Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Irbisz

33 bejegyzést írt és 2395 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pangea Az orosz kereszt 2015.11.22 19:27:33
A 20. század utolsó évtizedében  a "nagy Oroszország" megdöbbentő és addigi története során példátlan (vagyis természetes okokra visszavezethető) demográfiai válsággal nézett szembe, amely sehogyan sem illeszkedett a világszerte viszonylag jól értelmezhető demográfiai átmenet modelljébe. A…..
Irbisz 2024.09.01 13:35:19
@lezlidzsi84:
"Sokkal lényegesebb, hogy a kivándorolt kb, egymillió orosz java családalapítási korban vagy közvetlenül ezelőtt volt, így a születésszám esik mint a kő, a 2014-es 1,94 millió helyett tavaly már csak 1,26 millióan születtek az országban. Ez most éves szinten félmilliós természetes fogyást jelent."

Most néztem meg, 2014-óta évről évre minden évben kevesebb gyerek születik, és hiába nyilvánította a család évének putin 2024-et, nincs sok esély a fordulatra.
Az a kivándorolt 1mió képzett fiatal nagyon hiányzik, meg a háborújában elesett kb. 100-150 ezer halott és ki tudja mennyi rokkant, mert azok jó része is reproduktív korban volt még. Eleve ilyen bizonytalan helyzet nem kedvez a gyerekválallási kedvnek.

nem tudom a modellek mennyire jók, de itt még a hivatkozásokban a 100 milliós Ororszország is lehetőség: www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2024/06/putyin-legnagyobb-ellensege-az-orosz-demografia

Na de minden rosszban van valami jó, ez talán megállítja Oroszország további nyugati irányú terjeszkedési terveit .
Akkor most azt szeretném, hogy valaki állítson már elő az ehhez a könyvhöz szükséges ismeretanyagból tömény oldatot, öntse infúziós palackba, kösse a karomra a madzag végét, azt' hadd szóljon. Mert adagolom én ezt magamnak szeptember elseje óta napi dózisokban esténként, de intravénásan mégiscsak…..
A legtöbb munkavállaló örül annak, ha a munkahelyén home office-ra van lehetőség, de milyen hatással lehet az otthonról végzett munka a munkavállaló életmódjára, egészségi állapotára?..
Irbisz 2024.05.31 15:19:39
"A Notebook.hu pedig 4559 munkavállaló bevonásával arról végzett vizsgálatot, hogy a home office milyen hatással lehet a munkavállalók testi-lelki egészségére. Ennek a felmérésnek az eredménye azt jelzi, hogy foglalkozni kell ezzel a problémával is. A megkérdezetteknek ugyanis csak kisebb része, 40 százaléka válaszolt úgy, hogy semmilyen egészségkárosító hatást nem tapasztalt az otthoni munkavégzés során. Minden negyedik válaszoló az elhízás, a túlsúly gyarapodása, 22 százalékuk pedig hátfájdalmak miatt panaszkodott. A megkérdezettek 15 százaléka említette azt is, hogy a látása romlott a home office idején. Nemcsak testi, hanem pszichés gondokat is okozott az otthoni munkavégzés: 12 százalékuknál a depresszió tünetei jelentkeztek."

