Regisztráció Blogot indítok
Adatok
etna

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Ha még emlékszünk rá, néhány hónapja itt a Mandineren kerülgetem a kétpontos kérdést: Mit tett hozzá Erdélyhez az, hogy több mint két emberöltőnyi ideje Románia része? Eddig megnéztük, hogy mit szólnak hozzá a fiatalok, mit tud a román jelenkori történetírás…..
[update: 18:45 a teljes lista a könyvből]Megvolt a Gault Millau bécsi sajtótájékoztatója, miközben Budapesten az éttermesek komoly idegeskedéssel töltötték a napot, a derék osztrákok közepes poénokkal és annál kicsit jobb ételekkel húzták az időt egész este a császári…..
Étteremkritika Olimpia: 9,6/10 2009.02.27 14:00:00
  0. ülésünkön a Takács Lajos által vezetett Olimpia étteremben jártunk. Az alapötlet szuper, a hely remek, az ételek jók, izgalmasak. Atmoszféra jó. Nincs étlap, aznap lehet megtudni, hogy mi a napi menü. 5-6 fogás naponta. Remek ár-érték arány - 1 fogás 500 Ft, 2 fogás…..
A fővárosi Király utcában nyitja második éttermét Horváth Ráspi József, a hivatalos startot 2010. február 1-jére tették. A fertőrákosi éttermes-borász partnere Gál Attila, aki korábban a Váci utcai Central Cellarban volt érdekelt. Ráspi eleinte sok időt készül Budapesten…..
Pici, de a miénk. Beleunva abba, hogy becsvágyó olvasóink egy része a rendszer védtelenségét kihasználva számolatlanul helyezte el kakkuktojásait, ezúttal személyre szóló emailt küldtünk legszorgalmasabban kommentelő olvasóinknak, valamint jelenlegi és volt szerzőinknek. Így…..
etna 2009.12.27 16:13:10
@alföldi merlot:

Szokás szerint post festam - egyszerűen nincs időm a napi böngészésre.

Szerintem nagyon jól tette hegyaljai, hogy megemlítette nyílt fórumon, azt, hogy nyegle és méltatlan volt a levél tárgyrovata, az a bizonyos "évizéje" megfogalmazás. Jómagam is gondolkodtam válaszoljak-e, végül is az igen mellett több érvet találtam.

Egyben hadd kérdezem: az egy szavazatot begyűjtött borászokat miért nem közöltétek? Az is valami... Plusz érdekes lenne megnézni a favoritok teljes frontját.
Kérdésemben persze van egy személyes mozzanat is: én Dr. Tóth Sándorra szavaztam, de láthatólag egyedül maradtam vele. Szívesen olvastam volna nevét a többi között.
Csütörtök általában az én napom, de most nem volt időm a nagy készülődés közepette rendesen kóstolni. Meg aztán úgysem lenne ideje senkinek rendesen elolvasni. Szoktunk viszont mi ilyenkor olyat kérdezni, hogy milyen borok kerülnek az ünnepi asztalra a kedves olvasónál. Jó…..
etna 2009.12.25 21:45:42
Nekünk ez volt az idei menünk,
amit anyám állított elő, nem kevés munkával,
a borokat közösen dobtuk össze.

Üdv
etna

PS
áldott Ünnepeket minden topictársnak!

Szenteste

Tejszínes borleves panettone-val

Hidegbüfé:
Pecsenyelibamáj-pástétom pecsenye-aszpikkal, aszalt gyümölcsökkel,
kéksajtos körtesaláta gránátalmával,
két-lazacos terrine,
szárnyasterrine hízott libamájjal,
gravlax,
giardinetto

Mákos bobajka

Az imént felsorolt fogásokat tetszés szerint párosíthatjuk Tóth Sándor gyönyörű boraival, nevezetesen: Áldozói Zöldveltelinivel,
Áldozói Opeonborral, valamint az elmaradhatatlan zászlósborral, a fahordós érlelésű Áldozói Kereklevelűvel.
Valamennyi a 2003-as évjáratból való.

