Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GK

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi évek legjobb sci-fi-sorozata, az Expanse alól a hónap elején húzta ki a szőnyeget a SyFy, de a gyártó már akkor eltökélt volt, hogy a harmadik évadát futó sorozatot megpóbálják elpasszolni valakinek. Akkor a nemzetközi terjesztésre vonatkozó jogokat birtokló Netflix tűnt a leglogikusabb…..
Rendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány…..
GK 2017.05.24 22:44:18
Nagyon fontos, hiánypótló cikk / interjú, várom a folytatást.

Pár dolog:
1. Már fentebb írták, hogy a TEK megitélése sokszor van rajta sapka - nincs rajta sapka szintű. Pl. gondoljunk vissza a tavaly ősszel történt esetre, ahol nem hívták a TEK-et, és egy főnyomozó meghalt, mert a 75 (?) éves fickó egy illegális AK-val lelőtte. Képzeljük el, hogy a TEK-et hívják, akik annak rendje és módja szerint, hajnalban elfogják a fickót _és_ a feleségét, és a sajtót körbejárja az esetről készült videó, ahogy a 2 idős embert összevizelt alsóneműben húzzák végig a kerten (szándékosan sarkítok, de láttunk már ilyen felvételeket). Ebben az esetben, függetlenül attól, hogy a házkutatásnál hány AK-t és lőszert találnak hetekig attól lett volna hangos a sajtó, hogy a TEK milyen erőszakszervezet és megsérti az idős magyar állampolgárok jogait.

2. Nagyon hiányzik, hogy tényleges kommunikáció legyen a TEK (és a többi rendfenntartó szervezet) valamint a civilek, állampolgárok között. És itt nem csak a szakzsargonban a sajtónak előadott közleményekre gondolok, hanem arra, hogy ki tudjon alakulni egy bizalmi viszony a polgárok, és az őket védők között. A 90-es években az akkori "kommandósok" szinte minden falunapon ott voltak, csináltak bemutatókat, törték a téglákat. Tisztán emlékszem a Nők napjában megjelent címlapos cikkre, ami a kommandóslányok izgalmas életét mutatta be - nyilván a női magazinok széles eszköztárával.
Ez a kölcsönös bizalom, ami nagyon hiányzik.

3. Itt a lemilen is linkelve volt egy több részes beszélgetés sorozat a Tilos rádióban, ami a magyar különleges rendőri erők történetéről szól. Kiss Dávid, aki a témáról beszél szerintem nagyon jól felkészült, érdemes meghallgatni. Sokkal több ilyen is kéne, akár a TEK által szponzorálva:
lemil.blog.hu/2015/07/28/musorajanlo_vi_a_magyar_terrorelharitas
Ahogyan azt a történelem iránt érdeklődő lemilesek milliói tudják, a nukleáris izékkel nem kizárólag a jenkik szórakoztak. Papírzsepi sorozatának második részéből megtudjuk, hogy a szovjetek (ebből a szempontból) bizony sokszor überelték a Nagy Vetélytársat - és most nem…..
A világ bármelyik hadtörténeti múzeumában jár is az ember, mindenütt láthat szolgálatból kivont régi harckocsikat, harci repülőgépeket, ágyúkat, kézi fegyvereket többé-kevésbé épségben megőrizve. Azon viszont talán nem mindenki gondolkodik el, hogy ezek a fegyverek…..
GK 2011.02.06 12:13:37
Sziasztok!

R. Lee Ermey Lock'n'Load című ismeretterjesztő sorozatában kipróbált (többek között) egy üzemképes Renault FT-17-es tankot.

www.youtube.com/watch?v=lfpguVTcH0o
(Az FT-17 a videó vége fele szerepel)

Emellett a többi epizód is érdekes, pl. a pisztolyokról szóló, bár természetesen elmarad a lemilen megjelenő írások szakmai színvonalától... :)

Üdv,
GK

Ui: Régi olvasótokként gratulálok minden szerzőnek és hozzászólónak a színvonalas írásokhoz és kommentekhez. A blogoszférában a lemil és társblogjai üdítő színfoltként nyújtanak kellemes kikapcsolódást.
Lerágott csont a Fidelitas "Gyurcsány a hibás!" kampánya. Szánalmas, siralmas, és sajnos annyira jellemző. És ha lehet, amatőrségével még ennél is gyászosabb a Demokratikus Hálózat nevű szoci fiókszervezet "Stop Viktor!" akciókísérlete.Külön-külön egy…..
GK 2008.09.11 10:14:24
Sziasztok!

Nagy örömmel vettem tudomásul, hogy egy új politikai erő szerveződik Magyarországon. Meghallgattam a Tölgyessy Péterrel készült vita hanganyagát, elolvastam a blogot és a weboldalt. (Miért is van ez a két dolog külön, amikor a weboldalhoz használt motor alkalmas a blog funkció ellátására?)

Sajnos lelkesedésem hamar alábbhagyott. Az oldalakon semmi konkrétum, csak egy elég elnagyolt vízió, egy utópisztikus jövőről, és a kérdések, hogy "Milyen világban akarsz élni / akarod, hogy az unokáid éljenek?"

