Regisztráció Blogot indítok
Adatok
C10H12O6

0 bejegyzést írt és 139 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dániáról sokszor leírják, milyen nagyszerű hely, persze távolról nézve sok ország az, közelről inkább látszanak a hibák is. Mindenesetre a rendszeresen a világ legboldogabb országai közé sorol Dániának is akadnak hátrányai, Natalie írása mind a kettőből válogat...
C10H12O6 2020.02.05 18:57:33
"Fenn az ernyő, nincsen kas." közmondásról.
Jelentése: Megjátszott, látszólagos jómód mögött valójában szegénység van.

Szigligeti Ede ezen a címen írt "Társadalmi vígjátékot" 1858-ban

"A »Fenn az ernyő, nincsen kas«, amely a hatvanas évek terméke, a polgári élet felszínességének és vagyonhajhászásának pompás szatírája. A pénztelen gavallér túlköltekezik, hogy gazdagabbnak lássék és így nagyhozományú feleséget kapjon , aki majd kifizeti adósságait. A középmódú ügyvéd családj a
pedig azért költekezik lehetőségein felül, hogy a gazdag vőlegényjelöltek nagyobb vagyon t képzeljenek mögéjük és nag y hozomány reményében feleségül vegyék leányaikat. A két álgazdagság találkozik és lelepleződik. "

A jelentése pedig a következőkből jön tudomásom szerint:
Amikor a kereskedő/gazdálkodó/árus a piacra ment és mindent eladott (kiárult mindent), akkor, hogy azt gondolja a szomszéd/úton szembe jövő, hogy valamit vett, illetve tele van áruval, fennhagyta a ponyvát, annak ellenére, hogy semmi értelme nem volt, hiszem üres volt a szekér.

Az e-nyelvmagazin szerzője ezt írja:
"Ki ne ismerné a szólást: Fenn az ernyő, nincsen kas?

Olyankor mondjuk, ha valaki a gazdagság látszatát akarja kelteni, pedig nincs miből, vagyis játssza a gazdagot, noha urizáló életmódjának nincs fedezete. A régi vásározók, amikor szekerükön áruval teli fedeles kosarat vittek, a szekér fölé ernyőt, ponyvát feszítettek, ezzel óvták a portékát. Ha fenn volt az ernyő, azt jelentette, van áru bőven a szekéren. Egyesek azonban áru híján is felvont ponyvával közlekedtek, csak azért, hogy jólétüket mutassák. Innen a szólás eredete.

Kitartó kutatásaim során azonban rájöttem, hogy ennek a mondásnak van titkos, mélyebb értelme is, amely a valódi tartalmát, igazi jelentését rejti. Az ernyő, mint minden hosszúkás, botféle tárgy, nyilvánvalóan fallikus szimbólum. A kas pedig mint üreges, öblös, kosárszerű tartóeszköz, a női befogadásra, jelen esetben annak hiányára utal. Hiába meredezik kivont kardként a férfi (fenn az ernyő), ha hiányzik a hüvely (nincsen kas), ahová beilleszthetné fegyverét, bizony, kárba vesző, gyötrő érzés így az erekció!"

Szigligeti Ede után Csiky Gergely írta a Buborékok c. darabját. Emlékeim szerint diákkönyvtár sorozatban egybe rakták a tanulóifjúság boldogítására. Majd

