Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Távolban lépkedő

191 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2021 júliusában egy jó kis két napos kirándulást szerveztem a barátaimmal, többek között Mór, Tés, Bakonynána, Zirc, Bakonybél, Márianosztra, a Börzsöny és Visegrád látnivalóit számba véve. Ennek az útnak egy darabkája volt Tésen a szélmalmok megtekintése. Az élmény nagyon jó volt, az odajutáshoz…..
Pár évvel ezelőtt, miután egy tartalmas kirándulást tettünk Nagyváradon egy szombati napon, az élményektől felbuzdulva úgy döntöttünk egy barátommal, hogy másnap, vasárnap is elautózunk a Partiumba, de ezúttal Arad, Világos, Solymos, Máriaradna településekre és emlékekhez látogatunk. Ennek egyik…..
2024 nyarán egy szuper túrán vettem részt egy helyi egyesület szervezésében. Célunk a Partiumban található Királyerdő-hegységben, a Lázurihegy nevű település után fekvő Lazuri-szoros felfedezése volt. A szoros bejárása után még felmentünk a Farcu-völgy (Farok-völgy, tényleg ez a neve) felé magasodó…..
Szilvásvárad egy olyan hely, ami szinte már senkinek nem hiányzik a képzeletbeli bakancslistájáról. Én is többször jártam itt, gyerekkoromban a családdal, osztálykiránduláson, volt barátnővel és barátokkal is. Mindig tartogatott valami felfedezésre váró dolgot, mindig valamilyen új arcát mutatta…..
A mai bejegyzésben Békés vármegyénél maradunk egy kicsit és egy érdekes természeti, történelmi jelentőségű helyet veszünk ma bonckésünk alá. 1-2 éve jártam utoljára az Alföld egyik legszebb településén, Békésszentandráson. Területén helyezkedik el Magyarország jelenlegi 5. legnagyobb állóvize, a…..
Miután 3-4 fős csapatunk 2020-ban teljesítette az Alföldi Kéktúrát, 2021-ben nekivágtunk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának is. Első alkalommal 5 nap során 100 km-t gyalogoltunk le. Túránk kiindulópontja a mai bejegyzés alanya, az Írott-kő-kilátó volt. Persze nem ott szálltunk meg, hanem…..
2021 februárjában a szokásos kis csapatunkkal egy körtúrát tettünk Cserépváralja és Cserépfalu környékén, melynek során rengeteg izgalmas látnivalóval találkoztunk. Az egyik legfurább a Kisamerika (néhol Kis-Amerika) elnevezésű, egykoron embereknek lakhatást nyújtó barlanglakások együttese volt…..
Magyarországon rengeteg kis falu, község van, melyek igazi elfeledett kincseket rejtenek. Az egyik ilyen Ludányhalászi községben a Ráday-kastély, melyre Nógrád megyei barangolásomkor találtam rá. Sajnos engedély hiányában bemenni nem tudtam, de azért lássuk a történetét: Ludányhalászi Közép-Európa…..
2021 tavaszán ismét kocsiba pattantunk két barátommal és kitaláltuk, hogy elmegyünk körülnézni a Hortobágyon. Szeretem az ilyen spontán dolgokat, amikor értékes dolgokkal töltjük el az értékes életidőnket. Nem volt rossz ötlet, mert rengeteg érdekes dolgot láttunk és csodáltunk meg. Az egyik ilyen a…..
2020-ban az Alföldi Kéktúra teljesítése során jártam hazai pályán, Békés megyében, azon belül is Zsadány községben és a hozzá tartozó Fancsikapuszta elnevezésű területen. Persze megyei emberként többször jártam a községben, de sosem sikerült eljutni a kúria épületéhez. Így amikor végre összejött, az…..
2019-ben jártam utoljára két barátommal Székelyföldön, amikor a Csíki Sörfesztiválnak otthont adó Csíkszentsimonba igyekeztünk eljutni. Útközben egy estét Kolozsváron töltöttünk, kiváló szállásadóinkkal hosszasan beszélgetve múltról, jelenről. Közben előkerültek a pálinkák és sajtok is, tudtuk, hogy…..
Az egyik nyáron leutaztunk 3 napra a Balatonhoz kikapcsolódni, romokat kutatni és megkóstolni a Badacsony borait. Mielőtt azonban odaértünk volna, útközben megálltunk Simontornya, Ozora és Dunaföldvár várait megtekinteni. A Duna mentén felépített, az átkelőhely és a Délvidékről Budára vezető…..
