Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pdudas

0 bejegyzést írt és 588 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A külföldi munkakeresés mellett legalább akkora kihívás a gyermekes családoknak az óvoda- és iskolaválasztás is. Akad olyan ország, ahol ez a dilemma még erősebb, például mert az állami oktatás olyan, amilyen. Ez a mai egyik témánk, emellett kóstolgatunk egy kis vietnami kaját,…..
Pdudas 2018.08.20 18:47:01
@arncht: itt Szloveniaban az ovoda egyben van a bolcsodevel. 11 honapos kortol be lehet adni a gyerekeket - mivel a szulesi szabadsag az 1 ev - de persze illik bejelenteni a gyerek szuletesekor, hogy melyik ovodaba jar(na) ha felveszik.
A koltsegek olyan havi 550-600 Eurotol indulnak (ez sima allami ovi), a magan meg dragabb. Szocialis helyzettol fuggoen erre lehet kedvezmenyt kerni, illetve evente csokken. Az ovi vegere olyan 200 Euroig lemegy. Illetve a masodik/harmadik tesver ingyenes ha jol tudom.

Iskolaban kb kajat kell fizetni (50-60 Euro per ho) meg van jelkepes osszeg az angol tanitasra is (valami evi 10 Euro ha jol remlik).
Olvasónk gondosan akart eljárni, ami teljesen érthető egy többszázezer forint értékű elszívórendszer kiépítésénel, ennek ellenére az önfeledt és szag nélküli főzőcskézés helyett az üzlet és a beszerelő cég egymásra mutogatása maradt neki, meg a végtelen hosszú ügyintézés. Üdv!  Próbálom a…..
Az ember kívülről nézve valahogyan úgy képzeli, hogy egy svájci luxusszállodánál összeszedettebb, rendesebb (hadd ne mondjam: unalmasabb) hely a világon nincs. Közben pedig (mint Ütvefúró újabb posztjából kiderül) tele van Rejtő tollára méltó alakokkal. A mai íráshoz a szerző hosszú hónapokig…..
Pdudas 2017.12.01 20:59:17
@Ütvefúró: az az erzesem teged erosen kihasznal a szalloda osszes osztalya.

En is luxus szallodaban dolgozom, ugyhogy leirom mi fordulhat elo az ejszakassal.

- ha mondjuk hajnali haromkor valaki antiallergen parnara vagyik, akkor valoban leballag a HK-ra es onnan visz a vendegnek.

- ha kesoi erkezes van es esetleg a concierge vagy a portasok, netan a bellboy is hazament, akkor lehet, hogy o viszi le a vendeg autojat a garazsba.

- kesoi room service eseten a hutobol eloszedett (es elokeszitett) etelt felmelegiti, felviszi.

- mosas, takaritas, reggeli rendelesek felvetele es egyeb szarok nincsenek. Ha a vendegnek nyugje van, hasznalja a hivogombot. HK latja, recepcio latja - amugy meg telefonaljon a recepciora. Ha ebresztest akar, akkor vagy allitsa be a teven, vagy recepcio beallitja es a rendszer felebreszti.

-front es backoffice takaritas szinten nem a recepciosok dolga. Arra van a HK - azon belul is a public cleaner (aki nem szobakat takarit).

- vendegek szallitasa nem az ejszakas dolga. Hiv taxit vagy amit akarnak.

Amit en latok a leirasodbol (es elore bocsanatot kerek a hangnemert):
- talaltak egy jokedvu marhat akire mindent ra lehet varrni.
- mosastol a takaritasig, breakfast card begyujtestol a szemely es szemet szallitasig.
- persze, hogy halas a mosodas, ha helyette dolgozol (ugyanis az biztosan nem a te dolgod). Vegyenek fel ejszaki mosodast aki tolti a gepeket es tereget.
- a night room service menjen szukitett menuvel - azt meg keszitse elo a konyha elore. Szendvicsek, par tanyer teszta (spagetti), salatak. Reggel meg megeszik a maradekot reggelire.

