Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tomycat

0 bejegyzést írt és 334 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy amerikai tanácsadó visszaemlékezése Nemcsak katonák és hírszerzők tevékenykedtek Vietnamban: most egy olyan külügyi tanácsadó emlékei következnek, aki civilként dolgozott a pacifikálási program keretében és korántsem olyan fekete-fehéren látta az ország helyzetét, mint sok más kortársa. Dick…..
Január 27-én, vasárnap, volt a Holokauszt emléknapja.  Rengeteg filmnek, könyvnek, cikknek és egyéb alkotásnak volt és lesz a központi eleme. Olyan téma, amiről mindig lehet és kell is beszélni. Viszont kevesen tudják, hogy a zsidó és más nem kívánt nemzetiségű (pl. roma) lakosság szisztematikus…..
Tomycat 2019.02.02 15:27:13
@MAXVAL bircaman közíró: Kicsi kiigazitas:
- Olyan hogy semleges kambodzsai kormány nem volt, az bizony annyira Ho Chi Minh-t támogatta, hogy az akkori saigoni kormány Ho Chi Minh -Sihanouk -nak nevezte az általánosan csak Ho Chi Minh-nek nevezett utat.
- Vietnam visszatámadott, mivel Polpot már jó ideje támadta a határ menti településeket.
Tomycat 2019.02.02 22:11:19
@felső határ nincs: Ember! A favakba az elhurcolt családokból egy, két ember vagy senki nem tért vissza. Eltűntek, mert Izraelben sincsenek. Nincs ott egy nagy magyar ajkú közösség. Ami van, az kicsi is meg aztán úgy tudom meg a háború előtt ment oda.
Tomycat 2019.02.03 08:35:05
@felső határ nincs: Aki túlélte ment, de nem maradt. Idős, gyermek elhurcolt nem került elő. Csak olyan korú jött vissza, aki elég erős volt, hogy túlélje. Azoknak is a töredéke. A boltokról, vagyonukról akkor rögtön a háború után nem tudta senki mi lesz. A logikus reakció, hogy mielőtt elmennek, pénzt csinálnak belőle. Úgy mennek el. De nem jöttek érte. Ha elfogadjuk azt a sztereotípiát, miszerint a "zsidó embernek mindene a pénz", akkor felettébb furcsa az a tömeges lezserség aminek hatására zsidó családok ezrei vagyonukat hagyva úgy elmennek, hogy semmi nyomuk nem maradt. Ilyen ugye egyéneknél akkor van, ha valaki meghal. Ha egy nagy etnikailag pontosan meghatározható közösség tűnik el, akkor azt genocide-nak vagy az adott esetben Holokausztnak nevezik.
Az meg különösen hangzik tőled, "hogy semmihez nem értettek". A zsidó emberek!..ezután jön gondolom a "szűzlányokat is áldoztak meg ettek".... nem semmi....
Nincs szabály, nincs kegyelem A rendszerváltozás utáni évek egyik jellegzetessége volt, hogy számos új magyar könyvkiadó alakult, amelyek egy része az addig tiltott nyugati kötetek publikálására fókuszált. Ezek között számos katonai témájú regény is helyet kapott: ekkoriban jelentek meg a…..
Tomycat 2019.01.08 18:00:29
@Monty H.: egy link arról, hogy nem volt igaz amit elmondott?
Tomycat 2019.01.09 15:13:02
@Monty H.: Mennyire megbizhao ez a forras?? Chee tortenete tobb mint furcsa. Olyan, mint ha osszeolloztak volna. Sok esemenybol csinaltak egy szaftosat. Ennek ellenere nem talaltam olyan cafolatat, ami dokumentalt lett volna.
Akik felejteni próbálnak Ha már szóba került idén a My Lai-i mészárlás, gondoltam, bemutatok egy eredetileg 1970 őszén kiadott (egy évre rá hazánkban is publikált) kötetet, mely egy New York-i ügyvéd és polgárjogi aktivista, Mark Lane által készített interjúkból készült…..
Tomycat 2019.01.01 21:20:39
@Kullancs1983: Ervek helyett tomeny szemelyeskedes.
"jogos ellenvéleményeket"? - a velemeny az: "A My Lai-ihoz hasonlo gyilkossagokat meg hazugsaggal is meg kellene akadalyozni" - a kerdes meg az, hogy a propaganda kedveert szabad-e, megerte-e ilyen gyengen ellenorzott irast kiadni? Sajnos, volt boven megtortent atrocitas. Meg nagyon valogatni sem kell, annyira durvak voltak.
Sheehan sem tagadja, vagy igazolni akarja az atrocitasokat. Csak tisztabb kepet akar, realisabbat. De Sheehan is tudja, valos kivizsgalas nincs, ezert Mark Lane irasat - szavaival elve - "kierdemelte" az amik tarsadalma>