források:
https://hu.wiktionary.org/wiki/fenn_az_ernyő,_nincsen_kas
mek.oszk.hu/05100/05183/05183.htm#5
epa.oszk.hu/02500/02518/00144/pdf/EPA02518_irodalomtortenet_1953_03-04_338-35
e-nyelvmagazin.hu/2017/06/27/ernyo-es-kas/
Mert nálam egyértelmű a kínálat. Kötött menüből dolgozok: Egy, másfél és két óra masszázs közül választhatsz. Krémmel, vagy olajjal, esetleg csúszkával. Alsóneműben leszek, de a felső levetését kérheted.  A végén kézi levezetést, vagy francia kényeztetést…..
Az iphone TOKOT használókat én azonosítom a bőrtokos nokiásokkal. Nem tudom mi az istenért kell mindenre állandóan vigyázni. Miért nem lehet HASZNÁLNI? Miért kell az életben a jó dolgokat használat és öröm helyett eladásra optimalizálni? Azért vigyázunk a dolgainkra, hogy aki…..
Lehet szlovák rendszámmal autózni és Szlovákiában is adózni. Ügyesek vagytok.Adót nem akartok fizetni (ide), de az állam szolgáltatásai (ingyenes óvoda, iskola) jól jönnek.Nincs ezzel gond, csak akkor a gyerekeiteket inkább Szlovákiában járassátok óvodába és iskolába.Talán…..
testmódosítás Az ujj piercing 2010.01.31 12:44:00
Ha valaki valami igazán extrém, és cseppet sem szokványos helyen lévő piercinget szeretne, érdemes elgondolkodnia a transfinger piercingen (ujjon átmenő piercing).   Bár a gyógyulási folyamat elég lassú és gyakran nagyon komplikált tud lenni, hiszen az ujjainkat elég gyakran…..
A sorozat belépőszintű darabokkal foglalkozó összeállításának záró része. SzerkezetSvájcban kiváló minőségű óraszerkezeteket gyártanak - ezt ugye már a gyerekek is tudják. Japán is megbízható szerkezeteket készít, ám nem mindegyik szerkezet készül azonos…..
József az anyósának adott egy pár éves digitális fényképezőgépet, és szeretett volna hozzá szerezni magyar nyelvű használati utasítást. Olvasónk egy PDF-re gondolt, és mailt írt a cégnek. A válasz annyira megdöbbentette, hogy megírta nekünk: a Fujifilm ugyanis 15 ezer…..
C10H12O6 2009.11.18 11:00:52
Üdvözlök Mindenkit!

Általában az IT iparra jellemző mostanában, hogy minden régi és új termékükről megtalálható a felhasználói kézikönyv / termékismertető / driverek.

A magyar FujiFilm pofátlan. Semmibe nem került volna legalább egy angol nyelvű doksit átdobni és mellékelni a legújabb akciókat, vagy azonos gépkategóriájú termékeket azzal a szöveggel, hogy ha elégedett a FujiFilmmel, és új gépet szeretne, akkor hívjon minket tanácsért, ötletért. Persze boltlistát is mellékeltem volna. Ha görény vagyok, akkor 3 havonta dobok az email címre egy hírlevelet ezután.

Weboldalon keresztüli terméktámogatásban messze a legjobbnak tartom a Samsungot és a HP-t. Minden termékről van információ, egzatkt leírás és megtalálhatóak a driverek.

Sajnos nálunk sok idióta, aki alapvetően technikabuzi és nem kereskedő megfeledkezik a vevők tájékoztatásáról.

A FujiFilm itthoni forgalmazójának üzenem, hogy ha csak ennyi eszetek van, akkor menjetek le inkább egykét hétre egy Lehel piacos mellé kereskedést tanulni. Azthiszem majd megtanuljátok szépen az árut rendesen kipakolni, odafigyelni és mosolyogni.

A többi idióta forgalmazónak üzenem, hogy amit eladsz terméket, annak a leírása legyen meg külön az oldaladon is, mert úgyis 90% hozzádfordul terméktámogatásért.

FujiFilmnek tanúnság: a rossz hír úgy terjed, hogy elolvastam ezt a rossz hírt. Majd ha egy beszélgetésben előkerül a téma, akkor mondom, hogy a Fujifilm szar. 5 ember megérti és továbbadja újabb 5 embernek. Most gondoljátok el, ha korrekt infot adtatok volna, akkor ugyanígy elterjedt volna, hogy milyen jófejek vagytok.
Ja és ha fostok a külföldi import ugyanolyan FujiFilm terméktől, akkor írjátok bele a levelekbe, hogy ugyanmár, de miért is jobb nálatok vásárolni, mégha 20%-al drágábbak vagytok. Aztán fényezhetitek magatokat benne rendesen.