Néhány évvel ezelőtt a szokásos partiumi, erdélyi útjainkat tervezve a Jád-völgyére esett a választásunk. 4 napot töltöttünk el a völgyben, melynek során számtalan dolgot fedeztünk fel. Ezek egyike volt az út mellett alig észrevehető Jadolina-vízesés, de ő is megérdemli az 5 perc hírnevet. A…..
2021 májusában barátaimmal egy igazán kiadós, túrázós hétvégét tartottunk, melynek során megfordultunk a Keleti-Bakony, a Vértes és az Ipoly mente tájain, belekóstolva kicsit a Mátrába is. Ennek egyik állomása volt Szécsény, ahol elidőztünk egy kicsit, így sikerült felfedezni jó pár látnivalót. Az…..
Többször említettem, hogy miután 3-4 fős csapatunk 2020-ban teljesítette az Alföldi Kéktúrát, 2021-ben nekivágtunk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának is. Úgy terveztük, hogy minden évben kb 5-6 napot és 100 km-t teljesítünk egybefüggően. Rögtön az első lépések napján Velemben volt a…..
2023 júliusában folytattuk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra bejárását kis csapatunkkal. Egy szép napon a 7. szakaszt teljesítettük Belső-Somogy vidékein. Átvágunk a Belső-Somogyot kettéválasztó Marcali-háton. Itt Mesztegnyőn elidőztünk egy kicsit, annál is inkább, mert elkezdett esni az eső.…..
2020-ban teljesítettük unokatestvéremmel és barátainkkal az Alföldi Kéktúrát, melynek során áthaladtunk Zsombó településen is. Itt lencsevégre kaptam a Kisboldogasszony Római Katolikus templomot, mely a mai bejegyzés alanya. Zsombó egy nagyközség Csongrád-Csanád megye Mórahalmi járásában. Környéke…..
A korábbi bejegyzésekben olvashattátok, hogy Békés megyében nagyon sok kastély és kúria van, igazi nagyhatalom a megye. Korábban a jelenleginél nagyságrendekkel több épület állt, de sajnos nagy részük az enyészeté lett. Ma este Békésszentandrásra, az idegenforgalmáról híres nagyközségbe látogatunk…..
2019-ben sokadjára jártam Kalotaszegen, de addig sosem sikerült felkeresnem a várkastély romjait. Pedig a községhez anyai dédapám révén rokoni szálak is fűznek: a II. Bécsi döntést követően dédapám, Fekete Antal, itt teljesített állomásfőnöki megbízatást. A várkastély utolsó tulajdonosa – mielőtt…..
Többször írtam már róla, hogy 2020-ban teljesítettük az Alföldi Kéktúrát unokatestvéremmel és barátainkkal. Számomra egy régi vágy teljesült azzal, hogy Szekszárdról indulva látogatást tettünk a Gemenci erdőben, igaz nem olyan hosszan, mint azt szeretettem volna. Bárányfok közelében léptünk be az…..
Békés vármegye egyik ritkán említett és látott, de nagyon kedves és értékes épülete a szarvasi Csáky-kastély, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park jóvoltából sikerült egy kis kirándulást tennem, kifejezetten a kastélyra koncentrálva. Lássuk a történetét: A Szarvason sok helyen feltűnő Bolza név…..
2024-ben a negyedik (a Mátra módszeres felfedezésének pedig harmadik) túránk április elejére esett, és mivel olyan sok nevezetességet vettem fel képzeletbeli listánkra, hogy arra kevés lett volna utazással együtt 1 nap, ezért 1 éjszakára megszálltunk Mátrafüreden. Találtunk egy self check-in típusú…..
Miután 2020-ban kis csapatunkkal teljesítettük Országos Kékkör egyik részét, az Alföldi Kéktúrát, 2021-ben belevágtunk egy újabb részébe, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra teljesítésébe. Írott-kőtől indultunk és persze ezer élményben volt részünk. Első körben kb. 100 km-t tettünk meg, az utunk…..
Sokan jeleztetek vissza, hogy a 1,5 hetes balkáni körút során megtekintett nevezetességek is érdekelnének titeket, ezért a következő hetek, hónapok során lassan csepegtetni fogom az információkat róluk. Stílszerűen kezdjük is a kérdést feltevő bejegyzésben szereplő Öreg-híddal Mostarban,…..
Az Ernuszt Kelemen utcában fekvő Ernuszt-kastély a hajdani Olad falu kastélya volt, de Olad már 1950 óta Szombathelyhez tartozik, IX. kerület néven. Olad nevét feltehetően az O-lad nemzetségtől kapta. A XIII. századból az “Olod”, valamint “Olud” elnevezések ismertek. Zsigmond király 1421-ben Kocsi…..