Egyszerre lehet szórakoztató és dühítő nézni egy parlamenti vitát, amelyben időnként válogatott szitkokat vágnak egymás fejéhez a politikusok, de az ember közben arra gondolhat: mégiscsak ők vezetik az országot. Szerencsére nem mindenki tartja a heves viselkedést…..
A harmadik esztendő végén esedékes számvetés szerencsére ezúttal is szép eredményeket mutat. Új rovatokkal ugyan nem jelentkeztem, de a posztok megjelenési gyakoriságára nem lehetett panasz, a Tet-offenzíva évfordulója folytán pedig némileg az átlagot is megjavítottam...
Tomycat 2018.11.18 20:23:21
@Monty H.: Beszeltem parral. A szuleik letepedtek itt, ok mar inkabb magyarul beszelnek. Szoval innen tajekozodnak.
Csaknem negyven évvel John Lennon meggyilkolása után már szégyent érez Mark David Chapman. Az életfogytig tartó büntetését töltő férfi azon a meghallgatáson, amelyen tizedszer is elutasították a kegyelmi kérvényét arról is beszélt, hogy majdnem meggondolta magát a merénylet…..
Interjú három vietnami fiatallal Miután belevágtam az interjúzásba, szerettem volna megszólaltatni mindkét oldal képviselőt. Jó barátom révén kapcsolatba kerültem egy hazánkban élő vietnami orvostanhallgatóval, s végül megadatott a lehetőség, hogy vele és két barátjával elbeszélgessek. Arra voltam…..
Tomycat 2018.11.02 08:41:20
@: A Vietnamiaknal a penz nem minden. Kambodzsaban, Thaifoldon igen. Nalad a penz, terdelve toljak be a kuszobtol az asztalodig a teli talcat. Probalj ilyet kerni Vietnamban!
A kinaiaknal kevesebben ismerik jobban a vieteket. "An Nam"-nak hivtak. Vagyis "Bekes Del"-nek. Ez tobbek kozott azert is volt igaz, mert ha vege lett a harcoknak, ujra maguk urai lettek, akkor kibekultek az ellenseggel. Meg hubert is felajanlottak.
Sokszor eszembe jut ő. Vajon, mi lehet vele. Sok sok éve már, hogy nem találkoztunk, sok sok éve már, hogy nem tudom, merre vitte sorsa.  Nem akart engem. Mindig kihangsúlyozta, ha összevesztünk, hogy csak "véletlen" gyerek vagyok, egy olyan apától, akit sosem szeretett, sosem ismert. Egyéjszakás…..
A vietnami háború Zöldsapkások 2018.09.25 00:01:00
John Wayne háborúba indul Az amerikai filmgyártás már az 1960-as évek közepén foglalkozott a vietnami háborúval, ám ezen alkotások többsége nem a csatatér történéseit és szereplőit mutatta be, hanem a hazaérkező katonák problémáit. A legtöbbre már nem is emlékszünk, ‘68-ban azonban a mozikba került…..
Stratégia és hadrend A vietnami hadszíntér katonáit bemutató sorozatunkban most az amerikai haderők (azon belül is elsősorban a szárazföldi harcokban bevetett alakulatok) következnek. A szokásos módon öt részen keresztül járjuk körül a hadrendet, a felszerelést, a taktikát és sok más témát.  Az…..
Személyi állomány és kiképzés Térjünk most rá az amerikai haderők emberállományának és felkészítésének részleteire, már csak azért is, mert e téren is létezik egy pár tévhit, melyet el kell oszlatnunk. A tengerészgyalogság egy korabeli toborzóplakátja A Vietnamba küldött amerikai fiatalemberek…..
Interview with Istvan Toperczer All those interested in military history, may know the name of Istvan Toperczer. Besides his articles published in various periodicals, he has written several books about the Vietnam conflict, to be more precise, about the air war over Vietnam. He was breaking fresh…..
Mi történt My Laiban? 1968. március 16-ának reggelén történt. A dél-vietnami Quang Ngai tartománybéli Son My falucsoporthoz tartozó My Lai kunyhóiban a parasztok többsége reggelijét készítette, amikor tüzérségi tűz csapott le a település szélén, majd amerikai helikopterek értek földet a…..
Tomycat 2018.03.22 12:49:13
@Légy a levesedben: Ha valaki lekomcsiz teged akkor te is egy "germo" leszel es kiloheto meg 10 evesen megeroszakolhato a demokracia neveben.

