Regisztráció Blogot indítok
Adatok
retekvári

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Segítség, segítség, gyorsan segítsenek! Kormánypártunk egysége varrás mentén reped!Úgy látszik Kína, és a tibetiek elleni fellépés, no meg annak pofátlan indoklása kellett az első repedések megjelenéséhez a Fidesz egységének eddig szilárdnak hitt Nagy Falán. A képviselők…..
A két kormánypárt frakcióvezetője majdnem 50 módosító indítványban javasolják az új alkotmányra tett képviselői javaslatot javítgatni.Lássuk a módosításokat:1. Van néhány kodifikációs – pontosító jellegű. Ezek közül a legalaposabb az alapvető helyesírási –…..
Szavazás. És mint legutóbb, most is várjuk kommentekben az indoklást! Polls for Website..
retekvári 2010.11.30 17:30:14
@Kelsen és Coase: Nem Kilényi volt az, hanem Lábady, és ő is csak annyit mondott, hogy adott esetben az AB megállapíthatja, hogy az Országgyűlés túllépte az alkotmányosság kereteit, de nem semmisítheti meg a módosítást. Mondjuk már ez is érdekes lenne, mert ugyan mi értelme lenne egy AB határozat (egyébként kötelező) szövegét ilyen véleményszerű megállapításokkal tarkítani.
retekvári 2010.12.01 17:38:04
@Kelsen és Coase: Két önálló problémát is feszeget Lábady. Az egyik, hogy magát az Alkotmány részévé váló szövegét a módosításnak nem semmisítheti meg az AB, de megállapíthatja, hogy az OGY túllépte az alkotmányosság fogalmi kereteit. Na erre mondtam, hogy ennek értelme nem túl sok lenne. A másik pedig a módosítás hatálybaléptető rendelkezése, ami szerinte nem emelkedik az Alkotmány jogforrási szintjére (ezzel gyakorlatilag elveti az alkotmányozó és törvényhozó hatalom elkülönítését), így az AB azt teljes mértékben vizsgálhatja, csak éppen azzal az időponttal semmisítheti meg, amikor a helyébe lépő módosítás hatályba lép. Ennek meg valóban semmi gyakorlati jelentősége nem lenne, mert akkor az OGY meg soha nem alkotná meg a helyébe lépőt.:)

