Regisztráció Blogot indítok
Adatok
amadeus

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csodálatos videót fedezett fel Sadia. Az 1938-ban készült Beautiful Budapest ugyanolyan bájos és szívet melengető, mint az 1936-os svéd útifilm (melyről időközben kiderült, hogy magyar felvételeket használt fel). Ám a Metro-Goldwyn-Mayer mozija nem csak abban különbözik a három…..
Urbanista Mi épül a Bem téren? 2009.02.16 17:54:00
A Bem téren álló - számomra főleg MDF-székházként ismert, eredetileg K.u.K laktanyakánt szolgáló - épületből valami furcsa izét csinálnak - adta hírül kicsit más szavakkal az építészfórum. A legtöbben valószínűleg úgy ismerik, hogy ez a Bambival szemben álló ház (a…..
amadeus 2009.02.16 21:04:37
Itt egy kicsit kötetlenebb a hangnem, mint a saját házam táján, de ha már jelezték, hogy itt is elfér a szösszenetem, akkor hát kiteszem. Magyarország öregedő ország. Statisztikai tény. Nekünk két területen van tartalékunk, ahonnan jelentős számban tudunk bevonni embereket…..
amadeus 2008.06.01 10:38:37
El vagytok tévedve. Nem kicsit, nagyon (hogy klasszikust idézzünk :)
Szép dolog a kettős államolgárság, meg szívet melengető dolog, csak éppen a fidesz sem véletlenül táncolt vissza tőle, amikor hatalmon volt (a B-terv "státustörvény" néven ismert).

1. A hágai nemzetközi bíróság már régen kimondta: az állampolgárság a személy és az állam közötti VALÓS kapcsolatot igényel - életvitelben, adózásban, stb. Nyilván aki születéssel szerzett X állampolgárságot, az a kereteket egy határig feszegetheti (pl. letelepedhet más országban), viszont olyan nincs, hogy X ország minden valós kapcsolat nélkül (nem ott lakik, nem ott adózik, stb.) állampolgárságot adjon, pláne nagy tömegben. Ha pedig a határon túli magyarok (továbbiakban: HTM) szülőföldön való megtartása a cél, akkor ilyen lényegi kapcsolat nem fog fennállni - és fájdalom, a lelki összetartozás meg a történelmi gyökerek nem jogi kategória.

2. A kérdés nem függetleníthető EU-tagságunktól.
2a) Az EU világossá tette, hogy országokat vesz fel, nem népeket, nemzeteket, törzseket, stb. Éppen ezért Brüsszel finoman szólva rosszallással tekintene egy ilyenre és szankcionálná is. Nem régiben Frattini bizottsági alelnök egészen durván nekiment a románoknak, akik ugye tömegesen szándékoztak a moldáv állampolgároknak román állampolgárságot adni. Az eredmény: a közhiedelemmel ellentétben valójában csak néhány ezer moldáv kapta meg a kettős állampolgárságot - hivatalosan "lassú az ügyintézés", valójában a brüsszeli ejnye miatt gyakorlatilag nem ügyintéznek.
2b) Az EU-ban, mint azt bizonyára tudjátok, a tanácsi szavazatok, EP-helyek, illetve a tagállami be- és kifizetések is lakosságszám-arányosan oszlanak meg. Irtó gázos konfliktusok lehetnek abból, hogy mi legyen egy tömeges állampolgárság-adás után: most akkor Magyarország többet fizessen a közös kasszába? Hova számítanak a kettős állampolgár magyarok? Vegyünk el EP-helyeket és tanácsi szavazatokat a szomszédoktól (bónusz kérdés: vajh' mit szólnának ők egy ilyen ötlethez?:)? Mert ugye duplán senkit nem lehet beszámítani...
2c) Ne feledkezzünk meg az EU-ban használatos "kedvenc" érvről sem, tudniillik hogy ha adunk egyes szlovák, román, stb. állampolgároknak állampolgárságot, másoknak meg ugye nem (hacsak nem akarjuk mondjuk Ján Slotát állampolgáraink között üdvözölni...), akkor az ugyebár etnikai diszkrimináció. Uniós viszonyok között csúnya vége szokott az ilyesminek lenni...
2d) És mondjuk azt se felejtsük el, hogy ha Szlovákia, Románia Schengen-tag lesz (előbbi már most is az), akkor mindenki ott, akkor és úgy jön-megy, ahogy akar, eltűnnek a határok és lehet járni a Maros völgyébe meg Korondra nézelődni. Ezt a kérdést az állampolgárság megadása egyébként nem is oldaná meg.

