Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Távolban lépkedő

131 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár éve egy jó kis két napos kirándulást szerveztem a barátaimmal, többek között Mór, Tés, Bakonynána, Zirc, Bakonybél, Márianosztra, a Börzsöny és Visegrád látnivalóit számba véve. A második napon útba esett Zebegény, így "muszáj" volt felkeresnünk mai bejegyzésünk alanyát is. Sajnos az épületet…..
Többször említettem már bejegyzéseim során, hogy Békés vármegye életében meghatározó szerepe volt a Wenckheim családnak, valamint azt is, hogy a vármegye kifejezetten bővelkedik kastélyokban, kúriákban és egyéb műemlék jellegű épületekben. Csorváson 4 kastély is volt egykoron, ezek közül a…..
Ma egy olyan műemlék épületről lesz szó, melyet biztosan sokan ismernek, közöttük én is. Többször is jártam a Mária Magdolna-toronynál, azonban eleddig mégsem tudtam semmit a történetéről. Legutóbb éppen tavaly, 2023-ban érintettem, amikor a TTT Kupa Budavári Csillagok elnevezésű túrájának egyik…..
A 2024-es évet rögtön úgy kezdtük, ahogy egy vérbeli túrázóhoz illik: az első adandó hétvégén túrázni mentünk állandó túratársammal. Január lévén eső és hó fog minket várni – gondolhatná az ember, de szerencsére nem így volt. Egy pici eső azért bezavart, de nem volt vészes. Szombaton a Királyrét és…..
Miután 4 fős csapatunk 2020-ban teljesítette az Alföldi Kéktúrát, 2021-ben nekivágtunk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának is. Első alkalommal 5 nap során 100 km-t gyalogoltunk le. Az első nap egyik érdekes természetes látnivalója az Asztal-kő volt, melyről méltánytalanul keveset szólnak a…..
A korábbi bejegyzésekben már olvashattatok róla, hogy Békés megye igazi kastély- és kúria nagyhatalom. Sajnos azonban tágabb otthonomban is elért néhány épületet a menthetetlenség sötét keze. A Babó-kastély épülete szerencsére megmenekült, nem úgy, mint a közeli Kunágotán, ahol az egykori 13 kúria…..
A legutóbbi kis cikkem a Markaz felett 460 méteren húzódó Várbércen található vár romjainak történetéről szólt. Azért, hogy ne írjam mindig azt, hogy „erről is írni fogok legközelebb”, azon melegében itt is van az abban a cikkben említett Nagy-kanyar fotópont és az onnan csodálatosan belátható…..
2022 áprilisában kis csapatunkkal egy saját szervezésű partiumi túrán vettünk részt, gyönyörű környezetben. Útközben érintettük a Varasó rétet, a Varasó-havas csúcsát, a Boga-kő-kilátót és a Schmidl-vízesést is. A Behemót-szakadék alsó esése, a Schmidl-vízesés a Boga-patak baloldali mellékvizén,…..
Idei negyedik (a Mátra módszeres felfedezésének pedig harmadik) túránk április elejére esett, és mivel olyan sok nevezetességet vettem fel képzeletbeli listánkra, hogy arra kevés lett volna utazással együtt 1 nap, ezért 1 éjszakára megszálltunk Mátrafüreden. Találtunk egy self check-in típusú…..
Egy pár alkalommal már olvashattatok az oldalon a kéktúrás kalandjainkról, most ismét visszatérünk e témához. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra első szakaszait Vas megyében tettük meg, többek között Szombathelyen. Az aznapi túránkból fáradtan a szállásra tartva, még utolsó csepp erőmmel…..
Debrecen városában 1538-ban alapították a Református Kollégiumot, amely hosszú évszázadokon át játszott jelentős szerepet a magyar oktatásban és kultúrában. Ezt a dátumot őrzi a Debreceni Egyetem szimbóluma is, utalva az elődökre, a hagyományokra. Éppen ezért az egyetemet bár 1912-ben alapították,…..
A Mártélyi tájvédelmi körzet a Kiskunsági Nemzeti Park területének része. Magyarország 3. tájvédelmi körzeteként alakult 1971-ben. A nevéből kikövetkeztethető, hogy központi települése Mártély község, mely a Tisza bal partján fekszik. Az Árpád-kori település első írásos említése 1024-ből származik.…..
Rövid időn belül kétszer is jártam alföldi gyerekként a Kaán Károly-kilátónál és elbűvölt a hegy tetején, az erdő mélyén fekvő építmény. Első alkalommal fel is mentem a tetejére, másodszorra már a szokásos időhiányban szenvedtem. A Kaán Károly-kilátó a 454 m magas Nagy-Hárs-hegy tetején áll,…..