A 2 indokinai haboru vege az lett, hogy lett 3 szabad orszag egy gyarmatbol. Gondolom ha mas nemzetek felszabadito mozgalmait nem erted, akkor lelkileg a 56-ban a volt avosokkal meg 1849-ben az orosz unokatestverrel szimpatizaltal. Nem is tudom, miert valaszolok egy ilyen hazaarulonak.....

Egyebkent kocsizz engem nyugodtan, inkabb legyek komcsi mint lelketlen gyilkosok alszent vedoje.
Tomycat 2018.03.22 12:55:51
@Kullancs1983: De, van koze. Mert az osszkep szamit. My Lai az amik negativ szerepenek volt a kovetkezmenye. My Lai nelkul is negativ lenne a vietnami szerepuk.
A vietnami háború Tet! 2018.01.29 00:01:00
Országos offenzíva 1968. január 29-én megkezdődött a hétnapos holdújévi tűzszünet: míg a szövetséges erők az egész ország területén – kivéve az I. hadtest műveleti területét – beszüntették harctevékenységüket, az amerikai harci gépeknek továbbra is bombázniuk kellett az észak-vietnami utánpótlási…..
Tomycat 2018.02.06 17:08:20
@Untermensch4: ja ja, azt is olvasd akkor hozza, hogy a TET offenziva TET-kor volt. A teljes eves harcok meg 3 reszre TET - Majus - Augusztusra esett.
A te olvasatodban X szamu ami-SVN felvette a harcot a tamado 80k Vietconggal, 1,4 millio-x meg elment keresni a tobbi Vietcongot, de nem talalta meg es igy kimaradt a harcbol. X < 80k, ezert baromi nagy Rambok voltak meg tokos fiuk, olyan remekul helytalltak, amig a 1,4-X>1,32 millio boszen keresgelte a hianyzo 230k Vietkongot februartol egeszen majusig amikora egyszerre csak meglettek. :)))
Koszi. Jot szorakoztam
Tomycat 2018.02.06 19:06:23
@Untermensch4: Ja, meg az is tetszik, hogy az amiknak az a marha sok fegyverzete egy rakas kutyu, akarom mondani tank, meg helikopter meg a gatling puskak vagy mi a fene, az a forgo puk puk ize ott az oldalan .... szoval csak meg tovabb gyengitettek a vedoket mert nem maradt miattuk fegyverfogo katona aki vedje a varost. Szoval azok a kutyuk, bar baromi sokba kerultek, nem fegyverek voltak am ami az amerikaiak allaig ert. Ah dehogy. Azzal viragot ultettek meg bekegalambokat eregetek, egyebkent is azert kerultek oda mert a KGB hulyere vette az amikat es csellel odavitette a baromi nagy hajokon hogy aztan amig az amik csavarhuzokkal korbeszaladgaljak adding a tuleroben levo Vietcong egyenkent kilovi oket.....
Tomycat 2018.02.06 19:12:20
@Kullancs1983: Igen, Ha frontalisan kialltak volna vagy az "ember tenger" kinai lerohanast probaljak ki, 2 napot nem adtam volna az akkori ami hadero bedaralja az egeszet.
Ezert repult a nem nagyon nehez ko, puk fejen talalta Goliatot es David neve beirodott a tortenelembe.
Egy félreértelmezett fotó története 1968. február 1-jén történt. Második napja tartott Saigonban is a Tet-offenzíva. Az utcákon harcok folytak, a lakosság menekült vagy meghúzta magát, az amerikai és dél-vietnami erők pedig igyekeztek visszaverni a gerillák támadását. Eddie Adams, az AP riportere…..
Tomycat 2018.02.04 03:20:18
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Erdekelt a tema. Mar regota figyelem a fejlemenyeket. Amit lehetett elolvastam. Mindet? Ne viccelj....
Tomycat 2018.02.04 13:43:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Arra, hogy amit elerhettem megneztem. Mivel ez lefedte az elerheto informaciok tulnyomo tobbseget, leirhattam amit leirtam.