(ez így a menűkártyán szerepelt, amit az öcsém fogalmazott, megj. tőlem, etna)

Közkívánatra vörösbort is kóstolhatunk, „ha muszáj...“ :).

(nem volt muszáj, de kinyílt egy Szeremley Syrah, megj. ismét tőlem :))

Szent Karácsony Napja

Pisztráng kocsonya garnélával

Balla Géza, Ménesi Mustos Fehér 2006

Mediterrán halleves édesköménnyel

Béres Pince: Tokaji holdezüst cuvée 2007

Avokadó-paradicsom sorbetkehely tequilaval

Balla Géza, Ménesi Kékfrankos–Pinot Noir Rosé 2009

Aszalt gyümölcsökkel töltött vaddisznócomb gesztenyével és áfonyás pecsenyemártással

Vincze Béla, Egri Cabernet Sauvignon Birtokbor 2002

Mogyorós narancsos mascarpones jégtorta

Szepsy István, Botond - Tokaji Édes Cuvée 2006
A gyergyói EMI tábor. Már hagyomány, hogy minden évben részt veszünk rajta, az idén én nem voltam, csak Szilárd, Imre és Zsolték. Mi Vikivel és Erikával itthon babáztunk és Aporral voltunk.A képen: SajtókerekasztalElőadók: Varga Gabriella, Borbély Zsolt Attila, Lovas…..
Szálka Tour de Halászlé 2009 2009.07.25 01:57:00
Nyár végén a Szálka három szerzője, Shi Manó, a szenvedélyes vízijárműgyűjtő, Szily László, a rasztafariánus horgászmódszerek professzora és Hintamester, aki multiblogger és Gerendás Péter-rajongó kiegészülve Bede Mártonnal, aki nem horgászik, csak szeret enni, szóval ez…..
etna 2009.07.25 12:05:52
@LaCiKa: A gulyás sem gulyásból készül, a csikós tokány sem csikósból, a betyárleves sem betyárból, a palócleves sem palócból. Attól még az a nevük és az is marad. Az ételek egy részének az alapanyag ad nevet, más részének a vélt vagy valós tájjelleg, ismét más részének az, hogy ki találta ki vagy hogy kik készítik és eszik.
Tegnap kiosztották a pannon csúcsborokat, én is megtapsoltam a nyerteseket. A leghangosabban a Tornai pince főborászát, Várszegi Györgyöt – már a Somlói Tavaszon is elkápráztattak a 2007-es Top Selection tételek, most mind a négy meg is kapta méltó elismerését, ráadásul a…..
Eljött az ideje, hogy mi is megszavaztassuk olvasóinkat arról, szerintük melyik borászunk, netán pincészetünk tette le a legtöbbet az asztalra az idén. Ezúttal másképpen csináljuk, mint tavaly és tavalyelőtt. Egyrészt a létező legegyszerűbb szavazógépet választottuk, és…..
etna 2009.01.15 21:05:03

Azt írja Gazda Albert, hogy:

"Ami pedig a félreérthetőséget illeti: aki úgy közelít, hogy félre akar érteni -- be akar mosni egyet, kettőt, hármat --, az félre is fog, akárhogyan is fogalmazunk. Kiflinek, Napoletanónak, Etnának, Pityipalkónak bármit írhatunk, nincs esélyünk, mert nem is akarják érteni, amit el szeretnénk mondani."

Nos, el nem tudom képzelni,hogy mire alapozza a fentieket. Nyugodtan visszaolvashat 1999-ig, alig hinném, hogy fórumbeli hozzászólásaimból az derülne ki, hogy szántszándékkal akarnék bárkit is félreérteni, vagy hogy rosszindulattal, hibakereső módon közelítenék az Alkoholistához vagy egyáltalában a nagyvilághoz.

Ami a "jó reggeltet" illeti, amíg nyitva van egy topic addig hozzá lehet szólni. Nemde? Én késve néztem be, mert egyéb dolgom is van, minthogy fórumokat olvassak. Elolvastam minden beírást, majd elmondtam a véleményem ennyi.

