Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sebi77

5 bejegyzést írt és 633 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mióta kipróbáltam a vonattal való utazást Spanyolországban, azóta nagy rajongója vagyok a spanyol vasutaknak és vonatoknak. A kezdeti lelkesedésemet azonban fokozatosan átveszi a fejcsóválás, ahogy egyre többet tudok meg ennek a nagy országnak a kötöttpályás közlekedéséről. Spanyolország vasútja…..
sebi77 2020.05.17 11:04:54
@Balogh Zsolt: De ki az aki pl. egy 7%-os kihasználtságú vonalra több kocsit vesz és járatot sűrít? Én onnét közelíteném meg a kérdést, hogy az átlag spanyol lakosnak honnét volna pénze gyorsvasútra. Pl. egy Budapest Belgrád gyorsvasutat nehéz volna gazdaságossá tenni akármit csinálunk vele.
sebi77 2020.05.17 16:50:25
@Józsa Lajos: Én is a Madrid-Toledó vonalon utaztam, a cikk is ezt a vonalat említi mint túlterheltet. Valószínűleg azért mert minden második turista aki Madridba megy megnézi Toledót is. De ahogy átjött a spanyol vasút egészét nem ez a vonal reprezentálja.
Határátkelő Ha máshol élnél 2019.11.26 06:30:00
A külföldi élettel kapcsolatban az egyik állandó téma a hasonlítgatás: mi hol mennyibe kerül, milyen az élet, mennyivel drágább vagy olcsóbb ez vagy az és még sorolhatnám. A minap belefutottam egy régi, hat évvel ezelőtti posztba, amiben az If it were my home (egyébként egészen érdekes) oldal…..
sebi77 2019.11.28 00:00:20
@Macropus Rufus: Azt hiszem összekevered a százalékot és a százalékpontot. Ha pl. Mo-n 4% a munkanélküliség, és máshol 50%-kal magasabb, akkor ott 6%.
Utazó Tódi Luxemburg, Luxemburg 2019.11.02 06:00:00
Számos olyan város van, ami semmiről sem nevezetes, mégis érdemes meglátogatni, mert maga a városkép vagy a hangulat ragad magával. Így van ez Luxemburggal is (az országgal és a várossal is), melyet az európai miniállamok túra keretében látogattunk meg Andorra, Monaco és a Vatikán után. Igen, párom…..
Az amerikai álmot sokan kergetik, sokan hiába, ám Éva története azt mutatja meg, hogy kemény munkával, kitartással (és persze segítséggel) még a lehetetlennek tűnő helyzetben is akad megoldás. Az egész hat éve egy kirándulással indult...
Michael 2012-ben gondolt egyet, öt év után felmondott munkahelyén, kivett némi pénzt a számlájáról és finn barátnőjével együtt a skandináv országba költözött. Nagyon bejött neki, azóta is ott él, tapasztalatai pedig akár az oda vágyó magyar határátkelőknek is hasznosak lehetnek...
A külföldön élő magyarok számára csak becslések vannak, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy minimum félmillió határátkelőről beszélhetünk. Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával, életszemlélettel egyszer csak megjelenne…..
sebi77 2019.08.11 19:25:48
@sírjatok: Nézegettem a választási eredményeket ill. pollokat a külföldről bejött szavazatok közt, a Fideszt talán még a kutyapárt is megelőzte. Félmillió szavazó szerintem már pont elég lenne hogy ne legyen meg az 50% +1 fő, és kétharmadból egyharmad legyen.
sebi77 2019.08.11 19:25:48
@MACISAJT: Ha Orbán lett volna Antal... Mostanra Mo-n lépni nem lehetne a stadionoktól, kisvasúttal járna mindenki munkába, Mészáros pedig a napokban vásárolná fel az Amazont. Másrészt akkoriban a Fidesz még egy liberális párt volt.