Nem tudom milyen luxus szallodarol van szo - en dolgoztam 1300m magasan levo resorban es tengerparti hotelben is. Mindket helyen a szerzodesben rogzitve volt a munkakor.
Sokan vágnak bele felelőtlenséggel kevert vakmerőséggel a határátkelésbe (bár remélhetőleg egyre kevesebben vannak olyanok, akik nem tájékozódnak előzetesen), nyelvtudás és/vagy megfelelő információk híján. Pedig nem árt tudni, hogy a munkavállalás külföldön sem feltétlenül diadalmenet. A következő…..
Pdudas 2017.11.16 21:03:42
@neurotikus bunkocska: nekem postan is megcsinaltak. Elkuldtem a scannelt dokumentumot e-mailben, a fordito meg leigazolta, hogy az azon szereplo dolgok hiteles forditasa az altala hozzakotott peldany. Postan utanvettel kuldte.
Pdudas 2017.11.16 21:03:46
@gabors: oppardon: nem jarulek, mert azert illik valamit nyujtani.
Hozzajarulas. Szocialis hozzajarulasi ado. Az adot fizetni kotelezo, de nem kotelezo erte barmit nyujtani.

www.nav.gov.hu/data/cms443045/EHo_tabla_2017..pdf

Nem veletlenul neveztek at.
Az IKEA, mint márka ellen nincs különösebb kifogasom. Korábban, mint gondolom mindenkinél leginkább az volt a behúzó ereje, hogy mindenhol máshol végtelenül ocsmány és nyomasztó bútorokat lehet csak kapni, ott meg nem. Érdekes, hogy ez a helyzet a mai napig nem valtozott semmit, legalábbis a…..
Pdudas 2017.10.01 18:29:53
@Könnyen elkaptuk, uram!: normalis aru kavezoban (nem kavet is arusito etteremrol volt szo) tartozkodjon a kavezas idejeig - egyebkent valoban ne varja el a kenyelmet a hosszabb tartozkodashoz. Nem az az uzleti modelljuk.

Draga helyen mar jogosan elvarhatja - ha meg nem teljesul, akkor ott bizony csak lehuzas van es nem vendeglatas. Max tobbet nem megy oda. :)

Szerintem ennyit lehet errol elmondani - kar ragozni.
A draga meg olcso az szubjektiv. Starbucks meg felkapott hely, trendi.
Nem probaltam, nem tudom ertekelni.

Amugy meg ugysem kavezom, azert iszom meg Latte Macchiato-kent, hogy elvegye a kave kesernyes izet :)
(az meg melysegesen nem erdekel, hogy az egy reggeli ital - nem volt meg olyan hely ahol ne szolgaltak volna fel akar ejjel kettokor is)
Pdudas 2017.10.01 18:43:50
@jolankovacs: az a ter mindig is lehuzos volt. Valamikor nyolcvanas evek vegen jarhattam arra csaladdal. 2 pizza, 2 udito kb 100 markaba kerult. Igen, nemet marka. Lehuzos helyek meg mindenutt elofordulnak (a'la Vaci utcai tulszamlazos barok/ettermek).

Nem tudom, hogy a munkahelyemen az olasz kozelseg vagy mas ok miatt van-e Illy kave az automataban. Triesztben van ugye az Illy gyar (tolunk kb 15km) - az eleg kozel van. Minden esetre eleg latvanyos ahogy jon az automata feltolto es ott elotted tepi fel az Illy kave fem fedelet es boritja bele a gepbe. Ahhoz kepest nem is sok az 50 cent a latteert. Gondolkodtam is, hogy miert nem azt a daralora rakhato nagyobb kavet hasznaljak - de az igaz, hogy abban vagy 3-5kg lehet annyi meg nem fer bele egy ilyen automataba.
Sok mindenen lehet eszméletlen nagyokat vitatkozni, de az ételek, a gasztronómia ezen belül is kiemelt helyet foglal. Ki mit eszik, miért azt eszi, miért nem máshogyan eszi, és egyáltalán, a káposztás cvekedli borssal vagy cukorral jobb? A címben tehát a hangsúly ezúttal az „egy” szón, van ez az egy…..
Pdudas 2017.06.24 16:00:54
Nem tudom ki hogy van a hazai izekkel - nalam kb most jott el az (9 ev kulfold utan), hogy nem tudtam semmi vasarolni valot mondani a nejemnek aki par nap mulva jon vissza Budapestrol.

