Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Távolban lépkedő

156 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cserépfalu környékén létezik egy Ördögtorony tanösvény nevű túra, melynek során rengeteg izgalmas látnivalóval találkozhatunk. Az egyik ilyen maga az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő is, lássuk a történetét: Cserépfalu Egertől 22 km-re keletre, a Hór-patak völgyében fekszik. A település első…..
Vissza a kéktúrákhoz! Ahogy megígértem, a jövőben próbálok több bejegyzést, cikket írni a kéktúrás élményeimről is. Nem is egy-egy konkrét nevezetességről, hanem csak magáról az élményekről vagy néhány érdekes településről és az ott található látnivalókról. Ma szintén a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli…..
Tavaly májusban barátaimmal egy igazán kiadós, túrázós hétvégét tartottunk, melynek során megfordultunk a Keleti-Bakony, a Vértes és az Ipoly mente tájain, belekóstolva kicsit a Mátrába is. A túra néhány állomásáról már korábban is írtam nektek (Csákvár, Fehérvárcsurgó és Szécsény kastélyai,…..
2021-ben kezdtünk bele 4 fős csapatunkkal a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra kalandokkal teli végigjárásába. Az első 5 napos szakasz egyik utolsó napján, egy rövid időre érintettük Szarvaskenden a Sibrik-kastélyt. Szarvaskend a Kemeneshát és a Vasi Hegyhát találkozásánál, Vas megyében, a Rába…..
Ismét arról fogok írni, hogy 07.06 – 07.07 között a Bükkben túráztunk. :) Említettem, hogy felkerestünk néhány környékbeli nevezetességet is, mint pl. Bélapátfalva mellett/felett a Bél-kő, majd Szarvaskőn az egykori vár maradványait és a kilátót. Másnap a kisvasúttal utaztunk Felsőtárkányon, majd…..
2022 tavaszán teljesítettük túracsapatunkkal a Lokomotív SE – az Országos Kéktúra alapító egyesülete – által kiírt, 70 éves az Országos Kéktúra – "70 km 70 óra alatt az OKT mentén" (OKT70) elnevezésű túrát. 70 km távot kellett teljesíteni egy irányban az Országos Kéktúra útvonalán, 70 óra alatt. Mi…..
A természetvédelmi terület a Szomolya fölött emelkedő Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el, ahol a riolittufa vonulat nyolc nagyobb, fülkés sziklára, sziklavonulatra, kőkúpra tagolódik. Ez hazánk legtöbb fülkével rendelkező kaptárkő csoportja (13 kaptárkő és 137 fülke).…..
2022 márciusában egy kb. 310 km-es kirándulást tettünk barátaimmal, nagyrészt Csongrád-Csanád megye területén. Az út során jó sok ismeretlen és eldugott épített emléket kerestünk fel: néhány szélmalmot, templomromot, kastélyt, várat, tanösvényt, emlékművet. Az egyik legszebb a romjaiban is gyönyörű…..
Az elmúlt hétvégén (2024. július) a Bükkben túráztunk és felkerestünk néhány környékbeli nevezetességet is, mint pl. Bélapátfalva mellett/felett a Bél-kő. A hegy leküzdése után egy kisebb magaslat várt reánk Szarvaskőn, ahol az egykori vár maradványait kerestük fel. Este Felsőtárkányon volt a…..
Ma egy olyan kastélyt mutatok be otthonomban, Békés megyében, ami egy olyan úti cél és nevezetesség, melyet érdemes felkeresni, mert nemcsak egy épület, hanem konferenciák, osztálytalálkozók, továbbképzések, kulturális és egyéb rendezvények lebonyolítása alkalmas helyszín, amely állandó…..
Többször írtam már róla, hogy 2022 nyarán körbetekertem a Velencei-tavat egy kárpátaljai lány ismerősömmel. A 3 naposra tervezett hétvégén az első nap megérkeztem Gárdonyba, lepakoltam, elfoglaltam a szállást, biciklit béreltem és már útnak is indultam. A tó körbetekerését másnapra terveztük…..
2022 márciusában egy kb. 310 km-es kirándulást tettünk barátaimmal, nagyrészt Csongrád-Csanád megye területén. Az út során jó sok ismeretlen és eldugott épített emléket kerestünk fel: néhány szélmalmot, templomromot, kastélyt, várat, tanösvényt, emlékművet. A néhány szélmalom közül az első amit…..
