Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Terepjaro

3 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
A „hétfejű” öregembernek hat emberfeje és egy lófeje volt, és az egyik legfurcsább temetkezés volt, amit valaha láttam. 2006 őszén közel másfél éve folytattuk – kisebb megszakításokkal - egy hatalmas római kori temető feltárását az óbudai Duna-parton,…..
A blogon korábban közzétettük az etikus fémkeresőzés etikai kódexét. Most a saját példámon bemutatom hogy ez hogyan is fest a gyakorlatban, azt hiszem a leírt eset szolgált érdekes tanulságokkal.Akár etikus, akár nem az a keresőzés, többnyire egy kis háttér kutató munkával…..
V. Fiatal Római Koros Régészek Konferenciája, Pécs 2010. november 26-28. Kerekasztal: Kő a kövön – Mit tehetünk a pusztuló dunántúli lelőhelyekért? Vita vezetője: Dr. Visy Zsolt Jegyzetek alapján összeállította: Talabér Ildikó - Szabó Máté Magyarország lelőhelyei…..
Terepjaro 2010.12.21 23:14:08
Köszönjük az összefoglalót, nagyon érdekes volt. A saját szempontjából nézve a régész szakma nagyon világosan megfogalmazta, hogy mi a probléma és mit kellene tenni, de a jószándékú fémkeresősök és a régészet együttműködése szempontjából nemigen merültek fel új ötletek és igazából nem túl biztató a helyzet.

Ha a jogi szabályozás valamiféle könnyítését elfogadhatatlannak tartja a szakma, sőt, inkább a szigorítás felé hajlik, akkor legalább az engedély alapján végzett közös kutatás és leletbegyűjtés feltételeit kellene megteremteni és az ilyen tevékenységeket a jelenleginél nagyságrenddel nagyobb mértékben megszervezni és végezni.

A régészekkel ellentétben ugyanis a fémkeresősöknek van idejük és kapacitásuk lelőhelyeket felderíteni és leleteket begyűjteni, és hovatovább nem marad egy árva kisbronz sem a Pannonia területén ...

Egyébként nehéz megérteni, hogy miért nincs a lelőhelyek védelmére és a leletbegyűjtésre pénz és kapacitás. Egy régész által vezetett, de önkéntes fémkeresősök által végzett kutatás nem kerülhet sok pénzbe, hiszen a "melósok" ingyen dolgoznak, legfeljebb az utiköltséget kérik megtéríteni.

Azt értem, hogy a régészek többségének megvan a maga munkája, kutatási programja amibe ez esetleg nehezen fér bele, de ott van a megszűntetett KÖSZ, eg csomó régész az utcára került, nem lehetne belőlük szervezni erre egy csapatot ?

( S mivel Orbán Viktor lenyúlta a nyugdíjunkat, jövőre több pénz lesz a költségvetésben, soha jobb alkalom egy kiss többletért lobbizni a kormánynál :)
A régészeti lelőhelyeken rejlő ingó és ingatlan leletanyag nemzeti kincsünk, aminek védelme, őrzése, gondozása és kutatása a régészeti és örökségvédelmi intézmények feladata. Különösen az ingó leletanyag van veszélyben, korábban inkább a gondatlanság és felelőtlen…..
Nyakig sárosan, bokáig egy békanyálas mocsárban állok, mellettem egy birkanyáj béget, a zsebeim sáros kerámiatöredékkel vannak tele, miközben telefonon egy angol pilóta kitartóan kérdezget a felhők magasságáról. Ráadásul a munka neve, amin éppen dolgozom, magyarul azt jelenti:…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat vitaülést rendez Rablás, gyűjtés, leletmentés - A fémkeresőműszer használata Magyarországon címmel 2010. június 4.-én, pénteken, 14 órai kezdettel, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az előadók között megtalálható…..
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
Szatírokról hallva az emberek többsége alighanem egyből sötét parkokban magányos nőket molesztáló férfiakra gondol. Pedig a szatírok eredetileg jókedvű, mulatozó, nimfákat hajkurászó erdei lények volt a görög-római mitológiában, félig állat, félig emberi testtel. Igaz, a…..
Hűvösen és eredménytelenül indul a reggel. Annak ellenére, hogy négyen járjuk csatárláncban a terepet, a római útnak nyoma sincs. - Talán majd az őrtornyoknál lesz valami… - jegyezzük meg! Telefonon egyeztetünk a helyi múzeumi kollégával, aki ma fémkeresővel segíti…..
2002 és 2003 nyarán a Vas megyei Zsennyén a település kavicsbányájában egy nem túl nagy, de annál izgalmasabb középső bronzkori temetőt tártunk fel. A sírok az i. e. 1900 – 1600 közé keltezhető úgynevezett Gáta-Wieselburg kultúrához tartoznak. Az ásatás vezetője Ilon…..
Egy épülő biatorbágyi lakópark területén, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat megelőző régészeti feltárásán, csaknem pontosan egy év eltéréssel, 2007-ben és 2008-ban két római kori éremkincs került elő. Az első, 247 darabos kincset egy fal mellé ásta be egykori…..
Következzen akkor az odaút után a 2007-es magyar szudáni régészeti expedícióról szóló élménybeszámoló második része egy fotós szemével. Mint minden tisztességes kenyérkereső foglalkozásnak, a hatékony régészeti ásatásnak is az időben történő munkakezdés az egyik…..
Az alábbi tanulmány 2001-ben született, ez első komolyabb régészeti kalandozásom gyümölcse. Akkoriban határoztam el, részben újdonsült ismerősöm, Bálint Csanád ösztönzésére, hogy a régészettel való ismerkedésben túllépek az addigi 'íróasztali' fázison és a tettek…..
Terepjaro 2009.03.24 21:38:53
@jakab01: Köszi az info-t ! Az eredeti tanulmányban benne van az újságban közölt rajz másolata, ide a blogra ezt nem tudtam feltölteni. Viszont az kellemes meglepetés, hogy digitalizálták a Vasárnapi Újságot, és elérhető a neten !

Üdv

Terepjáró
Ha valaki Szombathelyről Győrbe autóval szeretne eljutni, akkor a 86. számú főút tűnik a legjobb választásnak. Amennyiben lehetőségünk nyílna visszaforgatni az idő kerekét, láthatnánk, hogy ennek az útnak az iránya és elhelyezkedése nem sokban különbözik a rómaiak által…..
 „….az aranyat és ezüstöt a földe ásták, elrejtették mindenféle javaikat….”…..