3. Az EU-val hasonló véleményen van az Európa Tanács is, már ami az etnikai alapú tömeges megadását illeti bárminek. Emlékezzetek vissza az úgynevezett velencei bizottsággal folytatott magyar ügyködésre 2000-2001-ben. A státustörvény azért lett olyan, amilyen, mert ennyi keret lett számára megnyitva. Nem lehet ugye a szomszédok beleegyezése nélkül. Nem lehet a magyarigazolványnak semmilyen közjogi ereje. Stb. Vajon mi lenne egy kettős állampolgársággal?

4. Vajdasági magyarok azért szeretnének kettős állampolgárságot, hogy magyar útlevéllel vízum nélkül utazhassanak. Meg is mondták. Túl azon, hogy ez a schengeni egyezményeink miatt nem lehetséges, azt felejtik el, hogy ha megkapnák, szerbiai lakóhelyük miatt a schengeni informatikai rendszer szerbiainak látja őket, magyarul a magyar útlevéllel semmire nem mennek a schengeni határon. Akkor meg minek?

5. Szerintem van politikai kockázat is: az állampolgársággal a HTM-ek homlokára tesszük a célkeresztet. Bármelyik nacionalista futóbolond mondhatja utána nekik, hogy ha magyar állampolgár vagy, takarodj az ősi román/szlovák/szerb földről Magyarországra. És Magyarország nem fogja tudni megvédeni őket - emlékeztetnék arra, hogy a kettős állampolgárságú személyt egyik állampolgárság szerinti országa a másik állampolgárság szerinti országával szemben nem tudja megvédeni. Nincs rá joghatósága és kész. Ha megteszi, nemzetközi jogot sért. Ennyi.

6. A magyar alkotmány egyféle állampolgárságot ismer. Nincs állampolgárság light változat. Nincs olyan, hogy külhoni állampolgárság. Nincs olyan, hogy állampolgár, de ne vegyen igénybe ellátást / ne kapjon magyar útlevelet / ne szavazzon itt / ne lakjon itt / ne legyen neki bármi egyéb. ILYEN NINCS. Ha valaki megcsinálná, az Alkotmánybíróság valószínűleg rögvest elmeszelné, mondván hogy ez diszkrimináció az állampolgárok között. Egyszóval a hazai jogrendszer sem tesz lehetővé egy olyan tömeges állampolgárság-megadást, ami korlátozza a HTM-ek hazai gazdasági, szociális és politikai rendszerre tett hatását. Ha állampolgárságot kap, bizony idejöhet, ha kedve tartja, és igénybe veheti az állampolgári jogon járó ellátásokat és szavazhat is.

