Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bal

0 bejegyzést írt és 1187 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Skrabski Fruzsina személyes történetével állt a nyilvánosság elé, amikor Veres András püspök atya augusztus 20-i beszédében a mesterséges megtermékenyítésről tett megjegyzései által megszólítva érezte magát. A kialakult vita kapcsán szeretnék rávilágítani a katolikus jellegzetességekre: a tanítás…..
Bal 2017.09.04 10:38:58
@Katolikus Válasz: a kérdésem az volt, hogy nem kéne akkor mindent megtennünk, hogy megóvjuk ezeket a tömegével spontán vetélő magzatokat is? Sokkal több életet lehetne így megmenteni, mint azzal a pár lombikos esettel. Előrébb kéne legyen a nyilatkozati listán.

Vagy a kórházi kezelés, egyáltalán az orvostudomány is bűn, hiszen emberélet és halál ügyében ne szóljunk bele az Úr dolgába? Mert akkor értem.
A mai poszt szerzőjét (mint oly sok sorstársát) a devizahitel sodorta abba a helyzetbe, hogy úgy érezte, külföldön tudja csak helyrehozni az életét. Ő magát „Balek Bélának” nevezi, és az alábbi posztban kifejtettekkel indokolja, miért nem tér haza. (Őszintén bevallom, nem vagyok gazdasági szakember,…..
Bal 2017.05.29 17:01:06
@Magentax: olvasd el még egyszer. 40 milliót követel a bank, kifizetett 4-et. Eladták, és ezután követel a bank 15-öt. (Ebből ki is lehet számolni, hogy a húszmilliós lakását huszonegyért adta el a bank.) Azaz a 15m hitelfelvételes kaland neki összesen 15m forintjába került.

Megsúgom, ezek az arányok lakáshitelnél nem igazán különlegesek. Aligha találsz olyan országot a világon, ahol a banknak egy átlagos futamidő alatt nem kellene kifizetni a hitelfelvétel teljes összegét még egyszer. A magyar kamatok mellett meg inkább a háromszoros szorzó a jellemző. Ennyibe kerül a pénz bérlése húsz-harminc évig, csókolom. Annyi csavarral, hogy az árfolyamkockázat miatt itt csak pár évig tartott a hawaii.

Azt érted egyébként, hogy az árfolyamkülönbség miatti tartozásnövekedést nem a zsebébe rakja a bank, hanem a saját veszteségét - amit az ügyfél devizahitele miatt felvett pozíción keletkezett - fedezi belőle? A bank nem keres semmit a frankerősödésen, a negyvenre növekvő tizenöt millióból csak egy kisebb rész lesz a bank nyeresége. A bank csak szív az ilyen ügyfelek miatt, akik aláírták, hogy vállalják a kockázatot, aztán nem tartják be a szavukat. Pontosabban azok az ügyfelek szívnak, akik betartják, mert ők fedezik a sunnyogók költségeit is.
A címben feltett kérdésre az ember hajlamos rutinból rávágni az igent, ám ha jobban belegondolunk, nem biztos, hogy ez a jó válasz. Magyarországon (csakúgy, mint a régió más országaiban) is voltak már legalább névleg erre kitalált programok, ám egyik nagyobb kudarc lett, mint a másik. Noha az okok…..
Bal 2017.03.10 01:15:23
@Shanarey: a rezidens státusz bejelentés alapján megy. Ha bejelented a költözést, a hatóságok onnantól ennek megfelelően kezelnek. Az OEP nem a rezidens státuszt ellenőrzi, hanem hogy fizettél-e valahol az EU-ban mostanáig.

Az egészségbiztosítás nem véletlenül "biztosítás" : azt akarják garantálni, hogy nem pusztán azért kezdesz most érdeklődni a TB után (váltottál országot), mert kiderült valamilyen komolyabb betegséged. Ezért elég nekik annyi, hogy van folytonosságod. A P45 igazolja, hogy fizetted a járulékokat eddig is az EU szintjén.

