Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ítélet.Pázmány

48 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ítélet Magyar gengszter 2024.05.06 10:26:15
A bűn útjára lépés erkölcsi szempontból sosem igazolható, ám mégis több szimpátiát érzünk azok iránt, akik szorult anyagi körülményeik hatására követnek el bizonyos bűncselekményeket. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért választja valaki olyan a bűnözői életpályát, aki teljes anyagi biztonságban…..
Minden nemzet érdeke és célja saját identitásának megőrzése, melynek legfontosabb eszköze a kulturális örökség ápolása, kutatása és legfőképp annak átadása a jövő generációinak. Minden ember kötelessége ez, hiszen valamennyi nemzet saját öröksége az egyetemes kultúra egy-egy szeletét képezi. A…..
A mentális egészségünkre muszáj odafigyelni egyetemi életünk során, nem csak a szorgalmi időszakban, hanem a vizsgaidőszakban, sőt, főképp akkor. Életünk ezen szakaszában számos megpróbáltatás érhet bennünket, legyen szó a tárgyfelvételről, a vizsgákról, ügyintézési malőrökről, rengeteg tényező…..
Ítélet A „mérgező hölgy” 2024.04.17 07:08:50
Világszerte számtalan elképesztő és bizarr jelenségről számoltak már be az egészségügyben dolgozók, de vannak olyanok, amelyek még ezek között is különösen sokkolónak számítanak. Az utóbbiak közé tartozik Gloria Ramirez esete. A „mérgező hölgy” halálát övező homály immáron több, mint 30 éve…..
Szomszédviták – ez a probléma már nem új keletű, mint ahogyan Arany János 1854-ben írt A fülemile című verséből is láthatjuk. Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy valami miatt konfliktusba kerülünk a szomszédunkkal, például ha mindig vasárnap hajnalban nyírja a füvet, vagy általában késő este…..
Ítélet Filmes perek 2024.04.07 10:00:00
Stranger Things plágium A Stranger Things egy 2016-ban induló, Duffer testvérek által alkotott sorozat, mely ezidáig négy évadot, és 34 részt foglal magában. A sorozat sikerességét jelzi, hogy eddig 31 Primetime Emmy-díj és 4 Golden Globe-díj jelölést tudhat magáénak azontúl, hogy megnyerte a…..
Nem is gondolnánk, de a labdarúgás, a sport is lehet jogviták tárgya. A futballban ezen viták közül a legismertebbek a Bosman-ügy, amely megváltoztatta az átigazolások történelmét, a mostanában futó Szuperliga-ügy, valamint az általam az alábbiakban bemutatott Royal Antwerp-ügy, melyben a…..
„A Red Bull szárnyakat ad” a világ egyik legismertebb szlogenje, amellyel azonban van egy probléma: nem igaz. Ezt a tényt egy leleményes amerikai férfi ki is használta...
A vállalkozások sikerében kulcsfontosságú szerepe van a reklámnak. Segítségével ismerhetnek meg az emberek egy-egy terméket, szolgáltatást, így tudhatják meg, hogy hol találhatnak megoldást az adott problémáikra...
A II. világháború lezárulásával Délkelet-Ázsiában számos ország vált függetlenné korábbi gyarmati függésükből. 1945-ben Vietnám, Indonézia, Laosz és Kambodzsa, 1946-ban a Fülöp-szigetek, 1948-ban Mianmar (Burma), 1957-ben Malajzia, 1965-ben Szingapúr és 1983-ban Brunei. ..
„A gyermekek és társadalmuk jövője szempontjából rendkívül fontos, hogy olyan módszerekbe fektessünk be, amelyekkel távol tarthatjuk a gyerekeket a frontvonaltól, beleértve az oktatást és a gazdasági támogatást.” – Yoka Brandt, az UNICEF ügyvezető igazgató-helyettese...
Ítélet A Thug-ok 2024.03.18 06:32:23
A Thug-ok - nem összekeverendő a mai angol szóval - egy igen hosszú életű bűnszervezetnek/szektának nevezhető, nagyjából 14-19. század között létező csoport volt Indiában, mely körülbelül Közép-India és Bengál területén tevékenykedett. Az olvasó lehet, hogy ismeri is őket az Indiana Jones: A Végzet…..