Komolytalannak érzem ezt a felmérést, nem volt senki, aki jobb formába került? hányan voltak, vannak, akiknek jót tett egészségügyileg a home office?
Én ismerek több ilyen embert, én magam is sokkal jobb formában vagyok mint 4 éve a home office kezdetekor (nekem még tart, hála istennek), egészségeebb is vagyok. Mondjuk sokkal többet is mozgok, és az, ha valaki nem mozog hanem csak tesped otthon mint egy víziló, és a mubkaidő után a notebook után átül a tv/internet elé, az az ő hibája, nem a home officé.
Táplálkozni is sokkal könnyebb egészségesen otthon, mint egy munkahelyen, és az emltett nasikákat, rágcsákat a munkahelyi büfében, automatákban ugyanúgy meg lehet venni és meg is vették régen is, ma is akik bejárnak.
Ezért ezt a 4. pontot:
" A szokottnál jobban kell vigyázni a táplálkozásra is, hiszen az otthoni munka veszélyei közé tartozik, hogy közel a kamra, a hűtő, bármikor fel lehet állni egy kis nassolásra. Cukros édességek, sós rágcsálni valók helyett nassolásra remekül megfelelnek a tisztított zöldség- és gyümölcsdarabkák, üdítők helyett ásványvíz, tea szolgálhat szomjoltásra."
teljesen jogtalannak is tartom. 4 éve itthon vagyok, és mivel alapvetően nincs itthon cukros édesség, sós rágcsálnivaló, ezért aztán ezek a borzasztó veszélyek se fenyegettek. Akinál meg van otthon, az tegyen róla, hogy ne legyen sok ilyen otthon.
Illetve az egész cikk olyannak tűnik, mintha egy home office ellenes megrendelésre készült volna :)
Egy eddig ismeretlen, kissé morbid legendára hívta fel a figyelmemet a napokban az egyik munkatársam. Az avasi református temetőben lévő Latabár kripta a történet helyszíne és egy kőműves az eset főszereplője.    A kripta, ahol az eset történt. Fotó: Wikipédia   Múlt szombaton kaptam ezt az…..
Irbisz 2024.04.30 08:01:50
A NAgyar Vadászújság Magyar Vadászujság, 1932.11.20-i számában is megjelent az eset, persze csak mellékes adomaként, a "Visszaemlékezés a régi jó vadászidőkre." c. írásban, amelyet vitéz Agotha Géza századostól. Ez a verzó így szól:
". . . Az Avas pincéjében a következő jó dolgot mesélte nagybátyám vendégeinek borozgatás közben. Tudvalevő, hogy az Avason van a temető is meg a borpince is. Az eset a következő: éppen néhai Latabár színész családi sírboltját restaurálták az augusztusi melegben , a kőfaragó pedig, hogy ne kelljen az Avasról lemennie, az éjjelt a sírboltban töltötte. Bor is volt, hűvös is volt, hát ottmaradt. Az egyik borpincében a miskolci színészek mulattak. Hajnal felé járt az idő, mikor a víg színésztársaság a jó avasi bor hatása alatt cigánnyal lefelé bandukolt, útjuk a Latabár sírbolt előtt vezetett el. A társaság egyik tagja pietásból a cigánnyal egy nótát huzatott el a Latabár-sírbolt előtt. A melódia után pedig megkopogtatja a sírbolt elé támasztott kőlapot, ezekkel a szavakkal ..vén Latabár kelj fel!“ A kopogásra a mély álomban levő kőfaragó könnyű magyarban kilódítja a kőlapot s megjelenik a holdvilág fényében. Hogy a társaság ijedtében csaknem frászt kapott, azt el lehet képzelni. A nagybőgős legurult az Avasról, a többiek a szélrózsa minden irányában menekültek Erre nem voltak elkészülve. Mint megtörtént esetet mesélte szegény nagybátyám. "
Pangea Erdogan német szavazói 2023.10.15 10:11:51
A májusi törökországi elnökválasztás kapcsán egy érdekes adat járta be mind a magyar, mind az európai (ezen belül különösen a német) sajtót, miszerint a Németországban szavazó, ott élő törökök nagyobb arányban szavaztak Erdoganra, mint a Törökországban élők, ennek kapcsán pedig egyre több szó esett…..
Irbisz 2024.01.30 09:17:17
@lezlidzsi84:
Hát pedig szerintem elég nagy számban, legalábbis nagyobb számban ami elfogadható volna (3 évet éltem Düsseldorfban, de dolgozni Essenbe jártam, illetve elég sokat Hmburgba). Épp ez az egyik oka az AFD rohamos erősödésének. És most még csak az évtizedek óta ott élőkről beszélünk, akik közül sokan tényleg nem integrálódtak, csak élősködnek a jóléti rendszerben, nem is a 2014-15-ös hullámról, ahol eleve sokkal kevesebb volt a dolgozni akaró, ellentétben a 60-70-es évek vendégmunkásaival.

Egyszer egy csapatépítő utáni sörözgetős vacsoán megkérdeztem a főnökömet (ilyen szenzitiv témát jobb ilyenkor megkérdezni), miért van az, hogy a konszernközpont igazán multikulti, a mi csoportunkban is volt vagy 10 nemzet fia és lánya, amerikaitól koraiig van minden náció, kelet-európai is akad, albán nevet is látni az ajók melletti táblákon, de török egy sincs, mi az oka?
Látszott h. kellemtlen volt a kérdés, biztos arra gondolt kirekesztőnek gondolom őket, és azt mondta, a bevánorolt törökök között a gyerekek hátránnyal indultak a nyelvi nehézség miatt, ezen túl eleve kicsi volt a tanulás becsülete köreikben, nem volt jellemzően hagyomány az iskoláztatás, így török származásúak a képzettség- tapasztalat- tudás szintjén nem feleltek meg a felvételin, nincs ebbe semmi diszkrimináció.
Ezt készséggel elhittem neki hisz a sokszínűségkezelés csúcsra volt járatva a cégnél, de attól a tény tény marad.
Irbisz 2024.01.30 19:20:17
@lezlidzsi84:
ezt nem én mondtam, hanem az a német főnököm, aki azon túl hogy ott nőtt fel a Ruhr-vidéken, eléggé ismeri Németországot, mert az Accenture-nél és tán a Deloitte-nél volt vagy 12 évig tanácsadó, bejárta az egész országot (meg fél Európát).
Pangea Geológus kőbaltával 2024.01.07 20:00:00
Képzeljünk el, hogy az emberek rég eltűntek a Földről és velük együtt minden olyan anyag és eszköz is, ami bonyolultabb egy csavarkulcsnál vagy egy kalapácsnál. Nem lenne semmi írott, nyomtatott, digitális anyag, még egy vízforralóhoz való használati utasítás sem. Csak a legegyszerűbb eszközök,…..
Irbisz 2024.01.30 09:28:38
@David Bowman:
" az emberek átlagos várható élettartama 25-28 év lehetett." Ezt miből gondolod? Ha matematikailag igaz is, akkor se nagyon világít rá a valóságra. A fontos az lenne, hogy azok, akik már megérték a felnőt kort, azok mennyi ideig élnek."