Sosem voltam turorudis, inkabb a husokat szeretem.
Volt par dolog amit szerettem (csak a bolti dolgokat irom):

- Bakony Camembert krem (megszuntettek)
- Gyulai kolbasz - anno apammal meg az uzemben is jartunk. Egyre szarabb lett az evek soran, utolso parban csontot talatam.
- Toalmasi tuzeskolbasz: imadom a csiposet, de utols par alkalommal valami nem stimmelt. Mintha nem chili vagy egyeb termeszetesen csipos fuszerrel izesitenek, hanem sima kapszaicinnel. Csip, mint az orult, de valami hianyzik.
- csipos teliszalami. Atneveztek valami Rakoczi csiposre, aztan mar csipos sem volt (utolso ketto egyaltalan nem volt csipos, zsirosabb is lett amitol a hutoben is megavasodik pikkpakk)
- Pick Nosztalgia marhaparizsi. Ezt meg ugyahogy az utobbi evekben szerettuk, ismerosok is gyakran hoztak, gyerek is imadja. 1 kg elfogyott 1-2 nap alatt. Az utobbi idoben eleg latvanyos osszetetelbeli valtozas tortent (mar nekem tul sos volt, ami eleg durva, hiszen szeretem a csiposet es igy az iz erzekelsem nem annyira kifinomult), mar ezt sem kivanom.

Talan hazi/kisszerias kolbasz/szalami (egyik Krucso fele Bekesi vastagkolbasz pl eleg jo) ami johet.Pedig imadok enni - sajnos latszik is rajtam.

De ugy tunik a kinti kornyezet megtette a hatasat es inkabb eszem egy jo pizzat/canellonit/akarmilyen tesztat egy jo pohar borral vagy proseccoval (netan csak egy jo kebabot) mint a nehezebb magyaros kajakat. Es fura, hogy mar nem is vagyom az utobbiakra.
Pdudas 2017.06.24 20:49:20
@diggerdriver: akkor en lattam a csuszat cukorral fogyasztot is :)
Sot, kollegista koromban a legdurvabb amit lattam: fott tesztara egy doboz olajos hal es egy doboz tejfol. Es megette a keszitoje.
De biztos lesznek olyanok is, akik megfogadják. És talán nagyon jól járnak majd ezzel... A kép nem kapcsolódik a szerzőhöz, ennél azért fiatalabb... :)..
Pdudas 2017.06.04 20:46:54
@Bambano: addig csinaltam amig a valtotarsak betanultak.
Az en szakmamban nem lehet rendszer es helyismeret nelkul valalkit beallitani - igy sajnos addig tartott a betanulasi idoszak.

Volt olyan is, hogy ejjel helyszinre kiszallas utan (mondjuk Budapestrol Sopronba) nappal sima munka ment.
Nem volt tul kellemes - majdnem ra is ment a kapcsolatom, de ez adta meg a lokest a kesobbi kulfoldi munkavallalashoz.
Pdudas 2017.06.04 21:16:47
@Buchhalter:

penzugyeskent nemi SAP tapasztalattal eleg jo eselyeid vannak (szerintem).
Pdudas 2017.06.04 21:21:56
@Buchhalter: valami hasonlot emlitettem amikor az egy profitert dolgozo brigadot irtam le amelyik ad a jattbol a szakacsoknak is, igy motivalva oket a jo munkara. Joval hatekonyabb egy ilyen osszeszokott csapat, mint egy onzo, sertett, alulfizetett dolgozokbol allo elegedetlen brigad.
Ha a tegnapi poszt vitát kavart, akkor a mai is fog, ez nagyjából borítékolható, de lehet, hogy ellenkező előjellel. Norina írása ugyanis arról szól, szerinte miért jobb hazatérni, mint külföldön élni. Hát lássuk!..
Pdudas 2017.05.31 21:25:39
Ritkan szolok hozza, de ennel a posztnal nem igazan ertem a 'poszt tolo' indittatasat. Igy leirom mi jutott eszembe.