Arra pedig nem mondtál semmit, hogy miért ne kifogásolhatná valaki nem 10 de akár 20 név hiányát a listáról. Én ezzel kapcsolatban írtam, hogy egyáltalán nincs igazad. És meg is indolkoltam, hogy miért. Az pedig nem válasz, hogy csináljunk másik szavazást.
Az Alkoholista intézménnyé nőtte ki magát, s ha jól emlékszem azzal indította el az első szavazást, amikor Garamvári nyert sokak elégedetlenségére, hogy "mi" csinálunk egy jobb, mérvadóbb választást. Ez ugyan expressis verbis nem volt kimondva emlékeim szerint, de ez volt a lényeg. Ebben az esetben pedig, ha valaki egy korrekt és igazságosságra törekvő véleményt beír, nem kis impertinencia azt válaszolni, hogy csináljon másik szavazást.
Ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy pontosan egy évvel ezelőtt milyen szívesen társalogtak kommentezőink arról, ki mit tesz az asztalra. Hátha most is kialakul az ünnepi diskurzus. Felütésképpen: nálunk libacomb lesz aszalt szilvával és puliszkával, desszertnek bejgli, bornak…..
etna 2008.12.25 18:48:47
Nálunk a Karácsonyt hagyományosan Temesváron ünnepeljük az ősi házban, ilyenkor anyám remekel, a Húsvétot pedig Aradon, amikor rajtam illetve nejemen a sor.
Idén a következőknek örvendhettünk:

Szent este - vacsora

Borleves Pápaffy módra karácsonyi kaláccsal

Endívia-narancs-körte saláta

Lazacos tormás töltötttojás remoulade mártással, wasabi habbal

Rózsaborsos kacsapástétom ropogós sülthagymakarikákkal

Terrine-variációk
Szerencsendiós-rozmaringos-fahéjas bébisárgarépa-terrine
Spárgás kecskesajt-terrine, Tamás-féle zöld dió zselével
Libamáj terrine tokaji aszúval, borban főtt mazsolával

Karácsonyi sütemények (Diós puszedli, diós beigli, mákos beigli, marcipános-kakaós-rumosmeggyes golyó, karamellpite)


Borok:
Dúzsi Tamás: Fürtike, 2007
Bujdosó pince: Balatonboglári Sauvignon Blanc, 2008
Tóth Sándor: Áldozói Opeon Cuveé, 2003
Font pince: Soltvadkerti Kékfrankos Rosé, 2007
Diszkókő: Tokaji Aszú, 5 p, 2002

Karácsony első napja - estbéd

Hideg fogasfilé martini-mentahabbal, zöldségchutneyval
Hungária Extra Dry pezsgő

Sáfrányos gyöngytyúkleves royal betéttel
Dula Bence: No 3 cuveé, 2007


Waldorf saláta főtt gyöngytyúkhússal
Jekl Flóra: Primo rosé, 2007
Tóth Sándor: Áldozói Kereklevelű, barr, 2003

Roséra sütött szarvasbélszín aszaltcseresznyés diós vörösboros mártással, hercegnőburgonyával

Vincze Béla: Egri Bikavér, bortokbor, 2005
Pneiszl pince: Soproni Shiraz, barr, 2004


Roquefortos körte terrine
Karácsonyi jégkuglóf

Karadi-Berger pincészet: Tokaji Szelekció, 2007

Mandiner blog Betyárbecsület 2008.11.22 12:01:00
 Van itt ez a nevetséges balhé széljobb fronton. Igazából nem a történet érdekel, hanem egy vetülete: mikor árulhatjuk el az ismerőseinket, vagy akár az ellenségünket?  Szerintem ugyanis soha. Ez egyfajta betyárbecsület. Jogállamban ugyan az embernek kötelessége…..
Azt vettem észre, hogy érdekes tempója van annak, ha sok boros rendezvényen kóstolok. A terepszemle után elkezdek gyors ütemben inni, nehogy véletlenül valamire ne jusson már idő. Aztán azt veszem észre, hogy túl vagyok a borok nagy részén, s messze még a záróra. Ekkor komótosan…..