sebi77 2019.08.12 08:07:29
1. Én jelenleg kint élek és még valószínűleg pár évig legalább, de lélekben Pesten vagyok ill. jól emlékszem hogy otthon is mennyire utáltam amikor nyugatról magas lovon folyton kioktattak mit hogyan kéne csinálni. Nem kell a kioktatás, az viszont vitathatatlan hogy a külföldi munka ad egy plusz tapasztalatot és rálátást a dolgokra. Nyilván nem az egyedüli ilyen, ha valaki vállalkozást indít, Mo-n belül költözik, vagy elkezd siklóernyőzni, vegetáriánus életmódot folytatni stb. az is mind plusz tapasztalatot jelent. Ezt nem kell elvitatni attól akinek van, akinek van meg nem kell azt hinnie hogy az új tapasztalattól ő hirtelen megvilágosodott.
2. Számításba kell venni hogy Mo-n évszázados késéssel indult be a polgárosodás, ezt a folyamatot nem lehet siettetni. Nem jótanácsokra van szükség hanem még 100 év türelemre.
3. Mo-n sok minden meglepően jól működik, nyugaton (konkrétan Luxemburgban ahol lakom) pedig meglepően sok minden szarul. Késnek a vonatok, lehúz a fogorvos, drága és lassú az internet bekötés stb.. Ősszességében nehéz megmondani hogy jobb vagy rosszabb a szolgáltatás mint Pesten. Egy valami biztos, hogy kevésbé olyanok az emberek mintha szarba haraptak volna. Ehhez elég akár csak ebbe a fórumba beleolvasni. Vagy elég hazalátogatni Pestre, felülni a villamosra és belehallgatni a beszélgetésekbe. Megy az intrikázás, rinyálás folyamatosan, ember embernek farkasa. Ugyanez a munkahelyen.
Minden határátkelés egyben a komfortzóna átlépése is, hiszen szokatlan, sok esetben számunkra ismeretlen helyzetben és terepen kell kipróbálnunk magunkat. És ezzel még nincs vége, persze, hiszen munkába állunk, munkahelyet (vagy akár karriert) váltunk – mindezt nem könnyű végigcsinálni...
sebi77 2019.03.10 19:35:22
@midnightcoder2: A komfortzónából kilépés nem azt jelenti hogy olyat csinálsz amit nem szeretsz, hanem hogy olyat amit még nem csináltál. Nehéz elképzelni fejlődést enélkül. Bill Gates mint cégalapítő biztos hogy ezernyi ilyen dolgot tett. Az igaz viszont, hogy a komfortzónából kilépés önmagában nem garantál fejlődést. Pl. a tizedikről kiugrani is új tapasztalat, de meddő. És a határátlépés mint kaland is lehet ugyanilyen, főleg ha valaki ész nélkül csinálja, pl. anyagilag lábonlövi magát, aztán olyan helyre megy dolgozni ahol nyelvet se tud tanulni. Viszont még ebben az esetben is, rengeteget tanulhat belőle az ember, ha mást nem, azt hogy soha mégegyszer, és végiggondolja mik is az igazi céljai, mit vár az élettől. Ha otthon maradt volna Szecsőn tyúkokat etetni, mert azt szereti, esélye se lett volna meg hogy rájön.
sebi77 2019.03.11 19:38:11
@midnightcoder2: Vegyünk egy konkrét példát, mondjuk nyelvtanulás. Nem anyanyelvi közegben mozogni általában kívül esik az ember komfortzónáján, függetlenül attól hogy egybeesik-e az ember céljaival, vagy sem. Én pl. világ életemben utáltam nyelvet tanulni, de egyre égetőbbé vált hogy legalább angolból folyékony legyek. Jól felfogott érdekemben kijöttem egy munkahelyre ahol napi szinten használom az angolt. Hatalmas sz*ás, továbbra is utálok nyelvet tanulni, nagyon lassan fejlődök. De folytatom addig amíg nagyjából el nem érem a célt. Komfortosan soha nem fogom érezni itt magam, majdnem biztos vagyok benne hogy végül visszamegyek Pestre.

