Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Halász Arnold

135 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az étkezés mindig rázós téma, olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, mégsem nyerjük a VB-ket és a világ egyik legelhízottabb országa vagyunk. A táplálkozás egyik különösen érdekes ága az állóképességi sportolók étrendje. Egyrészt hatalmas különbség van egy amatőr és egy profi heti energiaigénye…..
A széles gumik divatja már tart egy ideje az országúti kerékpárokon, a GCN letesztelte, hogy vajon jogos-e a kerékpárgyártók elfordulása a keskeny felniktől? Fiatalkoromban óriási ugrás volt a Csepelről átülni egy akkor mesésnek tűnő Peugeotra (ami egyébként egy acélvázas, alapfelszereltségű…..
Az életmódváltozás során a motiváció és az akaraterő két kulcsfontosságú eleme a sikernek. A motiváció az a belső hajtóerő, ami arra ösztönöz, hogy változtass az életmódodon, például egészségesebben étkezz, többet mozogj vagy leszokj a dohányzásról. Ez adja meg az első lökést a változáshoz, és segít…..
Az internet tele van motivációs videókkal és tanácsokkal, amik lelkesítőek, izgalmasak, pörgősek. Pár perc után szinte viszket az ember feneke, hogy bármilyen idő is van kint, irány bringázni, nyélen meghódítva az utakat, hegyeket, ösvényeket.   Egy baj van csak ezzel. A motiváció egy…..
Az autófágia nagyjából azt jelenti, hogy saját magunk megevése. A jelenség az utóbbi időben nagy visszhangot kapott, különböző táplálkozási tanácsadók, fitness influenszerek egyfajta titkos csodamechanizmusként hivatkoznak a jelenségre, ami a hosszú élet, rákmegelőzés, nagyobb teljesítmény titka, és…..
Pár évtizede megkérdőjelezhetetlen volt az év hidegebb felében a hosszú, kis intenzitású tekerések létjogosultsága. Csak a kilométer számított és a nyeregben töltött órák száma.  Aztán érkezett az új módi, rövid, intervall alapú edzések, és párhuzamosan a hosszú, lassú tekerések démonizálása. Junk…..
A túlfejlett agyunk betegíti meg a testünket, és a testünk gyógyítja a rosszul működő agyunkat. Érdekes paradoxon, de valahol ez a civilizációs betegségek jónak tűnő megközelítése. Nézzünk körül az állatvilágban, a fejlettebb emlősök között A várható élettartamukat a genetikai adottságok mellett…..
A fitness edzői után a gyógymasszőr képzésre a váci Selye János Egészségügyi Technikumba járok, ami kétszeresen is kötődik a stressz fogalmához. Egyrészt Selye János (Hans Selye) volt az a félig magyar származású kutató, aki 1936-ban publikálta a stressz elméletét, amelyet azóta  - tévesen - gyakran…..
A Pilis egy igazi bringás paradicsom, aszfalton és terepen is. Gravel és CX bringával is rengeteg helyre el lehet jutni, a kedvenc útvonalam szeretném megmutatni nektek. Tahitótfaluból indulunk (Szentendrétől majdnem végig van kerékpárút, aki lábon érkezne), széles, graveles erdészeti utakon és…..
Korán érkezett a tavasz, megszaporodtak a bringások az utakon és az erdőkben. Ha utoljára ősszel ültél bringán, és tervezed, hogy újrakezded, olvasd végig a lenti 9 pontot. Összeszedtem a legfontosabb tennivalókat és edzéselveket, amiket a szezon elején érdemes átgondolni. Hobbi és közlekedési…..
Tedd meg az első lépést, és a többi magától jön. Az életmódváltás legjobb helyszíne az erdő. Egyszerre biztosítja az egészséges mozgást, motivációt és nyugalmat, amire szükséged lesz, hogy végig tudd járni az utad. A túrákon a kirándulás mellett gyakorolhatjuk a légzéstechnikákat, relaxációs…..
Szereted a délutáni szunyókálást? Amikor megtehetem, én is. Többek között ezért is szerettem, amikor a fiamat délben altatni kellett még, volt indok a szunyókálásra.  Amit nem szeretek, ha a szundításból alvás lesz, ami után fásultan és morcosan ébredek, amikor elkerülhetetlenül tovább alszom, mint…..
Szemünk fénye a gyermek, bármit megtennénk érte szülőként. De vajon az ő szeme fényéért is megteszünk mindent? A gyermekkori látásproblémák drasztikusan megszaporodtak az elmúlt évtizedekben, és nem nehéz megtalálni az összefüggést a megváltozott életmód és a látásromlás között. Amikor én gyerek…..
  Az anyagi függetlenség egy olyan hívószó, ami sokakat mágnesként vonz, mások - akár sokkal magasabb jövedelemmel - elképzelhetetlennek tartják ennek elérését. A kérdés azonban legtöbbször nem az, hogy elérhető-e, hanem hogy mennyi idő alatt, milyen áron, és milyen céllal. A fogalommal több,…..
