Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SikIó NapIó

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy igazán különleges siklóvonal a Takamaka, amely név hangzásából akár arra is következtethetnénk, hogy Hawaii-on vagy Japánban található. Arra azonban kevesen gondolnának, hogy francia fennhatóság alatt áll, igaz nem a kontinentális ország határain belül, hanem egy messzi afrikai sziget, Réunion…..
 Tengerpart, móló és sikló. Ez Saltburn látképe. A város fent a sziklán, míg a tengerpart az alatt helyezkedik el, így okozhat kellemetlenséget a part megközelítése. Ezért is hozták létre a saltburni siklót, ami mára már a város szerves részét képezi. Forrás: Wikipedia Saltburn-By-The-Sea egy…..
Nem csoda, hogy a kötélpályás járművek és siklóvasutak rokon járművek. Mind a két eszköz azt a célt szolgálja, hogy lehetővé tegye az extrém meredek magasságokon való közlekedést is. Ahol pedig hegy és lejtő van, ott hó esetén jó eséllyel síelni is fognak. A téli sport ikonikus járműve természetesen…..
Fővárosunk ikonikus siklóvasútja 1870-ben kezdte meg működését, és azóta is utasok százezreit szállítja, igaz sajnos nem szüntelenül. A második világháború alatt, 1944-ben jelentős károkat szenvedett, és sokáig úgy tűnt, nem is fogják helyreállítani. Először eltakarították a romjait, és csak a…..
  Blogunkon a siklók csodálóiként olykor a jármű tágabb családfájának különlegesebb tagjait is szemlézzük. Korábban szót ejtettünk  köteles hajtású felvonókról, mint például a Hammetschwand liftről, mely Európa legmagasabb kültéri felvonója, vagy éppen lélegzetelállító sífelvonókról, melyeken…..
Vannak olyan elképesztő meredekségű területek, ahol még a kifejezetten nagy szintkülönbségek áthidalására szolgáló siklók sem boldogulnak. Ilyenkor jönnek képbe a kötöttpályás közlekedési mód ─ elsőre talán meglepő módon ─ rokonainak tekinthető liftek. Európa legmagasabb kültéri liftje…..
Talán elsőre furcsán hangozhat, de a világ több pontján, immáron pedig Budapesten is találkozhatunk föld alatti siklókkal. A 3-as metró felújítása során ugyanis több állomás esetében is felmerült, hogy a közutak alatti elhelyezkedés miatt nem tudnak a peronokról a felszínre vezető lifteket…..
Idén ünnepli működésének 100. évfordulóját a Malajziában található Penang-hegyi sikló. A világ legmeredekebb alagútján át közlekedő kötöttpályás eszköz fennállása óta sokat megélt. A járművet a gyarmati időszak alatt építették, hogy a rajta utazók gyönyörködhessenek a Penang-hegy nyújtotta…..
A világ több pontján is a tömegközlekedés részét képezi valamilyen kötélpályás jármű, azonban kevés város mondhatja el magáról, hogy több mint 30 kilométernyi lefedettséggel rendelkező közélpálya-hálózattal rendelkezik. A bolíviai La Paz városában található Mi Teleférico pályahosszával és 10…..
Az egyik legeldugottabb település Spanyolországban a hegyvidéki Bulnes, ugyanis csak gyalog vagy siklóval érhető el, azonban felkeresése megéri a fáradságot, hiszen lélegzetelállító kiránduló útvonalakkal rendelkezik. A páratlan természet és a hatalmas hegyek ölelésében fekvő település igazi…..
Rengeteg kötöttpályás közlekedési megoldás létezik a világon, és habár kevésbé elterjedt, de az is előfordul, hogy a földrajzi és közlekedési adottságok miatt hibrid megoldásra van szükség. Ilyen a Trieszt és Opicina között kialakított villamos-sikló is. A 20. században ez a közlekedési megoldás…..
Új-Zéland fővárosa, Wellington meredek dombokra épült, különleges földrajzi adottságai miatt pedig számtalan turistát vonz évente. A lejtők és a rajtuk való közlekedés könnyebbé tétele miatt, számukra szinte elkerülhetetlen, hogy látogatásukkor találkozzanak legalább egy alkalommal siklóval. Az…..