2023-ban egy kőbányai pincetúrán vettünk részt állandó túratársammal, egyik legjobb barátommal, a Budapest Scenes szervezésében. Bejártuk a Kőbányai Pincerendszer egy részét, majd a felszínre feljutva a Havas-villát is bejártuk, mely Dreher-villa néven is ismert. A pincerendszerről is fogok majd…..
2021 májusban barátaimmal egy igazán kiadós, túrázós hétvégét tartottunk, melynek során megfordultunk a Keleti-Bakony, a Vértes és az Ipoly mente tájain, belekóstolva kicsit a Mátrába is. A túra néhány állomásáról már korábban is írtam nektek (Csákvár, Fehérvárcsurgó és Szécsény kastélyai,…..
2024 elején sikerült egyből 2 hétvégét is túrázással tölteni. Az egyik alkalommal szombaton a Börzsönyben és a Cserhátban jártunk, vasárnap a Budai-hegységben túráztunk. A Börzsönyben a Honti-szakadék és Drégely vára, a Cserhátban Csővár vára került fel a tervek listájára, a Budai-hegységben pedig a…..
A Rátót nemzetséghez tartozó I. Domokos tárnokmester fia, Porcz (Porch) I. István 1265-ben V. István királytól megkapta adományul Ágasvárat (Castrum Agas), valamint Bárkány, Kutasó és Tar falukat. Tar falunak ez az első írásos említése. Porcz (Porch) I. István három fiától származtak a Pásztói,…..
2022 márciusában egy kb. 310 km-es kirándulást tettünk barátaimmal, nagyrészt Csongrád-Csanád vármegye területén. Az út során jó sok ismeretlen és eldugott épített emléket kerestünk fel: néhány szélmalmot, templomromot, kastélyt, várat, tanösvényt, emlékművet. A néhány szélmalom közül az utolsó amit…..
Nemrégen Mátraverebélyen, illetve a hozzá tartozó Szentkúton jártunk, ahol megcsodáltuk a Nagyboldogassszony-templom égbe magasodó sziluettjét és pompás belső díszítéseit, a településrész nevét adó tényleges Szent kút forrását és a fölé épített díszkutat, valamint a szabadtéri szentélyt. Térjünk…..
2023 októberének első hétvégéjén ismét egy tartalmas, túrázós hétvégét töltöttünk barátaimmal. Pénteken és vasárnap a TTT Kupa volt főszerepben, de szombaton kitaláltuk, hogy menjünk el Szilvásváradra és környékére. Mindannyian voltunk már ott, de a többiek legutóbb csak gyerekkorukban, én meg…..
Miután 2020-ban teljesítettem az Alföldi Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrából pedig már csak 100 km van hátra, továbbá 2023-ban a Teljesítménytúrázók Társasága által kiírt TTT Kupa (korábban Budapest Kupa) trófeáját is sikerült elhódítanom, úgy döntöttem, hogy idén az Országos…..
2021. májusban barátaimmal egy igazán kiadós, túrázós hétvégét tartottunk, melynek során megfordultunk a Keleti-Bakony, a Vértes és az Ipoly mente tájain, belekóstolva kicsit a Mátrába is. A túra néhány állomásáról már korábban is írtam nektek (Csákvár, Fehérvárcsurgó és Szécsény kastélyai,…..
2023 júliusában folytattuk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra bejárását kis csapatunkkal. Egy szép napon a 7. szakaszt teljesítettük Belső-Somogy vidékein. Átvágunk a Belső-Somogyot kettéválasztó Marcali-háton. Itt Mesztegnyőn elidőztünk egy kicsit annál is inkább, mert elkezdett esni az eső.…..
2023 decemberében egy szuper túrán vettem részt a Partiumban, azon belül is Biharrósa környékén a Királyerdőben. A Toplica vízkitörés barlang szemügyre vétele után felkapaszkodtunk a Rókák-sziklája nevű magaslatra, melyről már olvashattatok itt az oldalon. A keresés funkcióval meg is találhatjátok.…..
2022 nyarán végre sikerült eljutnom a Velencei-tóra, igaz gyerekkoromban is voltunk ott a családdal, bár semmire sem emlékszem belőle. De idén nem is nyaralni és pihenni mentem a tóhoz, hanem, hogy a 4 állomásos tervem egyik fejezeteként körbebiciklizzem azt egy kedves kárpátaljai lány barátommal.…..