De hát ugye ez elmaradt. Szar kereskedől vagytok és mindenki azt hiszi, hogy a FujiFilm is szar. Pedig nem ti voltatok a K+F-esek, sem a szerelőszalagosok, hanem ti vagyok az eladók. Mégis mindenkinek tönkrebasszátok a munkáját.
gépcseléd Reload, action! 2009.10.19 13:12:00
A Miele a háztartási gép piac Ferrarija, Aston Martinja. A top, über, felső kategória, az a márka, amely olyan újításokkal jelentkezik rendszeresen, amelyeket a többiek csak évek múlva kezdenek lemásolni. A különbség csak az, hogy egy mosógéppel nem olyan könnyű csajozni a Dokk…..
Filmdroid Elhunyt Kristóf Tibor 2009.09.08 22:30:00
Hosszan tartó betegség után otthonában elhunyt Kristóf Tibor, 67 éves volt. A színművész  1967-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, játszott színdarabokban és filmekben is szerepet vállalt. Többek között láthattuk őt a Dögkeselyű, Talpuk alatt fütyül…..
C10H12O6 2009.09.09 14:09:19
w Balfenéken 2009.04.22 00:45:00
Hét évük elszelelt. Ha valaki olyat talál mondani, hogy ez a hét év nem része a rendszerváltásnak, a történelemnek, akkor felháborodnak. Közben a hét év vívmányait saját kezükkel bontják vissza tövig, a száznapos programig. A családi pótlék, a nyugdíj, az összes…..
C10H12O6 2009.04.22 10:18:10
A cikk remek!
Mindenki fikázza a szerencsétlen nyugdíjasokat (nyuggerek stb.). Szeretném néhány dologra felhívni a figyelmet, főleg az 1989 után született olvasóknak.

Azoknak a generációknak, aki most nyugdíjasok nem volt meg a lehetősége az önálló döntésre, önálló takarékosságra. Kovács néni nem választhatott X vagy Y nyugdíjpénztár között mérlegelve azok portfólióját, hogy mi mikor milyen jövedelmet eredményez neki időskorban.

Neki csak egy lehetősége volt: az államnak fizetni. Az Államot képviselők pedig ígértek neki egészségügyi ellátást, ingyen orvost, közlekedést, működő infrastruktúrát idős korára.

Az átlagember Kovács néni nem kérdőjelezhette meg, hogy Ő márpedig számlára dolgozik és majd ő fialtatja a pénzt. Sőt még egy jó ideig a háztáji / kisipari / maszek termelést sem nézték jó szemmel.

Ez volt 40 évig. Generációk születtek ebbe a rendszerbe bele. A tervutasításos gazdaságba, a rosszul működtetett gazdasági rendszerbe.

A világ megváltozott. És most itt van Kovács néni öregen. 35~40 év munkaviszony után, és azt mondják neki, hogy csökkentik a nyugdíjakat. Pont azok mondják neki mots, akik köztudottan kommunista káder kezdemények voltak, akik akkor kívülről fújták azt amit felülről mondtak nekik. Ha megkérdezted volna Lendvai-Kiss-Gyurcsány-Szekeres-Bajnai urakat 20~25 éve felháborodottan utasították volna vissza, hogy van ennél jobb és más megoldás.

1. Kovács néni arra szavaz, aki több nyugdíjat ígér neki, hiszen megdolgozott érte.
2. Ha csökkentik a nyugdíjat, vagy kibasznak a nyugdíjasokkal, akkor az egy dolog az Ő generációjának.
És az én generációm mit tanul ebből? Azt, hogy soha a k*b*sz*tt életben nem hiszek az állam mindenkori vezetőinek, képviselőinek. Én nem fogom azt engedni, hogy 40 év után átverjenek. Nem fizetek adót, mindent elcsalok és ezt a pénzt saját belátásom szerint kezelem és döntök róla. Vagy eliszom, vagy aranyat veszek belőle, vagy részvényt.