Ha pl. EU-n kívülről jössz és egyedi szerződést kell kössél, két évig fizetned kell a járulékot, de cserébe semmilyen ellátást nem kapsz.
Bal 2017.03.10 09:52:31
@puhacica: szépen illusztrálod is, amit mondtam. Autót fenntartani, külföldre menni nyaralni meg külföldi lakást venni az pontosan azt jelenti, hogy az egyik ország magas vásárlóerejét, (éppen) kedvező külkereskedelmi mérlegét, gazdasági erejét használod ki a másik ellenében. Az autó pont úgy olcsóbb Nyugaton, mint az iphone meg a tévékészülék, mert a kínaiak ugyanannyiért adják el Mo-ra meg Angliába is, és a kőolaj se sokat változik országról országra. A külföldi nyaralás meg nyilván úgy lenne fair, hogy Magyarországról mondjuk Etiópiába mész, úszva és gyalog.

Egy magas vásárlóerejű országban nyilván kellemesebb élni minden esetben, amikor külföldi terméket vagy szolgáltatást vásárolunk. Ez nem kevés eset. Viszont a nagy költéseid általában ott keletkeznek, ahol élsz, és a többi, körülötted élő ember árazza be. Mennyi idő alatt is lesz neked családi házad Londonban? Mennyibe kerül majd a gyerekeid oktatása? Mennyibe kerül majd nyugdíjasként ellátást fizetned? Életstílus válogatja, de szerintem ezek sokkal fontosabb kérdések, mint a telefonod típusa, vagy hogy egzotikus vagy nem egzotikus helyre mész nyaralni. Ezekben pedig nem igazán különböznek az országok.
Bal 2017.03.12 02:04:07
@puhacica: "pont annyi ido alatt, mint budapesten. soha"

Látod, én is ezt mondom ...

Angliából medi házat venni az inkább azzal párhuzamosítható, mint Magyarországról erdélyi vagy ukrán kisfaluban valamit. A Balaton az inkább Brighton vagy Surrey. Sőt, nálunk már országon belül, mondjuk Somogyban is vehetsz tündéri házat 3-5 millió Ft-ért. Mondjuk Skóciában is vannak helyek, ahol 50k-ból már leeshet valami, de Somogyban talán kevésbé vágja fel az ember az ereit az időjárás miatt.
Nem minden határátkelés sikertörténet, előfordul, hogy valami nem kerek. Ilyenkor az ember egy ideig próbálkozik, de ahogy mondani szokták, ha valami nagyon nem megy, akkor nem kell erőltetni. Így volt ez Heni esetében is, aki végül négy hónap után költözött haza Angliából.…..
Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy amikor kimondta, melyik országból származik, akkor a külföldi beszélgetőpartnernek felcsillant a szeme, és azt mondta… na de mit is mondott? Azaz mi ugrik be Magyarországról a más nemzetiségbélieknek? Ezt a kérdést járja körül Rolandante (róla ugye azt…..
Bal 2017.01.25 00:24:22
Tunéziai árus: "magyar? Puskás!"

Utcai részeg angol csöves: "heheheee ... are you hungry?"

Matekos kollégák:
en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_algorithm

Programozó kollégák: en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_notation

A magyar matematikusoknak úgy általában is híre van tudományos körökben. Nem mindig tudják Neumannt meg a többieket megnevezni, de tapasztalat szerint a magyarról az ugrik be nekik, hogy ott jó matekosok vannak.