A fellelet csontvázakból ezt lehet számolni bizonyos hibahatárral, szerintem nyugodzan el lehet fogadni. Aki megélte a 25 életévét, az jópár további évtizedre számíthatott, de az a lényeg, ezen tpasztalt emberkék száma csekély volt, így a tudásátadás s volt olyan egyszerű.

"A kereskedelmi utakról: 5000 évvel ezelőtt a kiskundorozsmai tiszai ártéri híd 3-4m széles lehetett, és vagy 200m hosszú. Micsoda forgalom lehetett azon, ha ilyet kellett építeni?"
Én 115 métert olvastam, de a hossz lényegtelen, az az átívelendő folyó szélességétől függött. 3-4 méter meg nem forgalomfüggő, hanem építéstechnikától függ, ilyen hosszú híd egyszerűen nem lehet keskenyebb, mert nem lenne elég stabil.
Pangea A kahovkai gát 2023.08.12 11:11:46
A 2023-as év eddig talán legmegdöbbentőbb eseménye a kahovkai gát júniusi megsemmisülése és a mögötte található, 10 balatonnyi víztömeget visszatartó víztározó katasztrofális következményekkel járó kiürülése volt. Az esemény médiavisszhangja rengeteg blogunk profiljába vágó témát érintett az…..
Irbisz 2023.08.14 22:11:14
@lezlidzsi84:
Több/sokszáz kiló robabnóanyagot egy jól védett gát belsejében csak az azt birtokló fél tud elhelyezni, és ami azt ilelti felrobbantani is.
Persze az lehet a legvalószínűbb, hogy ezt nem így tervezték, a szokott orosz hanyagság az ok, magyarán nem akartak ekkora robbanást. Mivel ez nem politika, nem keresek utána, de úgy emlékszem lehallgatott orosz katonai kommunikációból ez ki is derült.

Mellesleg logikus válaszokat kár olyantól várni, aki még ukránok népirtásáról hablatyol, holott az ENSZ vizsgálat se találta ennek semmi nyomát, az oroszok se prezentáltak holttesteket (csak szavakat) - persze a lefizetett "szakértők" hazudozzák még ezt ilyen-olyan fórumokon, podcastokban itthon, szóval él ez a toposz.
De azért ehhez annyit, hogy az enyhén szólva is kormányközeli MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője is (Demkó Attila) kerek-perec kijelentette, ebből semmi nem igaz, ez nettó (orosz) hazugság. Persze, mert neki ez a szakmája, a tények nyílt semmibevételét nem teheti meg, szakmai hitelét nem kockáztathatja, bármennyire is a kormány ideológiai szócsöve az MCC.
Adunk néhány tippet azoknak, akik szeretnének többet mozogni, de úgy érzik, hogy egyszerűen nincs több szabadidejük erre...
Irbisz 2023.02.13 11:14:32
A napi gyaloglás szuper, mivel majdnem 3 éve home office-ban vagyok, ezt már azóta csinálom, épp ezért lenne pár gyakorlati megjegyzésem így 3 év és 6-7 millió lépés után.

- Maygarországon nem ritkán sok helyen olyan rossz a levegőminőség , hogy elképzelhető, több a gyaloglás kára emiatt, mint az előnye a mozgás következtében. Szóval érdemes nem szmogos, piros légszennyezettségű helyen sétálgatni (de én a New York-i csúcsforgalom mellett sem feltétlenül gyalogolnék)
- A tempó nem mindegy, jó iramban, amikor már megizzadhat az ember, sokkal többet ér, mint amikor 80+ nyugdíjasnak megfelelő komótos tempóban ballag az ember.
- Az otthoni, irodai stb. sokszor 5-10-20 lépések nem sokat érnek, ezeket bemérni a napi mennyiségbe hiba, ezért is nem jó az óra, mert az ezt is méri a napi x ezerbe.
- ha lehet, érdemes emelkedőt beiktatni, már csekély 30-50 m szintkülönbségre felgyalogolni igen sokat ér, szerintem hosszabb emelkedőn felfelé megtett minden lépés sokszorosát éri, mint ugyaannyi lépést síkon megtenni (ha esetleg nem is ér többet, az edzettséget mindenképp sokkal jobban növeli).
- a napi ajánlott 10 000 lépés inkább csak kerek szám volta miatt elterjedt, minél többet olvas az ember, annál eltérőbbeket olvas. Vannak akik már 6-7000 lépést bőven elégnek minősítenek tanulmányokra hivatkozva, hogy efölött már alig növekszik az eü.-i hatás, azaz + 50%-al több lépés már csak + 5-10 % előnyt jelent. Vannak akik szintén tanulmányokra hivatkozva azt mondják, még a 10 000 lépés fölé is érdemes menni, mert ott is van több több mint 10% javulás, pl. a napi 8000-hez viszonyítva 12000-nél. Bár ez számtanilag szinte ugyanaz mint az előző, csak azt mondja, megéri.
"Covering longer distances by taking more steps per day correlates with improved health benefits. Scientific references show that people who walk 8,000 steps are at a 51% lower risk of dying from any cause compared to people who only walk 4,000 steps per day.