Visszatérve a szellemi előzményekre, én egy olyan országról tudok, ahol alkotmánybíráskodást ellátó szerv alkotmányban megjelölt konkrét megváltoztathatatlan szakasz hiányában is kimondta, hogy létezik alkotmányellenes alkotmánymódosítás, ez pedig India. Na már most én ezt az egy példát nem tekinteném hatalmas szellemi előzménynek.:)Nyilván meg lehet mindent indokolni (mint ahogy megindokolta az AB azt is, konkrétan az Alkotmány szövegével ellentétesen, hogy választópolgári kezdeményezésre népszavazással nem módosítható az Alkotmány), csak elég nehéz 20 év következetes gyakorlata után. De ennek hiányában is ott van az "a" betű, és a közjogi érvénytelenség.:)
Így írnánk mi Barkácsklub 2010.11.16 12:05:00
Az alkotmányszövegen való barkácsolás zavartalanul folyik, az Alkotmány a munkálatok alatt megközelíthetetlen. Természetesen az Alkotmánybíróság jogköreit korlátozó alkotmánymódosítás elfogadásának napján sem maradtunk újabb fordulat nélkül. Az előterjesztő képviselők…..
retekvári 2010.11.16 21:35:38
@igyirnankmi.blog.hu:
Igen, csak így ez a lehető legfeleslegesebb alkotmánymódosítás. Ha biztosra akartak volna menni, akkor le kellett volna pörgetni az AB-t egy az egyben a költségvetési témákról (ez volt ugye az eredeti, és nagy volt a felháborodás), vagy konkrétan úgy módosítani az Alkotmányt, hogy a különadós meg magánnyugdíjas terveik beleférjenek (ezzel meg nem akarnak kockáztatni megint, mert gondolom a 70/I. nyári módosítása már kockáztatásnak tűnik visszatekintve). Így jött ez a megoldás, csak így meg kb. felszólítják az AB-t az aktivizmusra, az emberi méltóság minden eddiginél tágabb értelmezésére.
retekvári 2010.11.16 21:40:22
@igyirnankmi.blog.hu:
Meg persze az AB maga értelmezi a hatáskörét, és nem hiszem, hogy arra az álláspontra jutna (még ha ez is kikövetkeztethető akár a szövegből), hogy ha egy indítvány is megjelöl más okot, akkor nem járhat el.
Michael Knight Játék a tűzzel 2010.07.05 17:22:00
T/589. Ez nem a legújabb Terminátor-modell sorozatszáma, de legalább olyan ijesztő. Ezen a számon vették nyilvántartásba ugyanis a szocialistáknak a "A Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről"…..
A kampány során nem sok szó esett arról, hogy a Fidesz mit tervez a köztisztviselői karral. Néhány homályos utalás ugyan elhangzott a bürokrácia-csökkentésről, valamint arról, hogy csökkenni fog a Miniszterelnökség dolgozóinak a száma, de tömeges elbocsátásról nem volt szó.…..
Geekblog Fűrész 2010.04.07 20:00:00
Sosem írtunk még erről a szarról, háménemmost.Egy lepukkant, retkes-rozsdás helyiségben ébredsz, a klotyóhoz bilincselve. Egy diktafonra rögzített eltorzított férfihang tájékoztat arról, hogy egyetlen esélyed a túlélésre ha levágod a lábadat. Vagy kihalászod a bilincsed…..
retekvári 2010.04.10 12:04:40
@kelta: Jah. A képregényben megbilincseli az arcot, odavág mellé egy fűrészt, és azt mondja, hogy "helyedben nem a bilincset fűrészelném. Nem lesz rá idő". Aztán rágyújtja a házat.
Ünnepi hangulatban ébredtem ma. Gondoltam utánanézek annak, hogy mióta ünnep március 15-e. Érdekes tényekre akadtam. Először is a jogszabályok szerint az 1848-ra emlékezés sokáig egyet jelentett az 1848. április 11-én elfogadott ún. áprilisi törvények ünneplésével: 1898.…..
retekvári 2010.03.15 23:46:34
@Numerius Negidius: A dereguláció nem kötelezettség, csupán lehetőség a jogrendszer tehermentesítésére a hatályos, de rendeltetésüket már betöltött, így pl. a módosító jogszabályoktól. Tehát ha B jogszabályt nem is deregulálták, egyszeri aktusként akkor is betöltötte rendeltetését, fő normatartalma vonatkozásában "kiürült". Tehát ha az AB megsemmisíti az alapjogszabálynak a B jogszabállyal módosított szövegét, akkor az, hogy a B jogszabályt nem deregulálták, irreleváns, pont az egyszeri aktus jelleg miatt.

Amúgy tényleg nem olyan egyszerű a helyzet, mert pl. az AB a decemberi, Jat.-ot megsemmisítő határozatában már azt mondja, hogy "a módosító törvények rendelkezéseik hatálybalépésével el is tűnnek a hatályos jogból". Ez meg nyilván nonszensz álláspont, hiszen kifejezett rendelkezés hiányában még a módosító jogszabály sem helyezi magát hatályon kívül automatikusan.
retekvári 2010.03.17 15:11:53
@Numerius Negidius: Természetesen a módosító jogszabály is normatív aktus, de ettől még lehet egyszeri hatást kifejtő. A normatív ellentéte ugyanis nem az egyszeri, hanem az EGYEDI aktus, még ha úgy is tűnik, hogy ez csak játék a szavakkal. A hatálybalépést követően azonban a normativitása az alapjogszabályba beépülve, azon keresztül érvényesül.

Mint ahogy pont a Btk. 2. §-a is mutatja, a hatály és az alkalmazhatóság korántsem egymást fedő fogalmak, de pl. sok átmeneti rendelkezés is éppen azt eredményezi, hogy hatálytalan jogszabályokat kell alkalmazni, a hatályos pedig adott esetben még nem alkalmazható. Nincs ebben semmi különös, de ez nem is kapcsolódik feltétlenül szorosan a témához.

Az emberölés tényállása helyett vegyünk egy reálisabbat, holokauszttagadás.:) Ha pl. az AB majd szeptemberben megsemmisíti a vonatkozó szakaszt, akkor csakis attól függ, hogy az április és szeptember között elkövetett bűncselekmények büntethetők-e, hogy visszamenőleges hatállyal semmisíti-e meg vagy sem.