Ja és főnökömnek munkakezdéskor az ugrott be, hogy mennyire rettenetes módon át akarták verni Budapesten őt és a barátnőjét egy étteremben. Valami zenész molesztálta őket baksisért, a pincérek meg tűrték. Jó indítás volt :) Remélem, azóta sikerült egy kicsit árnyalni a képét a magyarokról.
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
Bal 2017.01.16 10:10:56
@ben2: @SGlass: én eljutottam az alkalmazotti reál IT-kapcsolt szakmák egyik csúcsára itt Angliában, legalábbis fizuban biztosan. De partner sosem leszek a cégemnél. Bizony van egy üvegplafon, ami fölött már nem a matekot kell beszélned, hanem kliensekkel haverkodnod a golfpályán. És oda anyanyelvi tudás nélkül egy bevándorló csak nagyon ritkán fog eljutni, én az én nyelvtehetségemmel sosem.
December végén rengeteg határátkelő indul útnak, hogy az ünnepeket Magyarországon töltse. Ez alapvetően egy nagyon kellemes műfaj, amivel együtt jár némi szembesülés is, ami viszont már nem mindig kellemes műfaj. A mai poszt szerzőjének, Diggernek kijutott ebből is, abból is,…..
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiválasztja a paramétereket, és olyan táblázatokat készít magának, amilyeneket csak akar.      Négy megállapítás:     1. Tudományból és szövegértésből a legalacsonyabban teljesítő…..
Bal 2016.12.16 09:39:14
@jotunder: tényleg érdemes három pontba trendet látni? Mekkora lehet a szórása ennek az idősornak?
Bal 2016.12.17 11:26:57
@jotunder: én azért megvárnán a következő számot is. Mert ha az 400 pontos lesz, akkor az államtitkár úr jogosan veri majd a mellkasát, hogy lám, a reformok csodálatosan működtek. És akkor már késő lesz azzal érvelni, hogy a mérés szórása miatt ekkora változás nem szignifikáns.
           Néhány napja a Google Cloud Machine Learning Group leigazolta a Snapchat kutatási részlegének vezetőjét Jia Li-t és a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Csoportjának igazgatóját Fei-Fei Li-t.  Korábban a torontoi mesterséges intelligenciaguru Geoffrey Hinton is átment (legalábbis…..
Bal 2016.12.01 20:55:01
@jotunder: még sok minden hiányzik, és nem biztos hogy lesz nagy áttörés ennyi időn belül.

A jelen AI technikákkal még nagyon nem tudunk generalizálni, az emberek ebben még mindig nagyon jók, sokkal jobbak a gépnél. A deepmind nem tudja még akár csak egy hasonló, mondjuk katonai tervezési problémában sem felhasználni amit tud a go-ról. Jelenleg hiányzik a nagy ötlet ehhez.

Ha majd lesz ilyen, az belefuthat egy brutális technológiai barrierbe. Perceptronnal már a hatvanas években játszottak, de GPU-k kellettek hozzá, hogy olyan eredményeket hozzanak ki most amikre már felfigyelsz - nem tudni, nem kell-e megint ötven év a következő ugráshoz. Az emberi agy százmilliárd neuronja még mindig annyira elképesztően összetett, hogy a legnagyobb gépek is messze vannak ettől.

A harmadik meg hogy embereket még nagyon sokáig emberek fognak a legjobban megérteni. A 99% közös genetika előnye elég nehezen lesz behozható a gépeknek. Márpedig a világot az emberi igények mozgatják. Absztrakt problémák mint a go meg a manőverező robbanófejek persze fontosak, de az AI erre csak pont olyan eszköz mint a kalapács volt, amit valakinek tartani kell.
Bal 2016.12.01 21:40:51
@ámbátor: nem erre céloztam. Célproblémákra hatalmas erőfeszítéssel mindig fogunk tudni alkotni rendszereket amelyek jobbak az embernél, ez nagyjából már most is igaz, kérdés inkább a költsége. Ha nem lenne üzleti titok, a tőzsdei példádról tudnék mesélni első kézből is hogy mennyire nem így van, egy hedge fundnak kutatok ilyen algoritmusokat AI PhD-vel ;)

De amiről én írtam az nem ez. Hanem hogy a nagyon humán aspektusai az életnek, mint az empátia, a humor, a testbeszéd kérdéses hogy modellezhetők lesznek teljes embodiment, tehát 100% robotika, és egy humán környezetben végigment hosszú interaktív tanulás nélkül. Ez nem kell hozzá hogy az AI fenekestül felforgassa az életünket, de még sokáig fogja szükségessé tenni az emberi munkavégzést.
        Make America Great Again! - ez volt Trump kampányának főüzenete. Az Egyesült Államok ebben a pillanatban tudományos, technológiai és katonai értelemben a világ első számú szuperhatalma. Azonban a válság után az amerikai középosztály már nem képes az amerikai álmot álmodni, nem látja azt a…..
Bal 2016.12.01 10:16:40
@jotunder: @snakekiller23: de miért is veszedelem a sárga? Végsősoron nem tök mindegy, hogy Amerika a világ vezető hatalma vagy Kína? És tényleg jó azon görcsölni Amerikának, hogy megtartsa az első helyét? A második, de még a tizedik is bőven jó életszínvonalat jelent, és még az ember terrorista-célpont se lesz.