The trend improves, with people who take 12,000 steps per day at a 65% lower risk of dying from health-related issues than those walking 4,000 steps."

a számháborúba nem belemenve, ha az ember a szemétke 10-30 lépéseket nem számolja (szerintem az csak öncsalás, haszna nincs), hanem csak azt, amikor gyalogol egybe legalább párszáz métereket, a napi 6-7000 lépésnek elegendő, komoly érzékelhető hatása van - és már ez is több mint egy óra gyaloglást jelent minden egyes nap.
Ez bizony nem kevés, de még mindig jobb, mint a fenti példába, mivel jár az edzőteremig menni, átöltözni, tusolni stb. - és ma egyre több helyen vannak szabadtéri workout edzőparkok, ahol lehet testsúlyos edzést végezni, kiváltva egy edzőterem legtöbb mozgását.

a szex kondinövelő hatása szerintem pont fordítva műlödik, a t. szerző felcserélte az okot az okozattal. Ha az ember edz, mozog, javul a kondija, akkor jobban fogja bírja a szexet, gyakrabbanis kivánja, azaz javulni fog a szexuális élete. Attól h. többet szexel, több kalóriát fog elégetni, de kondija bizony nem lesz jobb pl. ha fel kell menni a 5. emeletre :)
Nyilván lehetne itt cifrázni a bevezetőt, de a cím nagyjából mindent elmond. Tényleg a véleményetekre vagyunk kíváncsiak...
Irbisz 2022.07.17 14:37:55
ha valaki nem napi szinten órákat barkácsol, nem oszt vag szoroz, ha emiatt kilóg a havi limitből, főleg ha hasznos célra fordította az idejét, mert lehet hogy +8000 Ft lesz a villanyszámla, de ha megtakarít vele mondjuk 80 000 ft értékű terméket/szolgáltatást, akkor hülye lenne nem megtenni.
De ha nem nyer vele, akkor is mit kell aggódni a barkácsolás miatti + 8000 - 10 000 forinton, ez vicc és közröhej. Ha már hobbinak veszi valaki, akkor egyetlen egy éttermi vacsora 2 főre több ennél, de pár doboz cigi már többe fáj és lehetne hozni a példákat napestig, ez ma nem pénz.
Ahogy írta valaki, ha valaki havonta tízezrekkel többet fog fizetni, az nem a hobbibarkácsolás energiaköltsége miatt lesz.