Szóval a kettős állampolgárság, ebben a formában (értsd: tömegesen, etnikai alapon, stb.) nem Európa-kompatibilis, nem nemzetközijog-kompatibilis és ellentétes lehet a magyar alkotmánnyal. Megadásához itthon alkotmánymódosítás kellene, egyébként meg ki kellene lépnünk nemzetközi szervezetekből és hosszas és igen durva konfliktusokat kellene vállalnunk a szomszédos országokkal, miközben "odaát" kemény magyarellenes indulatokat gerjesztenénk. Gyakorlatilag sikerülne destabilizálnunk a térséget, annak minden politikai és gazdasági következményével.
Gesztusnak ez kicsit drága.
Nem old meg semmit, helyette új problémákat gerjeszt.
Álmok és varázsmegoldások hajszolása helyett viselkedhetnénk reálpolitikus módjára.
Európai módra.
Sok tárgyalás, apró lépések, bizalomépítés.
Talán mégis megérné.
Perszehogy a Hillary és Obama párosról van szó. Közelebbről pedig arról, hogy mekkora dilemmát jelent ez a kérdés az alapvetően liberális feministáknak. Sok-sok cikk születik arról, hogy nem tudják eldönteni, mi alapján válasszanak. Körülbelül a “ki van rosszabb…..
Sok jobboldali szerint a magyar politikai élet legkárosabb eleme, rákfenéje, vírushordozója az SZDSZ. Pár ismerősöm már hűti a pezsgőt, remélve, hogy a következő választáson a Szabad Demokraták kiesnek a parlamentből, és akkor lesz mire koccintaniuk. A közelmúltban szóba…..
amadeus 2008.05.16 11:19:58
Subba Emo csók 2007.09.12 08:00:00
Tessék, korán reggel, éhgyomorra.    ..
amadeus 2007.09.12 11:28:20
w Operation Fospumpa 2007.08.10 06:00:00
Mit nem beszél az a német? Ausztria kissé elpofátlanodott az utóbbi időben. Nem a MOL-OMV csatáról lesz szó, hanem a környezetrombolásnak arról a kelet-európai sunyisággal megvalósított módjáról, hogy építünk ultramocskos ipart a határ szélére, bele a szélirányba,…..
w Vackor néni busza 2007.06.13 06:00:00
Szaftos hörögnivaló készülődik, máris ünnepelhet a hörgipar. Be lesz itt zárva több száz iskola. Megö-hö-lik a falut, húgybasüppesztik, véknyába tipornak a falunak ezek, mert gyűlölik a puszták népét, mert ezek azok. Pedig igen, be kell zárni, mégpedig sürgősen. Viszont…..
amadeus 2007.06.13 10:06:33
Szabika!

Nem. Éppen az ellenkezőjére akartam kilyukadni - sajnálom, ha az érthetősége nem volt megfelelő.
Mindenki munkáját elismerem és hasznosnak tartom. Éppen ezért a sajátomat is. Arra bátorkodtam célozni, hogy a "városiak" élete sem fenékig tejfel, és járulunk hozzá annyival a nagy közöshöz, hogy ha másért nem, de legalább ezért kikérhessük magunknak azt a sok baromságot, amit itt néhány hozzászólótól tapasztalni.
A falvakról meg annyit, hogy jobb suli kell a gyerekeknek, hogy utána több tudással felvértezve jobban megállják a helyüket az életben. A falujukban. Vagy máshol. Az alapvető probléma szerintem az, hogy a falvak, ha nem tudják megadni az embereknek azt a prosperitást és létbiztonságot, amit azok igényelnek, akkor elmennek máshová. És őszintén szólva, ha ennek ellenében akarjuk őket marasztani, akkor az csak röghözkötés egy lilaködös álom-skanzenban. A falvakat meg kell változtatni, és ezt a fejekben kell kezdeni. Így 200 évvel a felvilágosodás után ideje lenne, ha a ráció beköltözne a fejekbe is, és megértenék az emberek, hogy érzelmekből meg romantikából nem lehet várat építeni. Igen, ötvözni kell a kettőt. Csak sajnos a ráció ma még teljesen hiányzik. Igen, ez nehéz, desokszor éppen az a felemelkedés útja, ami az elején fáj.
[És, zárójelben, még valamit. Járok falun eleget, és nemcsak háromhavonta rokonlátogatóban. Sajnos, amerre járok, az a tapasztalat, hogy nemzeti sport a kötelezettségek és közterhek alóli kibújás. Ezt teszi a kőműves, aki 52 évesen leszázalékoltatja magát, majd feketében vígan dolgozik tovább, miközben közterheket nem fizet, viszont kapja a rokkantnyugdíjat - elvéve a pénzt az igazán rászorulóktól. Ezt teszi a gazda, aki egyébként nagy birtokából jól megél, és rendszeresen foglalkoztat Romániából átjárókat feketén, miközben ő maga is támogatásokért sír mindenhol. Van még jópár ilyen. És akkor a mindenféle adok-veszek bizniszelést ne is említsük. Nekem, városban bejelentve dolgozva, ezekre nincs lehetőségem, én a fizetésemnek a felét már eleve nem is látom. És magam mellett másik két-három embernek fizetem az adómon keresztül a megélhetését, meg a nyugdíját - nem sajnálom tőlük, csak akkor ne nézzenek le "városi" mivoltom miatt. Ennyi.
amadeus 2007.06.13 10:24:07
Ajtony!