Ebben a félelemben én azt látom, hogy nekünk third party európaiként kényelmesebb lenne, ha Amerika foggal-körömmel de maradna a csúcson, mert azt a kultúrát ismerjük és szeretjük. De ez mintha más f*rkával csalánt esete lenne.
Bal 2016.12.01 15:46:17
@jotunder: én is épp ezt írtam: nekünk, Amerikán kívül jó lenne, szóval nyafogunk nekik, hogy léccilécci Amerika szedd össze magad. De mi van, ha erre beintenek? Parancsolj, légy te az első, ha neked ez olyan fontos?

Kína nagyjából akkora lélekszámú mint usa + eu. Szignifikánsan, létbevágóan überelni a Nyugatot, mint mondjuk ópiumháborúk környékén az fordítva volt, csak akkor tudja, ha évszázados társadalmi - technológiai előnyre tenne szert. Ennek pedig jelen tudásunk szerint minimum előfeltétele a szabadabb, kiegyenlítettebb társadalom. Ahogy volt az akkor is.
Mióta az Egyesült Királyság idén nyáron belelavírozta magát egy meglehetősen bizonytalan jövőbe (és ez nem a döntés minősítése, hanem ténymegállapítás, hiszen voltaképpen senki sem tudja, mit hoz a következő pár év), szóval azóta magyarként lakást venni a…..
Bal 2016.11.23 10:04:25
@Golf2: nem tudjuk. Röpke harminc év alatt ki is derül majd. Mindig csodáltam a bátorságát embereknek, akik a vagyonuk többszörösét kitevő kölcsönből lottóznak.

Kíváncsi vagyok amúgy, mekkora pénzt akasztott le a két ügyvéd a trehány munkáért. Vannak ezek a szakmák mint ügyvéd, katonatiszt, egyházi személy, amit az echte brit felső középosztály féltékenyen őriz a bevándorlók elől.
A londoni felsőbíróság döntése szerint a brit parlamentnek szavaznia kell az Európai Uniós kilépési folyamat elindításáról. Ez mindenképpen akár több hónapos csúszást jelenthet a Brexitben, szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki az Európai Unióból.…..
Bal 2016.11.04 15:34:58
@Din Serpahis: nem világos, hogy kevesellted vagy sokalltad :)
Bal 2016.11.04 17:36:22
@Din Serpahis: ezt önmagában pont úgy nem lehet egy valutában összehasonlítani, mint a londonit a budapestivel. Svájc angol mércével mérve is iszonyatosan drága.
Első ránézésre kívánni sem lehet kellemesebb határátkelést, mint ami LondoniTódinak jutott: a párja már eleve Londonban élt, nem a semmire kellett kimennie, mi több, állást is sikerült találnia. Ezzel együtt sem volt egyszerű az első időszak, ami azért elgondolkodtató, és…..
Bal 2016.11.04 09:55:49
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ezt a hírt nem olvastam. Zombik is vannak? :)
Bal 2016.11.04 10:12:07
@Taxomükke (UK): ha pl. a pénzed befekteted ahelyett, hogy az egészet befizeted egy túlértékelt ingatlan önrészébe? Ha van 100k fontod, nem lehetetlen 5000 fontot csinálni vele évente, márpedig ez pont a fele egy évi 10k-s bérleti díjnak.
Bal 2016.11.04 15:27:22
@takarék-láng: nagyon nem így van. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek. Nem a nyugati országokkal kell összehasonlítani, hanem a k-eus csapattal, ott pedig Mo erősen, ha nem a legjobban eladósodott ország.
Amikor a nyár elején meghirdettem a Magyarország 2.0 pályázatot, az volt a nem is titkolt vágyam, hogy talán sikerül összeszedni olyan külföldön bevált ötleteket, gondolatokat, melyeket hasznosítani lehetne Magyarországon is. Azt gondolom, jó pár ilyen írás született, és…..
Határátkelő A hazatérés sokkja 2016.10.28 06:44:00
Elmenni sem könnyű, de visszatérni sokkal nehezebb lehet. Még akkor is, ha az ember soha nem gondolta úgy, hogy véglegesen megy el, mindig számolt azzal, hogy egy napon majd visszatér, amikor mindez tényleg megtörténik, az egy komoly sokk. A hazatérés sokkja. Ha te is hazatértél,…..
Bal 2016.10.28 23:15:32
@Nagy kámpics: @Hari Seldon 2:

Engem pont az vonz a hazaköltözésben, amit a cikkben zavarja a hölgyet. Hogy nyugi lesz. Biztosan lábszagú, poshadt és elmaradott, talán tényleg unalmas. De nyugi.