176 éve tört ki az újkori magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc. Szinte minden magyar ember tud néhány személyt, eseményt kötni a forradalomhoz, hiszen már kisiskolás korunkban is rendületlenül álltuk végig az iskolai ünnepségeket, Himnusszal,…..
Az új tanév rengeteg új változást és kihívást hozott magával, nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók és az egyetem vezetőinek számára is. Egyetemünk által megalapításra került a Zlinszky János Szakkollégium, aminek célja az aktív Pázmányos hallgatók szakmai fejlesztése...
Bolygónk szennyezettsége egy igen sürgető megoldást kívánó probléma. Felmérések szerint körülbelül 500 millió tonnányi elektronikus hulladékot termelünk, mely egy ember esetében átlagosan 6 kg-ot jelent. Európában 2016-ban ez a szám 12,3 tonna volt, ami annyit tesz, hogy egy lakosra 16,6 kg…..
A hat lépés távolság (angolul: six degrees of separation) elmélete az az elképzelés, hogy minden ember hat vagy kevesebb társadalmi kapcsolatra van egymástól, tehát bármely két ember összekapcsolható legfeljebb hat lépésben. Ugyanez ismeretes még a hat kézfogás szabályaként is...
Ítélet Barbenheimer 2024.03.03 12:27:01
2023 júliusában a filmkedvelő közönségre rámosolygott a szerencse: 2 hihetetlenül várt film bemutatója egy napra esett, ezzel akár egész napos moziélményt nyújtva az érdeklődőknek. A premiert megelőző időszakban azonban a köztudatban a két film annyira összefonódott, hogy kialakult a „Barbenheimer…..
Ítélet Az élet játéka 2024.02.27 15:22:07
„Pollyanna összeráncolt homlokkal gondolkodott. […] Játszottam, de nem is vettem észre, hogy játszom. Az ember, ha belejön, sokszor van vele így. Annyira megszoktam már, hogy mindig keresek valamit, aminek örülhetek. És higgye el, legtöbbször sikerül is. Csak éppen türelem kell hozzá."..
Ítélet Háború a kiberháború? 2024.02.24 18:00:00
A világunk egyre gyorsabban változik és ennek legfőbb oka a technológia nyomon követhetetlen sebességű fejlődése. Ez a változás új fejezetet nyitott az ellenségeskedések lefolytatásának eszközeiben és módszereiben is...
Tudtátok, hogy 1989-ben a Pepsi a világ hatodik legerősebb hadiflottájával rendelkezett? Igen, az a Pepsi, amelyik a Pepsi Colát gyártja, és igen, valóban volt egy hadiflottájuk. De hogy tett szert az üdítőital-gyártó óriás egy ilyen méretű arzenálra? Ezt a történetet dolgozza fel a cikkem...
Gyerekként a télhez közeledve nagyszüleinktől vagy barátainktól hallhattuk azt a rémtörténetet, miszerint egy balszerencsés helyzetben a korcsolya levághatja az ujjunkat. Vannak, akik mesének vagy legendának tekintik ezt, a valóság azonban az, hogy ez egy valós veszély. A korcsolyapenge éles és…..
Az alkoholnak igen sok hatása van az emberi szervezetre, ezt mindenki tudja, de sokan nem gondolnák az, hogy mekkora hatást gyakoroltak különböző alkoholok az Európai Unió jogrendszerére. Mire is gondolok? Nem másra, mint két ügyre, amelyek az EU egyik alapgondolatával, az áruk szabad áramlásával…..
A Templomos Lovagrend történetét számos misztérium övezi. A rend gyors felemelkedése, a csaknem két évszázados fennállása, majd rejtélyes felszámolása a középkor egyik legérdekesebb talánya volt, amiről a mai napig legendák szólnak, keveredve a történelmi valósággal. A rendet 1118-ban alapította…..
Karim Benzema a világ jelenleg egyik legjobb labdarúgója, a Real Madrid volt támadója, többszörös Bajnokok Ligája és La Liga győztes. Azonban egy botrány miatt a francia válogatottban 2015 és 2021 között nem léphetett pályára. Ennek jártam utána cikkemben...
Ítélet Tujázás 2024.02.06 10:00:00
Gondolom majdnem mindenki, aki most ezeket a sorokat olvassa, próbálkozott már a kötelező jegyvásárlás alól kibújni közlekedési járművek igénybevételekor. A bliccelésnek sok formája lehetséges azonban vannak, akik igen extrém módját választják a „lógásnak”...