Talan onigazolast keres a hazateresere, talan tenyleg mellenyult a kulfoldi tartozkodasai alkalmaval.

Nem tudom miert altalanosit, nem mindenki minimalberes hataratkelo, aki csalad nelkul, nyomorogva, foillereket szamolgatva kuporgat az otthon maradtak megsegitesere. Azt kellene megertenie, hogy a szakertelmet nyugatabbra (delebbre, eszakabra, keletebbre) sokkal jobban megfizetik. Olyannyira jobban, hogy az allitasainak fele kapasbol kihullik.

A hol szulettel, hol vannak a barataid, hol a csalad az nagyon ember fuggo. Nekem a csalad hianya nem jelenti azt, hogy nem latjuk egymast. 1-2 havonta latjuk egymast (es nem 1-2 napra). Nem azert, mert olyan sokat utazunk Magyarorszagra - egesz nyaron pl a csalad nyaral nalam (ha mar tengerpartra sikerult koltoznom).

Gyerek mar itt szuletett, most megy iskolaba. tokeletesen beszeli a helyi nyelvet - holott mi a szulok pl. nem beszeljuk olyan jol. Nekem munkakorombol kifolyolag inkabb az angol, nejem meg ugye nem dolgozik es igy nem is szorul ra a nyelvtudasra. Jar nyelvtanfolyamra, sot a szomszedok is szivesen tanitjak - ez is mutatja, hogy sikerult beilleszkednunk.

Eszunkbe sem jutna visszamenni - de a csalad is minden esetben ezen a velemenyen van. Pedig egy nagyszulonek nehez azt mondania, hogy jobb az unokajanak egy masik orszagban - de ez a helyzet.

Az, hogy a gyereknek milyen a gyerekkora attol fugg milyen kozossegben no fel. Itt kiscsoportos ovoda van, foleg a kreativitasukra mennek ra - de ettol fuggetlenul pl. az osszes fontos kresz tablat is megtanitottak nekik. Jovo heten uszni tanitjak oket (az ovi intezi) - bar epp holnap akar a nejem lemenni a tengerre a gyerekkel (ha mar ilyen jo ido van).

A gyereknek nem fontos a kutyu, ebben igaza van a posztolonak. De jo ha van. Ahogy mar irtam, most megy iskolaba. Mar tud irni es olvasni - ezt a youtube-rol tanulta meg. Magatol. Mi nem tanitottuk, szepen addig nezte a tanitos videokat, amig egyszer elkezdte kibetuzni a furdokadban a tusfurdore irt szoveget. Szoval a kutyu nem feltetlenul rossz. A helyes aranyt kell megtalalani. A gyerek az ovibol hazaerve nem kezd el ipadezni - megy ki a kertbe, megy a szomszed gyerekekkel jatszani, biciklizni, ugralni a trambulinon, megyunk kutyat setaltatni (ha netan a nejem nem vitte el a kutyat nap kozben). Ma pl egyutt szedtunk egy jo adag cseresznyet (kozben a kutya is cseresznyezett), aztan o sutotte a vacsorat (kontakt grillen sutott hust), megvacsoraztunk a teraszon (nejem szedett friss rukolat es madar salatet a kertbol) a giccses naplementeben - a minosegi idotoltes a lenyeg.

A hol jobb a gulyasleves az tenyleg hulye pelda - van akinek hianyzik, van aki ruhelli. Van bogracs, van fa, van jo alapanyag - megfozzuk ugyanazt. Vagy jobbat. Nem 'plazapicsat' kell elvenni es az valoszinuleg fozni is tud majd. A tobbi kaja (es alapanyag) meg ugyis klasszisokkal jobb egy olasz regioban mint amit Magyarorszagon el lehet erni. Aki mast mond az szimplan hazudik (vagy sohasem jart olasz videken).
Megjegyzem, hogy nem olaszorszagban elunk.