Mondok egy másik példát: szüzesség elvesztése. Egy fiatal számára hatalmas stresszt és komfortzónából kilépést jelent először elhívni egy lányt randira, először megfogni a kezét meg először stb. stb.. De ha nem erőlteti magát keresztül ezeken a fázisokon, függetlenül attól hogy éppen mennyire élvezi, akkor sose fog a végén szaporodni.
A hollandokról sokszor lehet hallani, hogy nem tartják sokra az udvariaskodást, pontosabban kissé sajátosan értelmezik. Mindez egy hír kapcsán jutott az eszembe, úgyhogy arra gondoltam, ma körüljárhatnánk kicsit ezt a témát, kibővítve azzal, hogy abban az országban, ahol éltek,…..
Weekendek kedvelt programja az európai fővárosok felfedezése. Ha Londonban, Párizsban vagy Madridban már jártunk, vagy egyszerűen másra vágyunk, vegyük célba Elzászt! Franciaország nem könnyű turistacélpont: drága és a helyiek nem a kedvességükről híresek. Ráadásul az ország keleti részén fekvő…..
sebi77 2018.09.08 12:00:06
@Sir Bates dö Hól: Én erről azt tapasztaltam, hogy többnyire ő van zavarban hogy nem tud angolul. Nem sovinizmusból csinálja, látszik rajta hogy őszintén meglepődött és próbál is beszélni ha sikerül. Túristás helyen vagy a belvárosban meg persze nem lepődik meg annyira. Egyedül egy brüsszeli görög étteremben éreztem hogy fel van háborodva a francia tudásom hiányán....