Szerintem pont a példa "megcsavarása" a végén mutat rá arra, hogy miért vezetne képtelen eredményre a másik álláspont. Ha tehát A módosító jogszabály is hatályos, és B is, és nem a módosító jogszabály egyszeri aktus jellegét valljuk, hanem (nem tudok jobb szót rá) "tartós" jellegét, akkor mi az alapjogszabály hatályos szövege? Hiszen mindkét módosító hatályban van. Lex posteriori? Kisegítő elvként sem szívesen hivatkozom rá, állandó jelleggel való alkalmazása pedig egyenesen a jogbiztonságot veszélyezteti.
retekvári 2010.03.19 00:12:33
@Numerius Negidius: Az időbeli hatály formális, klasszikus fogalma valóban egyet jelent az alkalmazhatósággal. De mint a Btk. 2. §-ából, vagy pl. egy olyan átmeneti rendelkezésből, amely kimondja, hogy az új szabályt csak a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni (amelyből egyenesen következik, hogy a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban végig a korábbi, immár hatálytalan rendelkezést kell alkalmazni), kiderül, hogy azért mégsem ugyanaz a kettő. Kétségtelenül igaz a megállapításod, hogy így pedig senki nem tud korrekt fogalmat adni magára a hatályra, de ettől nekem nem lesznek álmatlan éjszakáim.:)

Így átgondolva, a holokauszttagadással kapcsolatban valóban igazad van, hiszen ha az AB ex tunc hatállyal semmisíti meg a tényállást, akkor azért nem büntehető mert olyan, mintha sosem lett volna hatályban, ha pedig ex nunc hatállyal, akkor meg a Btk. 2. §-ának második mondata miatt.

Számomra a normativitás és az alapjogszabályra való egyszeri hatás kifejtése nem áll olyan szöges ellentétben, hiszen a normativitás csak annyit jelent, hogy általános magatartásszabályt határoz meg, ami még módosító jogszabály esetén sem vitatható, attól függetlenül, hogy egyszeri hatást fejt ki vagy sem. Csak éppen ez a normativitás a hatálybalépést követően az alapjogszabályon át "sugárzik" kifelé.