Na ennyit arrol, miert nem jut eszunkbe hazamenni. Ha volt 7 pont jo, ha nem akkor is :)
Határátkelő Rabszolga-e vagy? 2017.04.22 06:30:00
Bevallom, a blogon próbálok nem foglalkozni a különböző kormányzati kijelentésekkel, amiért most kivételt teszek, az egyrészt a megszólaló személye, másrészt az, hogy úgy látom, ismét sikerült szintet lépni, és nemes egyszerűséggel lerabszolgázni pár százezer határátkelő magyart...
Pdudas 2017.04.23 12:20:06
@Tibi !:
a helyzet az, hogy eloszor itt is 62% volt a teljes kiorlesu kenyerben a teljes kiorlesu liszt.... Aztan egyszer csak megvaltozott. Mivel ilyen kozel van olaszorszag, igy idonkent oda is elmegyunk vasarolni (kb mintha egy szomszed keruletbe menne az ember). Ott meg meg a regi volt. Hat veszunk ott, nekunk tok mindegy hol koltjuk el a penzt.

Anyamek is mondtak, hogy az Illy kave finomabb, ha mi hozzuk.
Eloszor nem ertettem, majd a fentiek tukreben mar vlagos, hogy az olaszoknal (a gyar toveben) megvasarolt Illy kave az nem ugyanaz, mit amit otthon az Auchan polcarol leveszel.

Amugy is imadjuk az olasz konyha nagyszeruseget es egyszeruseget - eddig barhova ultunk be, mindenhol kituno etelt/italt kaptunk. Ugy talaljuk, nem rizikos, naluk annyira magas a vasarloi ontudat, hogy a szar nem marad meg. Igy ami nyitva van az jo :)
Pdudas 2017.04.23 12:20:06
@gabors: szerintem az o munkakoreben nem abban a ruhaban dolgozik amiben bemegy dolgozni. Igy van oltozo.

Nalam is, bemegyek mondjuk farmrben, ha kell atvedlek oltonybe.
Attol fugg, lesz-e valami meetingem vagy aznap irodazok (kutya se lat egesz nap).

Most epp azon gondolkodom, hogy biciklivel jarok be - igy mindenkeppen kell zuhizni es oltozni. 12km egy iranyban - tegnap probabol lenyomtam, faj is kicsit az ulepem. :)
Körülbelül egy hónapja volt jelent meg Zsófi írása Dél-Afrikából, melyben megírta, miként követte szerelmét oda, és milyennek is látja az országot (aki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja). Akkor azt írta, hogy bár kívülről, turistaszemmel nézve csodás, Dél-Afrika…..
Pdudas 2014.06.11 20:56:05
@rezsöatya:
nalunk itt Szloveniaban is 17-18 Euro korul van a Pick teliszalami szeletelve...

b2b.tuscc.si/Spletna-trgovina/sveza-zivila/MESNI_IZDELKI/1007.1187923,1005.1205877/SALAMA_PICK_MIDI.31024.html

Ez mondjuk nagyker, de valoban igaz, hogy itt kint olcsobb mint Magyarorszagon.

Ez meg kisker:
trgovina.mercator.si/market/salama-ogrska-pick-midi-2617760

Es leakciozzak 14-re:
issuu.com/mercator/docs/katalog_mercator_sosedove_novice_12/3
Csak részben boldog naiv ügyfél, akinek sikerült egy számláját felmondania az Erste Banknál Franciaországból postai levélküldemény segítségével. Két másik számlája az OTP-nél 3 hónap alatt még fel sem készült a felszámolásra, mert a személyi igazolványa száma nem…..
Pdudas 2014.05.06 11:22:55
Váratlan áremeléssel kedveskedik ügyfeleinek a Telekom június 1-től, az eddigi vagy az eljövendő telekomadó fényében. Átlagosan havi 200 illetve 600 forinttal nőnek az előfizetések díjai: A vállalat működési környezetével összefüggő költségek emelkedése miatt a Magyar…..
Bender nem hagyta annyiban, hogy a Penny Market pénztárosa szétlapította a péksüteményeit és a földre szóra a visszajárót: A mai napon a következő eset történt velem a Dunakeszi Fő úton lévő Penny Market üzletben:Bringával mentem Vácról Bp-re és mivel megéheztem bementem…..
Mikee elkövette azt a hibát, hogy online faxon mondta fel a kötelező biztosítását az Allianznál, akik ezt másfél hónapja nem tudták feldolgozni. Pedig azóta már új szerződése is lett, szintén az Allianznál, Szokásos biztosító váltás. Nem kapkodtam el a dolgot, így…..
Pdudas 2014.01.16 14:58:52
Hasonlo tortenetunk volt nekunk is.
Augusztus vegen eszembe jutott, kellene olcsobb casco-t kotni, mert azert megse fizessunk egy hat eves autora majdnem 9e Ft-ot.