Röviden: Én nem kívánok olyan világot senkinek, főleg nem az unokáimnak, mint amit itt leírtok. Az egész egy sci-fi regény első fejezetére emlékeztet, ahol minden szép és jónak tűnik, aztán persze a főhős megtalálja a világ árnyoldalait, borzalmait.

Elég sok hasonló történetet leírtak már a világirodalomban, ezért furcsának találom, hogy művelt emberek ilyen víziókkal állnak elő.

Amit én elvárok egy politikai szerveződéstől:

1. Nyíltság: tagok névsora, önéletrajza, képzettsége, tapasztalatai (Hogy meglegyen az 50 feddhetetlen ember, amit Tölgyessy is mondott...)

2. Tudományterületek egyensúlya: egyenlő mértékben kell képviseltetnie magát a különböző természettudományok, társadalomtudományok képviselőinek a mozgalomban.

3. Konszenzuskészség: Minden tudományterület képviselőinek kellő nyitottsággal, rálátással kell rendelkeznie a többi területre, ezáltal megértsék a többiek érveit, és képesek legyenek konszenzus kialakítására. Egyébként csak kompromisszumok jöhetnek létre, ami senkinek sem jó általában. (Nyilván sok esetben csak kompromisszumok árán jöhet létre megegyezés.)

4. Konkrét tervek, de legalább továbbfejleszthető tervkezdemények a jövőre: rövid (2-4 év), közép (4-8 év), és hosszú távon (10+ év).
Ezeknek a terveknek realistának kell lennie. A realizmus első jele, hogy az emberektől nem várjuk el, hogy a saját közvetlen érdekeiknél messzebb tekintsenek, és erre alapozzuk a terveinket. Természetesen bátorítani, támogatni kell őket, hogy minél többen túllépjenek ezeken a korlátokon.

Üdv,
GK
GK 2008.09.11 13:26:48
Szia Bence!

"Az unokás bejegyzés nem a programunk"
Jó lenne, ha ezt jobban kiemelnétek. Szerintem sok embert elrettentett.

"Az persze valószínű, hogy nem mindenki tudja a nevével is vállalni nagy nyilvánosság előtt ez az ügyet, de a többi résztvevő számára már ismertek."
Mi ennek az oka? (Kicsit gonoszan: Csak nem a saját érdekeiket tartják szem előtt?)

Ehhez kapcsolódva:
"De azt nem ígérhetem, hogy nem számolunk azzal, hogy már most is sokan vannak, akik képesek arra, h "a saját közvetlen érdekeiknél messzebb tekintsenek"."
Ha a saját tagjaitok is ezt teszik (pl. azzal, hogy titokban tartják a részvételüket), akkor hogyan feltételezhetitek, hogy az emberek tömegei nem ezt fogják tenni.

Írtad, hogy több tagotok is Védegylet irányból érkezett. Mi a kapcsolatotok például az Energia Klubbal vagy az arnyekkormany.net kezdeményezéssel?

Ezek az oldalak általában oda-vissza linkelik egymást, és nehéz látni a kapcsolatokat.

Azért kérdezem ezeket, mert mind a Védegylet, mind az Energia Klub oldalán elég sok megkérdőjelezhető állítást / kijelentést / következtetést találtam pl. az atomenergiával kapcsolatban.

Ugyanakkor az arnyekkormany.net oldalán találtam egy 97-98 körüli tanulmányt öko-kistérség kialakításáról. Az eltelt 10 év technikai fejlődését figyelembe vevő frissítés jót tenne a dokumentumnak, de így is érdekes.

Azért hoztam fel az atomenergiát, mert ez egy olyan téma, ahol jól le lehet mérni a konszenzuskészséget. Atomerőművet építeni ugyanis nem egyszerű dolog, Csernobil óta ráadásul még nagyon sokan félnek is tőle.

A kép azonban távolról sem olyan egyértelmű, mint ahogy azt az Energia Klub (Védegylet oldalán is linkelt) dokumentumai / "kiáltványai" láttatni szeretnék.

Pont ez az a fajta csúsztatás / féligazságok kimondása az, amit nem szeretek a mostani politikában.

Kedvenc anekdotám ezzel kapcsolatban a következő:
A 2006-os választási kampány során volt egy Gyurcsány - Orbán TV vita.
Ebben Gyurcsány Ferenc azt állította, hogy "Orbán Viktor nem szavazta meg a nyugdíjemelést".
Míg Orbán Viktor azt állította, hogy "Megszavaztam a nyugdíjemelést.".

Na, mondtam magamban, itt valamelyik biztos hazudik, hiszen egymásnak teljesen ellentmondó állítások közül csak az egyik lehet igaz...

Ezért felmentem az mkogy.hu -ra és megnéztem a jegyzőkönyveket.

Természetesen az eredmény az volt, hogy mindketten igazat mondtak, ugyanis 2x szavaztak az adott kérdésben:
- az egyik esetben Orbán Viktor ott volt, és igennel szavazott
- a másik esetben Orbán Viktor nem vett részt a szavazáson (tehát nem szavazta meg :) ).

Összefoglalva: Remélem, hogy a ti politikátok ebben is más lesz, és a hamarosan megismerhető programotok nemcsak a javaslataitokat írja le, hanem lehetőséget ad a kialakulásig vezető szakmai munkafolyamat megismerésére is.

Üdv,
Gergely