1. Az önkormányzatok "kiszáradása/kiszárítása" emlékezetem szerint minden kormány idején működött - ide vezetett az, hogy a magyar állam lustaságból, népszerűséghajhászásból túlvállalta magát, aztán amire nem volt pénze, azt kiszórta az önkormányzatoknak, hogy csinálják meg, miközben forrást nem rendelt hozzá. Orbán is csinálta, meg azok is, akik utána jöttek.
(Itt most bele lehetne menni a jól ismert Őszöd-vitába, hogy t.i ki kúrta el - Fletó egyedül, vagy a magyar elit zusammen - én az utóbbi értelmezésre hajlanék, de ez gusztus és szimpátia dolga)
Azonban, mint bátorkodtam leírni, a jövő szempontjából teljesen mindegy, hogy ki/mi miatt nincs pénz. Nincs és kész. Jelenleg ez van. Adottság. Ezzel kell számolni, ha racionális döntést akarunk hozni. Ennyi.
A "virágzó vidéki szellemi központ" vs. "Kinderfabrik" iskolákhoz meg annyit, hogy láttam már nagy iskolát bennsőséges légkörben működni, mert jó és elhivatott pedagógusai ilyenné tették, és láttam már alkoholista igazgatónő vagy primitív tanárok keze alatt lezüllött falusi iskolákat is, amelyek természetesen minden másra is alkalmatlanok voltak. Félő sajnos, hogy a jelenlegi falusi iskolák közül sokba csak maradványelven kerül tanár, aki viszont a szakma legalja, és nem válik előnyére sem a gyerekeknek, sem a tágabb közösségnek. A hátrányos helyzetű gyerekek szerintem ma a kisiskolákban is éppúgy elkallódnak, mint máshol. (Csak egy példa: családon belüli erőszak - egy kisiskolai tanár semmivel sem megy nagyobb valószínűséggel utána annak, hogy Józsikán miért vannak folyton kék-zöld foltok, sőt, lehet, hogy egy kisebb közösségben, ahol mindenki mindenkit ismer, ezt még kevésbé meri megtenni, félve, hogy apuci neki is kioszt majd néhány sallert...)
Az iskolát szerintem a pedagógusok tehetik közösséggé, nem a mérete. Úgyhogy az általad leírtak erről szerintem túlzottan leegyszerűsítők.
Ami pedig a vidék iskolán (templomon, rendelőn, egyében) keresztüli támogatását illeti. Brutális lesz, de szerintem mindez arról szól, hogy egy életformát permanensen, súlyos áldozatok árán folyamatosan inkubátotban tartunk anélkül, hogy akár csak egy icipici erőfeszítést is tennénk arra, hogy megpróbáljuk önálló életre alkalmassá tenni. Ahhoz változtatni kell. Lehet, hogy ez időnként fájdalmas, meg elvész a régi romantika. De szerintem ez visz a jövőbe, nem a skanzen fenntartása.