Felhivtam a szinten Allianz ugyfelszolgat, aki elmondta hogy Oktober 1. a fordulonap, igy Szeptember elsejeig be kell erkeznie a felmondasnak. Tartozasunk nincs, eves fiuzetes miatt a dij mar rendezve van.

Augusztus 27-en feladtam a levelet, de elotte el is faxoltam a biztonsag kedveert.

Termeszetesen jott a Sajnaljuk blablabla szeptember 1 utan ert be a leveletek cimu ugyfelmegtarto probalkozas....

Ekkor mondtam, hogy no akkor keressek meg a faxot amit Augusztus 27-en kaptak erre meg erre a fax szamra, de ha nem akarnak sokaig keresgelni akkor itt a bescannelt visszaigazolas az eredeti dokumentum kepevel egyut....

Majd jott a kulonben is a fordulonap nem Oktober 1 igy eleve csak adtunk a szarnak egy pofont de nem volt jogos a felmondasunk. Megkerdeztem tole, hogy szeretne-e hallani a felvetelt amin az ugyfelszolgalatosuk tajekoztatott a fordulonap datumarol? (oktober 1).
Utana mar valoban Oktober 1 volt a fordulonap szerintuk is...

Ezutan jott, hogy szep meg minden, de miert intezkedek en a nejem helyett, meg kulonben sem adhatnak infot a szerzodes felmondasarol csak a szerzodo felnek blablabla es hozzak meghatalmazast a nejemtol...

Nos ezek utan szerintem nem meglepo, hogy eldurrant az agyam es uvoltve kozoltem az ugyintezovel, hogy a szerzodest felmondtuk, idoben felmodntuk, jogunk volt felmondani, a felmondason a nejem alairasa szerepel a szukseges adatokkal egyutt es ezek alapjan oktober elseje utan tolunk egy Fillert sem latnak majd.

Vegul nagy nehezen elfogadtak - probalkoztak meg a bonus fokozat kiadasanak huzasaval, de vegul azt is kiadtak.

Szoval Allianz soha tobbe! Senkinek nem ajanlom. Maximalisan az ugyfel szivatasara torekednek.
A Nemzeti Rovarirtóterjesztő Hálózat tagjai továbbra is azt hallucinálják, hogy náluk valami fantomtörvény alapján nem lehet kártyával fizetni 1000 forint alatt. Bitcoinnal mikor lehet fizetni, csókolom? Annál nemhogy tranzakciós adó, de kártyakezelési jutalék sincs,…..
Pdudas 2014.01.06 15:37:03
@amsz:
csereljenek bankot.
Nem veletlenul terjed a Six-Pay (az a kek szinu terminal ami mondjuk Freshnapfban van), naluk ez joval kevesebb. Mellesleg azokban ott az NFC meg minden egyeb josag.

www.paylife.at/web/export/download/Downloads/XENTA_PLB.pdf

Igaz, hogy a genyo bankok megprobalnak beleszolni a dologba, igy inkabb kulfoldon authorizaljak a kartyakat (kulfoldi bankon keresztul). Majd ha mar meg jobban elterjed, akkor talan a bankok is eszbe kapnak - de szerintem mar keso lesz.
Pdudas 2014.01.06 15:39:34
@Rosszindulatú Vászka:
gondolom dohanyoseknak ez ilyen napi/heti rituale...

Ha kettot venne akkor ritkabban kellene bemennie - felborul az idobeosztasa...
Pdudas 2014.01.06 15:42:12
@atpijkamo: ez hulyeseg.
A bankkartyas fizetes gyorsabb es biztonsagosabb a keszpenznel.