Hogy nem én leszek a hülye, ha nem értem, mit beszélnek a vonal végén. Hogy nem áll az ember stresszben a munkahelyén pusztán azért, mert szellemi erőfeszítésbe kerül flow közben pontosan elmondani, mit akar. Hogy nem érzi, hogy kulturális és nyelvi mássága miatt mindig lesz felette egy üvegplafon. Tíz éve feszélyez az, hogy a nyelv nem az anyanyelvem, és kezd nagyon elegem lenni belőle. Évek óta nem értem a yorkshire-i kollégám vicceit.

Nyilván stílus és pörgési szint kérdése. De lassan már öregedve egyre inkább nyugit akarok. A családdal foglalkozni, nem a hajtással. A célokat elértük, túl hosszúra nyúlt a kétévesnek indult kaland.

Na és persze van a racionális oldala is. Hogy itt minden tizedik család gazdagabb nálunk, otthon meg minden ezredik. És azért nincs százszoros szorzó a két ország között. És otthon van potenciál növekedésre, itt meg a világ csúcsán nem. Nem, egyáltalán nem tűnik ésszel sem marhaságnak a hazaköltözés.

És szerintem hamarosan sokan lesznek, akik ugyanerre a következtetésre jutnak majd. Idefelé is a tömeg előtt futottunk, visszafelé se lesz aligha másként.

Persze mi lesz a valóság meg mit hoz a szerencse, az más kérdés. Tévedés esélyét fenntartom az apróbetűben.
Bal 2016.10.31 13:03:27
@Hari Seldon 2: @London2009: Mo nem egy favellás hely, ahol gated communityket őriznek gépfegyveres őrök, vagy a kocsidból rángatnak ki piros lámpánál. Még mindig meghökkentően kicsik a társadalmi különbségek, így nem épült iparszerű bűnözés a külömbségre. Egy riasztó távfelügyeletre bekötve azért nem a világ vége.
A határátkelés kétirányú dolog, hiszen éppen a Tárki minapi felméréséből derült ki, hogy elég sokan vannak azok, akik a kiköltözést követően vissza is térnek Magyarországra – hogy aztán egy részük megint felkerekedjen. Utóbbi csoportba tartozik Vicky és családja is, akik…..
Miközben volt már itt Gyere haza, fiatal program, meg olvashatjuk a hírekben, hogy mennyire fontos lenne a munkaerőhiány miatt a külföldön élők hazacsábítása (bár a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az első félévben ugye az el- és visszavándorlás egyenlege majdnem…..
Érdekes világban élünk, ahol bizonyos területeken működik (vagy ha úgy tetszik, kötelező) a politikai korrektség, másokon viszont ellenkezőleg. Utóbbi csoportba tartozik az elhízás is, a mai egyik, Németországban játszódó történet is ezt a kérdést feszegeti. Aztán kiderül…..
Bal 2016.09.18 14:05:36
@fhdgy: @Golf2: @Hari Seldon 2:

A szóban forgó cikk egy évek óta futó felméréssorozat idei eredménye, ahol a Shelter azt méricskéli, hogy a háztartások hány százalékának okozna gondot, ha egy hónapra kiesne a munkából valaki. Azaz nagyjából azt mérik, hogy hányan élnek egyik hónapról a másikra, hány embernek van hó végén zéró összeg a számláján. Korábbi cikkek ugyanerről:

england.shelter.org.uk/news/april_2014/almost_four_million_families_could_be_just_one_paycheque_away_from_losing_their_home

england.shelter.org.uk/news/april_2013/8_million_people_one_paycheque_away_from_losing_their_home

england.shelter.org.uk/campaigns_/why_we_campaign/housing_facts_and_figures/subsection?section=the_cost_of_housing#hf_3

Ez csak egy kis mintás felmérés felnagyítása annak szokásos gondjaival, de nem hiszem, hogy a számok messze lennének a valóságtól.