Peldadbol kiindulva igen sajatos a technikad. Igy barkit barmivel bevadolhatsz. Te ugye direkt szisztematikusan rossz helyen kapirgalsz, igy objetivitasra nem is torekszel.

Ez egyebkent szamomra egyertelmuen azt jelenti tudod mi az igazsag. Csak kicsit trolkodsz.
Tomycat 2018.02.04 16:44:50
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Baj Baj rasszista trol!
A Tet-offenzíva Saigonban A legélénkebb emlék a Tet-offenzíváról a legtöbb amerikai számára mind a mai napig a saigoni amerikai nagykövetség ellen intézett vietkong támadás, annak ellenére, hogy lényegesen súlyosabb harcok folytak ország-, sőt városszerte. A Thung Nhat sugárút és a Mac Dinh Chi…..
Tomycat 2018.01.31 15:50:01
@advocactus77:
A mai cikk utan felvetodott bennem, hogy a blog iroja az amerikaiak jelenletere keres igazolast. Ez is egy szemszog, de ha igazolodik a ketelyem, akkor nem itt kell keresni a kerdesre a valaszt. Attol meg erdekes es en is kovetem. Tetszik.

Egyebkent azt hangoztatjak a kommunizmus terjedeset akartak megallitani. Ezert kellett harcolniuk es gyozni. Vesztettek, megsem terjedt el a kommunizmus. Es akkor megint jon a kerdes: mit kerestek ott?

Miert harcoltak a vietnamiak? Meg akartak szabadulni egy gyarmati rendszerbol, fuggetlen egyseges orszagot akartak. Szo se volt arrol, hogy kommunista vilaguralomra tornenek - foleg nem a sajat foldjukon. Mi lett a vege? Lett szabad, fuggetlen orszag. Kommunista vilaguralommal mi lett a gyozelem utan? Semmi, ezt nem kellett a vietnamiaknak sem, 1985 utan a kommunizmusnak is vege lett, mar csak neveben az.
Egy műszaki katona visszaemlékezése Ha már körüljártuk a csapdák témáját, gondoltam, méltó lenne egy olyan ember visszaemlékezésével folytatni, aki robbanócsapdának esett áldozatául és túlélte. George Watkins az amerikai 196. könnyű gyalogdandár katonájaként 1968 áprilisában Quang Tri tartományban…..
Tomycat 2017.05.17 23:41:31
@...elmúlik...:

Azert az nehezen mondhato el a WW2-rol, hogy az USA alapvetoen az adozok penzenek kitalicskazasaert ment be. A Vietnami haboruban viszont 100%-ban errol volt szo. Meg sem probaltak a videki lakossag megnyereset, sot provokaltak a gyuloletet.
Interjú Kondor László fotográfussal 1998-ban hallottam először Kondor László nevét, amikor a Hadtörténeti Múzeumban, később pedig a Centrális Galériában kiállították Vietnamban készült képeit. Évekkel később aztán megpróbáltam vele kapcsolatba lépni, érdeklődtem mindenfelé, de eredmény nélkül.…..
Tomycat 2017.04.18 22:14:14
@GallaiG: Egy picike kritika: Totalisan hibasan hiszed, hogy a vietnamiak nem a szabadsagukert harcoltak! Csak par dolgon gondolkozz el:
1. Egy harcolo szemtanut oktatsz ki - volt mire alapoznia amit mondott! Te honnan veszed amit irsz?
2. Okosabbnak tartod magad egy egesz nepnel: Tudni illik, katonak szamaban, ellatottsagban, tuzeroben es minden masban az amerikaiak es a deli rezsim volt elonyben. Megis vesztettek? Tudod miert? Mert a vietnami nep ellenuk volt. Vagyis a vietcongokkal.
3. Ha csak kenyszeritettek volna az eszaki katonakat, akkor amikor delre kuldik oket, egyszeruen megkoszontek volna, es szepen leleptek volna. Hallottal tomeges dezertaciorol? Ezzel szemben az emlitett szemtanu kifejezetten arrol beszel, hogy tiszteltek oket kiallasukert es batorsagukert.

