Regisztráció Blogot indítok
Adatok
der Alte

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Póttandíj 2009.04.03 05:35:00
Ha egy magyar embernek 800 ezer forint hiteltartozása van, akkor tízmillió magyar ember mekkora gödröt ás? Ennyi háztartási hitel jut mostanában és körülbelül egy magyarra, és ennek négyötöde devizában. Az eloszlása nyilván változó, van, aki ötvenmilliós házat vett…..
hángörienidiocc Megáll az ész 2009.04.02 12:59:00
Örömmel jelentem minden választójoggal rendelkező magyar állampolgárnak, hogy úgy cuzamme, egy az egyben le lettünk hülyézve.Az OGY házbizottsága a következő indokot bírta felhozni az ellen, hogy egyidőben tartsák meg az európai parlamenti választásokat és a Seres Mária…..
Konzervatórium Így fog fájni 2009.04.02 13:33:00
Nagyon úgy tűnik, hiába ellenőrzik le a szocialista vezetők egymást és egymás híváslistáit, a kiszivárogtatás pompásan megy tovább. Bár péntekig adott időt Bajnai Gordon az MSZP-s képviselőknek, hogy aláírják programját - vagy lehet ismét új madámot keresni -, a dokumentum…..
w Lagzi Lajcsival 2009.03.10 06:30:00
Antall József szelleme, mint Boross Pétertől megtudtuk, perben-haragban áll Bokros Lajossal. Bokros EP-, illetve miniszterelnöki jelölése, egyáltalán a felléptetése MDF-színekben ezért állítólag hiba, sőt gyalázat. De miért is? Mindenekelőtt: szellemek nem szavazhatnak. Antallé…..
der Alte 2009.03.10 08:53:33
Talán érdemes megfontolni, hogy mi volt a Bokros-csomag lényege. A megtakarítás több, mint 90%-a ugyanis 3 intézkedés eredménye:
1.) 8% importvám,
2.) közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak befagyasztása,
3.) infláció eleresztése (egyszeri leértékelés + csúszó leértékelés bevezetése)

Utóbbi kettő reálbércsökkenéshez vezetett, ami csökkentette a fogyasztást. Hasonlóan az importvám. Így sikerült egyrészt javítani a külker. mérlegen, másrészt a befagyasztás és a tervezettnél lényegesen nagyobb infláció segített egyensúlyba hozni a költségvetést. Ez volt a program lényege. A többi, tervezett intézkedései (pl. tandíj stb.) már megfeneklettek.

Ez azért érdekes mert,
1.) sokan, akik támadják a csomagot, tipikusan nincsenek tisztában azzal, hogy mi volt a lényege. A tandíj, és a családi pótlék lényegtelen apróságok voltak összegszerűen. Azt még senkitől sem hallottam emlegetni, hogy milyen szemétség volt az importvám, vagy az infláció eleresztése. Bezzeg a tandíj!
2.) Ezt a fajta stabilizációt nem lehet még egyszer eljátszani. Az EU-ban már nem lehet importvámot alkalmazni, és amióta többé-kevésbé független jegybank létezik inflációkövető monetáris politikával, azóta az elinflálás sem megy olyan egyszerűen. Szóval csak a bérek befagyasztása maradna...
3.) Bokros sem nyúlt érdemben hozzá a költségvetés elavult struktúrájához. Amikor hozzákezdett volna, félreállították, ahogy azóta mindenki mást is.
Hóbelevanc Hitelcsapda 2009.01.26 12:00:00
Hetek óta nincs nap, hogy ne foglalkozna valamelyik újság vagy televízió azzal, hogy milyen helyzetbe kerültek a devizában eladósodottak, és mennyivel is emelkedett a törlesztőrészletük az elmúlt hónapokban. Különböző élethelyzeteket vizsgálhatunk meg, ha mi magunk nem is…..
Sok médiában, blog-ban téma manapság a MÁV és a sztrájkolók, így sok minden, amit le fogok írni már ismerős lehet az olvasóknak, de megpróbálom összefoglalni a saját stílusomban azokat a megállapításokat, amelyek az újabb sztrájk alatt megfogalmazódtak bennem. Mielőtt…..
A magyar államvasutakkal messzi időbe visszanyúló kapcsolatomból néhány emlékezetes pillanat ugrik be. Az első, amikor a Vácról induló utolsó személyvonatról lekésve, leintettem egy Pest felé készülődő olajjal megrakott 50 ezer tonnás tehervonatot. Mivel a masiniszta jófej…..
Közgazdász Vagyok A Betétekről 2008.10.16 12:42:00
Ez a post most Maris nénikről, Józsi bácsikról, Péterekről és Pálokról is szól. Meg a világválság Magyarországi vonatkozásáról is.   Mi is az a betét? - így szólna az első kérdés, ha a marsról jöttünk volna. Mindenki tudja, hogy mi az a betét: „Hát, odaadom…..
w Hiszterolib 2008.09.02 06:00:00
Na, van az SZDSZ-nek saját arca. Szóval ez lenne az. Csúnyácska. Nincs egy hónapja, hogy Fodor Gábor sajtótájékoztatón noszogatta a kormányt cselekvési tervért. Legyen terv, és legyen abban adócsökkentés – ez volt a mondás. Íme, a terv. Van benne adócsökkentés, nesztek.…..
w Programzene 2008.08.27 07:45:00
A mai Népszabadság olvasóinak különleges figyelmességben van részük: Gyurcsány Ferenc ezúttal közvetlenül, saját tollából szól hozzájuk. Az anyag címe Megegyezés. Borzasztó cím, és nemcsak azért, mert ásítóan unalmas, hanem mert már a cím se igaz. Még nincs megegyezés.…..