egyébként meg a k. anyját a kormánynak, nem az idióta parasztvakító rezsicsökkentés kellett volna 10 éven át, hanem úgy fejleszteni az országot, hogy az emberek meg tudják fizetni az energia árát - és mondjuk támogatni az EU-s pénzekből az energiatakarékos megoldások tömeges elterjesztését, az a legolcsóbb energia, amit el se fogyaszt a zember
Persze akkor nem tudtak volna ellopni ezermilliárdokat, cserébe most látjuk mi van, a közművek több ágazatban leromlottak a visszafogott, vagy egyenesen megszüntetett beruházások miatt. És a hálózatok hard elemei elég tartósak ugyan, de 10+ év kezdi megtenni a hatását, kezdhetnek sok területen készülni a zemberek a romló közműszolgáltatásra. Főleg vidéken, ahol a népsűrűség kisebb és így hátrébb kerülnek minden szolgáltató prioritáslistáján (teljesen érthetően). Ja és pont őket érinti kedvezőtlenebbül a mostani drasztikus lépés is, mert ott jóval alacsonyabb az átlagjövedelem is :(. Jól kicseszett törzsszavazóival a fideszke ...
Fogalmam sincs, miért tértünk be annak idején a gimnázium kicsinyke könyvtárába, néhány részletet viszont sikerült észben tartanom… Az asztalon, majdnem a bejárati ajtóval szemben ott sorakoztak az újonnan megjelent könyvek: az egyik terjedelmesebbnek tűnő darab fedeléről egy fiatal Triceratops…..
A civilizációnk húsz éven belüli összeomlását jósolták meg egy nemrég megjelent interjúban a 24.hu portálon. Ezzel az előrejelzéssel nem tudunk egyetérteni. Ugyanakkor a Szkeptikus Társaság szerint is komoly problémákkal áll szemben az emberiség, amelyekre sürgősen megoldást kell találjunk...
Irbisz 2022.06.20 12:11:54
@endike:
"ez nagyon jó cikk, bár vannak benne suta naív dolgok, de ezerszer jobb mint az az előadás"
bizony, a rektor légkörkutató-vegyész, ahhoz bizonyára nagyon jól ért, más kérdésekben (energetika, mezőgazdaság, bányászat, technológia stb.) viszont olyan hülyeségeket írt, hogy némelyik kifejezetten fájt.
Nem az a baj, hogy nem ért hozzá, hisz nem az a szakmája és senki sem ért mindenhez, de akkor ne nyilatkozzon ilyen hihetetlen magabiztonsággal és ex cathedra kijelentésekkel.
Létezik feltételes mód is, tudóshoz illőbb lett volna, ha többet használja, nem kinyilatkoztat mint a pápa a vallásügyi kérdésekben ...
Az is evidencia, hogy óriás különbség van valaminek mai módszerekkel gazdaságosan elérhető/előállítható mennyisége/ára mellett és a ténylegesen potenciálisan rendelkezésre álló erőforrások között, amelyek elérhetősége új módszerekkel v. már magasabb ár mellett gazdaságossá (és így elérhetővé) válik.
az az interjú szerintem szégyen volt, ki merem így jelenteni. Párom is mutogatta jól lehangolva, minek bármit is hosszabb távon tervezni v. öregkorunkra, ezért aztán amihez értek, arról elmagyaráztam, hogy ez tuti nem így van, hülyeséget mondott a fickó, ehhez én értek jobban, mert ezen a területen dolgozom. Volt amiről némi utánkeresés után tudtam hasonlót mondani, abban is megvigasztaltam, hogy nem igy van, nézd ezt meg ezt a tanulmányt (amit hozzáértők írtak, nem egy légkörkutató).
A többire meg azt mondtam, ha ez a 4-5 téma ilyen formában féligazság v. egyenesen nettó hülyeség, akkor könnyen lehet hogy még jópár téma szintén az - és ez most ki is derült.

1-1 ilyen nagyképű ember nagyon alkalmas a tudomány hitelességének aláásásában, mert ha valaki a cáfolatot olvassa, akkor hallani vélem a zemberek reakcióit " miért higgyünk bármilyen tudósnak, ez is csak össze-vissza beszélt" :(

Ui. Ha ez az interjú esetleg újságírói félreinterpretálás miatt erősen torzult, akkor a tartalomra vonatkozó kritikám nyilván erősen módosulhat.
Irbisz 2022.06.20 14:44:51
@i.a.p.:
oké, csak igyekeztem ezt is figyelembe venni, mint lehetőséget.
Háromnapos hétvége. Keszthelytől Fehérvárig nincs elérhető állatorvosi ügyelet. Megtapasztaltam, tény. A Balaton-felvidék szívében temérdek helyben élő állattartó mellett a sok tízezer itt nyaraló is indokolttá tenné, hogy legyen ügyeleti állatorvosi ellátás. Nincs. Az érthetetlen és megoldásra…..
Két-három napra bevásárolt a magyar, ez maradt utána. A kép az óbudaiban készült 23-án...
Irbisz 2022.06.01 14:33:41
@Cuba-Libre:
no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes.
A Covid és hatásai, meg főleg az orosz agresszió megmutatta, hogy ilyen időszakban ez nem épp optimális megoldás. És nem is csak a késedelmes szállitások miatt, hanem kifejezett hiány alakult ki pár területen, ami meg kapható, pár hónap alatt 15-40%-os áramelkedések voltak nem kevés terméknél.
forrás: photodune.net Már a kezdetektől eltökélt szándékom volt a blogommal, hogy nem fogok megalkudni és soha nem fogok kamuzni. Eleinte szentül hittem, hogy komoly igény lesz majd egy igaz hangra ebben a hazugságokra épülő világban, de manapság már korántsem vagyok mindebben annyira biztos. Mivel…..
Irbisz 2022.05.16 13:50:31
Jórészt korrekt cikk, apróságokkal nem törődök, viszont van pár kép, amit nem kellene bemutatni, mert még rendszeres sportolóknál is sérülésveszéylesek és nem tesznek hozzá fizikumokhoz.