Sok-e ez meg érdekes-e? Nem tudom. Hogy mi a valódi szegénység, az egy nagyon összetett kérdés. Az hogy elveszítheted az otthonod egy hónap alatt, kétségkívül hajmeresztő kockázat. De hajmeresztően sokan vannak azok is, akiknek "égeti a kezét" a pénz, és minden elkölthető vagyonukat csattanásig elszórják minden hónapban. Ismerek családot itt magas jövedelemmel, akik panaszkodnak, mert évek óta nem tudnak félretenni egy önrészre valót saját ingatlanhoz, de 15k fontos túrára mennek Disneylandbe Amerikába, és hetente többszáz fontot hagynak étteremben.

Szóval az ilyesmi önmagában nem sokat ér mondjuk európai szintű kitekintés nélkül. Szegénységet hivatalosan szoktak mérni például relatív mércékkel. Ebben Európában nincs nagy különbség:

www.inequalitywatch.eu/spip.php?article99&lang=en

Ami nem nagy meglepetés, demokráciákban nem szokott nagyon furcsa jövedelmi eloszlás lenni. Érdekesebbek az abszolút mércék, pl. az EU "súlyos anyagi depriváció" definíciója:

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/laekindikator/laekindikator12m.pdf

"1) hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátralékuk van; 2) a lakás megfelelő fűtésének hiánya; 3) váratlan kiadások fedezetének hiánya; 4) kétnaponta hús, hal, vagy azzal egyenértékű tápanyag fogyasztásának hiánya; 5) évi egyhetes, nem otthon töltött üdülés hiánya, 6) anyagi okból nem rendelkezik személygépkocsival; 7) anyagi okból nem
rendelkezik mosógéppel; 8) anyagi okból nem rendelkezik színes televízióval; 9) anyagi okból nem rendelkezik telefonnal.

Azon személyekre vonatkozik a súlyos anyagi depriváció, akikre a fenti kilenc problémából legalább négy jellemző."

Nna ebben pl. már vannak szép különbségek országok között:

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Material_deprivation_statistics_-_early_results

Mondjuk itt nem tudni, hogy a klasszikus magyar panaszkodási kultúrát kisúlyozták-e belőle. Azaz ha Mari néni nem fűti fel a kisszobát az amúgy 240m2-es családi házában amiben egyedül él, akkor inkább behúzza-e a fűtési nehézségeket a kérdőíven, mint Jürgen bácsi. Vagy hogy belevették-e a devizahiteles mizériát nálunk.

Anyway, minden országban más okoz fejfájást a szegényeknek. De arra mondjuk lehet az ilyesmiből következtetni, hogy a legtöbbször a társadalom alsó tizedében landoló bevándorlóként milyen nehézségekkel fog valaki szembesülni. UK-ban egész biztosan a lakhatással.
Bal 2016.09.18 20:50:49
@Tappancsosdodó: nézd ez ilyen világ. Nem dolgozták ki a módszertant még, amivel DNS-edből kiszámolják a valódi kockázatod. És ha egyszer mégis kidolgozzák majd, akkor majd a sovány szeplős fog reklamálni és nem te, hogy mi az, hogy ő rákra hajlamos és ezért prémiumot fizet, pedig sose dohányzott és pont úgy néz ki, mint a mellette levő, ez diszkrimináció, fúj, és az ő DNS-ét csak ne taperolja senki. Persze most is ugyanez történik a BMI-vel, csak béna markerekből és a fenotípusod alapján következtetnek, nem a génjeid alapján.

Vannak ilyen igazságtalanságok. Ha vak vagy, például nem lehet jogosítványod. Ha muszlim vagy, ne menj fejkendőben mostanság Magyarországra, mert megvernek. Ha meg szegény kövér vagy, úgy látszik, nem lehet magánbiztosításod ennél a cégnél. Hiányos információk esetében igazságtalanul általánosítunk. De néha csak így élünk túl, a biztosítók is.