Amúgy még a korábbi álláspont szerint sem lenne elég az utolsó módosítót hatályban tartani, hiszen az egyes módosítók az alapjogszabálynak különböző részeit módosíthatják, így a korábbi módosítókból is csak azokat és csakis azokat kellene hatályon kívül helyezni, amit az újabb módosító is bemódosít. Ez azért elég komoly jogalkotói munka (nem is hiszem, hogy mindig lehetséges), nem mintha ez bármiben befolyásolná az új álláspont dogmatikai helyességét.:)Azt hiszem, már mindketten leírtunk mindent pro és contra, innentől kezdve már csak hitvita.:)
w Mágneslady 2010.01.27 06:50:00
A kampány nem a lovagiasság ideje. Konzervatív, liberális, sőt szocialista férfiak is örömmel tréfálkoznak Dávid Ibolya rovására, mintha sose nevelték volna őket illemre. Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon…..
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk kedves Olvasóinkkal, hogy Draskovics Tibor a mai napon elhagyta posztját, ahol leghívebben szolgálta a Köztársaságot. Búcsúlevelét az alábbiakban, hitelesen, változtatás nélkül, helyesírási hibáival együtt közöljük. Reméljük,…..
retekvári 2009.12.02 23:39:27
@G.d.Magister: "Én megyek" - ez egy tőmondat, alany, állítmány. A fenti mondatok nem tőmondatok.
Varánusz Osztályfillér 2009.12.02 12:00:00
 Mint egér a szilikonos flakon kupakját rág a téma, mely szerint az állampolgári jogok biztosa szerint tilos az osztálypénz szedése. Az ombudsman, akit mellesleg nem ártana menetrendszerűen seggberúgni és kirángatni irodájából a való világba. Érdekes módon , amint magas…..
Az "Indian" fordítása sokszor mellément már eddig is; most Zoli talált rá egy példát:Van egy South park rész, amiben Cartman szeretné megtudni ki az apja. Az első jelek arra utalnak hogy Folyóvíz főnök az, aki a közeli indián rezervátumban él. Mire ő beállít egy a…..
retekvári 2009.11.16 14:05:56
@Franci1969: Attól, hogy az eredetiben nincs ott a poén, a fordító egy vicces rajzfilmsorozat esetén nyugodtan megteheti, hogy berak egyet, főleg, ha ezzel Cartman hiányos szellemi képességeit hangsúlyozza.:)
retekvári 2009.11.16 14:25:10
@sTormy: Egy szóviccet sosem lehet visszaadni magyarul, ezért kell kitalálni helyette egy magyar szóviccet vagy más poént. A Jóbarátok fordítója biztos úgy kezelte volna az egészet h "naív amerikai vagyok Stan", a magyar néző meg csak bámul ki a fejéből, hogy mi van. Ehhez képest ez a fordító tényleg nagyon jól oldotta meg.
Egy meghökkentő levelet kapott a Megint állunk vazze blog szerkesztősége   Kedves MÁV blog!   Szeretném elmesélni a legutóbbi utazásom történetét. Tegnap el kellett utaznom Budapestről Debrecenbe, de elnéztem az időt, késve értem ki a vonathoz, s nem tudtam megvenni a…..
A mai naptól nem közlekednek a Nyírvidéki kisvasút szerelvényei Herminatanya - Balsa illetve Dombrád állomások között. Az "ideiglenes" szüneteltetés decemberig tart, amikor életbe lép az új menetrend, amely valószínűleg már nem számol ezzel a vasútvonallal: Kedves…..
Geekblog Watchmen - főcím 2009.03.08 15:48:00
Annak, aki még nem kapott kedvet a filmhez, annak, aki már látta, és annak, aki csak belenézne, íme itt a film főcíme, ami (a netes reakciók alapján) még azoknak is tetszett, akiknek a film nem jött be. ..
Will, a tegnap esti poszt beküldője küldte ezt is, de külön vettem, mert más téma:Másik: egyik ismerősömtől származik. Tanul latinul és hiszek neki, miszerint "A kivétel erősíti a szabályt" az is egy félrefordítás és eredetileg "A kivétel gyengíti a…..
Vajon mire elég 600 ezer forint ma Magyarországon? Egy használt autóra, és annak éves fenntartására? A MÁV szerint egy éves korlátlan vasúti „bérletre”:Kedves BKV-figyelő!A Máv-Start által meghirdetett Start Klub Prémium kártyával kapcsolatban: A vasúttársasság…..
"A hét óráig feljelentkező tizenegy jegyvizsgálóból nyolcan sztrájkolnak, körükben tartott közvélemény-kutatás alapján egységesen azt mondják: „Nincs Karácsony!” , az eredményes megállapodásig sztrájkolnak."A fenti maszlag olvasható a Gaskó féle…..
retekvári 2008.12.19 18:25:16
Olvasónk a VDSzSz sztrájkja miatt az Ombudsmanhoz fordult, ugyanis szerinte a sztrájk képmutató, demagóg, és a jelen gazdasági helyzetet nézve a követelések teljesen irreálisak:Tisztelt Dr. Szabó Máté Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a jelen helyzetben folyó…..
Félrefordítások Hímtestvér 2008.11.07 09:00:00
djkaty nem először jelentkezik - a Helyszínelők pedig lassan bérelt helyet kap, olyan gyakran küldtök be ott talált félrefordítást:A Helyszínelők egyébként roppant érdekes, a kimérák problematikáját is felvető, október 19-én vetített epizódja (Bloodlines) is tartogatott pár…..
Na, ebből lesz vita. Nekem nem tűnt fel elsőre, de nem is vagyok Bond-rajongó.EUvonalas kolléga már szinte biztos volt benne, hogy ez másnak is feltűnt:Gondolom, többen elküldték az új Bond-film melléfordítását (A Quantum of Solace), ami, Isten tudja, miért lett a Kvantum…..
KZ a mértékegységek fordításában talált több hibát:Az én kedvenceim a Discovery-n és hasonló csatornákon látható ismeretterjesztő filmek. Sok ilyen filmet nem a metrikus rendszert használó országokban készítenek, így a fordítónak meg kell birkóznia a…..