Regisztráció Blogot indítok
Adatok
retibenedek

45 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért éppen az éjszaka csendjében jelenik meg az emberben legintimebb gondolatainak közlésvágya a világ felé? Miért akarjuk legbelsőbb részünk kibogozhatatlan szálaiból összeálló érzelmeink szövetét megmutatni a világnak? Azokat az érzelmeket, amiket csak mi érthetünk teljes egészében, mert minden…..
13.05 perckor végleg az offline világba süllyedt mobilja lemerülésével. A kombuchának így utolsó szabadulási esélye is szertefoszlott, a hűtő oldalsó polcának sötétjében, fényt csak a naponta párszor kinyiló hűtőajtó automatikus világítása jelentette életében, amelyet minden egyes alkalommal újboli…..
Alapjába véve quinoát akartam enni, de aztán elfajultak a dolgok és próbáltam kitörni az indiai fixációmból, de ez csak részlegesen sikerült, ha egyáltalán igen. Ennek a receptnek is az eleje valahol egészen máshol kezdődik természetesen, mégpedig a csirke-alaplénál, amit pár héttel ezelőtt főztem.…..
Sóvárgok érted. A figyelmedért, a gyengédségedért, a szeretetedért, amit nem kaphatok meg, akkor amikor akarok vagy, amikor szükségem van rá. Csak ha a te időd, rám szabható és te rám vagy adható.Türelmesen ki kell, hogy várjalak, majdidőzítenem kell magamat hozzád ésebben a várakozásban tudom…..
Ha éhes gyomorral a távolba meredünk a magyar gasztronómia elsivatagosodott mezején, akkor arra a hűs árnyékot adó ligetre szegezhetjük tekintetünket, amely minden nagyobb ünnep körül újboli virágzásba borul és amit úgy nevezünk, hogy töltött káposzta. Nemhiába állta ki az idők próbáját az az…..
Sajnoshálistennek nem Pakisztánban illetve Nepálban nőttem fel így az onnan eredeztetett Rajma (ejtsd: rádzsma) nevű étel nem nyújt bennem otthon-érzeteket, de felér azzal a gasztronómiai értelemben világ már összes égtája között botorkáló itthoni gyakorlattal, hogy amikor már napok óta nem látunk…..
Van itt egy nehezen megoldható állandó aszinkronitás, ami a zöldségek sütőben való elkészítése kapcsán veti fel a fejét. Mi sem egyszerűbb felvagdosni pár zöldséget és bedobni egy tepsibe majd a sütőben készre sütni. Ez így leírva tényleg mi sem egyszerűbb, de azért ha valaki többfajta zöldséggel…..
Mit ad Isten, megint vaslábosban főzök és véletlenül megint Kelet felé viszi a kezemet az éhség. Az van ezzel a vaslábosban való munkálkodással, hogy van abban valami felszabadító érzés, hogy bármikor válhatunk esendően emberivé főzés közben. Elkezdjük a gondos előkészítését a hozzávalóknak,…..
Valamilyen 80-as évek szinti-popjából lopott vibe-okkal - pardon inspirált - japán szövegű alter szám szól. Lehet, hogy valóban a 80-as évekből van és nem valami régiből újat alkotni akaró kortárs művész esetlen zenei skicceit halljuk, amiknek vélt művészi és esztétikai nagyságát az individualizmus…..
Egy ideje már nézegetem a különféle bosnyák recepteket, hogy ha már a zenével is ismerkedek meg a nyelvvel is, akkor már miért is ne ismerkednék a konyhával, pláne úgy, hogy a gasztronómia iránt különös érzékenységet mutat személyiségem. Nem tudom, hogy van-e valami összefüggés a mai nap eseményei…..
Nyár van, meleg van, süt a nap, bekapcsoljuk-nekapcsoljuk be a légkondit önismereti játék, lemaradás a nyári fesztiválokról, pánik augusztusban, hogy nem nyaraltattunk magunkat eleget, "Mikor fogok én egyáltalán élni, ha nem most?" - kérdéskörök az emberben, szóval csak a szokásos nyári programok a…..
"Ha nincs otthon semmi hozzávaló, akkor is van valami" - tartja a mondás a Schwartzer-szanatórium konyhájában, így is lett ez ma is. Nem igazán akarom ezt mos ragozni, de tegnap a három és fél órás török művészfilm után este 10-kor hazaérve, úgy voltam vele, hogy valahogy ezt le kell fojtani és…..
Ha az ember elég gasztro-kontentet néz az interneten, akkor szépen lassan a tudatalattijába belekódolják az algoritmusok a különféle látványokat, az ahhoz párosuló kulturális közeget, elképzelt ízeket és egy napon a semmiből inspirációt érzünk, hogy csináljunk valami olyasmit, amit már annyiszor…..