Máshol (sokszor annyiért) valószínű lehet így is biztosításod, ha nagyon szeretnél, nézz szét. Mindig van az a pénz, amiért valakinek megéri.
Bal 2016.09.18 21:07:19
@Bredpitt Monika: bocs, mit is akarsz mondani? Hogy teljesen érthető ha megverik őket, mert negatív gondolatok vannak? :) Ezt azért gondold át.

Mindenesetre én muszlim ismerőseimnek nem javasolnék mostanság egy budapesti hosszú hétvégét. Szerintem jó kis fricska is lenne, ha muszlim országok külügyei elkezdenék az utazási információk között figyelmeztetni az állampolgáraikat, hogy ne utazzanak hozzánk, mert per pillanat államilag szított hecckampány van folyamatban.
Vajon mitől lesz jól élhető egy ország, egy társadalom? Vajon tényleg létezik-e a "létezés magyar minősége", amiről Orbán Viktor kormányfő beszélt? És ha igen, mi az? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is megpróbál válaszokat adni Piefke, akit a Magyarország 2.0 pályázatra…..
Bal 2016.09.15 09:56:47
@DorotkaB: ez zseniális komment volt, nincs mit hozzáfűzni.
Bal 2016.09.15 10:09:46
@DorotkaB: kicsit kifejtve azért: nincs silver bullet. Kormányzás és társadalmi stratégia kölcsönösen hat egymásra, az egyik lehúzhatja vagy feltolhatja a másikat.

De ez az egész egy evolúciós folyamat. A mai magyar stratégia nem lokális optimum. Az volt a régi időkben, de ma már nem. Van egy klasszikus anekdotikus kísérlet erről majmokkal, pl. johnstepper.com/2013/10/26/the-five-monkeys-experiment-with-a-new-lesson/, nem tudom valós-e, de példázza a beragadt kultúra eserét.

Kavicsok kellenek amik megkavarják az állóvizet, hogy megjelenjenek az alternatívák amikből választani lehet. Aztán majd amikor látszik, hogy máshogy jobb, akkor adaptálni fogjuk. Azaz elsősorban időre van szükség. És a kérdés inkább az, hogyan lehetne a kavicsok méretét növelni.
Múlt héten jelent meg Susanne írása arról, miért érezte úgy ötven fölött, hogy el kell mennie Magyarországról. Arra a posztra érkezett Kinga mai levele, ami szerintem látlelet is arról, miért vág bele valaki 50 évesen egy külföldi életbe – ráadásul egy olyanba, ami Kinga…..
Bal 2016.09.14 10:23:06
@sellőlány: lehet hogy rosszul látom, de mintha a poszt 90%-a arról szólna, hogy milyen élhetetlen hely volt a posztoló számára Magyarország?
Bal 2016.09.14 13:56:36
@sellőlány: azt valóban nem lehet kiolvasni, de semmi határátkelőset sem. Leírta, milyen nagyon rossz volt neki otthon.

Oké hogy adunk egy félmondatot arról hogy miért jöttünk ki, de ez így elmehetne egy az egyben egy "nehéz magyar sorsok" blogra. Mivel viszont itt jelenik meg, a kontextus miatt megváltozik az üzenete.
Határátkelő Ki-bevándorló 2016.09.12 06:45:00
Öt év egyfelől gyorsan eltelik, másfelől viszont ennyi idő alatt óhatatlanul sok minden meg is változik egy ember életében. Dani éppen öt éve ült fel egy repülőre és vágott neki Londonnak, most pedig összegzésre szánta el magát, összefoglalva, mit tanult ezen idő alatt, miben…..
Bal 2016.09.13 11:51:59
@BayesLaw: aggódom ... ? Valamit félreolvastál.

Kicsit fura akkor hogy ann, deep learning meg nlp témákról utána kell olvasnod, de mindegy. Vagy akkor csak a PhD lényegét adó forráskutatásról beszélsz.

Már miért lenne az IT-s posztdok "mindennek a legalja"? Ez így baromira derigáló, pedig nagyon szép témák vannak benne, pont mint a többiben. Csak sajnos pont úgy nehezen lehet megélni belőle, mint a többiből.

Én amúgy machine learning témában voltam ott, egy ideje pedig quant finance. Dolgozik nálunk pár ex-bioinformatikus, ki tudja, még lehet hogy összefutunk majd egy interjún ;)
Bal 2016.09.13 17:12:10
@BayesLaw: hoppá, ettől kicsit lehidaltam. Ellenséges lettem volna? Nem hiszem.