"A régi idők erősemberei nem féltek a szabad súlyoktól..."
A mondattal maximálsi egyetértés, DE! a nyomásnak ezt a kivitelét pont nem kellene senkinek sem ajánlani, kifejezetten káros, a régen 3 fogásos olimpiai súlyemelésből azért törölték el már 5 évtizede a nyomást, mert az ilyen roppantul veszélyes és káros kivitelezések miatt még a legerősebb sportolók között is gyakori volt a különféle hát és gerincsérülés. Ezt cseréld ki egy katonai nyomás (military press) képre, azt még a kettlebell is ismeri és használja, igen jó gyakorlat, ezt a szörnyszülött nyomásszerűséget meg vedd ki, mert nagyobb baromság mint a zsirégetés. Az csak a pénzedtől szabadit meg, ilyen hajmeresztő kivitelezéstől meg élethosszig tartó súlyos sérülést szerezhetsz (és kb. annyira értelmetlen, mint amikor valaki csak rángatja a súlyt bicepszezésnél félig hátradőlve és csak félig felemelve a súlyt- az csak baromira röhejes, ez meg kimondottan veszélyes).

A Kelly snatch, meg az alatta lévő jobb oldali gyakorlat se véletlenül nem látható, mert bizony régen se volt minden jó. Azért mert 1-2 kivételes fizikumú emberke, akik anélkül is fizikai munkából éltek, mint mondjuk Grzimek, meg tudta csinálni mint mutatványt, az nem azt jelenti, hogy rendszeresen csinálták, vagy ettől lettek volna roppant erősek és masszivak. Ilyen roppant sérülésveszéyles gyakorlatokat már akkoriban se sokan csináltak, mert rájöttek saját vagy az edzőtárs kárán, hogy a rizikó nagy, hozadéka kevés volt. Bizony vannak káros gyakorlatok, amelyeket fiatal, edzett embereknek se kellene csinálni, mert edzettség és saját testsúlyos gyakorlatok ide, erő és hajlékonyság meg szabadsúlyok oda, mert könnyen súlyosan sérült műtétre szoruló fiatal és edzett ember válik belőlük.
Sokszor leírtuk már, hogy nem csak kifelé irányuló határátkelés van Magyarországról, de fordított irányú is. Az már más kérdés, hogy aki ilyen-olyan okokból hazaköltözik, mint a mai poszt szerzője, Kati és családja, az aztán hogyan látja Magyarországot és a döntését. Ha te is megírnád, milyen…..
A humor is lehet történelmi forrás. Számtalan vicces mondás – falfirkaként vagy élőszóban továbbadva (legutóbb pedig a világhálón) – terjedt el hazánkban. Némelyik egyszerűan csak szórakoztatni akar, más viszont mélyebb bölcsességet is megfogalmaz. A legtöbb humor mondás szinte kortalan, nem…..
Irbisz 2022.05.09 12:27:36
@Szentgáli Zsolt:
az Arcanum kb. minden akkkori heti-, napilapot digitalizált abból az időszakból, beleértve a MAgyar Fórumot, Csurka lapját is, abba egyszer se lett leirva ez az aforizma. Sőt nyomtatásban csak 95-ben jelent csak meg elsőnek egy "Reggeli Délvilág" c. laőban, ott csak annyit irnak, idézet jobbról, azaz TV-archivumokat kellene ennek első megjelenéséért átfésülni.
A legtöbben tényleg Csurkának tulajdonitják a mondást, de van akik szerint Lezsák az eredeti szerző, csak Csurka terjesztette el mint sokat és hangosan szereplő politikus
Irbisz 2022.05.10 10:56:59
@Szentgáli Zsolt:
szívesen, ezt a mondást én is csak hallottam és érdekelt az eredete. Viszont nagyon jó volt annak bizonyitására, a Google önmagában elég kevés még ma is, ehhez kellenek külön adatbázisok. Mivel ezekben a G. nem tud keresni
Panelvilág Berki halála 2022.05.06 16:00:26
Kép forrása: szegedma.hu Az alig 41 éves egykori labdarúgó, FTC-vezér majd médiaceleb csütörtökről péntekre virradó éjjelen halt meg, egyelőre teljesen ismeretlen okból, IX. kerületi, társasházi lakásában. Botrányos életet élő, büntetőfékező (emiatt elítélt), politikával is kísérletező, gyanús…..
Irbisz 2022.05.09 09:51:01
@a nagy hohohorgász:
"Azt mondta az anyja hogy berki szar kriszti biztos nem drogozott a gyereke mellett.... kedves liberális anyukák..... fel kellene ébredni!!!!!!!!"