Mar ha a rendszer is olyan, hogy a fizetesi mod kivalasztasakor az osszeg automatikusan atirodik a POS terminalba.
Ilyenkor 1-2 masodperc alatt megvan a dolog. Gyorsabb mint amig Mancika osszeszedi a visszajarot.

Ha mancika irja be kezzel a fizetendot, akkor lehet lassabb. De ebben az esetben is csak Mancika hibaja :)
Es meg az osszeget is elirhatja...
Határátkelő Csapdában 2014.01.03 06:47:00
Abból, ami itt van, csak földbeállás lesz – írja mai szerzőnk, a Magányosan Sétáló Macska, aki menne, de nem tud, mert nőként egyedül neveli a gyermekét, szakmája pedig a magyar nyelvhez köti. Pedig úgy látja, előbb vagy utóbb muszáj lenne elindulni – a nagy kérdés a…..
Pdudas 2014.01.03 14:41:53
@Sexual Harassment Panda: en itt Szloveniaban meg nem lattam hatranyos megkulonboztetest....

Talan azert, mert itt Isztrian eleve 4-5 kulonfele nyelv van (Szloven/Horvat/Olasz/Nemet/Angol - meg meg a Jugoszlav utodok nyelvei) amit a kozepkoruak ertenek es beszelnek.

Vannak itt bolgar, alban, szerb nemzetiseguek is rendesen.
Szoval eleg toleransak.

Es erdeklodoek - mondjak, hogy milyen nehez a nyelvunk, de nem az a vege hogy menjetek a fenebe hulye magyarok, hanem megbeszeljuk mas nyelveken amit akarunk.

Minket teljesen elfogadtak, eskuvore/szulinapra/aranylakodalomra/szuretre/olivaszedesre hivnak - ha valamire szuksegunk van csak menjunk a kertjukbe es szedjunk.

Nem is akarunk innen egyhamar elmenni...
Határátkelő Megszívtuk 2013.12.20 06:46:00
Itt változás nem lesz, csak ha vér folyik. Rossz itthon élni, rossz látni, ahogy ezt a csodálatos adottságú országot eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit, ahogy a lakói jobbágysorba kerültek. Miért maradok mégis? – teszi fel a kérdést a mai…..
Timiék 3 óra után nem bírtak tovább várni a vacsora felszolgálására a Zorbasban, úgyhogy leléptek, bár az italokat kifizették: 2013.12.13-án voltunk egy céges karácsonyi bulin a budapesti ZORBAS görög étteremben, ami igen gázos hely és ezt szeretném megosztani mindenkivel.…..
Svédországról elsőként a jóléti rendszer (és a magas adók) jutnak az ember eszébe, pedig van egy csomó praktikus dolog, amit nem árt tudni, mielőtt az ember úgy dönt, nekivág északnak. Most a svéd kormányzati oldal (érdemes megnézni, milyen designt dobtak össze...)…..
Pdudas 2013.12.01 10:08:18
@DieNanny: a hazak eleg jo minoseguek. Vastag falak, igy nyaron is kellemes huvos.

A mi hazunk 2008-ban epult, es nagyon jol szigetelt.
Itt is elofordul minusz, volt mar egyszer -9 is ejjel. Nappal azonban kb mindig plusz van. Nalunk elektromos radiatorok vannak es inverteres klimak. Csak a klimakat hasznaljuk, mert eleg. Raadasul igy olcso is, hiszen a klimaink -15-ig futenek, es alig fogyasztanak.
Atlagban fizetek 80 euro korul az aramert, mert nalunk minden elektromos. Klimak, moso es mosogatogep, bojler, tuzhely, suto, stb.... 120m2 utan nem sok. A 3 klimank fogyaszt annyit mint 1 radiator.