Annyit akartam érzékeltetni, hogy vannak azért itt is olyanok, akik nem esnek hasra a linkjeidtől, de láthatóan ezt támadásnak fogtad fel.

Kár, értelmes srácnak tűntél.
Bal 2016.09.14 00:54:40
@BayesLaw:

Nem vagyok infós. Valamikor szőrmentén még én is boncoltam patkányt az eltén.

A bölcsésznél még nem dobtam be a neved egy keresőbe, csak tippeltem az addigiak alapján. A honlapodon aztán fenn volt a PhD témád és iskoláid. Nekem amúgy abszolúte semmi bajom a bölcsész PhD-kel, sőt, ha olyan háttérrel olvasgatnád ilyesmit, nagyobb elismerés járna. Itt csakis és kizárólag te minősítetted őket.

Szerintem a korábbi, milyen átlagnak-érthetetlen-dolgot-csináltam a hét napjain kommented be lehetne ragasztani a "vagizás" címszó mellé a lexikonba, de ezt ezek után nyilván nem fogod elismerni. Nekem ez kicsit kinyitotta a bicskámat, ez van.

Sok sikert a társadalmilag hasznos álláskereséshez. Majd írj posztot egyszer hogy mit találtál.
Nincs szakember. A Magyarországon (és a régióban) élők egyre gyakrabban szembesülnek ezzel a mondattal, miként azzal is, hogy lassan alig marad ember a különböző ház körüli szakmunkák elvégzésére – és akkor például az egészségügyről még nem is beszéltünk. Apropó,…..
Bal 2016.09.09 09:58:23
@Határátkelő: szerintem meg a bérnyomás egy jó dolog. Dobolja mindenki a riadót, de nem látni a rettenetes gazdasági visszaesést.

Egyszerűen a bérszínvonal hatással van a termelékenységre is. Ha olcsón kapok melót egy országban, sikeres lehet egy alacsony hozzáadott értékű vállalkozás is. Ha viszont drága a bér, kénytelen a helyi tőke magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé fordulni. Ez nyilván nehezebb lesz, de lesz akinek sikerül, és egy idő után csak ezek maradnak talpon, ami húzza magával a szolgáltatások körét, az emberek igényeit és pályaválasztását is. Hosszú távon nagyon ki fog fizetődni.

Nem elhanyagolható módon, emelkedő bérek mellett van esély komolyabb inflációra is, ami sokkal egészségesebb makrohelyzetet fog eredményezni.
Zoltán nemrégiben döntött úgy a családjával, hogy Kanadába költözik, pedig Magyarországon tulajdonképpen nem szenvedtek hiányt, volt munkájuk, a gyerekek is jó óvodába jártak. Valami mégsem stimmelt…..
Bal 2016.08.30 01:16:18
@CSomagolok:

"neked" nem sikerült? Nem az volt, hogy a fiad keres keveset, és te nem a pénz miatt mész el? Vagy akkor mégis?

Jól értem hogy az angolt nem is beszéled rendesen?

Laktál már hosszabb (>év) ideig más országban?
Határátkelő Egy szó, mint száz 2016.07.26 06:46:00
Mit taníthat Finnország a magyaroknak? Ezt a kérdést teszi fel írásában az ott élő András, aki persze válaszokkal is szolgál. Az oktatás, a tolerancia és a nyitottság persze nem újdonság, de hogy jön ide a kávé? Nos, pillanatokon belül az is kiderül. A poszt a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett,…..
Bal 2016.07.26 10:11:52
@kronikas: kifejtenéd melyik cégek voltak ezek? Mert hogy a sztakiban volt néhány lelkes ember, az kicsit olyan sztori lesz, hogy az ikarusz / cukorgyárak / magyar vízautó volt a legjobb, de a gonosz tudjukkik. Amúgy sem egy olyan iparág ez a terület, mint a mobiltelefon, főleg akadémiai definíciója van, és amit a nyolcvanas években annak hívtak, erősen különbözik attól, amit ma.
Bal 2016.07.26 11:03:53
@Chamroe: mi a gond vele?