hogy jön ide aliberális? ez a fasz a fidesz terméke volt, ők nyomták, akik bámulták a tv-ben, azok jórészt a fidesszavazók voltak. Már csak azért is tényszerűen, mert 12 éve minden létező felmérés szerint a fidesszavazók a tanulatlanabbak, iskolázatlanabbak és legyünk őszinték ez a gyökér inkább az átlag alatti, átlag körülé népségek körében volt népszerű és nézett, követett
Irbisz 2022.05.09 09:55:24
@Le a spammerekkel:
" viszont voltak hozzátartozói, akik esetleg olvassák ezt a sok mocskot. Amíg élt, én sem tudtam szépeket írni sem róla, sem a Dózsa György úti gyilkosról. De ők már nem olvassák, max. a családjuk. Ők meg mit tehetnek róla, hogy ezek milyenek voltak, míg éltek?"
Kit érdekel? ha eddig élvezték a (fél)bűnözésből szerzett vagyont, nem zavarta őket pl. az m.richard által elkövetett gyorshajtás általi halálozások, akkor az se zavarja, ha csupán a valóságot megirják róluk.
Közel fél évszázados eddigi "fennállásom" alatt többfajta otthonom is volt: gyermekkoromat egy kertes-házban töltöttem, majd egy téglablokkos (nem panel) 4 szintes lakóépület zárószintjén éltem (a negyediken egy kétszobásban) mégpedig évekig, később megint kertes-házat vettem, végül panelben…..
Irbisz 2022.05.07 18:49:51
@Örömhernyó:
nagyon reális értékelés, mert a kertes családi háznak is sok a hátránya, én is irhattam volna a listát.
2. kerületi hegyen lévő, zöldövezeti 9 lakásos tégla társasházban lakunk, 3 éve amikor megvettünk vehettünk volna kertes házat is a pesti oldalon, eszünkbe se volt - holott még a házak alapterülete is nagyobb lett volna mint itt a lakásé.
Nagy kert itt is van sok fával, erkély gyönyorő madárfüttyös fás zöldre nyilik, a nappali-konyha dupla ablaka szintén zöldre és a Budai-hegyekre a János hegyi kilátóval, hááát nem tudom az összes pesti családi ház ilyen panorámával tuti nem büszkélkedhet. Zajosabb is, kevésbé zöld, egyöntetően leszavaztuk. Itt csend van, nyáron van fű és sövénynyirás és annyi. MEg a kertből a gyerekzsivaly, de ez nem zavar 2,5 gyerek után :). Minden féle rosszul tartott kutya vonyitása annál inkább kiakasztana, ezt már akkors e birtam amikor gyerekkoromban kertes sorházban laktam (a párzó macskák idegtépő zaját se.

Szóval nr. a zöldövezeti téglalakás.
(na jó, ha megtehetném, biztos vennék kertes házat, kisebb villát valamelyik Dél-svájci, Észak-olasz alpesi tó melleti hegyoldalon, de az még a nyugati átlagembernek sem opció :))

egyébként általánosságban mondom, a családi házas övezetek szerte az országban átlagban fekvésbé zöldek és fásitottak, mint itt és a szemközi 12. kerület hegyvidéki oldala. És zajosabbak is, az nem is kérdés, hanem axióma.
Az alsó szomszédaink is igy gondolhatják, akik most jönnek ide a kihalt 90+ éves após után, 130-140 m2-es Római-parti családi házukat eladták és inkább idejöttek a feleségével lakni. Még egy szintén elég drága helyen is tele volt a töke szomszédokkal, mert ott is égettek minden szart a kazánokban, azt mondta ősszes-télen állandóan elöjött az asztmája :(