@Monty H.: Nagyon jo es erdekes amit leirtal! Mostanaban sokszor hallani olyanrol, hogy az egykori ellenfelek egyutt emlekeznek meg a gyilkos multrol. Egy kicsit itt is erezni ezt. Ez az igazi beke lenyege. Szerencsere ez jellemzi a Vietnami-Amerikai kapcsolatokat. A gyulolkodes es a GallaiG fele ferditesek vannak a masikoldalon.
Tomycat 2017.04.19 05:31:29
@Monty H.: Javaslom, hogy olvasd el Dang Thuy Tram partizan orvos naplojat. Szerintem sokat tud adni a sorozatodhoz.
Tomycat 2017.04.19 16:29:35
@Monty H.: Tisztelem igyekezetedet az objektivitas fenntartasara. Ezert probalok javaslatokat tenni olyan infokkal ami a kiegyensulyozottaba teheted az egesz kollekciot.
Keszultek Vietnamban is filmek, amelyek ertekesek voltak. Pl: en.wikipedia.org/wiki/The_Abandoned_Field:_Free_Fire_Zone ez
itt a film: www.youtube.com/watch?v=cBpZUCrAXTk
1956. október 28-án fordulat következett be a forradalomban. A Politikai Bizottság és a Központi Vezetőség aznapi ülését követően a kormány azonnali tűzszünetet rendelt el. Továbbá Nagy Imre bejelentette, hogy az addigi eseményeket nem ellenforradalomként, hanem „nemzeti demokratikus mozgalomként”…..
A fotó a 'napalmos lányról' a mai napig a vietnami háború legmeghatározóbb emléke. A sokkoló felvétel 1972-ben bejárta a világot, először irányítva rá a figyelmet ennyire erősen a háború civil áldozataira. Bár a harcoknak nem vetett véget, rádöbbentette az amerikai embereket…..
Tomycat 2015.10.26 20:57:39
@-JzK-: Rosszul hitted, mert a tobbseg meg emlekszik azokra a bunokre amit az amerikai kormany elkovetett akkor Vietnamban. Hitlert sem azert utaljuk, mert utakat epittetett. Az amerikai kormany akkor kifejezetten rament arra, hogy gyuloletet szitson a bekes lakossag szandekos lemeszarlasaval - ezt a bunt nem lehet eltakarni alszent keresztenykedessel meg szabad bekes vilag vedelmevel. Az aki bolseviknak, vagy kommunistanak mondta magat ott es akkor sokszor eletet felaldozva vedte a Phuc sorsaban osztoszkodni kenytelen gyerekeket. Hihetetlen, hogy az internet megannyi informacios lehetosege mellett is van olyan, aki cimkek alapjan dont es itel, nem szamit milyen gyilkos, eroszakos, gyerekeket eroszakolo az illeto, ha azt mondja magarol hogy amerikai szabadsagot osztogato akkor mar a segget nyaljak.
Ja, Ho Chi Minh inkabb egy sikeres Kossuth Lajos volt, nem diktator.....Gandhi, Mandela illik hozza jobban mint Mao, Sztalin, Orban...
Tomycat 2015.10.26 21:54:07
@-JzK-: Eszak-Koreat es Del-Koreat nagy tevedes (vaksag?) osszemosni Eszak-Vietnammal es Del-Vietnammal. Del-Koreanak megmaradt a hiteles vezetoje, Del-Vietnam hiteles vezetojet a CIA legyilkoltatta, hogy aztan kenyere, kedvere gyilkolhassanak. Del-Vietnam Diem-et koveto vezetoi siman elfogadtak, hogy falvakat egessenek fel Napalmmal (mint a kep is mutatja) vagy jarasokat gyilkoljanak le mindenestol (My Lai). Eszak Vietnam pedig sohasem valt remuralomma mint Eszak-Korea. Sot, megakadalyozott egy genocidot, amit Kina generalt Kambodzsaban es az USA tamogatott meg Kinaval karoltve eveken at. Ma egy nagyon is elheto orszag es aki nem latja a kulonbseget Vietnam es Eszak-Korea kozott, az hazudik.
Nem kell ezert szegyelni, hogy a Varsoi Szerzodes tagallamai eppen jo oldalt tamogattak. Ezert mondom ujra es ujra, ne azt nezuk ki cselekszik es a szerint dontsunk az jo vagy rossz, hanem azt nezuk, mit tesz es annak alapjan iteljunk.
Az apartheid idejen egy sztalini tipusu elnyomason alapulo rend volt, akinek az a kedves, nyilvan az ertekeli. Megannyi bunt kovetnek el de nem kerul nyilvanossag ele, de attol csak latszat a rend es igazsagossag, a valosag a gulagon es a hatalom sotet pinceiben rejve marad.