w Élt, él, élni fog 2007.05.07 06:00:00
Feltámadott az Ő felsőteste. Üres a sír. A holttestét megbolygatók nyilván azt hiszik, hogy győztek, pedig a koporsóból kiszabadult a lelke is. De azt a sírrablók nem látták, hiszen ostobák, mint a szent földjük. Szellemét a tűz nem égeté meg. Mert ebben a jelenetben két…..
amadeus 2007.05.07 09:17:16
Bár nem vagyok jobbos, szerintem Kádár jó eséllyel indul a "ki ártott többet az országnak" konteszten. Nem azért, mert leverte '56-ot - nálunk már sokmindent és sokmindenkit levertek. Nem azért, mert behívta az oroszokat ("hivatalosan" egyébként nem is ő volt, hanem hegedűs András...) - itt már sokmindenkit hívtak be a német-római császártól Napóleonig. A megtorlás ocsmány és megvetendő tett volt, de - ne értsétek félre - történelmi léptékkel jelentéktelen valami. Az igazi métely, amit erre az országra hozott, az a szellemiség, ami a mai napig uralja a hazai közéletet - az, ami a politikát és "a nép jólétét" a minél nagyvonalúbb pénzszórással azonosítja. Ami a mai napig azt hirdeti, hogy itt mindenkinek minden JÁR, csak úgy, magától, és ha nem ad toronyórát lánccal, hegedűt tokkal-vonóval, hát akkor az illető minimum nemzetveszejtő. Ennek hatására az egységnyi hatósugarú választópolgárok tömegeiből hiányzik minden gazdasági racionalitási érzék és ismeret, és valami olyasmi fogalmaik vannak a politikáról, mint a WC-n való ülésről: minél nagyobbat erőlködsz, annál több lesz a produktum. Hát, ha csak az elszánáson múlna, itt már valószínűleg mindenki helikopterrel járna.
Kádár akkor lesz eltemetve, amikor ez a szemlélet is sírba száll. Addig tökmindegy, melyik végtagja hol van földrajzilag - felőlem a Munkáspárt minden november 4-én körbehurcolhatja a városon Kádár Szent Balját. Nem az oszladozó csontoknak, hanem Kádár demagóg szellemének, megvalósíthatatlan és káros élet- és társadalomfilozófiájának kell megsemmisülnie. Akkor, de tényleg csak akkor lesz itt jobb. Kíváncsi vagyok, hány nemzedéknek kell még addig kihalnia.
w Egy ország hülyék nélkül 2007.04.18 05:30:00
Választójogi reformra semmi kilátás nincsen éppen. Hiszen még a nyomorult, mocskos, lényegéből fakadóan korrupt pártfinanszírozásuknak sem hajlandóak nekiesni ezek, hanem inkább úgy tesznek, mintha nem volna mindegyiküknek az arcán egy nagy pacsni szar. Hahó, de igen, látjuk! Na…..
amadeus 2007.04.18 09:43:53
Az ötletek alapjában szimpatikusak, ugyanakkor vannak kétségeim a megvalósítást illetően.

Amivel ugyanakkor kicsit részletesebben kellene szerintem foglalkozni, az a választás "outputja" - az nevezetesen, hogy kiket és hogyan választ meg az akármilyen kritériumok szerint összeválogatott nagyérdemű.

Cartman írta, hogy megszüntetné a pártlistákat és bevezetné a visszahívhatóságot. Valószínűleg nem leszek népszerű, de vele szemben én az egyéni körzeteket szüntetném meg és eszembe nem jutna a visszahívhatóságról papolni.

Olyan helyen dolgozom (mint köztisztviselő), ahol viszonylag sűrűn fordulnak meg OGY képviselők - innen is, onnan is. A tapasztalatom az, hogy az egyéni körzetben megválasztottak érdemben szűkebb látókörűek és több baj van velük. Ők azok, akik, bárki legyen is kormányon, képesek a partikuláris témákon való vinnyogásukkal szétcseszni egy-egy szakmailag egyébként megalapozott, de legalábbis koherens költségvetési koncepciót vagy bármilyen egyéb projektet (v.ö. mér' az ÉN kórházam, vasúti szárnyvonalam, mér' nem NÁLAM lesz az elkerülő út stb.) Ők azok, akik tökmindegy, milyen bizottságban ülnek, mert kukán hallgatnak és egyiknek-másiknak jobb is, ha meg sem szólal. (Kivételek természetesen itt is akadnak.) Listán viszont a pártok vezetőiken kívül általában igyekeznek benyomni a Házba azokat a szakpolitikusaikat, akik jobb esetben képesek tartani a tempót szellemileg egy-egy vitában, egyeztetésen az adott szakterületről - én inkább tehát ezt a vonalat erősíteném. (Legyen tiszta listás választás, egy forduló, 200 fős parlament, "oszt' jó napot")