ex-apósomék nem szegény vidéki faluban laknak, az egyik nagyváros agglomerációjában, nem költöztem volna oda. A kert gyönyörű volt, tóval, énekes madárkákkal, de egyrészt rengeteg meló volt benne, én rabszolgaságnak és veszteségnek éreztem volna azt a szintet fenntartani, másrészt 2-300 méterről is odahallatszott a hangos lakodalmas, nyáron szólt tán éjfélig, katasztrófa. Télen a levegő no comment, inkább jobb volt nem tudni miket égettek el a vygestózelésű kazánokban mindenfelé, de érthetővé teszi, miért szar és kifejezetten káros ahazai légminőség. Rossz széljárás esetéén a vezetékekről a kábelt leégető kisebbség felől odavitte a szél azt az okádék szagot, amitől egy városban kitört volna aparasztlázadás az tuti.
Feledy Botond: "Európa színeváltozása. Ma 18 éve Magyarország az Európai Unió tagállama! 33 éve pedig szabad ország. Nézzük meg, hogy az ukrán-orosz háború hogyan alakítja át az Uniót és mit várhatunk ettől. Az európai NATO-tagokat javarészt meglepetésként érte a háború. A francia hírszerzés főnökét…..
Irbisz 2022.05.05 07:52:06
@Nancsibacsi:
hogyne lenne lehetőség a földgáz leváltására, csak nem azonnal, mert nem készült senki ilyen gyors átmenetre.
Olvass utána, a földgáz hidrogénnel való helyettesítése évek óta aktuális téma, komolyabb műszaki akadálya nincs, "csak " annyi, hogy jelenleg a hidrogén előállítása drága. Még az orosz kapcsolat miatt ezen a téren elég lusta magyar MVM is aktivan vizsgálja már ennek lehetőségét.
Irbisz 2022.05.05 07:56:41
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
nálad láthatóan többet tudok róla.
De nem kell tipikus orosz módon terelned, az analógia csak annyi volt, olcsóbb most megállítani oroszországot, mint később sokkal nagyobb költséggel/áldozatokkal.
Tudod, ezt nevezik proaktivitásnak, okos ember megelőzi a bajt, nem utána kapkod fűhöz-fához (te valamiért nem ez a kategóai vagy). Az hogy ezt nem értetted, és elkezdtél téves dolgokat felsorolni a 2. Vh-ról, az a te képességeid (hiányát) jelzi csak.
Irbisz 2022.05.05 07:58:44
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
De, teljesen biztos. Ha rest vagy utánakeresni, legalább a linket olvasd el, nem kell félni új információktól. Na jól van, van aki kerüli ezeket, nehogy egyszerű világképét összezavarják.
forrás: shutterstock.com Férfiasan bevallom, az utóbbi időben hanyagoltam a blogot. Talán nem is ártott, hogy egy kicsit pihentettem az egészet, mert inkább nem írok semmit, mint hogy marhaságokat kelljen itt olvasnod. Most viszont úgy gondoltam eljött az ideje, hogy egy új bejegyzéssel…..
Irbisz 2022.05.02 15:26:16
@Kisgé:
azért ezzel még nem tett meg mindent amit, lehet. Ilyen esetben alapos kivizsgálás(sorozat) is kell, főleg ilyen tipikus long covid tünetek ismételt fellépése esetén.
Nekem pl. egy nem jó gyökérkezelt fog évekkel a kezelés után begyulladt, tavaly hónapokig mint tartósan gyulladt góc folyamatosan gyengített, erőtlen voltam, a vizsgálatok viszont kimutatták, van bennem egy gyulladás. Mivel gyökérkezelt volt, ezért nem is fájt, véletlenül, egy másik fog miatti fogászati rtg után derült ki - ki is kellett egyből húzni ... Ilyen-olyan tartós problémát bármi okozhat, és maguktól nem feltétlenül gyógyulnak meg, bármennyit is vagy jó levegőn, szedsz vitamint és edzed az immunrendszeredet.
Irbisz 2022.05.03 15:58:51
@Royaliver:
senki nem mondta, hogy csak covidba patkoltak el a magyarok tavaly.
Az biztos csak, hogy 45-óta sose haltak meg olyan sokan egy évben, mint tavalyl, még akkor se amikor a 80-as években kb. 1 millióval többen éltek az országban.
Ezt mindenki úgy magyarázza ahogy akarja. Abba mondjuk igazad van, a "távgyógyítás" is sokak halálát okozta, de erre is a covid miatt volt szükség, mert enélkül a düledező, lerohasztott (sok kormányközeli pénzes ember fektetett a magánegészségügybe) magyar egészségügy összeomlott volna.

"Az meg a leggonoszabb összeesküvés elméletek netovábbja, hogy a többszörösön oltottak között extrém módon megemelkedtek szív- és érrendszeri problémák és a rákos megbetegedések."
Barátom, én a tényeknek hiszek, nem mendemondáknak (amit állítassz az az), hoaxoknak. Hol venne erre hiteles kimutatás? Mert mondani bármit lehet, ezt is, a papir elbírja - de az ellenkezőjét is.

Az én környezetemben mindenesetre csak azok fingtak rá a járványra, akik nem voltak oltva. Nálam 6 évvel fiatalabb kollégám is az elsőre átvészelt covid után nem volt hajlandó beoltatni magát, mert minek, hisz átesett rajta, különben is nagyon magas az antitestszintje, sportol is rendszeresen, meg tán paleó szerint étkezik és rengeteget van a levegőn a Vértesbe (ott lakik + hobbi természetfotós is).
Aztán valamelyik gyerekétől újra elkapta szegény novemberben, na azóta sincs rendbe se a tüdeje, de a szíve se, mert küldik már szívultrahangra is. Pedig rengeteget van szabadban, de sportolni már nem tud. :(

Ez nem azt jelenti, valakik ne betegednének meg az oltás után ilyen-olyan szövődményben, na de mi ezzel a baj??? Az aszpirinnek is van rizikója, algopirynnek is, bármely antibiotikumnak is, de ha peched van, egy darázscsípésbe v. kis darab mogyoróba is belehallhatsz, ha pont allergiás vagy rájuk. Valaki meg az oltás valamely komponensére az, nem értem mi itt a gond, tök természetes.
A többség többet nyer azzal ha oltat, mint ha nem, de én ugyan nem akarok senkit rábeszélni.
1993. február 26-án bomba robbant a World Trade Center északi tornyának tövében. A merénylő tervei szerint a detonáció ütötte lyuk miatt az épület rádől majd a déli toronyra, elpusztítva mindkettőt. A terv nem egészen így sült el, de amellett, hogy 6 ember életét vesztette,…..