Persze hallottam olyat is aki epitett egy nagy hazat, aztan elvaltak, aztan most a felet futi. A klimaval futes gazdasagos. Van akinek kozponti futeses panel van, 75m2 utan fizet havi 130 Eurot.
Igy a mi hazunk futese olcsonak mondhato.
Pdudas 2013.12.01 12:18:43
@tucano: a BCG oltas az itt is alap.
Valamiert korhazba kellett menni vele - haziorvos nem adhatta be.
Olyan masfel honapos korban volt ha jol remlik.
Pdudas 2013.12.01 19:38:53
@lüke: Szloveniaban.
Azert elotte megkerdeztek, hogy akarjuk-e. De nem volt ok nemet mondani. Mi is megkaptuk harmincx eve, elunk.
Róbertet megszívatták az interneten rendelt nyomtatójával, mert amikor kiderült, hogy mégse lesz jó, közölték vele, hogy nincs elállási joga, mert személyesen vette át és fizette ki. Hát pedig van elállási joga, tiszelt C számtekbolt, miután az interneten rendelte meg, a többi…..
Pdudas 2013.11.21 22:56:07
@Hegyirablo: az vilagos, hogy xy kft/bt mukodesi szabalyzata nem irja felul a jogszabalyokat - azaz az elallas lehetseges. Maximum szerintem nem fair.
Pdudas 2013.11.21 22:59:39
@Hegyirablo: erre nehez barmit is mondani - hiszen rogton flame-nek tunne mert kulfoldrol osztom az eszt. Ezert inkabb nem is megyek bele.

Latod mennyire kulon velemenyen vagyunk ugyanabban a temaban.
Pdudas 2013.11.21 23:10:40
@atpijkamo: a 2 eset nem is hasonlit.

Kezzel foghato bizonyitekok osszehasonlitasa (kinyomtatott tesztek) nem egeszen a rejtett hibak (auto rangatasa) kategoriaja.

Nekem az 1 eves autoban kuplung/kinyomocsapagy/kettos tomegu lendkerek csere volt garanciaban....
Meg meg 1200km trelerezest nyelt be az assistance mert kulfoldon pusztult meg.
Aztan kiderult, hogy a hidraulikus kinyomocsapagy 'levegos' volt. Nyilvan valamit mondani kellett miert pusztult el a kuplung 14e km alatt :)

Viszont a garancia az ilyen dolgokra valo - a valos hibakra.
Meg1x mondom: az nem hiba, ha a nyomtatasi kep nem tetszik a vasarlonak (amennyiben a szerviz szerint a nyomtato teljesiti a gyarto altal megadott specifikaciokat). Az a vevo irrealis elvarasainak bizonyiteka - meg a nem korultekinto valasztasnak.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Pdudas 2013.08.05 11:26:41
Toportyán Ulla nem tudja lemondani elhunyt rokonuk Invitel előfizetését, mert ahhoz előbb be kellene fizetnie a fennmaradt tartozást, amit ő biztos nem fog. Vajon meddig számlázhatják legálisan egy halott előfizetését? Inviteles sztori, már volt ilyen nálatok. A mi esetünkben is…..
A legújabb Matolcsy csomag része az online pénztárgép. Ez egy nagyon hatékony eszköz a csalások ellen. A kiskereskedelemben, vendéglátásban, valamint mindenhol, ahol nagy tömegben és KP-ben is vásárol a lakosság, elterjedt a bevételekkel történö csalás. Ez úgy néz ki, hogy a…..
Pdudas 2013.06.12 15:43:18
@Dörnyei József: akik rendesen adoznak, azoknak nem is kellene felniuk.

Azonban fentebb pont a teljesitmeny berezes velejarojakent emlited, hogy azt is megbuntetik aki rendesen adozik.

Ennyi erovel mondhatjak a kereskedok, hogy nem adok nyugtat, igyis-ugyis megbuntetnek...

Gondolom erzed a helyzet komikussagat...
Pdudas 2013.06.12 16:16:44
@Dörnyei József: ezek szerint ha van rajta sapka azert, ha nincs azert....

Nem jo ez igy...

Nalunk peldaul ceg nem fogadhat be 50 Euronal nagyobb osszegu keszpenzes szamlat. Nem is akkora butasag ahogy elsore hangzik.
Plusz a ki nem egyenlitett szamlat a kiallito es a befogado is koteles lejelenteni az adohatosagnak. Az okokkal egyutt.

Ilyesmit is lehetne csinalni - csak valakiknek nem erdeke a keszpenz forgalom csokkentese. Pedig a buntetesekkel nem mennek sokra. Az mar tobbszor bebizonyosodott a tortenelem soran.