A terv az volt, hogy hummusz lesz, de nem volt itthon sem tahini, sem olívaolaj. Így eszembe jutott az az isteni chana-dal, amit a Ráday utcában a Jedermnan Cafe-val szemközti indiaiban ettem és úgy voltam vele, hogy ha a hummusz már úgyis több ponton akadályoztatva van, legyen egy kicsi indiai,…..
Csináljunk miso-levest, mert nem lehet gyorsan, nincs kész hamar, figyelmet igényel, könnyen lesz íztelen, sok lépésből áll, nagyon könnyen el tudjuk rontani és valószínűleg elsőre nem lesz olyan, amit várunk egy ilyen emblematikus levestől, amivel a japán nép indítja és zárja a napját meg közben is…..
Mivel amióta elolvastam gyakorta ventiállok a Híd a Drinánról, úgy voltam vele, hogy csak el kéne olvasni még pár könyvet a szerzőtől, így hozzácsaptam még négyet a listához: Kisasszony, Nyuszka, Elátkozott udvar és Anika idejében. Mindenek előtt köszönöm a tippet Bede Péter kollégámnak, aki a…..
Ezzel a recepttel könnyedén letudhatjuk az ajánlott, napi zöldségfogyasztásunkat, mert olyasmi érzéseket vált ki mint egy jó gyümölcssaláta nyáron. Bármennyit meg tudnánk belőle enni. Egy fél fej kínai kelt teljes lelki nyugalommal mossunk meg és vágjuk fel nagyobb darabokra, mert úgy eltűnik majd a…..
Az az elmélet megvan, hogy egy vaslábosban minden finomabb lesz? Ebben az esetben ez maga a gyakorlat is. Nem nagyon szoktam húst készíteni itthon, de azért időről-időre felmegyek a Süveg utcai henteshez és rá bízva magamat a véletlenre bevásárolok egy-két dolgot, attól függően, hogy éppen mi van…..
A török teázás lényege, hogy a teatöltés során festők lehetünk, ahogy az előre lefőzött sűrű, mahagóni-borostyán színű teát kitöltjük a tulipános poharunkba és ráöntve a forró vizet, alakítjuk a tea árnyalatát a sötéttől a világosabb felé. A víz lassú öntésével formálhatjuk a határát, hogy hogyan…..
A hideg, decemberi szeles, tiszta, napsütéses időben, a mellettem vízbe hajló fűzfa a szél unszolására hozzám hajol és tétovázva miközben vissza-vissza engedi alsó ágait a vízbe, csak kérdően várja a szél tanácsát, hogy hozzám közelíthet-e, megsimogathat-e, a szemközti nádas pedig fürdőzve a nap…..
A bureket valószínűleg a balkáni zenével való kapcsolatom kezdte felrajzolni a gasztronómiai térképemre és habár előtte is hallja az ember ezt a szót és valószínűleg kóstoltam is valami hasonlót,  a fókusz élesedése az nagyjából egyenes arányos szerb-bosnyák-makedón zene iránti elköteleződésemmel és…..
A karácsonyi és újévi étel-maradékok utolsó morzsái is elfogytak, a hűtő megint régi sivárságában ragyog és hívja életre a kreativitást a konyhában. Újból visszaáll a régi rend, nem kell mézeskrémest és hasonló elvadult dolgokat reggelizni. A tavalyi évről velem tartott egy sütőtök is, ami…..
Nem szoktam könyvekről posztolni legfőképpen azért nem, mert nem igazán olvasok. Az idei év sem az olvasásról szólt, így nem nagy a tolongás ha választanom kell hogy mi volt a legnagyobb olvasmányélményem, de a kevés közül is kimagaslik ez a könyv. Nyáron még gyanútlanul vittem haza hátizsákomban…..
Idén eldöntöttem, hogy felszabadítom magam a karácsonyi készülődés terhe alól és nem lesz ajándékozás, nem lesz főzés csak egész egyszerűen elmegyek szenteste a családi házba és e minimalista hangolódással az ünnepre fogok a családommal karácsonyozni. Ámde az ilyen, egyfajta cezúraként is felfogható…..
Együnk, de nagyon gyorsan valamit, amihez semmit nem kell főzni. Ehhez olyannyira nem kell, hogy elég a forróvíz hozzá, még akár kollégiumi vagy irodai környezetben is elkészíthető. Ha úgy tetszik ez olyan mint egy sajtos-tejfölös tészta, amire csak rá kell dobni mindent, összekeverni és beverni.…..