A visszahívhatóság meg nálunk szerintem nem eredményezne mást, mint permanens kormányváltásokat. Emlékezzetek vissza a legutóbbi néhány parlamenti ciklusra: az elején mézeshetek, utána népszerűségvesztés - feljön az ellenzék, két évig csikicsuki hogy ki népszerűbb, aztán ráfordulás a kampányra. Gondoljatok bele: amint a mindenkori ellenzék a közvélemény-kutatások alapján elérkezettnek látja az időt, szépen elkezdi visszahívogatni a kormánypárti képviselőket, akik helyére jobbára a sajátjait választatja meg - ekkor viszont átfordul a kormánytöbbség, új kormány, majd egy év múlva kezdődik az egész elölről. Négy év múlva akár az is megeshet, hogy a "kezdő 386-ból" már senki nem ül a padokban, viszont lehet olyan választókerület, amelyik már akár 2-3-4 képviselőt is "elfogyasztott". Túl a dolog horribilis költségein, a visszahívás bevezetése esetén szerintem garantált lenne hogy ad 1) egyetlen kormány sem töltene ki 1-1,5 évnél többet, ad 2) még annyira sem merne senki fontos, de népszerűtlen intézkedésekbe belevágni, mint eddig.
Most, hogy negyvennyolc év után véget ér, biztos kétségbeestek a forgatókönyvírók, hogy mégis hogyan lehetne elvarrni minden szálat, hogyan kéne elköszönni minden szereplőtől. Gyorsan ötleteltünk, írtunk pár végkifejletet, és a magunk nagyon kezdetleges eszközeivel és…..
amadeus 2007.02.23 11:49:33
polhorror verzió:

Icu, Manci és még néhányan elmennek a március 15-i fidesz-gyűlésre, ahol abban a felemelő élményben lesz részük, hogy az első sorból csápolhatnak Orbánnak és még egy narancssárga zászlóra is szert tesznek. Közben megjelenik a színen Kárpáti, akikorábban csak eljátszotta saját halálát, és aki most Gyurcsány személyes utasítására azonosító jelzés nélküli uniformisban, plexipajzzsal feni gumibotját az ártatlan békés tüntetőkre.
Amikor Laci és szabadcsapata építési törmelékkel felfegyverkezve előtör a Reáltanoda utcából, Kárpátiék akcióba lendülnek és legumibotoznak meg lekönnygázoznak mindenkit. A könnygáztól elvakult Laci véletlenül egy féltéglával agyoncsapja Icut, Zoli meg beépíti a barikádba Árvait. Daisyt Kárpáti gumibottal kényszeríti, hogy ugorjon a Dunába (nem tud úszni), ám őt is utoléri a végzete: a közelben álló Manci agyonszúrja a Fidesz-zászló nyelével. Szilvi menekülni akar, ezért elköt egyet a Deák téren várakozó 49-es villamosok közül, de felfokozott idegállapotában belehajt az Astoriánál a Rákóczi úton áramló tömegbe; halálos áldozatai között van Imola is, aki pedig kifejezetten azért ment oda, hogy békességre szólítson fel mindenkit. Szilvit is utoléri azonban a végzete: amikor megvadult villamosával megtámad egy vízágyút, az lelocsolja a villamost, a zárlatos vezetőfülke pedig hatásos effektek kíséretében agyoncsapja Szilvit.
Az utolsó végefőcím után látjuk (halljuk) még az áldozatok temetését. Gyászbeszédüket Gyurcsány Ferenc mondja, aki a köztársaság mártírjainak nevezi őket, majd átadja a Mikola István által kiállított halotti bizonyítványokat az Orbán Viktor képviseletében megjelent Semjén Zsoltnak. A produkció utolsó mondataként Kuncze dörmögi a mikrofonba, hogy "kár, hogy így végződött - legalább mi, akik túléltük a katasztrófát, ne bántsuk többet egymást."
w Kórtörténeti függelék 2007.01.11 06:30:00
Nem érne két bejegyzést a személye - bár a Nap-keltében ma is téma lesz; hiába, Orbán és Gyurcsány naftalinban pihen, ebből meg még lehet egy jó kis antiszemitizmus-balhé, mintha súlya lenne. De mivel sokan nem értették, milyen titkos féreg foga rágja Morvai Krisztina agyát,…..