Összefoglalva: a nyugdíjasokkal kibaszás totális generációs bizalmi válságot fog előidézni. És ne mondjátok azt, hogy miért nem volt akkor annyi eszük, hogy megváltoztatták volna a rendszert a mostani öregek.
Azért nem, mert igenis voltak példásan tisztességesen dolgozó emberek, akik csak felépítettek egy országot és ők komolyan hittek az állami kommunista vezetőkben, magában az Állam eszméjében.

Ennek vége lesz.
A holland Piet Hein Eek stúdió munkája ez a remekbeszabott, minimalista csocsóasztal, melyet a bádogosszakma művészi manifesztumának is tekinthetünk. Ha Hitler bunkerében bárkinek lett volna kedve játszani, valószínű egy hasonlóan militarista egységen vezette volna le a…..
A Sleeveface-t már régebben már bemutattuk, de azt csak most vettük észre, hogy manapság már egész komoly szubkultúra-féleség, vagy mozgalom lett a dologból. Zillió weboldal, blog, tévé és rádió foglalkozik velük, saját könyvet adtak ki, és rajongói blogok is felbukkantak.…..
w A bosszú népe 2009.04.07 06:05:00
Orbán Viktor állítólag nagyon ijesztően tudja azt mondani, hogy „elszámoltatás”. Ezt szocialista politikusoktól tudom; mástól még nemigen hallottam erről a veszélyről. Bizonyára azért, mert ez a veszély kifejezetten őket fenyegeti. Az elszámoltatás zsákmányállata…..
Konzervatórium Így fog fájni 2009.04.02 13:33:00
Nagyon úgy tűnik, hiába ellenőrzik le a szocialista vezetők egymást és egymás híváslistáit, a kiszivárogtatás pompásan megy tovább. Bár péntekig adott időt Bajnai Gordon az MSZP-s képviselőknek, hogy aláírják programját - vagy lehet ismét új madámot keresni -, a dokumentum…..
C10H12O6 2009.04.02 16:19:33
mildi: Eredeti doksit innen szedtem le, és olvastam át.
index.hu/cikkepek/0904/bajna.doc
Még mindig úgy értelmezem, hogy elveszik az állami kamattámogatást a közalkalmazottaktól.

"- Lakástámogatások (szociálpolitikai kedvezmény, állami kamattámogatás) felfüggesztése 2009. július 1.-től"

Nincs odaírva, hogy új igénylés esetén, hanem csak így egyszerűen: Lakástámogatások felfüggesztése 2009. 07.01-től.

Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy minden állami lakástámogatási kamatot szépen felfüggesztenek.

Ne legyen igazam! De segíts, segítsetek értelmezni, hogy mi is készül, mert nagyon nem lesz mindegy.
Erős kezdet: a vidéki kislányból előbb escort, majd banki felsővezető lesz. Fake? Nem-fake? Vigyázat: hosszú! Hasonló sztori: egymilliós szakítás. A kép innen     Régi olvasója vagyok a blognak, jó hivatkozás szokott lenni napközben, miért is szakítsam meg a…..
w Takarodó 2009.03.23 06:00:00
Eltakarodik hát. Lemondását négy és fél éve követelik ellenfelei, akik azóta egyre sokasodtak, és sok közülük ellenséggé aljasult. Kezdetben azért, mert úgymond senki nem választotta őt. A választók Medgyessy Péternek adtak felhatalmazást, tehát Gyurcsány Ferenc illegitim.…..
Az emberi jogok helyzetét hazánkban leginkább egy löszös folyóparthoz tudnám hasonlítani. Folyamatosan erodálódik, ám igazából senkit sem érdekel ez a folyamat.Emlékszem még azokra a naiv, boldog időkre, amikor a Beszélőben Kőszeg Ferenc és társai – például Somogyi…..
Láttam egy hirdetést, ami fapados weboldalt hirdet, "ócsóért". Kisebb-nagyobb rendszerességgel hívnak fel ismerősök, hogy kellene egy olcsó weboldal. Rendszeres kérés ez az ügyfelek felől is: csináljunk valami olcsó megoldást.Nem egyszerű dolog elmagyarázni azt, hogy…..