, háromrétegű polimerizált üvegbúra alatt tartott növény rendkívül korán fakadt, és a francia, ausztrál valamint chilei önológusok legnagyobb meglepetésére beérett.
Mdandaka városa mindössze 5 kilométerre kígyózik az Egyenlítő, és az év során a napsütéses órák száma meghaladja a 11500-at.
A nemzetközi team a szokatlan forróságot okozó El Nino jelenségnek tudja be az átlagosnál is sokkal forróbb időjárást, ami a szokatlan természeti jelenség, nevezetesen a cabernet beérésének előfeltétele volt.
A kutatócsoport egy palack 1947-es Mouton-Rotchild felbontásával ünnepelte e váratlan sikert, a helyi bwulu törzs tagjai pedig három napig tartó n~bwulu tánccal, égetett szeszfogyasztással és tűzbenyilazásal fejezték ki örömüket.
A projekt sikere átírja az eddig kialakult tudományos nézeteket a fenolos éréssel kapcsolatban.
A borászvilág ikonjai is hitetlenül állnak a történtek előtt, meg nem erősített információk (szakmai pletykák) szerint néhány, a cabernet paprikás ízeit és reszelős tanninjait fajta és terroirjellegnek tartó borász állítólag mélydepresszióba esett, sokakat nem lehet elérni mobiltelefonon, híresztelések szeint déltengeri szigeteken és sörböffenésszagú sarki kocsmákban próbálják ráncba szedni zilált idegkötegeiket.
A szakma számára beláthatatlan következményei lesznek a kísérletnek, állítólag a NASA érdeklődését is felkeltették a történtek. A tudósok erre reagálva kifejtették, hogy szerintük normál földi körülmények közt még radikális éghajlatváltozás mellett sem lehet hasonló eseményre számítani.

Kóbor Richárd, borújságíró (Reauters hír alapján)
A Művelt Alkoholista Furmint Power 2008.08.26 12:00:00
Tokajban hatalmas szellemi- és terroirpotenciált mozgósítottak annak érdekében, hogy nagy száraz borok szülessenek, no meg az ehhez nélkülözhetetlen „elég nagy” száraz borokból álló talapzat. A fajta, aminek atlaszi vállára a terhet púpozzák: a furmint. Hogy a…..
Ozmóz, a nagy varázsló 2008.08.30 11:09:04
Látom a hozzászólásokból hogy itt sok tisztelt kolléga gyűlt össze, ezért ragadnám meg az alkalmat hogy -pusztán jószándékból- megosszam (hosszú évek alatt felhalmozott) tapasztalataimat a növényvédelem terén.

Legtanácsosabb egy szüret utáni lemosópermetezéssel kezdeni, minden ellen. ezt jó ha megismételjük minimum kéthetetne, ha a napi maximumhőmérséklet +7 Celsius-fok fölé emelkedik, illetve a napi átlag meghaladja a +3 Celsius-fokot. Rügypattanás előtt és rügypattanás után, valamint rügypattanás közben is végezzük el ismét a műveletet, ne legyünk restek, mert az megbosszúlja magát.

Az első fecskék megjelenésével együtt elkezdődik a mikrobák támadása, amit biztonsággal csak akkor tudunk elhárítani, ha minden permetezénél szisztémikus felszívódó szereket és kontakt anyagokat is használunk. Bármilyen habókos bio-környezetkímélő szöveggel jönnek mások (mondani könnyű, khmmm, más...-ával csalánt ugyebár), akkor garantált hogy szüreteljünk, ha legalább kéthetente iktatunk be fordulókat, de ha kritikus időjárási együttállás adódik, akkor extra fordulókat is be kell iktatni. Kritikus helyzet ha meleg száraz idő van, ekkor támad a lisztharmat, és kritikus idő van ha hűvösebb csapadékos, ekkor támad a peronosz. Tehát májustól szüretig kritikus idő van.
Ezen a ponton kell tisztázni egy újabb orbitális tévedést, miszerint szüret előtt nem szabad permetezni, mert akkor nem indul be az erjedés. A modern tudománynak hála ma már olyan ellenálló fajélesztőtörzsek és élesztőtápanyagok állnak a borász rendelkezésére, amitől szinte még a desztillált víz is beerjedne, ha csak ránézne. Úgyhogy bátran permetezzünk akár még a szüret napján is, derítéssel és szűréssel pedig úgyis ki lehet venni a mustból a szermaradványokat.

Még egy fontos kérdést kell tisztázni: mi ellen permetezzünk. Én erre azt mondom, fő a biztonság!! A hagyományosan rettegett peronoszpóra, lisztharmat, szőlőorbánc mellett más fenevadak is fenyegetik szeretett növényünket és közvetve a pénztárcánkat. Biztos ami biztos alapon én filoxéra, diftéria és bárányhímlő ellen is permetezek, de ki tudja, ezek a vírusok hogyan mutálódnak, ezért az oltványok 1-2 éves korában beadatom a BCG-oltást is a szőlőnek. De ne feledjük, a szőlő biológiailag veszélyzónában van, a közeli erdőkből átszivároghatnak a kullancsok, emiatt agyhártyagyulladás ellen is beoltatom az ültetvényt.
Bárki bármit mond, sokan, tudom berzenkednek, de én a gyomírtás terén csak a DDT-ben bízok, elég bonyolult beszerezni, korábban Algériából is sikerült, most már inkább Venezuela vagy Kolumbia a biztos forrás.

Üdvözlettel: Révész József okl. kert. mérnök