A fokozott cukorfogyasztás rengeteg embert érintő probléma. Állóképességi sportolóként sokáig azt hittem, hogy korlátlan mennyiségben fogyaszthatoma cukrot, hiszen úgyis ledolgozom. Az évek múltával a szervezetem azonban jelzett, hogy mégsem. A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei után kezdtem…..
Mindent bele? Amikor beköszönt az új év, sokakban átkattan egy kapcsoló ha az edzésről van szó: mindig és mindenkor csak az edzés számít. Míg az elmúlt évben az erőnléti edzések, jógaórák vagy kocogások talán csak csekély (vagy... hiányzó) szerepet játszottak sok ember mindennapjaiban, az edzés…..
Hírmondók maradtak csupán... A héten betekintést kaptunk a hideg reggelek világába, mindenhol bőven fagypont alatt volt a hőmérséklet, és a téli időszámítás miatt délután sincs meleg, sötétben kell hazatekerni. Drasztikusan csökkent a kerékpárosok száma, és egyre többen térnek vissza a motorizált…..
Hová tűnik a zsír, amikor fogysz? Gondolkodtál már azon, hová kerülnek a kilók, amikor leadod őket? A tápcsatornába nem kerülhet vissza, így a székelés csak ideiglenes súlyvesztést okoz, de a fogyásban nem játszik szerepet. A vizelet már jobb tipp, mert a zsírbontás egyik mellékterméke a víz, és…..
Idős nők betegségeként él a köztudatban a csontritkulás, de valójában férfiakat és fiatalabbakat is érint. A hormonális változások, öregedés, rossz táplálkozás, mozgásszegény életmód mind-mind hozzájárulnak kialakulásához, ám ezek közül néhányat mi irányítunk, és érdemes nagyon hosszú távon…..
Néhány nap, és jönnek az ünnepek, a vendégségek, sütemények, otthoni pihenés ideje. És egészségünkre az egyik legmegterhelőbb időszak is egyben. Korlátlan cukor és alkohol fogyasztás, érzelmileg megterhelő családi látogatások, vagy azok elmaradása, ajándékpara, felborult napirend, kialvatlanság. Az…..
Halász Arnold 2023.12.18 09:45:50
K@Andy73: Köszönöm, egyetértek. Én vasárnap kezdtem a hozzáadott cukor "mentes" vagyis inkább csökkentett diétát, pont azért, mert hajlamos az esendő ember a túlfogyasztásra az ünnepek alatt. Ha utána készülök a drasztikus váltásra, meg is nehezíti azt, és csökkenti a siker esélyét. Így viszont sokkal tudatosabban csak abból a sütiből eszek, amelyik a legjobb, és nem főétel helyett, hanem desszertként. Az előző cikkben is leírtam az újévi fogadalmaknál ezt, gyakorlatilag az első lépéseket ma kell megtenni, mert ahogy írod, ez egy folyamat, kis lépésekkel, apró szokásokkal, és csak a legelhívatottabb embereknél működik a drasztikus váltás, a többség pár nap, pár hét alatt feladja. Viszont egy pici változást mindenki kibír. Pár nap, hét alatt szokássá válik, és jöhet az újabb kis lépés.
A digitális korban élve mindannyian szembesülünk a technológia állandó jelenlétével. Ez a folyamatos kapcsolat gyakran stresszt és szorongást okoz, ami komoly hatással lehet mind a mentális, mind a fizikai egészségünkre. 1. A digitális kor stresszforrásaiA digitális kor előnyei mellett sajnos új…..
Az új évi fogadalmak nagy része január közepéig elbukik. Bár az ideális kezdés mindig a most, ha egy távolabbi dátumot tűzünk ki, mint az újévi hagyományos fogadalom nap, érdemes felkészülni erre. Azaz érdemes, vagy a spontán döntés jobb? Ezt a témát járom körbe. 1. rész: A statisztika világa -…..
Manpo-Kei - az 1964-es olimpia öröksége A "10 000 lépés" vagy "napi 10 000 lépés" kifejezés eredete a japán kultúrához kapcsolódik, és a 20. század közepén keletkezett. A z érték forrása az 1960-as években indított japán járványügyi kampány, amelyet a manapság ismert "10 000 lépés" néven ismerünk.…..
A kerékpározás jót tesz a gazdaságnak  A kerékpározás több mint egy közlekedési mód vagy hétvégi hobbi. Jelentős gazdasági hajtóerő, olyan messzemenő előnyökkel, amelyekkel a legtöbben nincsenek tisztában. Ebben a cikkben elmerülünk a kerékpározás hihetetlen gazdasági hozzájárulásaiban, a milliárd…..
Halász Arnold 2023.10.06 07:15:18
@Mesterséges Geci: Ezt most utoljára kiengedtem, csak azért, hogy nyomatékosítsam, építő kiritkának van helye, öncélú fikázásnak meg a saját blogodon. Köszi a megértésed!
Halász Arnold 2023.10.06 07:16:40
@0.5 bit: Jó kérdés, mindenesetre a kerékpáérozás ösztönzésével lehet befolyásolni valamennyire. Az emberek nem mindig ésszerűtlenek, ha kerékpárral olcsóbb és gyorsabb közlekedni, akkor engednek a kényelemből is talán.