2020-ban, az Alföldi Kéktúra teljesítése során fordultunk meg csapatunkkal Sükösd településen, és annak határában, a jó kis mezőgazdasági utakon. Ezt azért is emelem ki, mert a mai bejegyzés alanya a település határában áll magányosan. Talán sokan egyszerűen elhaladnak mellette, de biztosan sokan…..
Nemsokára újra a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra kilométereit fogjuk róni és egyben a több éves túra végére is érünk. Ennek apropóján jutott eszembe, hogy régen voltak már DDK képek. Tavaly szintén 5 napig barangoltunk a Dél-Dunántúlon, rögtön az első kilométereken felkapaszkodtunk az…..
2024 elején sikerült egyből 2 hétvégét is túrázással tölteni. Az egyik alkalommal szombaton a Börzsönyben és a Cserhátban jártunk, vasárnap a Budai-hegységben túráztunk. A Börzsönyben a Honti-szakadék és Drégely vára került fel a tervek listájára. Utóbbiról már olvashattatok itt az oldalon és a…..
Pár évvel ezelőtt egy hétvégi kirándulás alkalmával jártunk egy barátommal Alcsútdobozon, ahol a kastély maradékát és az arborétumot is megtekintettük. Az arborétumról és az ott található épületekről (Pálmaház, Babaház, Medveház stb.) a hűséges követők már olvashattak a Facebook oldalamon korábban,…..
Idei negyedik (a Mátra módszeres felfedezésének pedig harmadik) túránk április elejére esett, és mivel olyan sok nevezetességet vettem fel képzeletbeli listánkra, hogy arra kevés lett volna utazással együtt 1 nap, ezért 1 éjszakára megszálltunk Mátrafüreden. Találtunk egy self check-in típusú…..
2021 tavaszán ismét kocsiba pattantunk két barátommal és kitaláltuk, hogy elmegyünk körülnézni a Hortobágyon. Szeretem az ilyen spontán dolgokat, amikor értékes dolgokkal töltjük el az értékes életidőnket és nem a TV előtt ülünk a csodára várva. Nem volt rossz ötlet, mert rengeteg érdekes dolgot…..
Amint korábban is olvashattátok, 2022 nyarán körbetekertem a Velencei-tavat egy kárpátaljai lány ismerősömmel. Pár nevezetesség kimaradt ennek a kalandnak a bemutatása során, így most ezek közül az egyik kerül terítékre. A 3 naposra tervezett hétvégémen az első nap megérkeztem Gárdonyba, lepakoltam,…..
A vár első tulajdonosa feltehetően Csáktornyai Lackfi István nádor volt, aki a XIV. század második felében jutott a birtokhoz, és e század végén építtette meg a kis alapterületű főúri kővárat. Más feltételezések szerint egy korábbi birtokos, Drugeth Vilmos nádor kezdte meg a vár építését, melyet a…..
Néhány évvel ezelőtt jártam barátaimmal Torockón és környékén, erről már olvashattatok néhány bejegyzést az oldalon, amelyekben Torockót vagy éppen a Székelykő nevű hegyet mutattam be nektek. A kirándulás egyik napján Torda felé vettük az irányt, ahol a méltán híres Tordai-hasadékot jártuk be. A…..
2022 márciusában teljesítettük szokásos 3-4 fős túracsapatunkkal a Lokomotív SE – az Országos Kéktúra alapító egyesülete – által kiírt, 70 éves az Országos Kéktúra – "70 km 70 óra alatt az OKT mentén" (OKT70) elnevezésű túrát. 70 km távot kellett teljesíteni egy irányban az Országos Kéktúra…..
Idei negyedik (a Mátra módszeres felfedezésének pedig harmadik) túránk április elejére esett, és mivel olyan sok nevezetességet vettem fel képzeletbeli listánkra, hogy arra kevés lett volna utazással együtt 1 nap, ezért 1 éjszakára megszálltunk Mátrafüreden. Találtunk egy self check-in típusú…..
Mint a hűséges olvasók és követők tudják, barátaimmal minden év végén – a két ünnep között – felkerekedünk, hogy egy napra birtokba vegyünk hazánk vagy a határ menti települések egyikét és alaposan felfedezzük azt. 2022 végén Temesvárra esett a választásunk. A történelmi városban rengeteg…..
Korábban már volt szó a Spartacus-tanösvényről több epizódban is, melynek során említettem, hogy mi nem Pilisszentlászlóról Visegrádra (vagy fordított irányban), hanem körtúraszerűen teljesítettük a teljes túrát, ami így kb. 14 km volt, alámerülve az Apát-kúti-völgy rejtelmeibe is, végezetül pedig…..