Az meg hogy én mér nem beszélek... fél éve vagyok itt, azt mondták mielőtt jöttem hogy angol a munkanyelv, az utcán meg úgyis mindenki tud két szót angolul, elvégre 2018-at írunk. Nem tudom meddig akarok maradni, lehet hogy majd nekiállok, de 40 évesen kétszer is meggondolom, az angolra is ráment a fél életem, szívesebben tölteném hasznosabban az időt.
sebi77 2018.09.08 12:22:28
@Ződ2000: Mindez dióhéjban azt jelenti, hogy de facto francia (a déli részen), senki nem fog luxemburgiul vagy portugálul köszönni a kasszásnak, aki 50% hogy francia-francia. Egymás közt millió nyelvet hallok beszélni, de amikor idegent szólít meg valaki akkor 100%-ban a franciát használják.

A műszaki nyelv meg már a németeknél is egyre inkább az angol.

Szintén érdekes kérdés mit jelent az hogy valaki beszél egy nyelven. Ha olyan szinten vágják azt az 5 nyelvet ahogyan angolul tudnak, akkor maximum B1-B2 szinten beszélik. Kérdés hogy ennek így mi értelme van, ahelyett hogy egyet megtanulnának C2 szinten.
sebi77 2018.09.08 12:45:15
@Sir Bates dö Hól: Amikor a román kollégával beszélgettem a főnököm is csodálkozott hogy angolul beszélünk és nem valami közös kelet-európai nyelven. Meg amikor Angliában a Brexit után leütöttek valakit mert "kelet európai akcentussal" beszélt.
A Kerge városból, az NCIS-ből és a Zsaruvérből ismert színésznő a Facebookon akadt ki egy nyilvános posztban, amiben arról írt, hogy legalább öt alkalommal fordult vele elő egy hónap alatt, hogy a szereposztók még csak lehetőséget sem adnak neki. Nem az zavar, ha nem kapom meg a szerepet, az egy…..
sebi77 2018.08.20 23:40:33
@something in my drink: Én először összezavarnám a tekintélyemmel, aztán arra kényszeríteném hogy orális szexet hajthassak végre rajta, utána ha engedi hátulról is akkor kaphat szerepet a barátok köztben.
Személyi állomány és kiképzés Térjünk most rá az amerikai haderők emberállományának és felkészítésének részleteire, már csak azért is, mert e téren is létezik egy pár tévhit, melyet el kell oszlatnunk. A tengerészgyalogság egy korabeli toborzóplakátja A Vietnamba küldött amerikai fiatalemberek…..
Luxemburg Európa és a világ egyik leggazdagabb helye, nyilván nem lehet olyan nehéz 10 olyan dolgot összeszedni, amiért jó ott élni – gondolná az ember. Szerencsére azért Vera posztja (ami természetesen a Tíz dolog-sorozatra íródott)  nem erre koncentrál, hanem olyasmikre, melyek kellemesebbé teszik…..
Rövid kiegészítés az előző poszthoz, bár meglehet, hogy jobb lett volna annak a végére illeszteni – de most már mindegy. Összefoglalva: a páncélozott, fegyverekkel felszerelt jármű ötlete az I. világháborúban alaposan megváltoztatta a hadviselést, és ebben változásban a britek és a franciák jártak…..
sebi77 2018.01.13 16:09:11
@GépBalta: Azért ez valószínűtlenül hangzik, hogy a németek tudtak V rakétát, sugárhajtású gépet, kanyarlövő puskát meg annyi csodafegyvert tervezni hogy még ma is olyan tervek kerülnek elő amikről nem hallottam ill. még ma is scifi számba mennek, de a tank meghajtását ne tudták volna elölről hátulra berakni ha akarják. Az hogy ettől ilyen brutálisan magasabb és nehezebb lett a tank szintén fura.
A szilvesztert és az újév első napjait Katalóniában töltöttem. A karácsonyi ünneplés a katalánoknál csak most ért véget. Spanyolországban a karácsony átnyúlik az újévbe. Láttam, ahogyan a gyerekek megörülnek és megőrülnek a három királyoktól, na meg az ajándékoktól, amiket ők hoznak…..
Megjelentek az első ARM processzorokat használó Windows 10 laptopok, amik komoly felfordulást hozhatnak a hordozható gépek piacán. Az Intel (és az AMD) jó eséllyel nem örül annak, hogy már mobilos procikkal is kaphatók lesznek laptopok, pedig egy ideje elkerülhetetlen volt a megjelenés. ..
sebi77 2017.12.10 20:34:35
@vbn: Bizony, ritkaság, le a kalappal. Szerencse hogy azért előtte fölöslegesen okoskodott majd ragaszkodott a hülyeséghez, így összességében igaz magyar ember maradt. :)
A 16. lenne Mr. Jackpot, de valahogy mindig mások ütik meg, nem te:      Good vibes only - a carpe diem-srác, szinte biztosan külföldi (sorryka, de nekem be szokott csúszni egy-két fckn bad vibe); rokona az emotionally balanced nőt keresőnek (érik majd még meglepetések ezt a fiút)      A…..
sebi77 2017.12.03 20:57:09
@vu2: Hajjaj.
1. Aki 10 arcképet rak fel magáról és 0 egészalakosat. (BMI > 30)
2. Ugyanez, egész alakos viszont csak 100m-ről, nagykabátban, alacsony felbontással, ködben.
3. Akinek nincs egy képe sem amin egyedül van.
4. Aki kiírja hogy pusztuljon mindenki aki csak dugni akar, mert ő csakis komoly kapcsolatot keres. Mi a tökömet keres akkor a Tinderen? Használja az OKC-t vagy akármit, legyen már legalább egy nyamvadt randi app / site ahová az megy aki csak kalandozni akar.
5. Aki képes úgy elmenni randira hogy nem olvasta el a profilszöveget, amiben néhány dolog egyértelműsítve van.

Plusz: aki listákat irogat az idióta férfiakról ill. arról hogy milyen a tökéletes férfi. Kb. a századik ilyenbe futok bele FB-on is, érdekes módon tökéletes nő lista nincs (rövid lenne...)
Mennyiben ülnének más kollégák mellettünk az irodában, ha úgy választanák be őket, hogy nem látjuk a nevüket, külsejüket, bármiféle demográfiai jellemzőjüket? Ha úgy történne a jelöltek között a választás, mint a The Voice-ban vagy a Séfek Séfében? Érdemes ezen gondolkozni, mert ez a „blind hiring”…..
sebi77 2017.12.01 20:17:26
@Bambano: Szerinted mi a társadalom érdeke? Az hogy pusztán pofára, első ránézésre eldőljön milyen állást kaphatsz meg és milyet nem?

Amit ál-liberális sült hülyeségnek hívsz, az a világ fejlettebb részén alapvető érték, és szalonképtelen kétségbevonni. Konkrétabban: egy állami cégnél vagy egy nagyvállalatnál ahol intézményi szinten tartatják be ezeket a törvényeket, ezzel a szöveggel úgy kibasznak mint macskát sírni, nagyokat fogsz csodálkozni ki a szalonképtelen valójában.
sebi77 2017.12.01 21:49:27
@Bambano: Trump már most elveszítette a népszerűségét, a fejlett világban szalonképtelen, nem valószínű hogy végigcsinálja a ciklusát. Orbán Mo-n népszerű, de nyugaton egy sötét parasztnak ill. barbárnak tartják. Kétségtelen hogy az utóbbi 1-2 évben ezeknek állt a zászló, de ne bízd el magad. Nézd az utóbbi 100 évet, honnét hová jutottunk. Mo a feudalizmusból az EU-ba, az USA egy appartheidtől eljutott Obamáig. Még nagyobb skálán nézve a tendencia még egyértelműbb. A sötét parasztok ideje meg van számolva.
sebi77 2017.12.01 22:33:54
@Bambano: Tökéletesen passzol. Sárkány ellen sárkányfű. Aki szerint a rasszizmus elfogadható, azzal úgy kell bánni ahogy ő tenné másokkal. Bele kell nyomkodni a fejét a tócsájába, csak úgy tanulja meg.
  Ahogy évtizedekbe tellett a társadalomnak elhinnie a dohányzás káros mivoltját bizonyító tudományos eredményeket, úgy hasonló leckét kell megtanuljunk mai életünkben arról, hogy a pornó mennyire is káros. ..
Japánban nagyjából a 40 éven aluliak harmadának semmilyen romantikus kapcsolata sem volt. Egyre többen csak a kibervilágban, kitalált szereplők láttán éreznek szexuális ingert. A fiatal japánok egyszerűen elzárkóznak a kapcsolatoktól, és nem vállalják a vele való problémákat. Ezzel együtt Japán…..
sebi77 2017.11.26 21:11:38
@steery: Így van, és ennek a 100.000-nek is inkább gyüjtögetésből kellene élnie, vagy méginkább visszamásznia a fára, esetleg visszakúszni az óceánba, nehogy megterhelő legyen.
Hatalmas a vagyoni egyenlőtlenség a világban. A Föld felnőtt lakosságának 0,7 százaléka birtokolja a világ megtakarításainak 45,9 százalékát. Ez azt jelenti, hogy 36 millió ember kezében elképesztő méretű összeg, 128,7 billió dollár összpontosul, amint ez a lenti piramison is látható. Ebben a…..
sebi77 2017.11.18 18:34:48
@csakférfi: Erre a robotos hírre nekem is kapásból ez volt a reakcióm, hogy milyen irónikus, egy szaros droidnak több joga van ott mint a vendégmunkásoknak. Katar-ról nem is beszélve, ott gyakorlatilag csak fajtiszta katari lehet állampolgár, a bevándorlónak még az ott született gyereke sem lehet az.
Hogyan működik a hatalom? Erre a kérdésre keresték a választ Michel Foucault kutatásai az 1970-es években, amikor a francia  filozófus elemezte azokat a technikákat, amelyekkel a hatalom osztályozza az embereket aszerint, hogy rendesek vagy deviánsok, bűnözők-e vagy az erényesek. Ma az egyén,…..
sebi77 2017.11.17 13:42:09
@Berelhetoreklamfelulet: 2 hete nem olvasok híreket, mert agyfaszt kapok a magyar online médiától. Ha minden héten 10 robbantás volt Swédisztánban az se mond ellent annak amit írtam több különböző okból.
sebi77 2017.11.17 13:52:09
@fénycsepp: Hogy ne csak a jobbosokat szídjuk: a liberális cikkek többsége a témában (pl. ez is) olyan téves logikát követ, amit nem csoda ha az emberek "nem értenek", mivel nem igaz, és ez csak olaj a tűzre. Torokszorító nézni ahogy ez a két oldal öli egymást, vak veri a világtalant, és a harc fokozódik.
sebi77 2017.11.17 14:10:22
@BéLóg: Igen, van ez a típusú rasszizmus is, hogy valaki tényleg hisz benne, hogy a meglévő különbségek alapvetően genetikai alapúak, és nem kulturálisak. Ez egy tévedés, és érdemes küzdeni ellene.

Pl. ami a belterjességet illeti, a finn történetileg az egyik leg belterjesebb nép (hasonló a helyzet a zsidósággal és lehetne még sorolni), az elzártság miatt. Vannak falvak ahol mindenkit ugyanúgy hívnak, ill. genetikai betegségek amik csak ott léteznek. Mégsem mondhatni hogy különösebb probléma volna velük azon kívül hogy kicsit autisztikus népség.

Ha pl. az amerikai feketék helyzetét nézzük. A genetikai rasszisták egyik kedvenc érve hogy alacsonyabb az IQ-juk. Igen, de ez a különbség a 20. század folyamán jelentősen csökkent. A mai feketék IQ-ja magasabb ott mint a 100 évvel ezelőtti akkori átlag fehéré. Talán van genetikai alapja a különbségnek, miért ne lehetne, és akkor teljesen soha nem fog eltűnni, de a számok arra utalnak hogy döntően szociális alapú a dolog, vagyis megváltoztatható.